Ziua bună începe cu o cafea tare. 5 reguli pentru prepararea ei

diminineți perfecte la cafea

Ziua bună se cunoaște de dimineață. Diminețile bune încep cu o cafea tare. Prin urmare, o zi perfectă nu poate începe fără o cafea bună, cu miros intens, gust bogat, amărui, care-ți amintește de cele mai bune cafele băute prin vacanțe, aburi care se ridică veseli să salute, o spumă care abia așteaptă să-ți mângâie cerul gurii. La asta visează toți iubitorii de cafea, dar nu toți reușesc să prepare o astfel de cafea perfectă acasă. Există câteva reguli de care ar trebui să ții cont dacă vrei să te bucuri de toate experiențele descrise mai sus.

Alege cafeaua cu grijă

Pe vremuri, existau două tipuri de pâine. Azi, dacă-ți trimiți copilul la pâine, are nevoie de un curs intensiv de pregătire. Există pâine albă, pâine integrală, pâine la pungă, pâine feliată, pâine de fabrică, pâine pe vatră, pâine toast, pâine fără gluten, etc. La fel este și în cazul cafelei. Nu orice pungă pe care scrie cafea merită luată acasă. În funcție de tipul cafelei (arabica sau robusta), țara de proveniență, modul de prăjire, o cafea poate fi mai fină sau mai amară, mai intensă sau mai slabă. În articolul cum alegi cafeaua vei găsi mai multe informații care să te ajute să identifici cea mai bună cafea pentru tine.

Păstreaz-o și pregătește-o corect

Varianta ideală este cea în care cumperi boabe de cafea neprăjite, le prăjești acasă și așa mai departe. Din păcate, asta cere timp, așa că rămâne varianta achiziționării de cafea boabe proaspăt prăjită, dintr-o sursă sigură. Numai o cafea bună, prăjită recent și proaspăt râșniță se poate transforma într-o licoare magică. Doar că depinde și de cum a fost păstrată acea cafea și în ce tip de râșniță a fost măcinată.

Cafeaua trebuie depozitată într-un borcan de sticlă, închis la culoare, cu un capac care să se închidă bine, departe de lumina soarelui, surse de căldură și umezeală. Boabele de cafea nu se strică dacă nu sunt respectate aceste condiții, dar aroma cafelei este alterată.

Se va râșni de fiecare dată exact cantitatea necesară pentru prepararea unei cafele. Sună dificil să stai de fiecare dată să macini cafea, nu? Plus că nu orice râșniță este la fel de bună. Avantajul celor care folosesc espressoare de genul celor automate de aici! Acestea au râșnițe ceramice integrate și fac treaba mai ușoară, mai ales că permit setări pentru diferite granulații. De reținut că o măcinare grosieră va da o cafea mai slabă, iar una foarte, foarte fină poate da un gust prea amărui pentru preferințele unora. Depinde ce înțelegi tu prin cafea tare.

Folosește apă filtrată

O apă prea dură nu este bună nici pentru aparatele de preparat cafeaua și nici nu garantează un gust perfect. Unii ar fi tentați să spună că apa e fiartă oricum și nu ar trebui să fie probleme. Prin fierbere calcarul din apă nu este eliminat și el face cafeaua mai amară. Ați zice că apa plată îmbuteliată este cea mai bună, nu? Dacă este plină de minerale, nu prea e bună nici ea. Cea mai bună variantă este utilizarea apei filtrate.

Dozează corect

De ce azi ai obținut o cafea mai tare și ieri una mai slabă? Pentru că nu ai folosit aceeași cantitate de cafea. În principiu, cafeaua ar trebui cântărită, chiar, nu doar măsurată cu lingura sau cu lingurița, indiferent de metoda de preparare. Altfel, nu vei avea niciodată același gust. Câte zile, atâte intensități diferite ale cafelei. Proporția cafea-apă ar trebuie să fie undeva în jurul valorii de 1:20, dar depinde de la persoană la persoană.

Ai grijă la temperatura apei

Aceasta este o altă regulă care trebuie respectată, indiferent că faci cafea la ibric, la filtru sau la espressor. Temperatura apei trebuie să fie în jur de 90-95 de grade Celsius. O temperatură mai mică nu va da aroma dorită, iar una prea mare ar putea face cafeaua prea amară, cu gust de ars. La cafeaua la ibric, este suficient să oprești focul, să lași apa câteva secunde să se liniștească și abia apoi să adaugi cafeaua și să mesteci. Dacă ai un espressor manual sau unul automat performant, treaba este foarte simplă.

