Ceva în apă – Catherine Steadman (recenzie)

Ceva în apă - Catherine Steadman

TitluCeva în apă (titlu original Something in the water)
Anul apariției în România 2019
Editura RAO
Autor Catherine Steadman
Traducere Gabriel Pavel

O femeie tocmai și-a îngropat soțul. La propriu. Ea i-a săpat mormântul. Apoi ne întoarcem în timp…

Erin și Mark. Ea este realizatoare de firme documentare, el un soi de consultant bancar. Ea se pregătește de un documentar nou despre viața de după și în afara gratiilor a trei deținuți. El tocmai a fost concediat și este dezamăgit, stresat și îngrijorat. Amândoi se pregătesc de nuntă și de luna de miere.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Iată-i în luna de miere în Bora Bora! Ea stresată de filmul la care mai are mult de lucru, el tot așteptând un telefon de la un prieten care să-i dea un pont despre vreun job disponibil. Își propun totuși să se bucure de vacanța aceasta. Mark este pasionat de scufundări, iar Erin este gata să-și înfrunte temerile și să coboare alături de el în adâncuri, fără să știe că asta le va schimba viețile pentru totdeauna.

În apă, cei doi găsesc o geantă care îi atrage ca un magnet. A cui este geanta? A celor care acum zac pe fundul apei, morți într-un avion privat. După o primă tentativă de a preda geanta celor de la hotelul la care sunt cazați, cei doi decid să o păstreze. Întorși acasă, încearcă să-și construiască o viață nouă, dar lucrurile nu sunt deloc simple. Sunt urmăriți, se tem pentru viața lor, dar nu sunt dispuși să renunțe la ce nu le aparține.

Ce conține geanta? Cine sunt oamenii morți din avion? Cine îi urmărește pe cei doi soți în căutarea genții? Cum va ajunge ea să-l îngroape pe el?

Comandă Ceva în apă pe Libris și află răspunsurile!

Ce-aș face eu dacă aș găsi o geantă care aparține unor oameni morți într-un accident aviatic? Evident că aș anunța poliția. Cine nu face asta merită toate lucrurile rele care i se vor întâmpla de aici încolo. Pentru că nu e un om bun. O să-mi spuneți că nevoia și lăcomia l-au împins spre acea decizie, dar este un om care nu merită privit ca o victimă.

Dacă la finalul acestei cărți veți fi tentați să simțiți milă față de Erin, de biata Erin care a făcut atâtea greșeli, pe care soțul a manipulat-o să pară lupul rău, dar prost, mai citiți-o o dată! În cartea asta nu există victime.

Ceva în apă este romanul de debut al actriței Catherine Steadman. Se vrea a fi thriller, unul psihologic, foarte bun, dacă este să ne luăm după faptul că este Bestseller New York Times și după recomandarea actriței Reese Whiterspoon. Cât de bun este din punctul meu de vedere?

Primele pagini, cele în care Erin își îngroapă soțul, chiar m-au făcut să cred că am în față un super thriller. Din păcate, povestea de dinainte de săparea gropii nu a s-a ridicat la înălțimea așteptărilor mele.

Avem în față doi oameni care susțin că se iubesc, dar pe mine nu m-au convins de asta de la bun început. Ea este mai preocupată de succesul propriu, decât de supărarea lui și nevoia de a fi alinat și încurajat, iar el… o să vedeți voi! Își ascund unul de altul tot felul de lucruri. Și totuși se căsătoresc și ajung în luna de miere, acolo unde găsesc geanta care îl va îngropa pe unul dintre ei. Din punctul meu de vedere, se meritau unul pe altul.

416 pagini a trebuit să parcurg ca aflu cum a murit Mark. 416 pagini pe care le-am citit destul de greu pentru că le-a lipsit nu doar suspansul, ci mult mai mult. N-am găsit un stil care să-mi placă. N-am găsit personaje de care să mă atașez. Când m-am apucat să scriu despre carte, a trebuit să arunc un ochi pe descrierea ei pentru că nu mai știam numele celor doi. N-am înțeles de ce atâta timp și hârtie pierdute cu prezentarea poveștilor celor trei subiecți ai documentarului la care lucrează Erin.

Dacă povestea asta ar fi fost mai scurtă, mai concentrată, mai realistă, ar fi fost mult mai bine. Prea multe detalii care nu ne interesează și nu sunt relevante pentru poveste. Prea multe acțiuni pe care niciun om normal nu le-ar întreprinde. Cum să iei geanta unor morți și să o lași să aștepte în camera de hotel, în timp ce iei cina, fără a ști ce este în ea? Cum să o duci cu tine acasă, știind ce conține, și să te aștepți ca totul să fie bun și frumos de acum înainte, mai ales când tu ești deja în vizorul poliției? Sunt multe idei trase de păr la Catherine Steadman. Credibilitatea poveștii tinde spre zero.

Finalul nu aș putea spune că este neașteptat. Doar știm că ea ajunge să-l îngroape pe el. De ce? De asta îți dai seama pe parcurs. Nu pentru că a fost trădată, așa cum vor vrea unele feministe să înțeleagă. Pentru ea Mark era un tip arătos, bun la pat, pe care se gândise să-l scoată din ecuație cu mult timp înainte să afle despre ce făcuse el.

Poate că nu este un roman de aruncat, doar că nu este atât de bun pe cât mă așteptam și cu siguranță este încadrat greșit. L-aș recomanda mai mult ca o carte de citit la plaja, strict pentru relaxare. Sigur nu e thriller. La asta să nu vă așteptați! Eu i-am dat doar o stea pe goodreads.

Vezi și rezumat și impresii pentru Dispariția, semnat tot de Catherine Steadman!

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 02/07/2019
    Răspunde

    Mulțumim pentru recenzie!

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      Cu drag.

    • mihaelanistor
    • 02/07/2019
    Răspunde

    Bine de stiut, am vrut sa o iau pentru vacanta, dar cred ca o las pe mai incolo, prin iarna.

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      Sa nu te adoarma pe plaja! Mai bine o lasi acasa.

    • Maria Aghinitei
    • 02/07/2019
    Răspunde

    Am citit din ea, dar greu, nu este genul meu si nu pot inainta!

    1. Imi imaginam ceva in stil Agatha Crhistie.

        • Cristina Dragomir
        • 14/07/2019
        Răspunde

        Neah, e slabuta rau.

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      daca pana pe la jumatate mai e cum mai e, de acolo incolo e chiar naspa cartea.

  1. Răspunde

    Foarte frumoasa recenzie!

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      Multumesc.

    • Roman Nicoleta Ana Maria
    • 03/07/2019
    Răspunde

    Pe mine m ai facut curioasă!Dar daca spui tu ca nu te a placut si este tarata rau,merg pe mana ta! Felicitări draga mea! Scri atat de frumos si corect parca esti o scriitoare!

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      Este posibil ca altora sa le placa aceasta carte.

  2. nici mie nu mi-a placut neam cartea asta… atata tamtam degeaba, fara sa aiba o actiune propriu-zisa. ma asteptam la mai mult, cel putin cand am ajuns la partea in care au gasit geanta. dar lucrurile au luat-o in jos,…

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      e bine ca macar nu sunt eu singura care nu a vazut ce-au vazut altii in ea.

    • Anghelina Irina
    • 05/07/2019
    Răspunde

    Ce tare!Chiar sunt curioasa de ce se ascunde în geanta

      • Cristina Dragomir
      • 08/07/2019
      Răspunde

      Ceva… asa cum zice si titlul cartii.

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      Stii ca eu nu voi spune nimic.

  3. Răspunde

    Auch! Doar o stea? Si cand ma gandesc ca eram tentata sa il comand si eu. Dar acum il tai de pe lista. Nu e de mine, clar!

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      stii ca e posibil ca tie sa iti placa, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares