3 secrete pentru un latte macchiato perfect fără espressor

latte macchiato

Se numește latte macchiato, este o bătură pe bază de cafea, în trei straturi, foarte des cerută prin cafenele și rar la fel de reușită când este făcută acasă. Este genul de băutură care place chiar și celor care nu sunt consumatori înrăiți de cafea. Motivul? Conține două părți lapte și doar o parte cafea. Un latte macchiato perfect nu este nici cald, nici rece, nici prea lichid, nici prea dens, foarte cremos, cu 3 straturi care atrag ca un magnet și cu gust delicios de lapte și aromă subtilă de cafea proaspătă.

Cum obții un asemenea deliciu? Cel mai sigur și mai rapid este cu un espressor automat de tipul celor de aici. El știe exact ce și cum, la ce temperatură, nu dă niciodată greș cu o cafea mai slabă, știe cum să obțină spuma perfectă, ba, mai mult, îți permite să setezi și consistența dorită a acesteia, dar și concentrația cafelei. Asta nu înseamnă că nu poți face latte macchiato și în lipsa lui.

Ai nevoie doar de cafea și lapte. Da, ai nevoie de mai mult timp, vei murdări câteva vase, s-ar putea să ai parte și de câteva experimente eșuate, dar sigur vei reuși. Până la urmă, nu e chiar mare filosofie să torni un lapte în pahar, să pui o spumă de lapte peste el și apoi să torni cafeaua. Am și 3 secrete care te vor ajuta să obții gustul și consistența dorite.

Cafeaua arabică proaspătă

Dacă vrei un latte macchiato perfect, ca la cafenea, primul lucru pe care trebui să-l faci este să alegi cu grijă cafeaua și să o prepari corect. Există două feluri principale de cafea: arabică și robustă. Robusta este mai puternică și mai amară. Arabica este mai domoală și mai fină. Pentru latte macchiato cafeaua arabică este de preferat.

Gustul cafelei poate depinde și de zona geografică din care provine, de tipul de prăjire la care a fost supusă și de cât de proaspăt prăjită este. Mai multe informații găsești în articolul alegerea cafelei pentru consumul acasă. Ține cont de ele pentru a alege cea mai bună cafea, dar nu uita și că savoarea este cu totul alta atunci când folosești cafea proaspăt râșnită în locul celei gata măcinate!

La capitolul preparare, trebuie respectată o anumită proporție apă-cafea și evitată fierberea licorii. Am scris aici despre cum poți obține o cafea tare, dar nu foarte amară. Ai nevoie de 60 ml de cafea pentru fiecare porție de latte macchiato dorită.

Tipul și temperatura laptelui

Următorul pas, după prepararea cafelei, este spumarea laptelui. Dacă espressorul reușește să spumeze orice tip de lapte, oricât de slab ar fi el, grație tehnologiilor moderne, la mănă este greu spre imposibil de obținut spumă de lapte dintr-un lapte ultra-degresat. Cel mai bine este să folosiți un lapte cu minim 3,5% grăsimi. Spuma va fi obținută mai rapid, va fi mai cremoasă și mai rezistentă.

Și temperatura la care batem această spumă este importantă. Laptele ar trebui să fie cald când este bătut. Se poate bate cu un tel, cu un mixer sau cu un mini-tel special pentru cafea. Durează 3-5 minute să obținem spuma dorită. Nu este nevoie să puneți o parte din lapte în paharul pentru latte machiato și pe restul să-l bateți separat. Se poate bate tot laptele odată pentru că nu tot se va transforma în spumă. La turnarea în pahar, laptele va merge la fund și spuma se va ridica deasupra.

Turnatul cafelei ușor, în centrul paharului

Al treilea pas este turnarea cafelei în lapte. Atenție și aici! Pentru un latte macchiato perfect, în trei staturi, cafeaua trebuie să fie și ea caldă, aproape de temperatura laptelui, și turnată foarte ușor, exact în mijlocul paharului (al spumei). Pentru asta, cel mai bine este să folosiți un pahar, o cană sau un ibric cu cioc. Când cafeaua este turnată brusc, ea tinde să se amestece cu laptele de la fund. Când nu este turnată în fir subțire, strică spuma. Prin urmare, mare atenție la acest ultim pas!

Iată că poți face o astfel de băutură și acasă! Merită să investești puțin timp, măcar când ai musafiri. Trebuie doar să alegi corect produsele, să muncești câteva minute pentru spumă și să ai grijă cum torni cafeaua. Nu e chiar greu. Dar, dacă ești chiar fan latte macchiato și vrei să te bucuri zilnic de el, varianta espressorului care face singur toată treaba și merge la sigur este cea mai bună.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    atunci asta e de mine. La urmatoarea iesire imi comand asta.

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      🙂

      • Ioana M
      • 05/10/2019
      Răspunde

      Vai, arata demential! Ma duc sa imi fac si eu o cafea!

  2. Răspunde

    Nu stiam lucrurile astea! Am sa incerc si eu. Mie nu imi place sa beau cafeaua simpla ci cu putin lapte.

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      La mine cu mai mult lapte, va rog!

    • mihaelanistor
    • 26/06/2019
    Răspunde

    Nu prea beau cafea, dar un latte macchiato nu as refuza niciodata, acum suntem in cautare de un espressor nou care sa fac minuni din astea.

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      Plus ca voi primiti des musafiri care ar aprecia cafele de tot felul facute la aparat.

    • Maria Aghinitei
    • 26/06/2019
    Răspunde

    Eu prefer cafeaua tare, fara sa adaug, spuma de lapte!

    1. Răspunde

      Yammyyy…si mie imi place mult latte macchiato. Chiar sunt in cautarea unui expresor bun!

        • Cristina Dragomir
        • 14/07/2019
        Răspunde

        pana atunci, poti incerca varianta mea.

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      si mama este la fel, cafea cat mai tare sa ii dai!

    • Lamiita Petre
    • 26/06/2019
    Răspunde

    N-am baut niciodata latte macchiato si nu stiu daca mi-ar reusi sa fac eu acasa asa ceva. Ceea ce stiu sigur este ca mi-as dori un espressor automat, indiferent de marca lui din cele doua

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      nici nu stiam ca esti asa mare consumatoare de cafea!

    • Anghelina Irina
    • 26/06/2019
    Răspunde

    Sincer nu am făcut niciodată latte macchiato acasă , îmi place mult expresso scurt, sa simt gustul cafelei.Doar ca acum am o pauza de 1 an și o lună, alăptez și nu vreau să consum cafea

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      Eu nu prea sunt fan cafea tare, asa ca ador combinatiile cu lapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares