De când așteptai momentul ăsta, să vezi unde locuiește colegul tău de muncă sau unde stau părinții iubitei tale! Și acum a venit momentul cel mare – ai fost invitat. Evident că nu poți merge cu mâna goală, dar nu prea ești sigur ce ar fi mai potrivit să oferi cadou gazdei. Trebuie să fie ceva care să li se potrivească, nu foarte scump, ceva care să însemne ceva pentru ei și să transmită ceva despre tine. Dar ce? Depinde de situație.
Petrecere de casă nouă?
Dacă gazdele tocmai s-au mutat în acea casă/apartament și cina/masa este în cinstea acestui eveniment, atunci vei merge pe ideea de cadouri pentru casă. Poate fi vorba de un set de tacâmuri sau unul de veselă, poate de ceva accesorii pentru baie sau obiecte decorative. Asta dacă vrei ceva mai ieftin. Dacă sunteți invitați mai mulți colegi sau prieteni și vreți să puneți bani la comun pentru un cadou mai scump, vă puteți inspira din articolul Idei cadou casă nouă. Tot de acolo aflați și care sunt greșelile pe care nu aveți voie să le faceți într-o astfel de situație.
Invitație simplă la cină?
Este o simplă cină, nu e vreo ocazie anume, dar tot nu poți merge cu mâna goală. A fost frumos din partea gazdei/gazdelor să te invite și vrei să le faci o mică bucurie la rândul tău. Aici e simplu de ales. Flori și ceva dulce pentru ea și o băutură pentru el. O lumânare parfumată, o plantă de apartament sunt idei la fel de bune. Sau poți pregăti un pachet cu ingrediente pentru ciocolata caldă care le place atât de mult. Te poți inspira din aceste rețete ciocolată caldă. Mai ales dacă-ți place și ție ciocolata caldă, că doar se știe că la noi se poartă servirea invitaților cu darurile dulci aduse de ei înșiși!
Aceste cadouri nu se ambalează, se oferă ca atare. Ele nu sunt menite să surprindă, ci să transmită recunoștința.
Cină festivă între prieteni?
Ce să duci cadou gazdei unei cine festive? Ar putea părea complicat, dar nu este deloc. Nu trebuie decât să te gândești ce se sărbătorește la acea cină. Dacă e ziua cuiva, alegi un cadou potrivit pentru acea persoană. Dacă gazda este altcineva decât sărbătoritul, nu ești obligat să duci nimic gazdei. Dacă e vorba de o cină de sărbători (Paște, Crăciun), alegi cadouri specifice acelei sărbători. La aniversarea unei căsătorii, un cadou pentru cuplu, ceva frumos, durabil. Pentru o cină în onoarea absolvirii, un cadou motivațional sau util pentru viitoarea carieră. Ai prins ideea, nu?
La cină la șef?
Șeful te invită la masă la el acasă – se mai întâmplă și așa ceva și trebuie să fii pregătit. Evident că aici vorbim de o cină semi-formală, în cadrul căreia îi vei cunoaște familia, dar asta nu îți dă dreptul să-i oferi un cadou prea personal. De obicei, în astfel de cazuri, cadourile se trimit după cină, obligatoriu însoțite de un bilețel de mulțumire și apreciere pentru masă, dar le poți oferi și înainte. Spre ce să te orientezi? Ceva delicios, de calitate, consumabil. Mă gândesc la un vin, un lichior, o selecție de ciocolată fină sau de cafea premium.
Prima dată acasă la socri?
Ei, aici e aici! Ce să cumperi cadou gazdei de care te vei lega pentru tot restul vieții? Ce să-i duci viitoarei soacre? Ce ar fi bun pentru viitorul tata socru? Nici măcar aici nu ar trebui să fi greu. Amintește-ți că ai cel mai bun aliat – pe fiul sau fiica lor, persoana care știe cam totul despre gusturile și preferințe lor! Cel mai bine să alegeți împreună acel cadou. Dacă vrei să fie surpriză și faci impresie de unul singur, poți miza pe un mix de ceaiuri sau cafea, un vin din anul în care ți s-a născut partenerul, o plantă în ghiveci (decorativă sau chiar aromatică) sau o eșarfă. Important e să nu mergi cu mâna goală.
A duce un cadou gazdei nu este obligatoriu, dar este recomandat. Atunci când îl alegi, trebuie să ții cont de mai mulți factori: dacă este o persoana singură sau este familie, dacă este o persoană apropiată sau una pe care abia o cunoști, de vârsta și preocupările gazdelor, dar mai ales de situație. Sper ca sfaturile de azi să te ajute.
Photo by Daria Shevtsova from Pexels
La soacra cand am mers am dus flori la prietenii vin si ciocolată.
Eu de obicei primesc ciocolată sau vin pentru ca mai mult primeste fiul meu jucari sau hainute. Interesant articolul mulțumim pentru idei. ???
Este tare interesant ca la familiile care au copii, darurile se indreapta in proportie de 90% spre acestia.
Mulțumim pentru informații ! Chiar o să țin cont de aceste recomandări,nu prea mă duc eu mai nicăieri,dar îmi prinde bine să le știu !
Ma bucur ca ti-e util articolul.
Foarte multe idei de cadouri, la unele nu mă gândisem
De aceea ma aveti pe mine.
Ei bine, eu sunt una dintr-aia care, dacă mă chemi la cafea, nu vin cu mâna goală. Flori, ceva de ronțăit, o sticlă cu suc, ceva… orice, dar nu vin cu mâna goală. Nu pot.
Dacă sunt chemata la ziua copilului, clar părinții primesc și ei ceva. E meritul lor că există copilul, nu?
uite tu esti genul de om pe care l-as vrea musafir 😛
De obicei nu mă duc la nimeni in vizită cu mana goala indiferent daca sărbătorește ceva sau nu.
Cam la fel sunt si eu.
Prajituri si flori!
Vrei sa fii musafirul meu?
Deseori duc prajitura facuta de casa, miere, nuci – chestii de contrabanda.
Sau intreb ce vor 🙂
mie poti sa imi aduci nuci!
Eu am impresionat mereu cu fructe de sezon din curtea noastră, dacă e posibil, sau desert cu fructe din curtea noastră.
Dacă e ceva mai oficial, luam flori și un vin bun.
fructele din sursa sigura nu au cum sa nu fie bine primite.
Da, ai dreptate! Trebuie sa tii cont si de situatie. Una e sa mergi la cina la niste prieteni care s-au mutat intr-un apartament nou si alta in vizita la socri sau la sef 😉
cu socrii mi se pare cel mai complicat