Singura amintire a Florei Banks, de Emily Barr (rezumat și părere)

Singura amintire a Florei Banks

Am zărit-o pe Libris, când căutam cărți noi, luna trecută. M-a atras prin copertă, cum altfel?! Imaginea unui bilețel rupt și reconstruit din bucăți de hârtie, dar și subtitlul Fii curajoasă! mi-au spus că Singura amintire a Florei Banks este o carte de citit. N-am citit nici descrierea, ca de obicei. Am vrut s-o las pe Emily Barr să mă suprindă și a reușit. Cu brio. O să vedeți imediat cum și de ce.

Singura amintire a Florei Banks – scurt rezumat

Când avea 10 ani, Flora Banks s-a îmbolnăvit. În urma unei operații, a ajuns să sufere de amnezie. Își aduce aminte mare parte din lucrurile pe care le-a trăit sau văzut până la vărsta de 10 ani, dar, după asta, amintirile ei nu au mai fost stocate în creier, ci pe caiete, carnețele de notițe și mâini.

Acum are 17 ani și o prietenă pe nume Paige. Paige are un iubit pe nume Drake. Drake va părăsi orașul în curând. La petrecerea sa de rămas bun, el o sărută pe Flora. Acest sărut devine singura amintire recentă a Florei. În fiecare dimineață și în fiecare clipă când memoria ei își dă restart, ea uită câți ani are, unde se află sau cine sunt oamenii din jurul ei, dar nu uită că Drake a sărutat-o.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Cu părinții plecați la Paris, la fratele ei grav bolnav (Jacob), Flora rămâne singură acasă. Părinții cred că este cu Paige, dar prietena ei nu mai vrea să știe de ea când a aflat că Flora s-a sărutat cu iubitul ei. Continuă să corespondeze cu Drake și să-și amintească de sărut și de faptul că-l iubește și el o iubește pe ea. Asta îi dă putere și Flora hotărăște să meargă la Polul Nord după Drake. Poate că el o va ajuta să se vindece și să-și amintească și alte lucruri.

Drumul căutării e lung. Își face noi prieteni, chiar dacă a doua zi ei trebuie să se prezinte iar pentru că ea nu-și mai aduce aminte de ei, trăiește câteva aventuri care-i aduc mare bucurie în suflet, dar nu-l găsește pe Drake. Dă peste el pe ultima sută de metri, când tatăl ei a venit deja să o ia acasă. Deznodământul este plin de surprize pe care cel mai bine ar fi să le descoperiți singuri. N-am de gând să vă spun eu cum va fi reîntâlnirea cu Drake, dacă memoria îi va reveni Florei sau nu și nici care este rolul fratelui Florei în viitorul ei care începe atunci și acolo.

Singura amintire a Florei Banks – părere

M-a cucerit din primele pagini. Am dat pagină cu pagină urmărind cum poveste oarecum dramatică a Florei tindea să se transforme în basm. M-am plictisit, la început, să citesc și recitesc cum Flora își reîmprospătează memoria zilnic. Citește din același caiet din care își descoperă și redecoperă povestea și repetă la infinit că l-a sărutat pe Drake și-l iubește. Apoi, când a început căutarea, mi-am luat adio de la plictiseală și am început să citesc într-un ritm nebun, doar-doar voi afla mai repede sfârșiul poveștii. Chiar dacă vi se par plictisitoare informațiile care se tot repetă, vă sfătuiesc să aveți răbdare cu Flora și cu voi înșivă.

Unii ar putea considera Singura amintire a Florei Banks o carte pentru adolescenți. Eu zic că e pentru tinerii de toate vârstele, pentru cei care au sufletul tânăr. Deși pare o carte de dragoste (cu povestea asta a sărutului și cu drumul căutării persoanei iubite), trebuie să mă credeți pe cuvânt că nu e doar atât. De fapt, nu e deloc de dragoste și deja mă tem să nu spun prea multe. Este o aventură complexă la mijloc, o aventură care presupune a vedea urși polari, a descoperi că poți și singură și a afla adevărul despre tine.

Poate că Drake nu merita să traverseze nici strada, darămite Polul Nord pentru el, dar călătoria asta reprezintă începutul unei noi vieți pentru Flora. Poate că Flora nu-și amintește ce-a făcut ieri, dar a învățat să-și construiască o memorie externă din notițe. Ai s-o placi, nu pentru că ți-e milă de ea, ci pentru că e de admirat. Puterea ei de a o lua mereu de la capăt, de a lupta pentru visurile ei și de a spera ne lipsesc multora dintre noi. Sinceritatea ei le lipsește multor oameni din jurul ei.

Este incredibil cum se joacă unele persoane cu sentimentele și cu adevărul. Este incredibil de ce sunt capabili doi părinți care-și iubesc atât de mult fiica. Este o poveste despre cum ne macină vina și în ce ne transformă. Pregătește-te ca dezamăgirea să vină de unde te așteptai mai puțin și adevărul doar de la oameni care nu mai au nimic de pierdut pentru că au pierdut totul deja. Ai grijă de cine ți-e milă pentru că toți cei care par victime sunt victime cu adevărat!

Citatul preferat din Singura amintire a Florei Banks

Timpul e un lucru aleator. E lucrul care ne face să îmbătrânim. Oamenii îl folosesc ca să organizeze lumea, au inventat un sistem prin care să facă ordine în haos. Ceilalți oameni, toți în afară de mine, își numără viețile în ore și minute și zile și secunde, dar asta nu înseamnă nimic. Universul ar râde de încercările noastre de a-l organiza, dar nici măcar nu se obosește să ne bage în seamă. Timpul e lucrul care ne face trupurile să se degradeze și să se ofilească. De-asta se tem de el.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Alina
    • 29/05/2018
    Răspunde

    Vreau si eu cartea asta, mi-o dai si mie sa o citesc?

    • Valeria Chertes
    • 29/05/2018
    Răspunde

    O carte draguta, multumim pentru recenzie.

    • Carmen
    • 29/05/2018
    Răspunde

    Pare interesanta 🙂 Mersi!

    • Anda Stanciu
    • 30/05/2018
    Răspunde

    Merita citita aceasta carte

    • Barbalata mirela
    • 30/05/2018
    Răspunde

    Si eu o am pe lista 🙂 . Dper sa reusesc sa mi-o iau in viitorul apropiat 🙂

  1. Răspunde

    Am vazut si eu cartea pe Libris si am pus-o pe lista de dorinte. Mi s-a parut tare faina coperta si am gandit ca sigur este interesanta. Se pare ca am avut dreptate!

    • Lamiita Petre
    • 30/05/2018
    Răspunde

    Mi s-a intamplat si mie de cateva ori sa vreau sa abandonez cate o carte, ca apoi sa imi dau seama ca as fi regretat daca as fi facut-o. Sincer, coperta nu m-ar fi atras, dar recenzia ta ma atrage si cu siguranta la un moment dat voi fi in posesia ei. Spun ” la un moment dat” fiindca am cateva carti inainte.

    • ird elena
    • 30/05/2018
    Răspunde

    Wow! O carte super motivanta… cat de puternica e flora, avem ce invata de la ea… Chiar îmi doresc sa citesc aceasta carte.

  2. Răspunde

    Am mai auzit laude la adresa acestui roman dar inca nu l-am citit. Daca si tu zici ca e bun inseamna ca ar fi cazul sa il citesc 🙂
    In alta ordine de idei, citatul e superb! 🙂

  3. in general cartile astea care par de copii ne emotioneaza cel mai tare si ne inspira!

    • ghelbere elena
    • 31/05/2018
    Răspunde

    Este o carte pe care mai facut sa imi doresc sa o citesc.

    1. Lectura placuta!

  4. Îmi place mult coperta și titlul, pare să ascundă o poveste interesantă.

    1. Cel putin asa am gasit-o eu.

  5. Răspunde

    Chiar daca este o carte de adolescenti, eu cred ca ar fi potrivita si pentru mine. Imi place povestea

    1. Cand ai timp, incearc-o! Dar te avertizez ca inceputul nu e tocmai promitator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares