Pui hrănit natural nu înseamnă pui natural

pui hrănit natural

Îl tot văd pe puiul ăsta. Și prin magazine, și prin reclame TV. N-am să-i spun pe nume și nu am să dau un nume de brand pentru că oricum sunt mai multe firme care se laudă cu pui natural. Pentru cine n-a mâncat niciodată un pui de țară, 100% natural, probabil că povestea asta chiar ține, dar mai suntem pe lumea asta și noi, cei care cunoaștem diferența de aspect, textură, gust dintre un pui din comerț și unul crescut de bunica, la țară.

Puiul natural este puiul bunicii, puiul ieșit dintr-un ou pe care nu s-au făcut experimente, este puiul care, după ce iese din ou nu este injectat cu te-miri-ce. Este puiul care mănâncă natural, se bucură de libertatea de a se alerga prin curte cu frații lui, nu este supus unor tratamente hormonale și are nevoie de luni de zile pentru a atinge greutatea de un kilogram. Puiul ăsta are pielea mai galbenă, are carnea mai fermă, are gust de pui. Până și oasele sunt altfel. Numai încearcă să mesteci un tendon de pui de țară sau rupi/tai cu un capăt de os!

Un pui hrănit natural în hală, ala căruia i se face reclamă cât e ziua de lungă, e departe de puiul natural din gospodăriile țărănești. Este doar aparent mai sănătos. Țineți cont de asta, vă rog! Procentul de hrană naturală variază în funcție de marcă. Unii susțin că îi hrănesc 100% natural. Alții, mai cu bun simț, declară un 70% hrană naturală. Restul… ei spun că sunt concentrate, mixuri de furaje și suplimente care asigură tot necesarul de proteine, vitamine și bla-bla-uri, chestii care sună foarte bine.

Fără cocktailuri hormonale care-i umflă cu pompa pentru a-i ajuta să crească într-o zi cât alții în… 20? Producătorii și autoritățile zic că hormonii de creștere sunt ilegali și nu se folosesc, iar medicii tot trag semnale de alarmă că hormonii din pui afectează sistemul hormonal al copiilor. Am mai auzit placa asta cu produse interzise și prea scumpe pentru a fi folosite în producția de la noi și toată primăvara am mâncat roșii stropite cu Ethrel. Încă mai credem în ce ni se spune? Că nu e voie și că hrana e sigură?

Se declară pui hrănit natural. E puțin mai galben decât frații lui nenaturali, dar galbenul acesta poate fi obținut și cu niște coloranți magici. Are carnea puțin mai tare și vine și cu un mic plus de gust. Dar nici vorbă să se apropie de un pui ca cel pe care mi-l iau de la țară. Este imens de mare și se laudă că l-au crescut lent. E umflat cu pompa, nu cu porumb. Sigur că sunt și rase modificate genetic, cu dezvoltare rapidă, dar sunt și sunt îndopați cu mâncare și vitamine 20 de ore pe zi și nu au spațiu să se miște deloc.

Cum rămâne cu antibioticele? Nu tot medicii ne spun că organismele noastre nu mai răspund la antibioticele obișnuite pentru că s-au obișnuit prea tare cu ele, urmare a consumului de carne de la animale tratate cu antibiotice la greu? Bun, ne luăm după ce zic vânzătorii și îi credem că nu avem nici antibiotic. Nu sunt nici injectați puii cu soluții de apă cu sare și diverse E-uri. Totul e perfect. Puii ăștia sunt perfecți.

Cu alte cuvinte, eticheta cu pui hrănit natural nu ar trebui să vă convingă neapărat să plătiți un preț dublu pe un pui. Dincolo de hrană, există multe alte lucruri care contează când vine vorba de gust și calitate. Un pui bun pe care ar merita sa dau mai mulți bani ar fi unul pe a cărui etichetă să scrie că e hrănit natural, că e crescut în fermă, nu în hală, să aibă un soi de certificat de naștere care să-mi ateste că i-au luat măcar patru luni pentru a ajunge la nivelul bun de tăiat. Ori, așa ceva nu vom vedea vreodată. Bucurați-vă de puii umflați, cât îi mai avem! Nu mai e mult până ne vom hrăni și noi exclusiv cu proteine și vitamine sub formă de capsule.

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Anghelina Irina
    • 05/09/2019
    Răspunde

    Din fericire mai am de unde lua pui de țară, însă recunosc ca îl și cumpăr din supermarket.Cu siguranta gustul celui de țară nu se compară cu nimic altceva.

      • Cristina Dragomir
      • 11/09/2019
      Răspunde

      cel din comert are gust cu atat mai rau cu cat este alternat cu cel de tara, zau.

    • Maria Maria
    • 05/09/2019
    Răspunde

    Eu nu prea cumpar îi cresc eu la curte

      • Cristina Dragomir
      • 11/09/2019
      Răspunde

      Este de munca, dar merita, nu?

  1. Răspunde

    In mod normal, pe eticheta trebuie specificat tot ce spui tu. Puiul crescut natural nu este totuna cu cel hranit natura, iar ai dreptate. Nu este vorba doar despre hrana ci si despre locul si felul in care este crescut. Spre exemplu, noi cumparam pui de 1 zi, dar ii crestem acasa, in curte, nu inchisi, cu lumina artificiala etc. si sunt ca cei „de tara”.
    Felicitări pentru articol!

      • Anda Stanciu
      • 09/09/2019
      Răspunde

      eu cresc pui,nu ii cumpar

        • Cristina Dragomir
        • 11/09/2019
        Răspunde

        Bravo!

      • Hacman Mariana
      • 09/09/2019
      Răspunde

      Ai dreptate, Cristina! Eu am acasă găini crescute de noi și pot spune că nu se compară puiul de magazin cu cel crescut de noi…

        • Cristina Dragomir
        • 11/09/2019
        Răspunde

        N-ar avea cum, din niciun punct de vedere. E bine ca aveti spatiu si vointa sa le cresteti in curte.

      • Cristina Dragomir
      • 11/09/2019
      Răspunde

      asta m-a deranjat si m-a determinat sa scriu articolul. Prea multa reclama a unui anumit brand pe tema pui hraniti natural. De ce nu spunem si ce sta dincolo de hrana?

    • Valeria Chertes
    • 06/09/2019
    Răspunde

    Eu de obicei cumpăr de la cineva care-i creste la tara.

      • Cristina Dragomir
      • 11/09/2019
      Răspunde

      Este bine daca ai o sursa sigura.

    • Lamiita Petre
    • 06/09/2019
    Răspunde

    Am norocul si primesc mereu cate un pui/gaina de la tara. Diferenta este vizibila de la prima vedere. Gustul este inconfundabil, chiar daca nu sunt ei ata de aratosi(umflati cu pompa)

      • Cristina Dragomir
      • 11/09/2019
      Răspunde

      sa te rogi pentru sanatatea cui iti aduce pui de tara!

  2. Pui natural e doar crescut de parintii mei, doar acolo am incredere ca e natural, in rest nu mai cred etichetele.
    Desi e trist că platim un pret mare pentru ceea ce pare a fi natural.

      • Cristina Dragomir
      • 11/09/2019
      Răspunde

      E adevarat ca nu putem avea incredere in toata lumea, dar oricum, mai bun unul de tara decat unul la tava in supermarket.

  3. Răspunde

    de ceva ani am redus sa cumpar carne industrializata, o data la cateva sapt si atunci ficatei sau pipote (sunt ieftine aici). Gaina luam de la o ferma bio, sau vita bio. Mai primesc toamna/iarna la inceput gaini/ratze de la tzara (le comanda vecinul si uneori are un exces si ne vinde noua….) – asa ca va pot zice ca e mare diferentza intre ce e de magazin (inclusiv bio !) si ce e de tzara. O gaina alergata are piept mic si mai dur, are picioarele cu musculatura bine definita de vaz prin piele si ligamente si forme, partea cea mai grasa e la coada si nu pe pulpe (ca doar alearga), are culoare usor galben, si mai accentuat la coada si la gat, nicun caz pe tot corpul (pulpe si aripi usor vinetii) .
    Si niciun caz cand il pun in saramura nu se decoloreaza galbeneala.

    Am intrebat fermierii din jur: cum obtin culoarea aia asa galben exagerat, ca la mamaia mea acum 20 ani nu era asa ? Mi=au zis ca le amesteca in furaje si petale de galbenele si morcovi. M-a busit rasul, asta galben nu e incalbenic, e un pui naturist, pot sa il vanda si la plafar :))))

    Consumam putina carne, 1 -1.5 kg pe saptamana asa ca imi permit de calitate. Daca nu avem carne de calitate, mai avem si 1-2sapt. vegetariene, compensam cu lapte si branza de calitate (de la o ferma de aici, daca 3 zile nu consumam isi schimba textura, semn ca nu fost tratate).

      • Cristina Dragomir
      • 11/09/2019
      Răspunde

      exact ce ziceam! Mai bine mai putin si de calitate! Cat despre treaba cu galbeneala, daca ar fi strict din galbenele si morcovi si la aia din magazin, zau ca i-as pupa.

      1. Răspunde

        Eu am apreciat ca au fost sinceri si mi-au zis de galbenele. Mi-au dezlegat un mister.
        Altfel sunt multe legume satioase si ieftine si de calitate. Cu anii am inceput sa le apreciez.

  4. Răspunde

    Eh, serios acum, mai exista ceva natural in ziua de azi cand aerul si apa sunt asa de poluate? Ar trebui redefinita notiunea de natural :))

  5. eu sincer nu ma mai omor cu puiul. nu stiu de ce, a inceput sa ma scarbeasca. bine, ca nici cu porcul nu-s eu prietena, dar ma rog….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares