3 domenii în care România este în top 3 la nivel european. Nu, nu e de bine!

România este în top 3 ziar - imagine trucata

Ne place starea actuală a României din punct de vedere economic? Nu suntem fericiți cu nivelul de trai, dar nu suntem nici în topul țărilor cu cei mai nefericiți cetățeni, vă garantez. Suntem undeva pe la mijloc. Cam așa suntem noi, mereu la mijloc, niciodată în frunte. Ba nu, la sport la mai dăm uneori clasă străinilor. Și la capitolul elevi olimpici. Și, de ce să nu fim corecți, iată că România este în top 3 și în următoarele domenii!

Suntem primii din Europa cu sistemul split TVA

În 2017 Guvernului i-a venit ideea de a introduce sistemul de plată defalcată a TVA-ului și nu s-a lăsat până nu a pus în practică treaba asta. Suntem prima țară din UE cu sistem split TVA.

Așa se face că, din 2018, firmele plătitoare de TVA, aflate în insolvență sau cu datorii mari la plata TVA, trebuie să-și deschidă un cont separat pentru TVA, urmând ca toate plățile făcute către acea firmă să fie împărțite în două. O plată catre firmă se face într-un cont, iar plata TVA-ului în alt cont. Ai zice că e o măsură bună, doar că ea afectează și firmele care nu sunt rău-platnice. Din treaba asta câștigă statul și băncile. Mai multe detalii despre acest sistem găsiți aici.

Suntem pe locul 3 în UE în topul țărilor cu cel mai mic salariu minim brut pe economie

Și încă am mai scăzut cu un loc. Anul trecut eram pe 2 și ne apropiam periculos de tare de Bulgaria. În 2018, Bulgaria a rămas la un salariu minim brut de puțin peste 250 de euro, în vreme ce salariul minim brut pe economie în România a ajuns la 1900 de lei, din care mai rămâi cu 1162 de lei, după ce-ți plătești datoria către stat.

O ducem bine, nu? Asta în condițiile în care statele de la polul opus, cele la care un kilometru de autostradă este mai ieftin, au salariul minim brut pe economie de aproape 2000 de euro. Unde mai pui că la ei cota de impozitare este undeva la 30%, iar la noi este de 40%, după cum arată un simplu calcul salariu brut (click să calculezi!)

Suntem pe locul 1 la costuri pentru construirea unei autostrăzi

Ne plângem că nu avem autostrăzi, dar nu ne gândim nici măcar o clipă că alte țări au mai mulți kilometri de autostradă pentru că au costuri mai mici cu aceste construcții. România face drumuri de lux, nu se joacă. În 2016 costurile pentru un kilometru de autostradă cu două benzi pe sens erau de aproximativ 8 milioane de euro la noi. Cu aceiași bani, alte țări construiau un kilometru de autostradă cu patru benzi pe sens. Dar sigur că ale lor nu vor arata ca niște opere de artă după 2-3 ani, pline de petice.

Concluzia? Trăim într-o țară de top și trebuie să ne repetăm asta de fiecare dată când plătim o taxă de drum după ce ne-am rupt roata într-o groapă de pe drumurile patriei, când nu ne ajung banii de la salariu la salariu sau când ne lovim de minunata noastră birocrație.

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Da, din pacate nu e un top prea vesel si nici nu putem sa ne laudam cu el. Putem doar sa speram ca vom cobori in top, dar slabe sanse.

    1. Luptam sa ne mentinem. Nu avem sanse sa fim intrecuti.

    • Catalina Coman
    • 24/08/2018
    Răspunde

    Nu ma mai mira nimic. Suntem experti in a ne remarca in topuri negative. 🙁

    1. Noi suntem fruntea.

    • cristina barbieru
    • 24/08/2018
    Răspunde

    Da, mai sunt cuvinte de zis?! La noi totul e pe dos, salarii mici dar toate preturile sunt ridicate.

    1. Pai doar nu voiai invers, sa duci grija banilor, sa nu stii pe ce sa-i mai dai?

  2. Răspunde

    Bbc. Co . UK scrie un articol despre alcohol: barbatii romani pe locul 1 la consumul de alcool

    1. deci suntem buni, nu?

    • Valeria Chertes
    • 24/08/2018
    Răspunde

    Oare cand vom fi si noi cu adevarat in top?

    1. Cand om trai intr-un univers paralel, ca familia aia din scenetele lui Bendeac.

  3. Din pacate si la preturile prea’umflate’ cred ca suntem in top3. Multe produse prefer sa le cumpar din alte tari pentru ca sunt de o calitate mai buna si au pretul la jumatate.

    1. E bine ca tu calatoresti des si ai ocazia sa faci asta.

    • Denisa
    • 25/08/2018
    Răspunde

    De-a rasu`-plansu`…

    1. Mai mult spre plans tindem 😛

  4. Răspunde

    Topuri în care alte țări nici nu și-ar dori să ajungă. Salarii la limita bunului simț și prețuri situate la cealaltă limită….numai la noi găsești asta…de râsul plânsului…

    1. Nu ne place, pleca din tara. Asta e singura solutie;

  5. traim intr-o tara de tot rasul… treaba cu salariile ma seaca si pe mine si imi vine sa imi iau campii. daca stai intr-un oras mai maricel, e mai ok. dar in orase de provincie, mai micute si mai saracute…e jale!

    1. Oras mai mare, salariu mai mare, chestii mai scumpe, tentatii mai multe…

    • Nicolae Claudia
    • 30/08/2018
    Răspunde

    Asta-i Romanica! Saraca, dar putred de bogata! Mancam cartofi, dar mergem pe aur

    1. No, dar de unde scosesi vorba asta? Nu de alta, dar merita un pupat cine a zis-o.

  6. Răspunde

    Nu ocupam un loc de top la spaga? Oare sunt altii care ne intrec?! Desi nu este o bucurie sa vad clasamentele astea, nici nu ma asteptam sa avem o pozitie mai buna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares