Ziua 7, de Kerry Drewery (rezumat și păreri)

Ziua 7, de Kerry Drewery

Celula 7 m-a ținut cu sufletul la gură. Finalul ei a rezolvat una dintre probleme, odată cu eliberarea Marthei, dar m-a instigat să mă apuc imediat și de Ziua 7, ca să văd dacă planul celor doi (Martha și Isaac) va fi dus la bun sfârșit, dacă vor reuși să arate lumii cât de imperfect este sistemul lor ultra-democratic de justiție, prin care soarta acuzatului este decisă prin vot public. Trebuia să știu ce se va întâmpla cu cei doi, dar și cu prietenii lor. Nu mai aveam răbdare să aflu continuarea poveștii imaginate de Kerry Drewery. Norocul meu că Libris mi-a livrat cartea rapid.

Ziua 7 – Scurt rezumat

După ce scapă din Celula 7 cu doar câteva clipe înainte de execuție, datorită intervenției lui Isaac, care vine cu dovezi clare că nu ea îl ucisese pe tatăl lui, ci el o făcuse, pentru o apăra pe ea, Martha nu se poate bucura de libertate pentru că iubitul ei este închis și aflat la mila publicului, iar este urmărită de guvern. Toate probele prezentate de Isaac sunt făcute dispărute. Pe el îl vor mort, iar pe Martha închisă la ospiciu. Nici cei care le sunt alături nu scapă de mânia regimului. Eve este la un pas să fie condamnată la închisoare pe viață pentru că nu spune unde se ascunde Martha, iar viețile tuturor celor care știu adevărul pe care autoritățile îl ascund sunt puse în pericol.

Isaac trăiește coșmarul pe care l-a trăit Martha în Celula 7. Zi după zi schimbă celula, în așteptarea zilei decisive, este macinat de teamă și de întrebarea dacă afară Martha va reuși să schimbe ceva în sistem sau nu.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Am învățat că a fi curajos nu înseamnă să nu te temi, ci să biruiești teama.

Gașca lor de prieteni (Max, Eve, Cicero) se mobilizează încercând să-l scoată de acolo. Sunt dispuși să facă absolut orice, inclusiv să mituiască jurații și să falsifice voturile.

Unii oameni, dar foarte puțini, încep să-și ridice semne de întrebare în privința perfecțiunii sistemului juridic bazat pe vot public. Restul continuă să ceară executarea lui Isaac și o hăituiesc pe Martha, fiind absolut convinși să oamenii ca ei le tulbură liniștea și cresc sentimentul de insecuritate.

Conștientă că nu mai poate spera în dreptate și că soarta lui Isaac este deja decisă, Martha hotărăște să ducă la îndeplinire planul urzit de Patty (mama vitregă a lui Isaac) pentru a-l scoate de acolo. Știe că nu poate avea încredere în ea, dar este dispusă să riște pentru a nu-și vedea și ultima persoană dragă moartă. Tocmai când Isaac este pe cale să fie declarat nevinovat (grația calităților de programator ale lui Max), iar Martha descoperă că fusese înșelată de Patty, un singur apel aruncă din nou totul în aer.

Cum se va termina Ziua 7? Va supraviețui Isaac sau va fi executat? Se vor întâlni cei doi în libertate? Vă atenționez că și finalul acestui volum vă va lăsa multe semne de întrebare pentru că altfel nu s-ar putea, fiind vorba de o trilogie. A treia carte nu a apărut încă în limba română, dar este disponibilă în engleză (Final 7), pentru cei care nu mai puteți de nerăbdare să aflați deznodământul.

Ziua 7 – Păreri

Ziua 7 păstrează ritmul alert cu care ne-a obișnuit Celula 7. Este o carte care poate ține locul scenariului unui thriller reușit care să-ți capteze atenția de la un capăt la altul, în care să nu mai știi în cine să-ți sfătuiești personajul preferat să se încreadă și de cine să se ferească, în care speri într-o schimbare, dar nu mai crezi în ea.

Povestea continuă tot sub forma singuri împotriva tuturor, doar locurile sunt inversate. De data asta Martha este liberă (dacă putem numi asta libertate) și Isaac este în spatele gratiilor. Prietenii vechi le rămân alături, alții noi își fac apariția spre final, dar și dușmanii sunt mai numeroși ca oricând. Dovezile și mărturiile lor nu pot ajunge la public pentru că riscă să dărâme sistemul.

Un sistem în care nu cred promovează minciunile și senzaționalul, titlurile și zvonurile, în locul sincerității și al adevărului. Un public amăgit și înșelat decide dacă cineva trăiește sau moare, pe baza propagandei și a dezinformării. Totul e alb sau negru. Vinovat sau nevinovat. Nu există nuanțe de gri, nu există motive.

De ce ar vrea cei cu bani să distrugă democrația perfectă în care puterea de decizie este în mâinile lor? Cu ce drept un orfan, adoptat de milă de Jackson Page, să ajungă să-l ucidă pe marele afacerist și filantrop, doar pentru a salva viața unei tinere sărace care nu valorează nimic. (De ce ai luat vina asupra ta pentru aia? Pentru fata aia mizerabilă, Honeydew.)

Pe lângă emisiunea Moartea este Justiție, în cadrul căreia se dezbat cazurile grave și publicul votează dacă acuzatul va fi executat sau nu, mai facem acum cunoștință și cu o alta, Apasă butonul pentru justiție. Trei jurați, persoane care au plătit pentru a fi câteva minute în această funcție, trebuie să voteze dacă o persoană este vinovată și dacă va merge la închisoare sau nu. Soarta acuzaților este în mâinile unor oameni care au plătit pentru că vor să apară la TV. Minunat, nu?

Ziua 7 este mai mult decât ficțiune. Este imaginar sistemul în care oamenii sunt uciși și condamnați prin vot telefonic și online. Nu se știe până când va mai fi imaginar. Este realitate, când vorbim despre conspirații politice, puterea mijloacelor de comunicare în masă, manipulare, dreptate, luptă pentru adevăr. O realitate chiar dureroasă. Ia citiți următorul fragment despre oameni!

Programați să meargă din punctul A până în punctul B pe o anumită rută. Programați să creadă ce li se spune și să nu pună întrebări. Programați să citească ceva într-un ziar și să creadă că e adevărat. Și programați să simtă tristețe pentru o clipă pentru oamenii care suferă, apoi recunoștință că nu li se va întâmpla lor și, în cele din urmă, să uite ce au citit sau au auzit. Apatie, ignoranță, lașitate.

Celula 7 este o carte cu un mesaj puternic, valabil doar pentru cei care vor să-l înțeleagă.

Citatul preferat din Ziua 7

Speranța… vede invizibilul, simte intangibilul și realizează imposibilul.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 21/05/2018
    Răspunde

    Pare o carte draguta, multumim pentru recenzie.

  1. Hmmm…mi-a placut ce am citit aici. Cred ca e o carte care mi-ar placea si mie sa o citesc, pana si coperta e suprinzatoare.

    • Pahonea Nicoleta
    • 21/05/2018
    Răspunde

    Multumim pentru recenzie.

    • Anda Stanciu
    • 22/05/2018
    Răspunde

    Interesanta cartea

    • ghelbere elena
    • 22/05/2018
    Răspunde

    Este o carte captivanta ca si Celula 7.

    • Gabriela Rosu
    • 22/05/2018
    Răspunde

    Mulțumim pentru recenzie

  2. Răspunde

    Imi place genul asta de actiune care te tine cu sufletul la gura de la inceput pana la final. Cu siguranta voi citi si eu cartea

    1. Sper sa iti si placa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares