Casa de lângă lac, Kate Morton

Casa de lângă lac Kate Morton

Nu mi se întâmplă foarte des ca, după ce citesc o lucrare a unui scriitor, să-mi doresc să fac cunoștință și cu alte opere de-ale sale, dar se întâmplă. Așa a fost de data asta. Kate Morton m-a cucerit după ce am citit Păzitoarea tainei. Este o carte despre care nu am mai apucat să scriu pentru că a fost citită într-o perioadă foarte aglomerată. Oricum, v-o recomand cu toată inima. Când am găsit cea mai nouă carte a ei la reducere pe Libris, nu m-am putut abține să nu o pun în coș. Casa de lângă lac mi-a dezvăluit un stil așa cum îl știam, o poveste plină de secrete.

Casa de lângă lac – scurt rezumat

În vara lui 1933, în Cornwall, pe domeniul Loeanneth, familia Edevane găzduiește o mare petrecere în timpul căreia mezinul familie, care nu împlinise nici un anișor, dispare fără urmă. Nu cadavru, nu scrisoare de răscumpărare, absolut nimic. Doica dormise dusă și nimeni nu văzuse și nu auzise nimic. După o perioadă de căutări, familia decide să părăsească domeniul și se mută la Londra.

70 de ani mai târziu, Sadie, o polițistă pusă pe liber câteva zile, din cauza unei greșeli făcute în timp ce lucra la un caz, ajunge la Cornwall, la bunicul ei. În plimbările ei, Sadie descoperă casa de lângă lac, domeniul Loeanneth, și află despre ce se întâmplase în 1933. Povestea nu-i mai dă pace și este hotărâtă să afle ce s-a întâmplat cu băiețelul dispărut atunci.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Începe o goană nebună după indicii și dovezi și apar tot felul de ipoteze care sunt demontate rând pe rând. Avem un tată cu probleme psihice declanșate de drama războiului, o mamă care își făcuse un amant, o bonă care fusese dată afară aparent fără niciun motiv, o soră mai mare care voia să devină scriitoare și care, chiar înainte de răpire, scrisese un roman despre răpirea unui copil pentru răscumpărare (poveste pe care o împărtășise grădinarului care avea nevoie de bani pentru a-și ajuta o prietenă). Mulți sunt cei care par vinovați și la fel de mulți cei care ar fi putut avea motive să-l răpească pe micuț, dar adevărul se lasă greu descoperit.

Va descoperi Sadie adevărul până la urmă? Cine l-a răpit pe copil? A fost ucis sau a trăit undeva, fără ca familia să mai știe vreodată ceva de el? Sau poate mai trăiește încă? Trebuie să citiți Casa de lângă lac dacă sunteți curioși cum se termină povestea.

Casa de lângă lac – impresii de după

În acest roman am descoperit același stil care m-a cucerit prima dată la Kate Morton. Eu nu sunt omul descrierilor ample, dar ale ei sunt fermecătoare. Totul are un rost și toate detaliile te ajută să-ți conturezi perfect imaginea lumii în care se desfășoară povestea, să simți că trăiești printre personaje, să vezi ce-au văzut ele, să simți ce-au simțit ele. Fiecare personaj e important în felul lui și fiecăruia i se dedică timp și pagini pentru a fi creionat perfect.

Îți plac misterele și familiile cu secrete care schimbă destine? Ai nimerit foarte bine. Asta oferă Casa de lângă lac de la un capăt la altul. Fiecare indiciu te face să-ți indrepți atenția către un alt posibil vinovat și de fiecare dată ești dezamăgit că ai bănuit pe cine nu trebuia. Asta face cartea delicioasă. Nu poți s-o lași din mână câte vreme nu ți-a dezvăluit încă cine stă în spatele răpirii, iar adevărul nu se va lăsa revelat până în ultimele pagini. Totul este ca un puzzle cu multe piese, din care cineva a luat o parte și ți le dă înapoi treptat. Greu de recompus imaginea originală, nu?

Întotdeauna mi-a plăcut să mă joc de-a detectivul și asta am făcut cât am citit cele aproape 500 de pagini. E greu, la final, să-ți dai seama câți oameni nevinovați ai fost la un pas să condamni și că vinovatul era atât de aproape de tine și nu l-ai văzut. Dincolo de căutarea unui vinovat pentru o faptă care a zguduit o întreagă comunitate, romanul este și un minunat tablou al istoriei unei familii. Nu a unui moment, nu a unui an din viața familiei, ci este povestea devenirii membrilor ei, poveste descoperită odată cu ieșirea la iveală a secretelor pe care fiecare dintre ei le-a ascuns, contribuind astfel la amânarea cu 70 de ani a dezlegării cazului.

Avem o mamă și o soție dedicată, o bunică ce nu se înțelege deloc cu fiica ei, 3 fete de vârste și caractere diferite, un soț care-ți iubește familia dar nu poate lupta cu demonii care au pus stăpânire pe el în timpul războiului, un prieten de familie care știe multe și este găsit mort la câteva zile după dispariția băiatului. O familie aparent fericită, în care puțini sunt fericiți cu adevărat.

Deși povestea se defășoară când la Cornwall, când la Londra, când în trecut, când în prezent, capitolele sunt atât de bine gândite, că nu trebuie să faci nici cel mai mic efort să-ți aduci aminte un detaliu sau să faci o legătură cu o faptă. Trecerea de la un plan la altul se face lin și povestea curge mai departe fără să-i stea în cale nimic.

Trecutul nu moare, trecutul poate fi oricând dezgropat. În plus, nici nu există crimă perfect, secret absolut sau mister de nedezlegat. Există doar oameni insuficient motivați să meargă până la capăt, oameni care renunță fără a pune toate întrebările necesare. Asta să rețineți din Casa de lângă lac!

Finalul te va surprinde. Nu știu dacă-ți va plăcea, dar sigur te va surprinde și te vei întreba dacă a fost o coincidență că tocmai Sadie a vrut să dezlege misterul rămas îngropat vreme de 70 de ani. Depinde cât de mult crezi în soartă.

Citat preferat din Casa de lângă lac – Singurul lucru pe care poți să-l presupui e că nu te poți bizui pe nimeni.

Comandă cartea online AICI și ai transport gratuit la comenzi de peste 50 de lei!

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 20/06/2018
    Răspunde

    Multumim pentru recenzie, este o carte draguta.

    1. Mai mult decat draguta.

    • Barbalata Mirela
    • 20/06/2018
    Răspunde

    Nu am citit nimic de aceasta autoare dar am auzit ca scrie minunat iar cartile ei captiveaza

    1. Eu sunt decisa sa-i citesc si restul cartilor.

  1. Răspunde

    Interesant subiectul. Nu am citit nici eu nimic de aceasta autoare. Cand am vazut titlul mi-am amintit de filmul The Lake House din 2006 cu Keanu Reeves si Sandra Bullock care mi-a placut destul de mult si cred ca o sa-l si revad in weekend.
    Luna aceasta eu sunt pe mood-ul George Orwell :). Am terminat „Fara un sfant prin Paris si prin Londra” si mai am putin din „O mie noua sute optzeci si patru ” care mi se pare senzationala.
    Foarte draguta recenzia m-ai facut curioasa :).

    1. Nu stiu cum de mi-a scapat mie filmul asta ca imi plac ambii actori. O sa il caut in weekend.

  2. Răspunde

    Subiectul e pe gustul meu fiindca si mie imi place sa incerc sa descopar ce s-a intamplat inainte sa ajung la final si sa aflu si chiar daca nu am citit inca nici una dintre cartile scrise de ea(am vazut ca mai are inca 3 romane traduse) abia astept sa o descopar.

    1. Iti recomand, cand o prinzi la reduceri, sa o iei.

  3. Răspunde

    Pare interesanta. M-ai facut curioasă sa o caut si eu pe dna Morton 🙂

    1. Daca iti place stilul, te invit sa o faci.

  4. Răspunde

    Nu am citit-o, insa asa curioasa m-ai facut…sunt sigura ca baietelul traieste si ma gandesc..oare nu este bunicul lui Sadie? Povestesti atat de frumos, incat acum imi vine sa o cumpar si sa ma apuc de citit!!!!

    1. Diana, esti pe drumul cel bun. Atata pot sa-ti spun.

  5. Răspunde

    La inceput, cand ai zis ca ti-a placut stilul autoarei de cand ai citit cartea „Păzitoarea tainei”, ma gandeam ca mi-a scapat mie recenzia respectiva sau ca as fi uitat de ea, dar apoi am vazut ca n-ai apucat inca sa ii faci recenzia (te astept totusi cu ea, ca materialul de azi mi-a atras atentia).
    Desi nu-s genul care sa-si doreasca sa afle spoilere, de data asta chiar sunt curioasa daca baiatul a fost ucis sau daca traieste pe undeva (si, in cazul acesta, oare in ce conditii). Pun si eu cartea asta pe wishlist.

    1. O sa incer sa imi storc mintea si sa recitesc pasajele pe care mi le-am notat din Pazitoarea Tainei si am sa revin cu un articol dedicat.

  6. Kate Morton are carti bune, scrie frumos si te captiveaza. Sunt bune si descrierile, din pacate oamenii nu le mai apreciază și sar peste ele. Ele au rolul de a ne integra mai bine in poveste.
    Iti recomand si celalalte carti scrise de ea, iti vor placea, despre ele unele am scris pe blog, altele sunt in cosul de la edituri.

    1. Eu saream peste descrieri acum vreo 15 ani. Intre timp am invatat sa le apreciez. Dar nu pe toate. Unele sunt teribil de plictisitoare, dar nu e cazul lui Kate Morton.

    • Anda Stanciu
    • 22/06/2018
    Răspunde

    Nu am citit pana acum aceasta carte

    1. Poate o citesti in vacanta.

  7. Răspunde

    Si eu ma simt fascinata de cazuri de genul si de romane de acest gen. Imi place mult cartea si sunt convinsa ca o voi citi si eu

    1. E de luat in vacanta. E o lectura relaxanta.

    • Cristina Barbieru
    • 23/06/2018
    Răspunde

    Povestea e foarte captivantă. Cred Ca pe tot parcursul cărții cauti indicii si vinovati. Imi plac poveștile de acest gen si tare as fi curioasă sa aflu daca micuțul răpit a murit sau încă traieste.

    1. Deci si tie iti place sa te pui in pielea detectivului…

  8. Stiu ca a fost si un film cu acelasi nume, Casa de langa lac, insa nu cred ca dupa cartea aceasta s-a facut ecranizarea. Am gasit ca a aparut in 2017 cartea.

    1. Sigur nu e dupa cartea asta.

  9. Interesantă recenzie. E genul de carte care îmi trezește curiozitatea, iar după descrierea făcută, cred că ar putea fi și un serial foarte bun.

    1. La asta cu serialul nu ma gandisem. Sigur ar prinde.

  10. Răspunde

    Se pare ca aceste autor scrie foarte bine si are un stil care pe mine ma atrage.

      • Cristina Dragomir
      • 25/03/2019
      Răspunde

      Este foarte apreciata Kate Morton pentru stilul ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares