Mucegai pe pereți? 4 măsuri eficiente pentru a scăpa de el

Adio mucegai pe pereți metode de a scăpa de el

Iată o problemă de care ne lovim mulți – apariția inesteticului și nesănătosului mucegai pe pereți. Florile de mucegai apar acolo unde este umezeală, sunt foarte urâte și deloc sănătoase (putând provoca alergii și boli de plămâni). Cei care locuiesc la ultimul etaj, cei de la parter, cei care au pereți orientați spre nord sunt cele mai sigure victime ale invaziei de mucegai. Asta nu înseamnă că el nu poate apărea și la cei care stau la curte sau la un etaj intermediar. Oriunde e întuneric și umezeală, înflorește mucegaiul, cea mai urâtă, dăunătoare și rezistentă floare. Putem scăpa de ea făcând anumite modificări.

Pe partea de finisaje avem două măsuri principale:

Izolația de calitate

Paza bună trece primejdia rea. Cel mai bun paznic împotriva mucegaiului este o bună izolație a pereților. Pentru ca treaba să fie perfectă, izolația trebuie făcută atât la exterior cât și la interior, dar știm cu toții că, dacă stai la bloc, și administrația nu dorește să se implice în lucrări la exterior, nu prea o poți face de unul singur. La interior însă poți interveni. În cele mai multe cazuri (acolo unde nu există scurgeri de apă prin pereți) problema se rezolvă prin placarea cu rigips și interpunerea unui izolator între zis și peretele fals.

Se folosesc niște plăci din rigips rezistent la umezeală (cel verde, folosit cu precădere în băi și bucătării). Treaba e că ele nu se aplică prin lipire directă pe perete, ci se fixează cu ajutorul unor profile rigips, iar între perete și placa de gips carton se pune un strat de material izolator (specialiștii spun că vata minerală este mai bună decât polistirenul). E deranj și cheltuială, plus că pierzi câțiva centimetri din spațiu, dar merită. A mai apărut și o folie pentru termoizolații, dar nu știu prea multe despre ea pentru moment.

Vopseaua antimucegai

Indiferent că ai pus rigips sau nu, pereții au nevoie oricum de finisare prin aplicarea unei vopsele de interior. O astfel de vopsea lavabilă antimucegai nu este cu mult mai scumpă decât una normală, dar este mult mai eficientă în lupta ta cu veșnica umezeală și cu igrasia și mucegaiul. Previne apariția condensului, păstrând suprafața uscată și împiedicând astfel dezvoltarea ciupercii respective. Și dacă mai apar iarna 2-3 puncte de mucegai pe pereți, le poți curăța ușor de pe vopseaua lavabilă. Pentru efect și mai bun, se poate folosi și o amorsă specială antimucegai.

Pe partea de întreținere, măsurile antimucegai se referă la:

Aerisirea suficientă și corectă

Sigur că simpla aerisire nu rezolvă problema acolo unde, de exemplu, terasa blocului este nereparată și se infiltrează apă permanent. Ea poate preveni însă formarea de mucegai pe pereți acolo unde se acumulează mult abur (baie, bucătărie, încăperi cu multe plante în ghiveci sau în care se usucă haine pe calorifer). Aerisiți de 2 ori pe zi, dimineața și seara, cel puțin 10 minute, dar nu la modul o singură fereastră rabatată în toată casa, nu cumva să intre frig!

La bucătărie, aerisiți întotdeauna când terminați de gătit. Sigur că hota este necesară. La baie, dacă nu vă surâde ideea de a ține prea mult timp fereastra deschisă, puteți crea o mică gură de aerisire pe care să montați un ventilator. Chiar și în condițiile unei izolații perfecte poate apărea umezeala dacă nu avem locuința ventilată.

Păstrarea unei temperaturi constante

De ce apare cel mai des mucegaiul pe hol? Pentru că acolo nu avem fereastră să aerisim, probabil nici calorifer, și mai închidem și ușa de la sufragerie ca să nu pierdem căldură. Temperatura scade prea mult în hol, spațiul este și neaerisit și întunecat, deci am creat condițiile perfecte pentru apariția mucegaiului.

O greșeală pe care o fac multe persoane este să închidă caloriferele în timpul zilei sau când pleacă 2-3 zile de acasă. Asta nu vă ajută nici din punct de vedere economic, pentru că pereții se răcesc complet și veți consuma apoi mai mult pentru a încălzi în casă, si crește și riscul apariției ciupercilor. Temperatura optimă iarna trebuie să fie de minim 20 de grade pentru a evita astfel de probleme.

Sigur că puteți folosi și soluții antimucegai, fie ele naturale sau chimice, dar nu vă așteptați la minuni. Ele pot curăța și dezinfecta locul pentru o perioadă (mai scurtă sau mai lungă) dar nu vă vor scăpa de problemă atâta vreme cât umiditatea persistă din pricina proastei izolații și ventilații.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Roman Nicoleta
    • 15/02/2018
    Răspunde

    La părinții în baie mai iese,casa fiind mai veche ? la noi nu! este foarte neplăcut!Îl șterg cu clor sau soluție specială pentru mucegai!

    1. Si neplacut si sanatos. Si eu am avut din belsug cand statea la bloc.

  1. La casa fiind pot sa afirm ca izolatia ajuta mult. Nu avem probleme cu mucegaiul momentan si sper sa nu intampinam aceasta peoblema ca e deranjanta.

    1. la curte e bine ca putem sa facem sa izolam si exteriorul cand vrem noi, fara probleme.

    • Tatiana Sorina
    • 15/02/2018
    Răspunde

    Savo e cel mai bun. In 10 minute zici ca ai zugravit.Nu am crezut da e real,doua sau 3 luni nu mai apare nimic.

    1. Merita incercat daca este asa.

    • Anda Stanciu
    • 15/02/2018
    Răspunde

    Mulțumim de sfaturi. .Eu foloseam o soluție de clor cu apa și ștergeam cu o carpa

    1. Toti am facut asta macar o data 🙂

  2. Aș mai adaugă un calorifer în fiecare cameră, chiar și în dressing, și fără mobilă pe peretele exterior nord vest, va face mereu mucegai, și mobila să nu fie foarte aproape de perete, pentru a lăsa peretele să respire. Sfaturi din propria experiență 😀

    1. La asta cu pastrarea unei anumite distante intre mobilier si perete nu ma gandisem. Multumim.

    • ciprian
    • 15/02/2018
    Răspunde

    toate vopselele lavabile (bune)… contin solutie antimucegai,este obligatoriu sa contina a cea solutie
    nu exista vopse speciala pentru asa ceva u este solutie pentru a indeparta mucegaiul definitiv

    1. Lavabil e una, antimucegai e alta.

    • Valeria Chertes
    • 15/02/2018
    Răspunde

    Noi in bucatarie si in baie am dat cu vopsea lavabila antimucegai.

    1. Si ati scapat de mucegai sau mai apare?

    • ghelbere elena
    • 16/02/2018
    Răspunde

    Am avut dar am scapat. Am izolat apartamentul si l-am revonat in intregime folosind numai produse de calitate si am spus adio mucegaiului.

    1. Acum respirati aer mai curat.

    • Nicolae Claudia
    • 16/02/2018
    Răspunde

    Eu am renovat cu aceasta lavabila antimucegai, dar nu am avut probleme pana acum. Dar e bine sa avem grija, nici sa nu apara

    1. Eu nu am pe nicaieri si ma mandresc cu asta.

  3. Răspunde

    Sunt foarte utile sfaturile tale, aveam si noi probleme in sufragerie, insa am rezolvat atunci cand am izolat peretele exterior.

    1. Izolatia de calitate rezolva cele mai multe dintre cazurile de formare a mucegaiului.

  4. Răspunde

    Vopseaua lavabila antimucegai e buna, insa trebuie intretinut spatiul in asa fel incat sa nu se instaleze umezeala si sa favorizeze (re)aparitia mucegaiului. Ma bucur ca ai scris despre importanta intretinerii spatiului, fiind un aspect important de care unii oameni nu tin cont.

    1. Sunt multe lucruri de discutat, desigur. Am incercat sa ma rezum la lucrurile care mi s-au parut mie mai importante.

  5. Răspunde

    Din fericire probleme cu mucegaiul nu am avut si nici nu am. Mamaie la tara avea intr-o perioada, insa dupa ce locuinta a fost renovata, problema a disparut. Vopsea lavabila antimucegai am folosit si noi la baie si in bucatarie.

    1. Eu am norocul ca am si casa pe 3 laturi lipita de a vecinilor 😀

  6. Răspunde

    preventia e mai buna ca orice masura. Altfel, solutia e mutatul. O locuinta bine izolata si aerisitul previne….chiar si dupa spalat si curatzat si indepartam miceliile raman sporii in aer si zidarie … anumite case sunt daramate din cauza asta.

    Alergiile mele s-au agravat de cand am stat in aprt cu mucegai, nu mi-am dat seama decat cand a fost f. tarziu. Simptomele erau banale si diagnosticate gresit raceala (ochi curgand, stranut, jena in gat si tuse, muci, etc) – dupa schimbare nu am mai racit niciodata!

    1. valeu, atatea de patimit din cauza mucegaiului? Stiam eu ca e alergen, dar nu ma asteptam la asta.

    • Mada
    • 16/02/2018
    Răspunde

    De curând m-am mutat într-un apartament în care am pe un perete, într-un colț mucegai. Îl țin în frâu cu Sano. Au pus izolație, dar proastă, că deh, e bloc… de-aia trag eu la casă.

    1. Au izolat doar ca sa nu ziceti ca nu au facut-o, nu?

  7. Răspunde

    Am avut si eu mari probleme cu mucegaiul si nu-mi mai doresc in viata mea.
    Curgea apa de la vecinul de deasupra la fiecare ploaie. El nu locuia in apartament, ploaia cadea in casa, se infiltra in perete si curgea la mine, la etajul 3. S-a facut mucegai intr-un colt si …. am vrut sa sterg eu cu clor! S-a intins in toata camera de ziceai ca-i camera groazei. Produsele antimucegai sunt solutia. Nu altceva si nu sters ca se intind spongii aia

    1. Asta e cea mai nasoala situatie, cand ai vecini pe care ii doare in cot de umezeala din peretii lor si ea ajunge la tine…

  8. Răspunde

    Eu folosesc lavabila cu ioni de argint, aerisesc tot timpul si am o caldura constanta in casa, cam 22 de grade asa ca nu am probleme cu mucegaiul. Doar pe peretele de la balcon, care e in afara se mai instaleaza cateodata dar scap de el cu solutii antimucegai si cu vopsea.

    1. La balcon macar poti aerisi mai des, daca nu ai flori.

  9. Răspunde

    Ahaam, deci de-asta nu scap de mucegaiul din baie…

  10. Răspunde

    Sa stii ca mi-am varuit si eu intr-o camera cu vopsea din asta. Aveam probleme intr-un colt. Acum nu mai am deci chiar e buna!

    1. Se pare ca ai avut noroc sau ai fost bine informata si ai ales din prima un produs bun.

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 18/02/2018
    Răspunde

    Numai in baie mai apare dar ai rar,am dat cu solutie antimucegai si las deschis geamul.Bune sfaturi si masuri,multumim!

    1. Multumesc si eu pentru vizita.

    • Valentina
    • 18/02/2018
    Răspunde

    Da,mucegaiul este o problema si e greu de evitat.Exceptand cazurile in care exista locuri cu posibile penetrari de umezeala, sunt si celelalte probleme de rezolvat.Ai trecut cam prin toate, inclusiv cu solutii de evitare a formarii mucegaiului.Ce vreau eu sa va spun e ca mucegaiul poate exista ,fara a fi la vedere.Eu am renovat apartamentul si as fi jurat ca nu am mucegai.Ei bine,cand am dat jos vechuil glet din baie, am constatat ca sub el,pe placa de beton era mucegai.Am folosit amorsa antimucegai si am pus in compozitia de glet in loc de apa tot solutia antimucegai.Nu le-a convenit muncitorilor,se lucreaza mai greu,trebuie pregatit in cantitati mici…dar asta e! Acelasi lucru am gasit sub gresia din baie.Plin de mucegai! La noua gresie am pus chit de rosturi de piscina.Sper sa nu se formeze din nou.
    Spuneai de izolatia interioara cu polistiren.IN NICI UN CAZ! Nu este un material sanatos,trebuie tencuit inainte de a pune un rigips.Si mai e cava extrem de important:este inflamabil.La ardere dezvolta niste gaze extrem de toxice.Practic e ceva gen Colectiv.Poti sa nu fii ars,dar gazele sa duca la deces.Da,exista si polistiren rezistent la foc.Este scump,nu-l foloseste multa lume.Si apropos de aerisire.Majoritatea isi renoveaza apartamentele vechi inlocuind ferestrele clasice cu termopan.La apartamentele noi e deja standard.E o solutie de economisire a energiei,dar fiind etanse este nevoie de aerisire frecventa,sau,ceea ce in alte tari este obligatoriu, se utilizeaza ferestre cu fante de aerisire.Sunt niste fante de 100mm in tocul de sus al ferestrei prin care incaperea se aeriseste constant.Evident,cand este foarte frig se poate pune pentru o scurta durata un capacel la aceasta fanta.
    Si mai e ceva:florile.Eu am gasit o rezolvare.Pentru ca am multe flori si iarna le aduc din balcon,da,e o sursa suplimentara de umezeala . Am rezolvat (sper) problema punand in fiecare ghiveci o sticla cu apa cu gatul in pamant.Practic,isi ia apa cat trebuie,fara sa fie strop de apa in farfurie sau la suprafata pamantului.

    1. Foarte multe informatii si foarte utile, mai ales ca vorbiti din experienta. Va multumesc mult pentru ele. Sunteti o femeie care stie ce vrea si nu se sfieste sa ia problema in propriile maini.

  11. Răspunde

    Eu încercam într-o perioadă cu savo, dar mirosul era prea puternic, prea de spital. Trebuia să aerisesc două zile după. Ulterior, am cumpărat un dezumidificator, iar lucrurile au început să se schimbe în mai bine. Rareori, mai vad vreo urma de mucegai.
    Deci, solutii sunt o gramadă, nu trebuie să disperăm!

    1. Buna si solutia cu dezumidificatorul.

    • Toma Tantica
    • 14/03/2018
    Răspunde

    Si eu am avut probleme de curand cu mucegaiul..slava Domnului ca s-a rezolvat..Super util articolul!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares