Ce afecțiuni poate anunța senzația de arsură la urinare?

doctor analize medicale

Medicii o numesc disurie. Noi îi spunem arsură la urinare. Este o senzație cât se poate de neplăcută și deloc de ignorat. Este adevărat că sunt persoane mai sensibile, la care senzația poate apărea pe fondul consumului de alcool, condimente sau cafea în exces, dar, de cele mai multe ori, arsura aceasta apare ca simptom asociat unor afecțiuni uro-genitale. Marea majoritate sunt tratabile și vindecabile dacă sunt depistate la timp. De aceea, dacă te confrunți frecvent cu acest simptom, trebuie să mergi la medic. Ce afecțiuni se pot ascunde în spatele lui?

Cistită

Infecțiile urinare sunt foarte des întâlnite. Ele pot fi (sau nu) asociate unor alte simptome care ar trebui să te ducă cu gândul spre o astfel de afecțiune: senzație de greață (poate chiar vărsături), disconfort abdominal, dureri în spate (zona toracică), eliminarea unor cantități mici de urină, nevoia de a merge des la toaletă, urină cu miros puternic. Poate apărea inclusiv febra. Infecțiile urinare apar din cauza unor bacterii. Cea mai frecventă formă de infecție urinară este cistita. Oricât de bine ai sta la capitolul igienă, este foarte greu să eviți toți factorii care ar putea provoca o astfel de infecție.

Toatele publice sunt pline de bacterii, la fel și piscinele. Dar de astea să zicem că lumea se cam ferește. Nu același lucru se poate spune despre lenjeria intimă din materiale sintetice (care favorizează transpirația și păstrează umezeala) și despre purtarea hainelor mulate. Ce treabă au blugii strâmți cu infecțiile urinare? Descoperă în acest articol. Tot de acolo vei afla ce analize trebuie să faci și cum se pot trata infecțiile urinare, dar și riscurile la care te supui dacă nu le tratezi la timp.

Candidoză

Senzația de arsură la urinare poate fi pusă și pe seama unei infecții vaginale de tipul candidozei. În acest caz, ea este asociată cu simptome precum modificarea culorii, texturii și mirosului secrețiilor vaginale, mâncărimi și iritare, înroșire și/sau inflamare a zonei respective. Care sunt cauzele care duc la apariția candidozei? Sistemul imunitar slăbit, glicemia crescută, tratamentele hormonale, sarcina și contactul sexual neprotejat. Și mai interesant este că antibioticele, anticoncepționalele și stresul pot contribui și ele la declanșarea candidozei. Vezi aici cum!

Grav este că nu știi niciodată când poate apărea candidoza din nou. Este una dintre acele afecțiuni care recidivează. Și, de fiecare dată, ea trebuie tratată cu toată seriozitatea pentru altfel riscăm extinderea ei chiar la nivelul organelor vitale. Pe scurt, candida poate ucide.

Gonoree

Gonoreea este o boală cu transmitere sexuală. Uneori este asimptomatică, putând fi depistată doar în urma unor analize. Ce mai norocoși (pentru că o vor depista și trata la timp) se trezesc cu senzația de arsură la urinat și dureri în zona inferioară a abdomenului (zona pelvisului). Gonoreea a devenit ceva mai greu de tratat (fiind foarte rezistentă la tratamentele actuale), dar depinde de la pacient la pacient. Dacă ai cea mică bănuială că ești infectată, fuga la medic pentru că nu e de glumă! Gonoreea provoacă infertilitate.

Acestea sunt doar trei, probabil cele mai frecvente afecțiuni care vin însoțite de senzația de usturime/arsură la urinare, dar nu singurele răspunsuri posibile. Infecțiile urinare și cele vaginale sunt de mai multe feluri, în funcție de zona în care sunt localizate sau de bacteria le produce. La fel de bine ar putea fi vorba de o litiază urinară, insuficiență renală sau de alte boli cu transmitere sexuală.

Diagnosticul corect doar medicul îl poate pune. Scopul articolului nu este să vă ajute să vă auto-diagnosticați și să vă stabiliți singuri tratamentul. Eu am vrut doar să vă arăt că nu orice usturime la urinare poate fi tratată cu ceaiul pe care vecina vi le-a recomandat pentru infecție urinară.

sursă foto Pxhere

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • mihaelanistor
    • 22/05/2019
    Răspunde

    Trebuie să ne hidratăm foarte bine pentru a evita infectia urinară, cistita. Igiena ne ajută să ne ținem departe de astfel de infecții.

      • Cristina Dragomir
      • 08/06/2019
      Răspunde

      Multe probleme apar din cauza lenjeriei din materiale proaste.

    • Anghelina Irina
    • 22/05/2019
    Răspunde

    Mulțumesc lui Dumnezeu nu am pățit niciodată așa ceva și sper sa nici nu pățesc vreodată

      • Cristina Dragomir
      • 08/06/2019
      Răspunde

      Eu am patit-o de mai multe ori chiar.

    • Valeria Chertes
    • 22/05/2019
    Răspunde

    O infecție urinară am avut și eu și nu a fost bine deloc.

      • Cristina Dragomir
      • 08/06/2019
      Răspunde

      depinde de la persoana la persoana. Unele nu simt mai nimic.

  1. Răspunde

    Sunt total de acord cu ce scrii in finalul articolului: daca ai simptomele descrise de tine, e clar ca trebuie sa mergi la medic. Suna atat de urat toti termenii aia…

      • Cristina Dragomir
      • 08/06/2019
      Răspunde

      Oamenii trebuie sa inteleaga ca rolul unor astfel de articole nu este de a inlocui vizita la medic.

  2. Chiar m-ai facut curioasa cu titlul. Credeam ca arsura apare doar cand ai cistita. Stiu cum e… De restul habar nu aveam.

      • Cristina Dragomir
      • 08/06/2019
      Răspunde

      cred ca toate am trecut macar o data prin senzatii de genul asta…

  3. da, e ceva mai complicat cu arsurile astea… eu sincer nu tratez cu ceaiuri sau alte minuni, ci in general, daca tin mai mult de 2 zile si sunt insotite de dureri din alea de te tavalesti pe jos, stiu ca-s pietrele de la rinichi si bag antibiotic la foc automat

      • Cristina Dragomir
      • 08/06/2019
      Răspunde

      la antibiotic nu am ajuns pana acum si sper sa nici nu ajung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares