Cum alegi un ceas de calitate și cum îl întreții corect? 5 criterii de alegere și 6 sfaturi de întreținere

sfaturi cum alegi un ceas de calitate

Vrei să-ți cumperi un ceas sau să-l achiziționezi pentru a-l face cadou cuiva? Sunt multe lucruri de discutat când vine vorba despre ceasuri, dar cred că, dincolo de stil, mod de purtare, reguli de asortare, principala grijă trebuie să fie aceea de a cumpăra un ceas de calitate. Când cumperi un lucru care arată bine, funcționează impecabil, un lucru pe care-l vei purta și peste 10-20 de ani, cum sunt aceste ceasuri de calitate germană autentică, nu se numește cheltuială, ci investiție. Cheltuială ar fi să dai 300 de lei pe un ceas ieftin, care să se strice în câteva luni.

Cum alegi un ceas de calitate?

Sunt mai multe criterii de care trebuie să ținem cont în alegerea unui ceas de mână. Iată care sunt cele mai importante 5 caracteristici la care trebuie să fim atenți!

Brandul – în contextul în care nu vorbim de un brand de fițe care crește prețul unui ceas pentru că a pus pe el marmură și aur, ci de brandul care oferă materiale de calitate și mecanisme care rezistă testului timpului. Nu căutăm lux, ci calitate.

Mecanismul – aici trebuie ținut cont că ceasurile cu mecanism cuartz sunt mai precise, mai ieftine, cu mai multe funcții și nu au nevoie de revizii periodice. Am putea spune că sunt alegerea perfectă, nu? Au însă și un dezavantaj major – acela că au durata de viață mai scurtă decât cele automatice.

Materialul geamului – găsim ceasuri cu geamuri din diverse materiale. Cele mai ieftine sunt cele din plastic. Acestea se zgârie rapid și arată ieftin și urât. Apoi avem geamuri din cristal mineral, cristal mineral durificat, cristal antireflexie și chiar Gorilla Glass. Pentru un buget mediu, puteți alege cristalul mineral. Va arăta impecabil pentru mult timp.

Materialul carcasei – și aici avem multe opțiuni. Când vorbim de un ceas de calitate, una dintre cele mai accesibile opțiuni este carcasa din oțel inoxidabil. Dacă dispui de o sumă mai mare de bani, poți merge pe varianta unui ceas cu carcasa din titan.

Materialul curelei – este drept că o curea de ceas se poate schimba, dar ce ce să nu optăm din prima pentru un model rezistent și cu design clasic, purtabil și peste ani? Ceasurile cu brățară din piele naturală și cele cu brățară din oțel inoxidabil sunt alegerile cele mai inspirate. Pentru un ceas sport poți alege o curea din piele și fibră de carbon.

Cum întreținem corect un ceas?

Să nu crezi că, dacă ai da sute de lei pe un ceas bun, misiunea ta s-a încheiat și îl poți purta oriunde și oricum, 20 de ani de-acum încolo, fără probleme. Durata vieții sale depinde foarte mult de cât de bine te porți cu el. Iată 6 sfaturi de care trebuie să ții cont dacă vrei ca ceasul tău să te țină o viață!

Evită contactul cu apa! Nu intra cu el în mare mizând pe faptul că ceasul tău este rezistent la apă! Una este să te speli pe mâini cu ceasul la mână, alta este să ia contact prelungit cu apa sărată. Atât cureaua, cât și mecanismul ceasului vor avea de suferit. Și apa de la robinet ar trebui evitată. Nu se întâmplă nimic dacă te speli de două ori pe mâini purtându-l, dar să nu devină obișnuință!

Du-l la service periodic! Asta dacă vorbim despre ceasurile automatice care trebuie duse la un ceasornicar, o dată la 4-5 ani, pentru a fi reglate, curățate și unse. Mai multe detalii despre cum funcționează un astfel de ceas și cum trebuie purtat și îngrijit găsiți în articolul întreținerea ceasurilor automatice. Țineți cont de sfaturile de acolo și ceasul va avea viață lungă!

Ferește-l de substanțe chimice! O brățară din piele rezistă mult timp dacă este întreținută corect. Dacă este udată cu apă dulce și lăsată să se se usuce, nu pățește nimic. Treaba este să nu intre în contact cu detergenți, parfumuri sau alte substanțe chimice. Acestea o vor strica rapid.

Păstrează-l în cutie! În perioada în care nu îl porți, ceasul tău nu trebuie să stea aruncat pe o masă sau pe fundul unui sertar. Dacă ai mai multe ceasuri de mână, poți cumpăra o cutie pentru ceasuri. Altfel, îl poți depozita în cutia lui originală. Așa va fi protejat de praf și zgârieturi.

Nu-l expune la căldură excesivă! Valabil și pe timpul verii, când razele soarelui pot arunca până la 40-50 de grade în cadranul lui, dar și iarna, când avem un calorifer pornit și lăsăm ceasul pe o măsuță amplasată la 10 de centimetri de caloriferul fierbinte.

Scoate-l când faci sport! Pentru activitățile sportive există ceasuri speciale sau brățări fitness. Un ceas casual care intră frecvent în contact cu transpirația, nu va rezista prea mult. Transpirația are același efect ca apa sărată.

Vrei să-l porți o viață? Alege un ceas de calitate și păstrează-l și poartă-l în mod corespunzător! Acum știi cum să faci asta. 

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 19/11/2018
    Răspunde

    Multumesc pentru sfaturi, chiar nu stiam multe lucruri.

      • Cristina Dragomir
      • 22/11/2018
      Răspunde

      Mereu invatam lucruri noi.

    • Anda Stanciu
    • 19/11/2018
    Răspunde

    Multumim de sfaturi

      • Cristina Dragomir
      • 22/11/2018
      Răspunde

      Multumesc de vizita.

    • Cristina
    • 19/11/2018
    Răspunde

    nu știu cum să zic, dar eu aș fi mai curioasă să aflu mai multe detalii despre domnul din poză…:D

      • Cristina Dragomir
      • 22/11/2018
      Răspunde

      cauta-l pe Pixabay!

    • Maria Aghinitei
    • 19/11/2018
    Răspunde

    OK, PREFER CUREA DE PIELE, IAR DESPRE BRAND :DUPA POSIBILITATI!

      • Cristina Dragomir
      • 22/11/2018
      Răspunde

      Si tot de piele aleg ca am alergie la metale.

  1. E bine că ai adus in discutie si intretinerea ceasurilor, putin cunosc cat de importanta este.

      • Cristina Dragomir
      • 22/11/2018
      Răspunde

      Poate ca au bani sa isi cumpere altele…

  2. multa lume zice ca e luat ceasul, e totul ok, va merge o viata. nu e chiar asa… ca deh, au si ele niste instructiuni de utilizare care trebuie respectate

      • Cristina Dragomir
      • 22/11/2018
      Răspunde

      dar cati citesc manualul ala sau fisa cu instructiuni?

  3. Răspunde

    Adevarul este ca nu ne mai intereseaza prea mult intretinerea ceasului dupa ce l-am cumparat. Desi daca vrei sa te bucuri multa vreme de noua ta achizitie, trebuie sa ai foarte multa grija de el si sa tii cont exact de sfaturile pe care ni le-ai enumerat!

      • Cristina Dragomir
      • 21/11/2018
      Răspunde

      pai, ar trebui sa ne intereseze, ca doar nu dam 20 de lei pe el sa ne luam maine altul.

  4. Daca e intretinut corect, poti avea un ceas si 10 ani sau mai bine. Cunosc cazuri, dar cu ceasuri din alte vremuri 🙂 transmise din tata in fiu 🙂
    Azi, nu doar ca unul bun face o avere, dar e si pacat ca, dupa ce ai dat atatia bani, sa nu ai grija de el. Fiecare decide.

      • Cristina Dragomir
      • 25/11/2018
      Răspunde

      hai ca si inainte ceasurile erau scumpe!

  5. Mie imi plac ceasurile, le cumpar si le tin in cutie si uit sa le port. 🙂 Acum ma gandesc sa-i cumpar la al meu un ceas elegant drept cadou de Craciun dar e cam pretentios asa ca nu va fi deloc o alegere usoara, dar o sa tin cont de sfaturile tale.

      • Cristina Dragomir
      • 25/11/2018
      Răspunde

      poate ii arati niste oferte pe undeva si il pandesti sa vezi la ce se uita!

  6. Răspunde

    Chiar luna trecuta i-am luat scumpului meu tatic un ceas de pe watchshop. El are ideile lui. Brandul sa fie cel pe care il stie el de 100 de ani chiar daca intre timp au aparut si ceasuri mai bune si chiar mai ieftine si a vrut unul automatic. Fiecare cu preferintele lui. Eu nu pun mare pret ce calitate. Pentru mine primeaza designul.

      • Cristina Dragomir
      • 25/11/2018
      Răspunde

      Stii cum se ziceȘ fiecare cu piticii lui! sa il poarte sanatos!

    • Ioana Radu
    • 01/12/2018
    Răspunde

    Eu am stricat un Casio pentru ca nu l-am intretinut. Era primul meu ceas de la un brand bun si mergeam pe ideea ca ceasurile de firma sunt pentru o viata intreaga. Dar eu nu-l feream niciodata cand ma prindea ploaia (desi el nu era rezistent la apa), nu-l curatasem de praf si alte chestii niciodata in 8 ani, nu facusem practic nimic in afara de schimbarea bateriei o data sau de doua ori. Si s-a dus. Nu m-am indurat de el sa-l arunc, ca e primul ceas bun pe care mi l-am cumparat cu bani din perioada in care abia incepusem sa muncesc. Insa am invatat cat demult conteaza sa intretinem ceasurile, iar acum am o colectie de vreo 8 ceasuri de la brand-uri bune si toate se bucura de grija si atentia mea :D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares