Un lucru absolut remarcabil, Hank Green (recenzie)

Un lucru absolut remarcabil, Hank Green

Green… de unde știu numele ăsta? De la John Green, autorul romanului Sub aceeași stea. Coincidență de nume sau vreo legătură între cei doi? Ei bine, sunt frați. Așa se face că, deși coperta de la Un lucru absolut remarcabil nu mi-a spus mare lucru, am vrut să știu mai multe despre povestea de dincolo de ea. Am citit scurta descriere de pe site-ul editurii și mi-am zis că ar putea fi o lectură plăcută.

Un lucru absolut remarcabil – scurt rezumat

Seară. April May, o tânără abia trecută de 20 de ani, scăpată târziu de la un loc de muncă destul de prost plătit, se îndreaptă spre casă, pe străzile New York-ului. Observă un lucru ciudat, ceva în genul unei statui uriașe, ceva ce nu poate fi trecut ce vederea. Îl sună pe Andy, un prieten pasionat de filmat și postat online materialele filmate. Amândoi decid că o astfel de operă de artă, sau cum s-o numi ea, nu are cum să nu atragă vizualizări. În timp ce Andy filmează, April May povestește camerei despre descoperire.

Filmulețul devine rapid viral și April May vedetă. Dă interviuri la TV și strânge milioane de urmăritori pe rețelele sociale pe care nici nu avusese cont până atunci. Opera de artă descoperită de ei nu este singura. În total sunt 64 de astfel de roboți (Carli), răspândiți pe tot globul. Nimeni nu știe cum au ajuns în locațiile respective. Ciudat este și faptul că roboții sunt grei, dar plutesc deasupra solului. Și, dacă asta nu era de ajuns, la un moment dat, tuturor roboților le dispare câte o mână. Pur și simplu, sub ochii oamenilor.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Oamenii încep să aibă toți același vis în care trebuie să descopere niște coduri. April May devine un soi de lider al celor care cred că roboții nu reprezintă niciun pericol pentru omenire. Împotriva lor acționează cei care se tem de Carli și cred că ar trebui distruși. Un lucru e clar pentru ambele tabere – Carlii nu sunt de origine pământeană. April May devine cu fiecare zi mai celebră și mai bogată, lucru care o bucură foarte mult, dar există și un preț pentru asta.

Lucrurile se complică foarte mult. Atentate au loc în preajma roboților, rănind și ucigând oameni. Lumea întreagă este conectată prin intermediul internetului. Astfel, devin mai simplu de descoperit și descifrat miile de coduri descoperite în Visul comun. Dar și pericolele sunt mai multe când un tweet ajunge în câteva secunde la miliarde de oameni iar unii întreprind acțiuni radicale împotriva a ce îi sperie.

Chiar avem de-a face cu o invazie extraterestră? Cum au ajuns roboții acolo? Unde le-au dispărut mâinile? Sunt sau nu un pericol pentru omenire? Cum o transformă celebritatea pe April May și care-i prețul pe care-l va plăti pentru miliardele de vizualizări și banii acumulați în cont? Găsiți cartea la editura Corint și toate răspunsurile voastre sunt în ea.

Un lucru absolut remarcabil – păreri de după

Un roman SF. N-aș fi zis vreodată că mi-ar plăcea genul ăsta. Bine, nu e SF 100%, dar e pe acolo. Dacă sunteți fani ai genului, probabil că veți aprecia mai mult detaliile despre materialele din care sunt făcuți roboții, care pe mine m-au dus cu gândul la cei din Transformers, despre originea lor și reacția autorităților din lumea întreagă, despre ce gândesc și ce fac oamenii când se simt amenințați de astfel de mașinării.

Recunosc că nu povestea Carlilor m-a atras pe mine la acest roman. E normal să îți capteze atenția și toate lucrurile ciudate care se întâmplă cu și în jurul acestor roboți, dar mult mai mult este pus accentul pe evoluția sau, poate, involuția lui April May, personajul principal al poveștii. Asta am urmărit eu cu mai mare interes.

April May este un personaj puternic, complex, deloc perfect. Este o tipă isteață, dornică să facă ceva în viață prin propriile puteri, muncitoare, cu o orientare sexuală puțin incertă. Dar e o prietenă bună, o iubită atentă, un om care-și trăiește viața fără a și-o expune pe Facebook, Twitter sau YouTube. Asta până în clipa în care dă de gustul celebrității.

De-aici începe transformarea ei. Când lumea întreagă îți dă atenție, când devii prea absorbit de a oferi cât mai mult publicului, de a fi cât mai activ, când vezi cât de ușor se câștigă bani din asta și mai realizezi și că ai o legătură specială cu Carlii, te schimbi. Ajungi să uiți, să nu mai ai timp de oamenii de lângă tine, să-i îndepărtezi pe cei care erau totul până de curând. Asta face April May. Se îmbată cu apă rece. E vedetă. Ce mai contează prietenii, cine mai are nevoie de o iubită, când are un asistent așa de sexy și toată lumea se învârte în jurul ei?

Ceea ce nu știe April May este că a fi celebru nu presupune a fi iubit de toată lumea. Unora le placi, altora nu. Unii îți împărtășesc opiniile, alții se vor uni pentru a ți le combate. Și nu vor ține cont de nimic în drumul lor, la fel cum April n-a ținut cont de nimic în drumul ei spre celebritate.

Din om, April devine obiect, iar tu nu poți face altceva decât să asiști neputincios la transformarea ei și să-ți devină tot mai antipatică. Pe de altă parte, nu poți să nu te întrebi, mai ales când ești blogger/influencer, dacă nu cumva și pe tine te schimbă niște like-uri și niște comentarii, dacă nu cumva te obligă la mai mult, te conving să petreci mai mult timp online, să te simți important, să trăiești mai mult online decât offline.

O să vă placă povestea, vă spun sigur. E despre noi, toți cei care ne verificăm Facebook-ul de 100 de ori pe zi. E despre puterea internetului de a uni oameni, numai că nu toate comunitățile online sunt pacifiste. Internetul poate face din oameni simpli vedete, dar tot el le poate lua lucruri mai importante decât vizualizările și followerii. Celebritatea e bună, câtă vreme nu uiți că ești om. Când devii marioneta publicului, deja ești pierdut.

Citate culese din
Un lucru absolut remarcabil

Dacă vrei să pari cool, șmecheria este să nu-ți pese de asta.

Te poți preface numai până la un punct înainte să devii cu adevărat ceea ce te prefaci a fi.

Cărțile sunt cel mai captivant mijloc de comunicare în masă din prezent. Oamenii sunt dispuși să-și petreacă ore în șir în compania unei cărți. Unde mai pui că sunt dispuși să și plătească pentru asta.

Ce e realitatea, dacă nu lucrurile pe care oamenii le trăiesc universal în același fel?

Încă mai crezi că oamenii celebri sunt super fericiți?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Lamiita Petre
    • 30/03/2019
    Răspunde

    Hm… la prima citire nu cred ca m-ar atrage aceasta carte. Fara roboti, fara Transformers, fara retele de socalizare. Am inteles ce te-a atras si ce ai urmarit tu la aceasta carte, dar numai faptul ca m-as lovi de astfel de elemente in jur, devin din start reticenta.

      • Mirela Barbalata
      • 30/03/2019
      Răspunde

      Subiectul este incitant. Partea cu SF-ul ma sperie ??? .

        • Cristina Dragomir
        • 01/04/2019
        Răspunde

        are doar elemente de SF, nu e SF cap-coada.

      • Cristina Dragomir
      • 01/04/2019
      Răspunde

      Ti-e frica de extraterestri cumva?

  1. Răspunde

    Este interesanra mie imi plac cartile SF si mai ales subt curioasa de evolutia ei…de cum a schimbat-o celebritatea…

      • Cristina Dragomir
      • 01/04/2019
      Răspunde

      Nu stiam ca iti place stilul SF.

    • Valeria Chertes
    • 30/03/2019
    Răspunde

    O carte care întradevăr merita citita.

      • Cristina Dragomir
      • 01/04/2019
      Răspunde

      Asa zic si eu.

    • mihaelanistor
    • 31/03/2019
    Răspunde

    Cred ca toti suntem egali, indiferent de notorietate, dar mai cred ca unii stiu sa se bucure de viata si sa aiba grija. Daca tu zici ca ne va placea cartea, atunci sigur asa e.

      • Cristina Dragomir
      • 01/04/2019
      Răspunde

      e fix despre ce ziceai tu intimitatea si vlogul.

    • barbierucristina
    • 31/03/2019
    Răspunde

    Imi place SF-ul in general. Si cubiectul cartii chiar imi place. As citi cartea ca sa aflu toate detaliile.

      • Cristina Dragomir
      • 31/03/2019
      Răspunde

      Eu sper sa iti placa.

  2. hmmm… chiar nu stiu ce sa zic despre acest roman. nu sunt prea convinsa ca as fi fana. chiar daca nu e sf 100%, e cu roboti si alte minuni, nu are crime, mistere cu cadavre… mmm… zic pas de data asta!

      • Cristina Dragomir
      • 03/04/2019
      Răspunde

      nu e genul tau, dar nici nu cred ca te-ar plictisi.

    • Anghelina Irina
    • 01/04/2019
    Răspunde

    Sincer, nu mă atrage genul acesta de cărți

      • Cristina Dragomir
      • 03/04/2019
      Răspunde

      Recunosc ca nu e lectura super palpitata, dar orice carte are ceva bun in ea.

    • Catalina
    • 01/04/2019
    Răspunde

    Mie mi-ai starnit curiozitatea. Deocamdata am o lista prea lunga de carti pe care vreau sa le citesc, dar imi plac pana si citatele care par scrise natural.

      • Cristina Dragomir
      • 03/04/2019
      Răspunde

      Si eu am o lista uriasa de carti, asa ca te inteleg.

  3. Răspunde

    Uite, partea asta cu citatele extrase din carti mie imi place cel mai mult asa ca multumesc pentru ca le-ai impartasit 🙂 Primul e cel mai amuzant, desigur, si foarte adevarat 🙂

      • Cristina Dragomir
      • 03/04/2019
      Răspunde

      Mie imi place sa imi scot citate din mai toate cartile citite. Ma bucur ca iti plac si tie.

  4. Sincer, am cam evitat cartea, dar dupa ce am citit recenzia ta, parca vreau si eu sa o citesc.

      • Cristina Dragomir
      • 03/04/2019
      Răspunde

      Repet, nu e ceva wow, dar nici de lepadat nu e. Are niste mesaje pe acolo care merita.

  5. Răspunde

    Cartea asta e … ceva cu totul si cu totul aparte 🙂 Pornind de subiectul tratat, la felul in care e scrisa si pana la combinatia asta de SF si roman care prezinta foarte viata pe care o traim, cumva, fiecare dintre noi 🙂
    Nu are cum sa nu iti placa mai ales ca ne regasim cu totii, macar putin in ea, nu? 🙂

      • Cristina Dragomir
      • 08/04/2019
      Răspunde

      Unii mai mult, altii mai putin. EU m-am regasit in postura de sclav al publicului.

  6. Eu ma regasesc in citatul asta: Cărțile sunt cel mai captivant mijloc de comunicare în masă din prezent. Oamenii sunt dispuși să-și petreacă ore în șir în compania unei cărți. Unde mai pui că sunt dispuși să și plătească pentru asta, fiindca prefer oricand o carte buna in detrimentul paginilor de facebook.

      • Cristina Dragomir
      • 08/04/2019
      Răspunde

      Eheee, eu casc gura destul si pe Fb, recunosc.

    • Ramona Gheorghe
    • 05/04/2019
    Răspunde

    Incepuse tare interesant romanul si mi-a starnit interesul cand am citit sirul povestii. Am fost usor dezarmata cand am aflat ca este un SF. Am realizat ca SF-urile pot fi chiar dragute si ca ar trebui macar sa incerc sa citesc si eu ceva acest gen

      • Cristina Dragomir
      • 08/04/2019
      Răspunde

      Tu stii mai bine daca ti se potriveste sau nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares