3 motive pentru care un card de debit este mai economic decât cel de credit

card de debit avantajos

In ultimii ani, toată lumea ia credite. Cele mai multe vin sub formă de carduri de credit sau de cumpărături, cum le numim noi. Nu e rău să ai un card de credit, câtă vreme înțelegi exact pentru ce a fost creat și care sunt costurile utilizării lui, dar ești și o persoană responsabilă, care nu dă iama la orice oricând, doar pentru că limita de credit îi permite. Cei mai mulți fac astfel de greșeli și acumulează datorii destul de mari pe care le-ar fi putut evita dacă ar fi ținut la îndemână un card de debit în locul celui de cumpărături.

Cunosc persoane care, deși dețin ambele tipuri de carduri și au bani și pe cel de debit (de obicei astea sunt cardurile de salariu), îl scot întotdeauna primul pe cel de credit, indiferent de operațiune. Pentru plata în magazine, pentru plăți online sau chiar pentru a extrage bani cash. Nu este deloc o decizie înțeleaptă. Din cel puțin 3 puncte de vedere, este mult mai economic să folosim cardul de debit decât pe cel de cumpărături.

1. Emitere și administrare card mai ieftină sau gratuită

La majoritatea băncilor, pentru emiterea unui card credit sau de debit, nu trebuie să plătiți nimic. Asta nu înseamnă că ați scăpat de taxa de administrare anuală. La unele bănci se aplică taxa aceasta la ambele tipuri de carduri. Există însă și instituții precum aceasta, la care posesorii de card de debit nu plătesc plătesc deloc aceste comision de administrare. Doar cei care aleg cardurile de cumpărături au de achitat un comision variabil, în funcție de venitul minim cerut și suma maximă acordată pe acel tip de card. Comisionul merge de la 20 RON, la cel mai ieftin card, până la 200-300 de RON anual pentru cardurile cu limită mare de credit.

Acesta este primul motiv pentru care cardul de debit este mai avantajos.

2. Comisioane de utilizare mai mici

Acum, că aveți cardul în buzunar, mai trebuie să vă gândiți și la costurile utilizării lui. Doar nu credeați că ați scăpat cu taxele de emitere și administrare! Pentru fiecare folosire a cardului, banca reține un comision care poate fi mai mic sau mai mare în funcție de tipul cardului.

Din nou câștigător iese cardul de debit la care comisioanele sunt mai mici și mai puține. De pildă, la cardul de debit de aici, ai comision 0 când îl folosești pentru plăți la comercianți sau când îți achiți facturile la bancomatul băncii. Pentru restul acțiunilor se plătește, dar mai puțin, comparativ cu ce ai plăti la un card de credit. De exemplu, la cardul de salariu se percepe comision de 0,1% pentru utilizarea ATM-ului sau POS-ului pentru numerar și, la cel de credit, ai comision de 10 ori mai mare pentru aceleași servicii, adică 1%.

3. Mai puțini bani cheltuiți pe cumpărături și dobânzi

card de debit avantajosCardurile de credit sunt o capcană în care cad mulți. Ideal, pentru a evita cumpărăturile nejustificate, ar fi să păstrăm în portofel doar cardul de debit și să ne limităm la utilizarea banilor care ne aparțin (salarii, pensii, alocații, etc.), fără a apela la bani împrumutați de la bancă. În felul acesta, te limitezi strict la lucruri pe care ți le poți permite și eviți îndatorarea și cheltuielile fără cap.

Asta nu este tot. Chiar dacă vrei să dispui de mai mulți bani, nu trebuie să dai fuga la cardul de credit. Și pe cel de debit poți avea acces la extra-bani, printr-un overdraft (descoperit de cont) prin care se acordă 3 până la 6 salarii. Chiar dacă ai de cumpărat un frigider și nu-ți ajung banii din salariu, te folosești de varianta asta și oricum ieși mai ieftin decât dacă ai fi folosit cardul de credit pentru că ai dobândă mult mai mică.

Cred că de acum veți iubi și veți folosi mai des cardul de debit. Costurile depind de la bancă la bancă, este adevărat, dar oricum este mai economic acesta decât cardul de credit. Chiar puteți să faceți o comparație dacă aveți ambele tipuri de card, să faceți un calcul al cheltuielilor cu ele pe câteva luni și veți vedea că am dreptate.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    O sa fac si eu o mca investigatie, sa vad cine castiga cardul de credit sau cardul de debit.

    • Valeria Chertes
    • 10/02/2017
    Răspunde

    Multumesc de sfaturi sunt bine de luat in seama.

    • ghelbere elena
    • 11/02/2017
    Răspunde

    Nu ma pot abtine cand vad ceva care imi place sau care cred ca imi este de folos sa nu cumpar. Cel mai simplu nu mai intru prin marile magazine. Asa am facut anul acesta si am facut economii pentru luna martie.

    1. e bine ca poti sa te tii departe de ele. Eu tot ma duc ca au nu stiu ce oferta si zic ca iau de 100 de lei si ma trezesc cu cardul gol.

  2. Răspunde

    O, aici sunt cu adevarat in tema, am cam toatae produsele bancare pe care le poate avea un om. E drept ca lucrez si intr=o banca si teoretic stiu sa le folosesc pe toate cum e mai bine. Ai dreptate: cardul de debit este muuul mai economic decat cel de credit. E si cel de credit foarte bun, daca il folosesti cu cap, dar la orice altceva in afara de economie. Ideea este ca daca ai un card de credit, mereu esti tentat sa cheltuiesti….

    1. nu toti (eu nu cumpar nimic pana nu ma gandesc o luna), dar una ca mama cat are atata cumpara.

    • Barbalata Mirela
    • 11/02/2017
    Răspunde

    Eu nu fac cumparaturi cu cardul pentru ca nu am. Are sotul card de salariu dar tot cash platim 🙂

    1. sa stii ca intr-un fel e mai bine asa. Cred ca simti mai bine banii si ii dramuiesti mai cu spor.

    • Gabriela G.
    • 11/02/2017
    Răspunde

    Da, am avut card de credit si am vazut cat de repede se aduna datoriile. L-am inchis si acum folosesc doar card de debit… chiar de la BT. 😀

    1. la cat de atenta esti tu la mai toate lucrurile din viata ta, era de asteptat sa nu iti placa sa faci datorii.

    • Tatiana Sorina
    • 11/02/2017
    Răspunde

    Perfect! Si pe mine ma bate gandul sa imi fac unul. Multumim ptr sfaturi.

    • Daniela
    • 11/02/2017
    Răspunde

    Niciodată banca nu pierde,sunt multe comisioane pe care noi le plătim fără sa știm. Eu una nu sunt cu cardurile, le-am făcut de nevoier și nici nu am castigat de pe urma lor.

    1. cam greu sa castigi pe urma lor. Ideea e sa il alegi pe ala care nu te scoate in pierdere prea mult.

    • stoica claudia
    • 11/02/2017
    Răspunde

    Bine de stiut ,niste sfaturi foarte utile.

    • nicolae claudia
    • 11/02/2017
    Răspunde

    eu prefer cardul de debit la cumparaturi. cardul de credit e bun in anumite situatii, doar ca e foarte important sa il utilizam corect

    • Lamiita Petre
    • 11/02/2017
    Răspunde

    Eu nu am pensia pe card, nu imi e la indemana, ploua, ninge, ori sunt lata in pat, vine postasul la usa, cat o mai veni. Si nici pensia nu e ceva de capul ei, ce sa iei, ce sa ramana ? . Asta e singurul motiv pentru care nu mi-am pus pensia pe card. In scrimb am un card de credit pe care il mai folosesc uneori. Deci nu sunt prea familiarizata cu chestiile astea, dar…. ma mai gandesc. Tentant este, nimic de zis.

    1. cred ca nu mai dureaza mult si o sa faca statul ceva sa va bage pensia obligatoriu pe card.

  3. am avut si card de credit, si de debit, tot de la BT. dar pe cel de credit l-am inchis. desi, am trisat. il avem si pe al lui Mr., de la BRD. dar acela a fost util, ne-am mobilat casa cu el. altfel, nu stiu pe unde scoteam camasa

    1. din pacate, pentru multi dintre noi, treburile costisitoare gen mobilat se pot obtine doar cu bani din credit.

    • Virgilius
    • 11/02/2017
    Răspunde

    Un alt punct de vedere: am si card de debit si de credit. Platile le fac numai cu cardul de credit si am grija sa nu intru niciodata in perioada de creditare (DAE 26%). DAR, beneficiez de o promotie de 2% din valoarea fiecarei tranzactii. Max. 100 lei /luna. Teoretic, la finalul unui an am 1200 lei, daca cheltui 5000 lunar. Minus 50 lei taxa anuala.

    1. daca ti-ai facut calculele si iesi bine, ne bucuram pentru tine.

  4. Răspunde

    Eu am avut overdraft (am primit echivalentul a 3 salarii). L-am acoperit foarte usor. Nu pot sa imi imaginez cum ar fi viata fara cardul de debit. Cred ca ar fi ca si cum as da ceasul cu vreo 30 de ani inapoi :)). Grrr… Ma bucur ca traiesc acest prezent si ca am astfel de optiuni.

    1. e mai usor de acoperit overdraft-ul decat de platit ce-ai luat dupa cardul de credit, asta e clar :*

    • Cris Tina
    • 12/02/2017
    Răspunde

    Eu nu prea sunt adepta cardurilor dar, de nevoie, detin unul de debit. Stiu ca e mult mai avantajos decat altele chiar si cu comisioanele incluse. Banca nu face acte de caritate, nimic nu e gratis asa ca, spre binele nostru, ar fi de evitat sa te cam imprumuti (cel putin, nu pentru lucruri minore). Card de credit nu o sa imi fac niciodata chit ca e greu sa te abtii, de cele mai multe ori, de la ceea ce sa iti doresti sa ai.

    1. Eu n-am avut nici un fel de card pana acum 2 ani si credeam ca pot supravietui fara el. Acum nu stiu cum am trait doar cu cash 😀

  5. Răspunde

    Eu am card de debit de aproape 10 ani si niciun card de credit asa ca nu am termen de comparatie.
    Cardul de debit il folosesc exclusiv pentru cumparaturi online.

    1. felicitari pentru ca reusesti sa supravietuiesti din banii tai.

  6. Răspunde

    Dupa ce cateva luni nu am folosit cardul de credit, l-am inchis. Dadeam comisionul aiurea.
    Se poate si fara, nu e comisionul mare anual dar la o familie cu venituri medii (cum suntem noi) se simte – prefer de banii aia sa fac altceva.

    1. si noi am tinut un card de credit vreun an si l-am inchis din acelasi motiv.

  7. Mie nu mi-a reusit asta si am ajuns sa platesc mai mult decat face. In prezent am doua carduri de debit si inca doua de credit, de care nu cred ca o sa scap prea curand.

    • Matei
    • 22/02/2017
    Răspunde

    Cred ca ai inteles gresit cum functioneaza cardul de credit. Asta daca nu cumva articolul e pentru a face reclama la anumite banci/produse financiare. Sunt multe situatiile in care este mai avantajos sa platesti cu un card de credit. De exemplu la hotel, sau cand inchiriezi masina. Sau cand cumperi ceva de pe internet – avand in vedere faptul ca ai cumparaturile asigurate. Daca decizi sa te intinzi mai mult decat ti-e plapuma normal ca platesti dobanda. Insa asta e alta discutie. Iar cu overdraftul, iar nu sunt de acord. Acolo platesti dobanda din start. La cardul de credit ai optiunea de rate fara dobanda, ai perioada de gratie, lucruri pe care le poti folosi in avantajul tau!

    1. nu voi contrazice pe nimeni si nu voi incerca sa conving pe cineva ca eu sunt mai desteapta si stiu mai bine. Poate, intr-adevar, nu pricep eu anumite lucruri. Cert e ca am avut card de credit si l-am folosit o singura data cand am cumparat un mixer de vreo 200 de lei. la sfarsitul anului a trebuit sa platim si comision de administrare de vreo 60 de RON si l-am inchis pentru ca nu ni s-a parut afacere prea buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares