Toate trecuturile noastre – Cristin Terrill (recenzie)

Toate trecuturile noastre - Cristin Terrill

TitluToate trecuturile noastre (titlu original All our Yesterdays)
Anul apariției în România 2019
Editura Leda Edge – Grupul Editorial Corint
Autor Cristin Terrill
Traducere Andra Elena Agafiței

Cristin Terrill este o autoare britanică al cărei nume l-ați mai întâlnit la mine pe blog. Ea a scris și romanul Dispariția lui Daniel Tate, carte care mi-a plăcut destul de mult, așa că aveam toate motivele să-i acord câteva ore din viața mea pentru a bifa și acest prim roman al său – Toate trecuturile noastre. El a fost foarte apreciat și chiar premiat la momentul apariției sale, în 2013. La noi ajung cam greu cărțile, nu?

Toate trecuturile noastre debutează cu imaginea unei tinere închise într-o celulă și torturate pentru că nu vrea să spună unde se află niște documente. Ea este Em. Într-o celulă alăturată este el, Finn. Sunt prieteni vechi. Ba poate mai mult decât prieteni. Ei trăiesc în viitor, un viitor în care nimic nu mai este cum era și asta în cel mai rău sens al cuvântului. Un viitor în care au ajuns, se pare, de mai multe ori.

Mașina timpului a fost inventată. Em și Finn au scăpat de mai multe ori din celule lor și au reușit să se întoarcă în timp, încercând să schimbe cursul evenimentelor. Nu le-a ieșit niciodată. Acum evadează din nou în trecut și misiunea lor este clară. Trebuie să-l ucidă pe cel care a construit mașina timpului. Așa vor salva lumea. Este ultima lor șansă să schimbe lucrurile. Asta pe un plan.

Pe un al doilea plan, avem povestea din trecut. Finn și Marina (care în viitor își va spune Em) au de înfruntat multe pericole alături de prietenul lor, James. Marina îl iubește pe James, Finn o iubește pe Marina. James este fiul unui fost parlamentar, un adolescent foarte deștept, al cărui frate (implicat în politică) este ucis. El însuși este victima unei tentative de omor.

Pentru a schimba viitorul, Finn și Em trebuie să intervină în trecut, dar cum ar putea face asta fără ca Marina și Finn să aibă de suferit? Versiunile lor viitoare vor trebui să-și ducă la capăt misiunea protejându-le pe cele anterioare, dar fără a le permite să se întâlnească. O astfel de ciocnire nu trebuie să aibă loc niciodată. Altfel, totul se va schimba și nimeni nu știe cum.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Cum vor face față Finn, Marina și James provocărilor care le ies în cale? Vor reuși Finn și Em să-și ducă misiunea la îndeplinire înainte ca medicul închisorii să-i găsească în timp și să-i închidă din nou sau mașina timpului va fi construită și de data aceasta? Ce documente ascunde Em? Ce s-a întâmplat cu James, de lipsește din viitor?

Toate trecuturile noastre este un roman young adult, un thriller SF care m-a cucerit de la primele pagini. Este genul acela de carte care îți dă de gândit. Toți știm că tehnologia va fi și mai avansată în următorii zece-douăzeci de ani, dar cum ar fi ca cineva să descopere secretul călătoriei în timp și să folosească asta doar pentru a face rău?

Personajele sunt niște puști destul de bine conturați de autoare. Marina este o fată de bani gata, răsfățată, dar nu foarte iubită de către părinți. Ea caută iubire, protecție și tandrețe în brațele lui James, un adolescent bogat, deștept, care locuiește peste drum. James nu mai are părinți și, acum, nici frate. Ar face orice să-i poată aduce înapoi. Finn este un mister, până la un punct. Dar, când ajungi să-l descoperi mai bine, n-are cum să nu devină personajul tău preferat. Em este versiunea upgradată, mai matură și mult mai puternică a Marinei. Toți vor avea de făcut niște alegeri mai mult decât dificile. Cine va alege bine și cine nu, rămâne de văzut.

Relațiile dintre ei sunt destul de interesante. Și evoluează la fel de interesant. Dacă Marina din trecut avea ochi doar pentru James și nu îl suporta pe Finn, Em pare foarte atașată de Finn. Când se sprijină reciproc și se îmbrățișează, ai vrea să fii în povestea lor. Când sunt torturați și vânați, ai vrea să-i protejezi cumva. Relația lor este una care nu prea are timp să se consume, e trăită pe fugă, nesigură din unele puncte de vedere, plină de acțiune, dar și de tachinări în spatele cărora se ascund sentimente destul de profunde. Seamănă destul de mult cu relația dintre Daemon și Katy din Seria LUX.

Tema aceasta, a călătoriei în timp, nu este printre preferatele mele, dar de data asta m-a prins. Poate pentru că sunt puține despre detalii despre cum poți merge înainte și înapoi din timp. Mai mult acțiune, mai puține explicații. Asta caut eu, asta am primit. Dacă asta vrei și tu, ai nimerit unde trebuie. Cristin Terrill nu lasă loc de plictiseală și oferă o poveste plină de surprize și cu multe răsturnări de situație. Emoții, suspans, ritm alert. Are toate ingredientele de care aveam eu nevoie. Și, mai mult decât orice, o apreciez pentru că, deși nu sunt fan SF, povestea ei este credibilă.

Toate trecuturile noastre este încă o lecție din categoria drumul spre iad este pavat cu bune intenții, dar și una despre evoluția continuă a tehnologiei, un lucru care trebuie văzut ca o sabie cu două tăișuri. Toți vorbim despre viitoruri posibile în care ne vom putea teleporta, dar ne-am gândit și la cum îi va orbi pe unii oameni o astfel de putere ajunsă în mâinile lor? Cele 5 steluțe pe care le-am dat acestui roman pe Goodreads sigur spun mai multe decât cele 900 de cuvinte de mai sus.


Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 20/05/2019
    Răspunde

    Mulțumim pentru recenzie.

      • Erica Elena
      • 20/05/2019
      Răspunde

      Mulțumim pentru recenzie, tehnologia într-adevăr evoluează într-un ritm foarte alert, în diferite direcții, depinde de persoana care va descoperi evoluția spre viitor cum va reacționa la o asemenea provocare.

        • Cristina Dragomir
        • 07/06/2019
        Răspunde

        Corect. NU toti reactionam la fel intr-o anumita situatie.

      • Cristina Dragomir
      • 07/06/2019
      Răspunde

      Multumesc pentru vizita.

    • Anghelina Irina
    • 20/05/2019
    Răspunde

    Încurcată povestea.Uite cartea ăsta nu știu dacă mi-ar placea

      • Cristina Dragomir
      • 07/06/2019
      Răspunde

      Tu stii mai bine ce carti te prind.

    • Mirela Barbalata
    • 20/05/2019
    Răspunde

    M-ai facut curioasa! Nu prea este genul meu dar parca ma tenteaza 😉 😉

      • Cristina Dragomir
      • 07/06/2019
      Răspunde

      Nu e rea. Poate ti-ar placea.

    • mihaelanistor
    • 21/05/2019
    Răspunde

    Am devenit fan thriller si eu, orice recomandare o primesc cu drag.

      • Cristina Dragomir
      • 07/06/2019
      Răspunde

      Nici nu stii cat ma bucur ca putem impartasi opinii despre cartile de acest tip.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares