Smartphone sau aparat foto? 5 lucruri de analizat înainte de a face o alegere

smartphone sau aparat foto pentru poze

S-au dus de mult zilele în care trebuia să încadrezi 10 minute o poză și abia apoi să apeși butonul aparatului foto pentru a nu strica filmul aiurea. Azi toată lumea, de la cel mai mic până la cel mai în vârstă, face poze oricând și oriunde. Unii folosesc aparate foto ieftine, compacte. Alții s-au orientat spre aparate mai performante, tip DSLR sau mirrorless, dar cei mai mulți fac poze cu ajutorul telefonului mobil. Se naște întrebarea ce e mai bine să-mi cumpăr: smartphone sau aparat foto? Probabil că am să te dezamăgesc din nou, dar nici la această întrebare nu există un răspuns universal valabil. Alegerea ta depinde de nevoile tale, de cunoștințele tale în materie de fotografie, de așteptările tale. Sunt câteva lucruri la care trebuie să te gândești bine înainte de a face această alegere.

Pentru ce vrei să faci poze?

Vrei poze pentru canalele de socializare și ca să le arăți prietenilor ce-ai mâncat la prânz și ce bine te-ai distrat la mare, în weekend? Camera unui smartphone de nivel mediu este perfectă pentru tine. Nu-ți trebuie mai mult.

Dacă ai un blog sau un alt tip de site pentru care trebuie să faci poze și materiale video, recomandarea mea ar fi un aparat foto bun, dar nu compact. Bine, ne referim la acele aparate compacte ieftine, cu prețul sub 1000 de lei. Decât să investești în așa ceva, mai bine îți iei un telefon cu o cameră foto de nivel mediu. Ai cam aceeași calitate.

În schimb, dacă vrei performanță, calitate și un instrument care să te ajute să te exprimi prin intermediul fotografiei, este obligatoriu să investești într-un aparat de fotografiat performant.

Știi să folosești un aparat foto?

Aici avem o problemă. Toată lumea recomandă aparatele DSLR, dar mulți uită să spună că nu e ușor de lucrat cu ele. Sigur că există și modul automat, pentru muritorii ca mine, dar, dacă ai de gând să faci poze pe automat, nu cred că are sens să dai 2000 – 3000 de lei pe un aparat foto. Cu aceiași bani, mai bine îți alegi unul dintre aceste telefoane samsung.

Pozele făcute cu un Samsung Galaxy S8 pot oricând concura cu cele realizate cu un aparat foto la același preț, pus în mâinile cuiva care nu știe să-l exploateze complet.

Cât ții la portabilitate?

Un alt lucru de luat în calcul când trebuie să alegi între smartphone sau aparat foto este gradul de portabilitate și libertatea pe care ți-o oferă. Nu zic că un aparat foto ar fi greu și imposibil de cărat după tine pretutindeni, dar, dacă nu ești neapărat pasionat de fotografie și dornic să ai cea mai bună calitate a unui răsărit, apus sau peisaj din orice colț de țară sau de lume, n-o să te simți confortabil cărând după tine o chestie de 500 de grame pe care trebuie să o ferești tot timpul.

De ce ai face asta, când poți face super poze cu un smartphone de 3-4 ori mai ușor, în genul unui P10? Îl găsești printre aceste telefoane huawei dacă te interesează specificațiile sale.

Te pricepi la editare?

Ai analizat vreodată două poze ale aceluiași peisaj sau produs, una făcută cu telefonul și cealaltă cu aparatul foto? Dacă da, sunt 99% convinsă că, dacă vorbim despre o poză făcută cu o cameră performantă în genul celor cu care sunt dotate telefoanele Samsung, Huawei sau iPhone X, ea ți-a plăcut mai mult decât cea făcută cu aparatul.

De ce? Pentru că smartphone-ul, în timp ce face poza, o și prelucrează. Focusul, culorile, toate arată impecabil pe telefon. Pozele de pe aparat trebuie prelucrate și pentru asta ai nevoie de timp și de un vagon de cunoștințe. E nevoie să zic de diferențele dintre un portret făcut cu telefonul, cu funcția beautify, și unul realizat cu un aparat foto?

Cât de simplu și rapid ai acces la poze?

Nu contestă nimeni că un aparat foto performant are un senzor mai bun decât un smartphone, că avem un obiectiv care ne oferă claritate și un zoom mai mare. Totuși, îi lipsește ceva: faptul că nu poți posta imediat pe rețelele sociale imaginea surprinsă. Trebuie să descarci pozele în calculator sau laptop și abia apoi le poți distribui. Cu telefonul este mult mai simplu și mai rapid acest proces.

Așadar, dacă vrei o metodă simplă de a imortaliza momente și peisaje frumoase, pe care apoi să le poți trimite rapid prietenilor, vei alege camera telefonului mobil. Nu te doare capul din pricina setărilor, nu e deloc greu de cărat în buzunar și accesat, iar pozele arată de parcă ar fi fost editate de un profesionist. În schimb, dacă ești pasionat de fotografie, dornic să transformi cât mai multe poze în opere de artă, să ai cele mai clare fotografii (chiar și în mișcare) sau jobul și pasiunile tale cer să faci poze de genul acesta, atunci aparatul foto trebuie să fie alegerea ta.

Ce să fie până la urmă: smartphone sau aparat foto?  

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 15/05/2018
    Răspunde

    Eu nu prea fac poze asa ca imi este tot una.

  1. Răspunde

    Eu am avut aparat foto dar imi era destul de greu sa lucrez cu el si chiar daca pozele erau mult mai reusite decat cu telefonul in cele din urma am ales smartphonul in detrimentul aparatului foto pentru ca pe asta oricum il am mereu la indemana, editarea pozelor e mult mai rapida si nici nu trebuie sa fi un fotograf bun.

    • ird elena
    • 15/05/2018
    Răspunde

    Smartphonul e cel mai simplu de utilizat, mereu la indemana. Cu munca mea gasesc mereu peisaje, lucruri interesante de fotografiat, e mai simplu sa scot telefonul din buzunar, il aprind si fac poza.

  2. Eu am rămas îndrăgostită de Huawei de când a apărut P9. Recent am achiziționat un Honor 6c pro și s-a atins de perete, doar s-a atins, și s-a spart ecranul. Încă sunt puțin dezamăgită la capitolul ăsta. Unele poze sunt reușite altele nu. Dar cu siguranță sunt încântată de Sony H300 pe care l-am luat cu circa 600 lei de la resigilate, de pe Emag. Înainte am avut o cameră compactă la 300 lei de la Canon și și-a făcut treaba excelent. Depinde, bineînțeles, pentru ce faci pozele și care e unghiul de fotografiere, lumina, etc.

  3. Răspunde

    Trebuie sa recunosc ca deși am un blog, îmi fac toată treaba cu un IPhone. Din punct de vedere financiar pe mine m-a mulțumit sa investesc intr-un telefon mai bun in detrimentul camerei! Știu ca nu am cele mai bune poze, dar poate ca nu a venit momentul sa investesc intr-o camera. Ori îmi iau camera la 2000 lei, ori nimic 🙂

  4. Dar tu, ce folosești? Un smartphone sau un aparat foto? 🙂

  5. Eu fac poze doar cu telefonul, dar mă tentează și un aparat foto profesional, dar sper să am timp să fac și un curs ca să-l pot folosi la adevărata lui valoare.

  6. Vreau si eu sa-mi iau un nou smartphone samsung. Acum fac poze cu aparatul foto digital dar vreau ceva mai rapid de folosit.

  7. Răspunde

    Ce simplu si usor e acum. Eu aveam in liceu un aparat foto cu film, developam filmul la un centru, apoi imi instalam in baie ,,ustensilele” , ma camuflam sa fie intuneric bezna si faceam poze.

  8. Răspunde

    Huawei p9 am si eu, face poze frumoase dar pentru blog aleg mereu aparatul foto profesionist

    • ghelbere elena
    • 16/05/2018
    Răspunde

    Am si un aparat foto dar si un smartpfone. Cu ce fac poze? Cu telefonul pe care il am mereu la mine.

  9. Răspunde

    din pacate calitatea conteaza la poze, deci evident aparatul foto.

    • Denisa
    • 16/05/2018
    Răspunde

    Cristina, am o nelamurire, din aceea de incepator. Cand te referi la prelucratul pozelor de pe aparat si la cunostintele necesare, la ce te referi mai exact?

    1. Editare foto. Photoshop? Crezi ca un fotograf de nunta iti da pozele cum le-a scos aparatul? Nu. Lucreaza la ele muuuult.

        • Denisa
        • 03/06/2018
        Răspunde

        Eu am un aparat de multi ani luat acasa, deci sigur nu asa performant. Dar se simte diferenta fata de pozele de pe telefon, chiar daca nu fac nimic in photoshop (nici nu as sti prea multe ce sa fac, poate doar sa stric poza). De aceea ma gandeam daca e obligatorie partea asta cu editatul, daca as achizitiona un aparat. Oricum, sa investesc timp in asta nu sunt dispusa. Deci in conditiile astea, mai merita sa dau banii pe un aparat?

  10. nu, dupa mine, nimic nu se compara cu dslr-ul! oricat ar fi el de s8 plus! sau s7 dupa caz. sunt mega incantata de telefoanele astea, dar nimic nu se compara cu canon-ul meu smecher! :))

    • Albu Steluta Georgiana
    • 16/05/2018
    Răspunde

    Eu prefer sa fac poze cu telefonul din comoditate, insa camera profesionala nu o uit acasa atunci cand plecam in vacanta 🙂

  11. Poze „la prosteala” fac cu telefonul insa fotografii profi doar cu camera foto si lumini. E adevarat ca un telefon e mai usor de carat dar daca de exemplu trebuie ss fotografiez o cutie sau un obiect pt clienti, asta doar cu camera foto.

  12. Eu le am pe ambele si prefer smartphonul deoarece este mic si mai lesne de folosit. La cat de performante sunt azi telefoanele nu cred ca mai merita sa cari ditamai aparatul foto.

  13. Eu zici ca mi le-am legat de gat pe amandoua. Le folosesc in egala masura, sunt mereu cu aparatul in gat si cu telefonul in geanta. :))

    • Gabriela Rosu
    • 19/05/2018
    Răspunde

    Smartphone Huawei P20 Pro super

  14. Răspunde

    Trebuie sa recunosc ca-mi doresc si eu un aparat foto doar ca scumpul meu sot zice ca arunc banii pe fereastra. M-a lasat sa-mi iau un telefon mai scump care sa faca niste poze catusi de cat ok si sa scape de gura mea

  15. Fiecare dintre cele doua are utilitatea sa, insa pentru niste poze cu adevarat reusite eu as alege un aparat foto profi.

  16. Răspunde

    Parcă m-ai fi întrebat pe mine? incasl sunt la smartphone, dar din cand în când mă tentează și un aparat foto.

    • Anda Stanciu
    • 22/05/2018
    Răspunde

    Eu aleg telefonul Da fac poze
    .îmi este mai la îndemână

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares