Vopsitul părului acasă? 5 greșeli care-ți distrug părul

Vopsitul părului sfaturi si greseli

Vopsitul părului acasă a devenit obișnuință pentru multe dintre noi, haideți să recunoaștem! De ce recurgem la asta? Pentru că e mai rapid, pentru că e mai ieftin și pentru că nu e mare lucru! Cel puțin așa credem noi. Și, nu, azi nu militez pentru vopsitul părului la salon. Și eu tot acasă mă vopsesc. Și am făcut multe greșeli care mi-au afectat rău părul. De unde să știu eu, la 18-19 ani, ce e bine și ce nu? Dacă restul își decolorau părul o dată pe lună, credeam că e ok s-o fac și eu. Dacă o colegă folosea o vopsea no-name, super ieftină, și-i ieșea o culoare frumoasă, de ce nu?

În timp, părul are de suferit. Devine mai subțire, mai fragil, mai rar. Greu de regenerat. Uneori imposibil. Și nu e vina producătorului de plăci de păr sau a celui de vopsea de păr. Este doar vina noastră pentru că am ales greșit. Și, dacă acum 15 ani, era greu să identifici calitatea unui produs fără a face experimente pe părul tău, în ziua de azi nu mai ai nicio scuză pentru că ai ales la întâmplare. Pe toate site-urile găsești recenzii lăsate de clienți. Ai articole pe bloguri, postări pe forum-uri, ba chiar și site-uri precum frezarie.ro, unde găsești niște ghiduri de cumpărături mai mult decât utile, menite să scadă riscul unor achiziții neinspirate în materie de produse pentru păr.

Informează-te cât de mult și abia apoi cumpără! Asta e valabil în orice domeniu, inclusiv la capitolul vopsirea părului. Dacă eu aș fi avut acces la atâta informație acum câțiva ani, dacă cineva m-ar fi tras de mânecă să-mi spună unde greșesc când mă vopsesc, altfel ar fi arătat probabil părul meu azi. Care-s greșelile pe care le-am comis și pe care e posibil să le faci și tu atunci când îți vopsești părul?

Folosești orice vopsea îți pică în mână

Luna asta o vopsea, că e mai ieftină. Luna viitoare, alta, că era la ofertă. Și tot așa. Alegi vopseaua în funcție de preț, ceea nu prea e ok. Diferențe de preț dintre un brand și altul nu sunt date doar de numele scris pe cutie. Unele produse chiar sunt mai bune, deși culoarea pe care a obținut-o vecina ta, cu o vopsea păr la 20 de lei, este la fel de frumoasă ca a colegei tale de muncă, care a costat cu 50 de lei mai mult. Asta acum. Poate nu azi, poate nu luna viitoare, dar, în timp, un produs de calitate inferioară îți va afecta sănătatea părului.

Cel mai bine ar fi să mergi pe varianta vopsea de păr profesională. Sună scump și greu de folosit, dar nu e deloc așa. Există vopsele profesionale de păr și la 30-40 de lei și pot fi folosite fără probleme și acasă.

Alegi culoarea în funcție de poza pe cutie

Din nou greșit. Rar o să vezi un păr vopsit care să arate ca cel de pe cutia cu vopsea. Știm și noi de Photoshop și de-astea! Aceeași problemă și cu nuanțele din catalog. O să-ți iei un roșu cireașă și o să-l pui pe un păr aproape negru, n-o să iasă nimic din ce-ai sperat tu să iasă, așa că peste două zile mai iei o cutie de vopsea, altă culoare, ca să repari ce-ai stricat în primă fază. Și cu părul cum rămâne? Lui îi face bine un vopsit la 2 zile?

Trebuie căutate vopsele de păr care au cataloage cu nuanțele rezultate în funcție de nuanța părului pe care sunt aplicate. Până și pe cutiile vopselelor ieftine sunt niște poze mici care arată cam ce culoare vei obține dacă aplici respectiva nuanță pe un păr blond, pe unul șaten sau pe unul negru. De fiecare dată când vrei să încerci o nuanță nouă, cel mai bine este să faci un mic test, pe o șuviță mai ascunsă, înainte. Astfel vei evita alte probleme.

Aplici vopseaua în tot capul de la început

That’s me! De câte ori am făcut asta!

În mod normal, vopseaua de păr se aplică întâi la rădăcină, se lasă vreo 10-15 minute și abia apoi, în ultimele 10-15 minute se pune pe toată lungimea firului de păr. Problema e că atunci când te vopsești singur e mai ușor să dai peste tot de la început, să-ți pui o pungă sau o bonetă chirurgicală în cap și gata. Și crezi că e și mai bine așa, că doar obții o nuanță mai intensă.

De fapt, greșeala aceasta nu doar că distruge firul de păr în timp, dar nici pe moment nu te vei bucura de nuanța aceea puternică la care sperai. Din contră, părul va deveni lipsit de strălucire, își va pierde aspectul natural și va arăta mai degrabă ca o perucă ieftină.

Lași vopseaua să acționeze mai mult decât este cazul

Ce rău poate să-mi facă dacă las vopseaua pe păr 40 de minute în loc de 30? Sigur cele zece minute în plus vor ajuta culoarea să prindă mai bine și să reziste pentru mai mult timp. Din păcate, nici aici nu ai nimerit-o. Expunerea părului la substanțele din vopsea de păr pentru un timp mai mare decât cel indicat pe prospect nu aduce nimic bun. Riști să obții o nuanță mai închisă, ciudată, iar părul va deveni mai aspru, mai uscat, mai fragil, după o asemenea agresiune.

Te vopsești pe părul prea curat sau prea murdar

Momentul ideal pentru vopsirea părului este la o zi după baie. Aplicarea vopselei în ziua în care ai făcut baie, poate deteriora părul și afecta scalpul pentru că nu există deloc acea barieră naturală de sebum. Nici vopsitul pe un păr foarte murdar nu este indicat pentru că pe acesta culoarea nu va prinde foarte bine. Firul de păr fiind îmbrăcat în praf, murdărie, sebum în exces, pigmentului colorant îi va fi greu să ajungă acolo unde trebuie pentru a genera nuanța dorită pentru intervalul de timp sperat.

Acestea sunt principalele 5 greșeli de evitat când vopsim părul. Putem continua cu vopsitul părului acasă, câtă vreme avem grijă ce produse alegem și le folosim în mod corect. Altfel, părul nostru va avea de suferit. Și nu vă gândiți că asta e, dacă se arde, îl tund și se regenerează, că nu e deloc așa! Vopsitul părului pare o joacă de copii, dar și jocurile vin cu reguli care trebuie respectate.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post
0 shares