Cu alte cuvinte, vina pentru o cafea slabă sau meritele pentru una perfectă îți aparține în totalitate. Tu, prin alegerile tale și prin (ne)respectarea pașilor recomandați pentru prepararea ei, faci cafeaua să fie bună sau nu. Poți să ai espressor și să nu obții o cafea grozavă dacă folosești o cafea prăjită de acum două luni, măcinată de 3 zile, dozată incorect și preparată la temperatura greșită. De tine depinde cum începi ziua.

Respecți aceste reguli? Ești mulțumit de gustul cafelei de dimineață?

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Roxana
    • 13/03/2019
    Răspunde

    O să aplic și eu ce am citit foarte bune informațiile.Mulțumesc!

    • Anghelina Irina
    • 13/03/2019
    Răspunde

    A mea e fără cofeina, dar tot pun multa cafea, îmi place gustul mai intens

    • Valeria Chertes
    • 13/03/2019
    Răspunde

    Mulțumim pentru informații,eu dimineața abia aștept să pun presoul pe aragaz să- mi fac cafeaua.

  1. Eu respect aceste reguli si fac cea mai buna cafea pentru sotul meu! Chiar si prietenii abia asteapta sa vina in vizita sa savureze o cafea buna cum fac eu.

    • Corina Cosa
    • 14/03/2019
    Răspunde

    Mie imi place mai mult cafeaua cum o fac eu , la ibric . Cea la filtru nu ma pasioneaza deloc . ..poate doar la espresor , dar si aici sunt foarte pretentioasa , am pub-urile mele preferate cand ies in oras . Folosesc numai cafea arabica , am testat zeci de firme , stiu care imi place , am nasul foarte fin ( nu degeaba am eu pisica ) :)))) si simt de la o posta care cafea e buna si care nu . Mirosul este pentru mine prima garantie ca acea cafea este buna . Apoi vine gustul. Savoarea. Placerea si descarcarea instanta a endorfinelor . Na .

    • Nicolae Claudia
    • 14/03/2019
    Răspunde

    Folosesc cafea macinata din comoditate si lipsa de timp. O arunc in filtru, pun apa, apas pe buton si mai fac cate ceva pana se face. De depozitat o depozitez corect, dar e clar ca nu are acelasi gust ca la inceput, o data desfacuta punga, chiar daca o depozitez intr-un borcanel se sticla

  2. eu folosesc cafea gata macinata, recunosc. si acasa nici nu prea mai beau, mai mult bea al meu. facuta la filtru. slabaaaa… rau! pentru gusturile mele. acum ma gandeam si eu ca mi-ar placea un esspresor din ala smecher care rasneste boabele. uma sa ma gandesc unde il mai pun…

  3. ador cafeaua desi nu pot consuma rea multa caci imi da palpitatii..

  4. Răspunde

    Wow! Nu stiam ca exista asa multe reguli de preparare a unei cafele! Dar drept e ca nici nu sunt bautor impatimit. Recunosc ca sotul meu prepara cafeaua dimineata si eu gust din ce face el. Doar gust, mai mult pentru aroma de cafea care se raspandeste in casa la prima ora a diminetii 🙂

    • Lamiita Petre
    • 14/03/2019
    Răspunde

    Mi-as dori un espressor, dar inca nu a ajuns in varful listei la prioritati. Eu fac cafeaua la ibric si cumpar cafea macinata. Nu fierb cafeaua, doar apa inainte si apoi pun cafeaua. Asa m-am obisnuit si imi place, dar, recunosc, nici nu am mai baut cafele prin alte ocuri decat dimineata, acasa.Una mica.

    • Mirela Barbălată
    • 14/03/2019
    Răspunde

    Eu beau la filtru. Sincer nu ştiam că sunt atât de multe condiții pentru o cafea bună. Recunosc că nu le-aş respecta. Prea multă bătaie de cap 😛 😉

  5. Eu iau cafeaua deja macinata, desi sunt constienta ca cea boabe e mult mai buna. Si inca o fac la ibric dar vreau sa imi iau un espresor bun.

    • Trandafir Mihaela Anabela
    • 14/03/2019
    Răspunde

    prea complicat ? ce bine de mine ca beau rar,super rar si ca mai imi fac catr un 3in 1 rapid cand am pofta 🙂

  6. Mie imi place sa cumpar cafea boabe pentru ca dimienata imi palce sa savurez in primul rand aroma de cafea proaspat rajnita 🙂

  7. Răspunde

    eu nu stiu sa fac cafea. Nici nu beau. Imi place sa iau cafea boabe si sa o macin, pt aroma. cafea isi face sotul 🙂

  8. Răspunde

    Nu prea stiam detalii precum aerul din camera. Eu mi-am luat un filtru care a inceput sa faca o cafea mai rea pe zi ce trece. Acum mi-am gasit reteta perfecta si gustul mult dorit. Imi iese o cafea exact asa cum imi doresc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares