La ce să te aștepți când îți iei un porcușor de Guineea

porcușor de Guineea

Porcușorii de Guineea sunt printre animalele de companie cel mai adoptate/cumpărate de oameni, după câini și pisici, alături de hamsteri. Sunt micuți, drăgălași și achiziția și îngrijirea lor nu presupun costuri foarte mari. Par animale de companie perfecte, desigur, dar trebuie să le cunoști mai bine înainte de a aduce acasă unul. Dacă știi la ce să te aștepți din partea unui porcușor de Guineea, nu riști să fii nevoit să renunți la el, după doar câteva săptămâni, din cauza unor mici surprize neplăcute. Care sunt aceste eventuale neplăceri?

Toane

Spre deosebire de câine, care e mereu dornic să fie cu tine, să socializeze, porcușorii de Guineea nu sunt toți așa. Unii sunt prietenoși și jucăuși, alții nu vor avea chef de tine dacă-i trezești forțat sau ceva îi deranjează, chiar și ceva minor. Vin la tine când au chef, dacă au. Seamănă mai degrabă cu pisica, din punctul acesta de vedere. Pe cât de mici, pe atât de temperamentali!

Mizerie și miros

Mizerie se face oricum, nu ai cum să eviți asta. Porcușorul de Guineea are nevoie de talaș în cușcă. Când ei aleargă și se joacă prin cușcă, talașul mai pică și pe jos, printre gratii. Destul de des. Va trebui să aspiri mai des.

Mirosul neplăcut apare doar dacă nu cureți cușca și nu schimbi talașul la timp. Dacă ai un singur porcușor, o faci mai rar. Dacă ai doi, cam la două zile. De asemenea, ar fi bine ca, sub stratul de talaș, să ai unul subțire, de nisip. Nisipul reține mai bine mirosul.

Zgomot

Porcușorii de Guineea sunt animale destul de gălăgioase. S-ar putea să fie deranjant, mai ales că sunt animale nocturne. Noaptea mănâncă, se curăță, rod, se joacă. Neapărat să ai în vedere asta! Scot tot felul de sunete, de la un aparent tors până la guițat. Ce transmit ele? Foame, durere, fericire, teamă, etc. Trebuie să consulți un ghid de descifrare a limbajului porcușorilor de Guineea pentru a înțelege rapid ce vor să transmită prin sunetele emise.

Lucruri roase

Deși mic, porcușorul de Guineea are nevoie de spațiu de joacă și mișcare. Într-o cușcă prea mică, poate deveni rapid obez, obezitatea fiind o mare problemă pentru specie. Ar fi bine dacă, măcar din când în când, ar fi lăsat liber într-o cameră. Adoră se ascundă și va fi foarte fericit să descopere ascunzători noi. Din nefericire, la fel de mult adoră să roadă lucruri care îi ies în cale. Mare atenție la cabluri băgate în priză!

Speranța de viață medie

Nu te aștepta ca un porcușor de Guineea să trăiască prea mult. Are o durată de viață medie mai mare decât a altor animale de talia lui, dar nu vor depăși decât foarte rar vârsta de șapte ani. Este un lucru important de știut pentru că despărțirile finale sunt foarte dureroase după ce te atașezi de un animăluț.

Poate că nu este la fel de prietenos, supus și atașat, ca un câine, dar trebuie să recunoaștem că porcușorul de Guineea este simpatic foc. După perioada de acomodare, când începe să se apropie de oameni și să le caute compania, poate deveni un tovarăș de joacă excelent inclusiv pentru cei mici. Deși nu cere scos afară, ai nevoie de timp pentru a te juca împreună cu el și a-i curăța cușca. Hrana și consumabilele nu sunt scumpe și sunt ușor de procurat.

Acum, că știi mai multe despre porcușorul de Guineea, ce zici, ți-ar plăcea să ai unul?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 19/02/2021
    Răspunde

    Mie nu-mi plac ,nici nu- mi doresc .

    • Anghelina Irina
    • 19/02/2021
    Răspunde

    Tare frumoși sunt. Primisem și eu unul de ziua mea,însă nu a trăit decât câteva zile?

    • Asaftei Simona
    • 19/02/2021
    Răspunde

    Nu am avut niciodată ,dar sincer imi plac cum arată ,foarte drăguți .

    • arwen
    • 19/02/2021
    Răspunde

    Am avut porcusor de Guineea.
    N-am avut pentru el o cusca cu gratii, ci una tip acvariu, cu fundul de lemn si pereti de sticla, imbinati tot cu lemn. Ii schimbam talasul la maxim doua zile, ii spalam acvariul des.
    Atentie la talas, sa n fie foarte fin pentru ca ii intra in blanita si-l irita.
    N-as pune nisip in cusca porcusorului, din acelasi motiv.

    Al meu nu avea toane (poate din cauza ca l-am avut de cand era micut si s-a atasat de mine).
    A fost un animalut tare dulce. Ii placea mult sa fie mangaiat, se cuibarea in bratele mele si statea la mangaiat mult si bine, timp in care „torcea” (scotea niste sunete asemanatoare cu torsul pisicii).
    A fost un porcusor foarte cuminte, nu m-a deranjat niciodata noaptea, iar dimineata incepea sa „vorbeasca” doar dupa ce vedea ca ma ridic din pat.
    Nu statea doar in cusca, ii dadeam drumul pe jos de cateva ori pe zi, sa topaie in voie, fericit (cand porcusorii sunt fericiti fac niste salturi amuzante, ca de cal naravas).
    Ma jucam cu el asa: ma asezam jos, il chemam sa vina la mine facandu-i semne si cu mainile, iar el venea, imi lingea mainile si fugea inapoi. Si apoi iar la mine, iar fugea.
    Invatasem sa-i recunosc comportamentul pentru cand vrea sa faca treaba mica/mare si atunci il luam de pe jos, il puneam in cusca sa faca ce are de facut, dupa care ii dadeam iar drumul sa faca miscare.
    Cand nu era la mangaiat sau pe jos era in cusca lui unde ori manca, ori motaia. De fiecare data cand el motaia si-l ridicam din cusca lui ca sa-i dau drumul pe jos, intai isi intindea labutele din fata si casca preluuuung, apoi se lasa ridicat. De fiecare data :)))
    Pentru mine a fost animalutul ideal.
    Cred ca e important sa-l aveti de mic, cred ca se ataseaza altfel.
    Atentie sa nu rontaie plante din ghiveci. Al meu a rontait si a facut o iritatie pe blanita (am rezolvat la veterinar).
    Mi-as cumpara iarasi porcusor, dar sunt alergica.
    Din pacate si blanita porcusorului este un factor alergen pentru cine e mai sensibil si poate declansa alergii, rinite.

    • Oana
    • 20/02/2021
    Răspunde

    Ce drăgălași sunt, m-am jucat și eu cu unul la o cunostinta?

  1. Sunt haios dar sa imi iau unul ma mai gandesc

  2. Mie mi se par tare simpatici, dar nu as avea timp sa ma ocup de el.

  3. Răspunde

    prietena mea are 4. SI sa stii ca ea ii ingrijeste bine, toti pe care i-a avut au trecut de 7 ani, spre admiratia veterinarului. Cand e in vacantza cine e pet-sitter? 😀 cine? cine? eu :).
    As scrie ca in loc de talas se pot folosi paturici din fetru, absorb bine umezeala si spalate la masina salveaza si timp si costuri cu talajul si mizeria. Dar cum au nevoie sa roada fan, uite alta sursa de mizerie.
    Ce nu ai scris sunt costurile cu veterinarul, pt ca au nevoie de pilit dintii periodic. In mediul lor natural rod mai mult decat in casa iar daca dintii sunt prea mari ii impiedica sa manance corect. Apoi pt ca sunt in mediu artificial se pot imbolnavi des daca nu au o alimentatie echilibrata asa ca prietena mea are meniu saptamanal pt ei si le permuta morcovii, ardei, castravete, pe langa frunze salata / telina/ gulii /morcovi/spanac/patrunjel etc- pe langa anumite cereale specifice.

      • Cristina Dragomir
      • 14/03/2021
      Răspunde

      Eu nu am avut porcusor de Guineea si de treaba cu dintii nu stiam, dar nu exista solutii de ros, ca la perusi?

  4. Cand am citit titlul am zis ”vai, ce dragut!”. Dupa ce am citit textul am zis ”vai, nu mai vreau! :)))

      • Cristina Dragomir
      • 14/03/2021
      Răspunde

      Sorry, dar macar nu ai apucat sa iti iei unul si sa regreti apoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares