Greșeală fatală (Sophie Hannah)

Greșeală fatală (Sophie Hannah)

Sunteți gata pentru un thriller bun? Nu film, ci carte. Greșeală fatală – despre ea vorbesc. Eu am primit-o de la Libmag și, deși nu este deloc scurtă (are peste 400 de pagini pline ochi și un font deloc mare), am dat-o gata în 3 seri. Nu pentru că mă alerga cineva, ci pentru că nu mai aveam răbdare să văd ce se mai întâmplă și cum se va termina această poveste.

Greșeală fatală – scurt rezumat

Nicki Clements este soție și mama a doi copii. Ea și familia ei s-au mutat, relativ recent, în orășelul în care are loc o crimă. Un celebru editorialist, Damon Blundy este victima unui criminal cu un mod de operare foarte ciudat. Cuțitul nu a fost folosit pentru înjunghiere, ci a fost lipit cu bandă adezivă pe gura victimei care a murit asfixiată. Sunt multe persoane anchetate. Prin subiectele și atitudinea adoptată în editorialele sale, Damon își făcuse mulți dușmani.

Deși nu l-a cunoscut niciodată personal pe Damon Blundy, Nicki este pe lista suspecților. În dimineața în care a avut loc crima, camerele de supraveghere au surprins-o revenind de mai multe ori cu mașina pe strada pe care locuia victima. Și poate lucrurile nu s-ar fi complicat așa de mult, de vreme ce există o explicație pentru drumurile ei repetate, dacă Nicki nu ar fi o mincinoasă de profesie. Normal că, după ce polițiștii își dau seama că au fost mințiți o dată, își pun și mai multe semne de întrebare.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Și sunt îndreptățiți să pună întrebări pentru că Nicki ascunde multe. Cadavrul lui Damon Blundy fusese descoperit cu un mesaj scris pe perete: Nu este mai puțin mort. Mesajul ăsta îi dă fiori lui Nicki. Nu-i aparține, dar știe că e ceva ce o leagă de acele cuvinte. Nu-și dă seama imediat ce, dar în scurt timp va realiza că știe cine este criminalul. De ce nu le poate spune polițiștilor ceea ce știe? Pentru că asta ar scoate la iveală secrete despre viața dublă pe care o duce și ea și-ar pierde familia.

Lucrurile sunt mult mai complicate decât bănuiți. Nicki știe cine-i criminalul, dar nu-l cunoaște. Cum e posibil așa ceva? N-aș vrea să vă spun eu. Aș prefera să descoperiți detaliile în carte. Ce secrete din copilăria lui Nicki ies la iveală? Cine l-a ucis pe Damon Blundy și de ce? De ce s-au mutat Nicki și familia ei în zonă și ce legătură există între ea și victimă, deși n-a mințit când a spus că nu se cunoșteau?

Greșeală fatală – impresii de după

Este un thriller bun care merită câteva ore din viața ta. Este o poveste întortocheată bine de tot, cu destul de multe personaje și multe piste pe care detectivii trebuie să meargă pentru a găsi criminalul. Fiecare dintre personaje este un posibil vinovat, dar nu poți uita de minciunile și lucrurile pe care le ascunde Nicki, femeia care fusese privată de dragostea și înțelegerea părinților, care făcuse din minciună un mod de viață și tot pe minciună își construise și viața. Mai grav este că se minte și pe ea.

Nicki este un personaj destul de complex, dar nu unul care să-ți placă. Cui i-ar plăcea cineva care-și minte soțul și copiii, care le cere altora să mintă pentru ea, care caută secrete, pasiuni și aventuri într-un mediu care nici nu bănuiește cât de periculos poate fi? Se teme încă de părinții ei și de orice discuție cu ei, s-a îndepărtat destul de mult de fratele ei, și-a pierdut prietena atunci când aceasta s-a căsătorit cu fratele ei și i-a interzis să-i mai povestească lucruri pe care ea să nu le poată spune soțului ei mai departe. Are un soț iubitor, care va da dovadă de atât de multă înțelegere că, la un moment dat, chiar l-am bănuit de a fi comis crima. N-ar putea Nicki să fie criminala și să ne mintă și pe noi cum îi minte pe ai ei?

Damon Blundy un tip prea direct și adesea răutăcios în ceea ce scrie. Sigur că nimeni nu merită să moară din cauza unor cuvinte pe care le-a scris într-un ziar, dar e posibil ca ele să fi făcut prea mult rău unora. Eu întotdeauna am crezut că direcți sunt numai oamenii sinceri. Uite să Blundy nu era chiar mereu sincer, deci nu e deloc departe de caracterul lui Nicki! Și ăsta nu este singurul lucru care îi leagă.

Este o poveste întortocheată, după cum ziceam, dar destul de ușor de urmărit dacă vă place genul. Stilul autoarei mie îmi place tare mult și mi-a plăcut alternanța între capitolele scrise la persoana I, din perspectiva lui Nicki, și cele la persoana a III-a, dar și intervențiile în italic, reprezentând comentariile nerostite ale lui Nicki pe marginea anchetei. Nimic nu a fost previzibil pentru mine în această carte. Întrebările vin una după alta, iar răspunsurile sunt prea puține. Unele nu primesc răspuns nici la final.

Cert este că nu te plictisești cu această carte în mână. Nu ai cum. Mereu secrete, mereu minciuni, mereu suspecți noi.

Poate că m-a dezamăgit puțin finalul. Adică dintre toți oamenii care ar fi putut avea un motiv să-l ucidă pe Blundy crima a fost comisă de cineva la care nici nu ți-ar fi dat prin cap să te gândești? E mișto să fii surprins, dar parcă e și puțin frustrant să urmărești și să analizezi cu atâta atenție descrierile și răspunsurile atâtor suspecți, atâtea detalii, și să-ți dai seama că autoarea doar s-a jucat cu tine, că toate acele detalii au fost nesemnificative. Și, să nu uit, mă așteptam la dezvăluiri mult mai wow despre copilăria lui Nicki, lucruri care să justifice cu adevărat mitomania ei! Nu le-am primit, așa că mi-a rămas antipatică până la final.

Care-i greșeala fatală? Să cauți adrenalina prea departe de casă și să te încrezi în cine nu trebuie. Este o carte din care putem învăța despre pericolele căutării pasiunii în lumea virtuală, despre cât din ce scriu ziariștii prin ziare e pe bune, despre cum minciuni aparent nevinovate ne pot distruge într-o clipă. 

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 05/11/2018
    Răspunde

    O carte interesanta, multumim pentru recenzie.

      • Cristina Dragomir
      • 06/11/2018
      Răspunde

      cu drag!

  1. Răspunde

    Deja m-a captivat cartea. Acum astept Copilul de Fiona Barton, sper ca nu ma insel…tot la tine am citit de carte. Asa ca…asta asteapta la rand 😛

      • Cristina Dragomir
      • 06/11/2018
      Răspunde

      Da, da. Am citit si Vaduva si Copilul.

  2. Mi-aș dori să citesc un thriller bun, care să mă țină în suspans! Am încredere în recomandările tale!

      • Cristina Dragomir
      • 06/11/2018
      Răspunde

      Sigur e genul tau cartea asta.

    • Lamiita Petre
    • 05/11/2018
    Răspunde

    Este o alta carte pe care m-ai convins ca trebuie s-o citesc, mai ales ca imi place genul. Citind rezumatul facut de tine m-a dus cu gandul la ” Disparitia lui Daniel Tate” ( citita tot in urma unei recenzii facuta de tine) in care autoarea s-a jucat cu mintea mea de la un suspect la altul. 😀

      • Cristina Dragomir
      • 06/11/2018
      Răspunde

      Asta e mai buna decat Daniel Tate.

  3. Ce carte tare! Imi place mult subiectul, mi se pare ca te tine in suspans cu detalii noi si actiuni inedite. Cum adica stie cine e criminalul, dar nu-l cunoaste? Chiar mi se pare o carte buna de citit, am trecut-o pe lista de citit cat mai curand.

      • Cristina Dragomir
      • 06/11/2018
      Răspunde

      Nu zic nimic mai mult!

    • Tatiana Sorina
    • 05/11/2018
    Răspunde

    Imi place cum povestesti,daca nu mai am timp de citit,macar sa citesc rezumatele tale faine. Doamne cat imi mai placea sa citesc,citeam ore in sir,acum….pauza. Bun articol.

      • Cristina Dragomir
      • 06/11/2018
      Răspunde

      Ti le notezi pentru cand vei avea timp.

  4. N-am citit aceasta carte dar, dupa cum ne-ai prezentat-o a devenit brusc foarte interesanta.

      • Cristina Dragomir
      • 06/11/2018
      Răspunde

      Instigare la lectura.

  5. Răspunde

    Ooo, dar pare faina cartea! Mi-o comand si eu daca o mai au pe stoc. Am chef de un thriller bun si merg pe mana ta.

      • Cristina Dragomir
      • 06/11/2018
      Răspunde

      mergi pe mana mea!

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 06/11/2018
    Răspunde

    Super cartea,prezentarea,merita s-o caut s-o citesc !

      • Cristina Dragomir
      • 06/11/2018
      Răspunde

      Lectura placuta!

  6. :)) deci per ansamblu ti-a placut! eu am citit-o acum ceva timp si m-a invartit de nu m-am vazut! nici mie nu mi-a placut tipa…puerila si iresponsabila. asa as cataloga-o. numai femeie matura nu e!

      • Cristina Dragomir
      • 06/11/2018
      Răspunde

      Cartea mi-a placut. finalul se putea mai bine.

    • Anda Stanciu
    • 06/11/2018
    Răspunde

    Mult imi de recomandare..o carte interesanta

  7. Răspunde

    Pare un subiect interesant si m-ai facut curioasa in ceea ce priveste greseala fatala. O voi citi si eu

      • Cristina Dragomir
      • 22/11/2018
      Răspunde

      Sper sa iti placa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares