Ultima zăpadă – Allen Eskens (recenzie)

Ultima zăpadă - Allen Eskens

TitluUltima zăpadă (titlu original The Life We Bury)
Anul apariției în România 2018
Editura Paladin
Autor Allen Eskens
Traducere Ana-Veronica Mircea

Joe este un student provenit dintr-o familie cu probleme, fără tată, cu o mamă dependentă de alcool și un frate autist, fără prea multe posibilități financiare. La unul dintre cursuri primește ca temă să scrie biografia unui străin. Așa ajunge să-l cunoască pe bătrânul Carl, un om care a petrecut ultimii treizeci de ani în închisoare, acuzat de violarea și uciderea unei adolescente. Acum Carl se află pe un pat de spital, așteptându-și sfârșitul, distrus de cancer.

Carl acceptă să-și spună povestea în fața lui Joe care, pe măsură ce află lucruri noi, nu mai știe ce să creadă – dacă omul acesta a fost într-adevăr vinovat sau a plătit pentru ceva ce nu făcuse. Declarațiile bătrânului sunt tot mai derutante, așa că Joe, împins puțin de la spate și de prietena lui, începe să sape mai adânc. Face rost de tot dosarul acelui caz și începe să-l citească și să reanalizeze dovezile. Un mesaj codat din jurnalul victimei va fi decodat cu ajutorul fratelui autist, iar Joe va decide să facă o vizită cuiva. De acum, viața lui este în pericol.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Ce s-a întâmplat de fapt în urmă cu 30 de ani? Este Carl cu adevărat vinovat? De ce și cum îl pune în pericol pe Joe apropierea de adevăr? Merită să mori pentru o temă? De ce nu s-a mulțumit să scrie povestea fără să cerceteze?

Comandă cartea pe Libris!

Ultima zăpadă este un roman pe care îl putem încadra în genul crimă/investigație. Intriga este simplă, dar captivantă. Ce a venit după, mi-a displăcut pe de-o parte și plăcut pe de alta.

Cele care m-au captivat au fost poveștile de viață ale personajelor. În special a lui Carl. Ai în față un om pe care justiția a pus eticheta de criminal și crezi că asta spune totul despre el. Pentru că este atât de simplu să judeci. Dar ce a fost omul ăsta înainte să fie criminal? Vei fi uimit să-l descoperi. Te va intriga faptul că nu spune nici DA nici NU clar când se raportează la (ne)vinovăția sa.

Ce nu mi-a plăcut în Ultima zăpadă au fost capitolele de acțiune, aruncatul cu capul înainte al lui Joe, scenele de thriller ieftin cu un personaj care reușește să scape după ce a fost legat în portbagajul unei mașini, transformarea lui în Robinson Crusoe naufragiat în pădurea viscolită și alte scene de genul acesta. Partea asta mi s-a părut trasă de păr, pe românește. În schimb, investigația în sine, descoperirile făcute de Joe sunt surprinzătoare. Tocmai când crezi că a descoperit adevărul, Allen Eskens îți arată că mai este cale lungă până la el. Așa că interesul față de poveste rămâne viu până la capăt.

Joe este studentul devenit detectiv din întâmplare. Carl este violatorul și ucigașul care se așează la spovedanie și are lucruri surprinzătoare de spus. Unul este la început de drum, un drum care nu i se așterne deloc neted în față. Celălalt se apropie de linia de finish și, privind înapoi, nu are prea multe lucruri bune de spus despre el și viața lui. Amândurora le vine greu să vorbească despre viețile lor.

Joe este un băiat serios și muncitor, dar destul de singuratic. O temă îi complică viața în toate felurile posibile. Cum să se împartă între cursuri, job, avut grijă de fratele lui, vizite la spital și luat notițe, dar și cercetări pe cont propriu? Nu e ușor, dar nu renunță. Pentru că niciodată nu a renunțat, deși niciodată nu i-a fost ușor. Tema aceasta îi va pune viața în pericol, dar va aduce și lucruri frumoase în ea. Vă las să le descoperiți singuri.

De partea cealaltă este Carl, un om care nu mai are absolut nimic de pierdut, un om care-ți inspiră teamă la început, te intrigă pe parcurs, are momente în care îți câștigă admirația și, la final, rămâne o imensă milă și durere vizavi de povestea lui. Este un om imperfect, ca noi toți. Un om care a făcut și bine și rău la viața lui. Nu vă dezvălui mai multe.

Dacă vrei să citești cartea aceasta așteptându-te la cine știe ce acțiune, nu știu dacă o să-ți placă. Are și clișee și este și predictibilă, într-o anumită măsură. Dar, dacă îți plac poveștile de viață și personajele complexe care au ce învăța unul de la celălalt, atunci clar Ultima zăpadă este o lectură potrivită pentru tine. Eu i-am dat 4 steluțe pe Goodreads. La final vei avea răspunsurile la toate DE CE-urile care ți-au trecut prin minte vizavi de motivele pentru care Carl a făcut una sau alta. Și totul va căpăta un sens. În ultima lui iarnă. Pe ultima lui zăpadă.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Interesant subiect! Chiar vreau sa o citesc si sa aflu adevarul despre Carl; desi sunt convinsa ca nu el a fost vinovatul…

      • Cristina Dragomir
      • 08/06/2019
      Răspunde

      Poate da, poate nu. Doar cartea stie.

    • Valeria Chertes
    • 31/05/2019
    Răspunde

    Foarte drăguță carte ,îmi doresc să o citesc.

      • Cristina Dragomir
      • 08/06/2019
      Răspunde

      🙂

    • Anghelina Irina
    • 31/05/2019
    Răspunde

    Hmmm, cred ca nu este vinovat Carl și sunt tare curioasa de ce s-a întâmplat

      • Cristina Dragomir
      • 08/06/2019
      Răspunde

      Multe s-au intamplat.

    • Maria Aghinitei
    • 01/06/2019
    Răspunde

    Este interesanta investigatia, as vrea sa aflu adevarul!

      • Cristina Dragomir
      • 08/06/2019
      Răspunde

      Este bine ascuns, dar te va uimi.

  2. uite o carte pe care am pus-o pe lista! chiar imi e dor sa citesc un roman politist bun, in ultima vreme nu am nimerit ce trebuia.

      • Cristina Dragomir
      • 04/06/2019
      Răspunde

      Nu e chiar polistist, asa nu stiu daca e 100% pentur tine.

  3. Răspunde

    Daca interesul ramane viu pana la capat pot trece si peste niste faze mai trase de par asa ca mi-o trec pe lista. La urma urmei e fictiune. Se poate intampla orice :))

      • Cristina Dragomir
      • 07/06/2019
      Răspunde

      Cu siguranta nu este o carte de evitat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares