Vinovatul – Lisa Ballantyne (rezumat și impresii)

Vinovatul - Lisa Ballantyne

Azi vă prezint una din cărțile pe care mi le-am luat anul trecut, de Black Friday, de pe Libris. Am găsit-o atunci la 9,9 lei. Acum nu este pe stoc pe Libris, dar o găsiți voi pe alte site-uri dacă simțiți că vă tentează. De exemplu, momentan o au aici la doar 9,45 lei. Dar hai să vedem dacă este o carte pentru tine sau nu!

Vinovatul – scurt rezumat

Daniel nu și-a cunoscut niciodată tatăl și a fost despărțit de mama sa, dependentă de droguri și alcool, foarte devreme. După ce a trecut prin casele mai multor asistenți maternali, ajunge la Minnie, o femeie simplă, de la țară, o femeie care-l fascinează și care-i va schimba viața. Vecinii o numesc vrăjitoare și spun că ea și-a omorât soțul și fetița. Dar Minnie îl iubește pe Daniel și Daniel se simte bine cu ea. Va fi adoptat de către ea și va ajunge avocat datorită ei.

A trecut mult timp de când Daniel nu a mai văzut-o pe Minnie. Ceva s-a întâmplat, ceva ce l-a dezamăgit foarte tare, și l-a făcut să rupă orice legătură cu ea. La asta se gândește Daniel pe când se îndreaptă spre sala de interogatoriu unde îl va întâlni pe noul său client.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Clientul are 11 ani și este suspect de crimă. Se numește Sebastian. Este acuzat că a ucis un alt băiețel, de doar 8 anișori. Avem o crimă sângeroasă și un martor care spune că-i văzuse pe cei doi băieți bătându-se în ziua respectivă. Avem o armă a crimei (o piatră) pe care nu se pot identifica amprente și avem sângele victimei pe hainele lui Sebastian. Apărarea va fi greu de construit.

Ca și cum acest caz greu nu era de ajuns, Daniel este răscolit și de vestea morții lui Minnie. Romanul se împarte între povestea crimei din prezent și povestea vieții lui Daniel. El și Sebastian au multe lucruri în comun, dar nu sunt la fel. Atâta vă pot spune pentru a nu risca să stric plăcerea lecturii. Rămâne să descoperiți singuri care a fost episodul care l-a făcut pe Daniel să o urască pe Minnie, de ce se simte Daniel atât de atașat de Sebastian și ce s-a întâmplat de fapt în ziua crimei în parc.

Vinovatul – impresii de după

Romanul este catalogat drept thriller și are suficiente elemente care fac din el un thriller chiar bun. Intriga mi se pare foarte bună. Nu ai cum să nu vrei să citești o carte care începe cu imaginea unui copil de 11 ani închis, despărțit de mama lui, acuzat de uciderea tovarășului de joacă. Chiar dacă ritmul nu este foarte alert, autoarea nu te lasă să te plictisești pentru că tot timpul apar elemente noi care te fac să te întrebi dacă Sebastian a făcut-o sau nu.

Acum îl crezi vinovat, acum descoperi că de fapt este un copil abuzat și că poate avocații au dreptate, că nu există dovezi clare care să-l incrimineze. Acum ți-e milă de el că este privat de libertate, ținut departe de părinți și supus unui șir nesfârșit de interogatorii și unui proces greu, acum te întrebi dacă nu cumva e ciudat ca un băiat de 11 ani să fie atât de interesat de crime, sânge, oricât de inteligent și precoce ar fi el.

La fel de interesantă, deși pe alocuri puțin plictisitoare, este și povestea vieții lui Daniel, despre cum ajunge să transforme ura pentru Minnie în iubire și apoi înapoi în ura supremă care l-a făcut să nu mai vrea niciodată să o vadă. Cu ce ar fi putut să-i greșească atât de tare femeia care i-a dat un pat, acces la educație, iubire și chiar numele ei?

Finalul te va lăsa cu gura căscată. Refuz să-ți dau vreun indiciu despre el. E vorba despre vinovați, indiferent că vina le-a fost dovedită vreodată sau nu. Unii plătesc un preț prea mare pentru vine prea mici. Asta e clar.

Vinovatul este un roman despre părinți, despre copilărie, despre copii care se ridică din nimic pentru că primesc iubire, despre copii care au totul din punct de vedere material, dar nu au siguranță și liniște și asta îi transformă. Este o lecție despre cât de ușor ne putem înșela în viață și pedepsi sau ierta pe cine nu merită. Rolul părinților și al educației este crucial în viața unui om. Este o carte tulburătoare, vă avertizez. Și, da, e adevărat că unele lucruri nu pot fi iertate niciodată, indiferent că e vorba de a-i ierta pe alții sau de a ne ierta nouă propriile greșeli.

Ce zici? Tentantă sau nu povestea?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Interesant subiect. Imi plac cartile care te fac sa te indoiesti de personaje, dar care au si o intorsura, astfel incat sa realizezi ca ai avut impresia ca personajul negativ este altcineva. Trebuie sa o citesc! P.S. : cand nu stiu ce sa mai citesc, intru la tine si gasesc o recomandare intotdeauna! 😛

      • Cristina Dragomir
      • 05/03/2019
      Răspunde

      Am vazut ca acum ai terminat Strainul de acasa. Ma bucur ca ti-a placut.

  2. Răspunde

    Da, sună interesant.

      • Cristina Dragomir
      • 05/03/2019
      Răspunde

      Ma bucur sa aud asta.

    • Valeria Chertes
    • 04/03/2019
    Răspunde

    Mi se pare o carte faina,as fi curioasa sa o citesc.

      • Cristina Dragomir
      • 05/03/2019
      Răspunde

      Poate iti faci timp pentru ea.

  3. Pe mine ma tenteaza o astfel de carte, cred ca parintii pot invata multe din aceasta carte.

      • Cristina Dragomir
      • 05/03/2019
      Răspunde

      Daca stiu sa traga concluziile corecte, sigur au ceva de invatat.

    • Anghelina Irina
    • 04/03/2019
    Răspunde

    Știi deja ca îmi plac poveștile cu crime ?

      • Cristina Dragomir
      • 05/03/2019
      Răspunde

      Sunt printre cele mai captivante, stiu.

  4. Cu siguranta e tentanta cartea. Chiar cred ca am avea de invatat mai multe lucruri din povestea transpusa aici, lectii de viata importante.
    Cel mai important in viata este linistea sufleteasca si din familie, dincolo de cat de multi bani sau cat de putini bani avem.

      • Cristina Dragomir
      • 05/03/2019
      Răspunde

      Dar unii nu inteleg asta. Si cel mai grav este cand copiii cad victime.

  5. si asta e o carte la care ma uit de ceva timp. acu serios, ma gandesc ca am atatea pe lista, si atatea pe noptiera, incat nici nu stiu cu care sa incep. sunt dependenta de carti! stau si ma gandesc ca mai am nevoie de o viata sa le pot citi pe toate care mi le doresc

      • Cristina Dragomir
      • 08/03/2019
      Răspunde

      Si vor mai aparea si lista se va tot ingrosa…

  6. Răspunde

    Cred ca e interesanta cartea si da de gandit dar nu stiu daca mi-as dori sa o citesc. Pare un subiect atat de trist! 🙁

      • Cristina Dragomir
      • 10/03/2019
      Răspunde

      Este si putin trista cartea, nu pot zice nu.

  7. Răspunde

    Povestea mi se pare extrem de captivanta si chiar imi doresc si eu sa citesc aceasta carte. Inca este la reduceri si pretul este infim

      • Cristina Dragomir
      • 23/03/2019
      Răspunde

      Nici nu stiam ca mai este pe stoc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares