De ce pușculiță așa mică? Tu știi ce se întâmplă cu salariul în 2018?

codul fiscal - salariul în 2018 - pușculiță mai mică

Statul român a stat, a cugetat și a decretat: în 2018 e vremea unor schimbări. Așa e aproape în fiecare an pentru că statul de gândește la noi, românii de rând, și nu vrea să ne plictisim. Pentru că totul se leagă de bani, cele mai importante modificări cred că sunt cele din domeniul fiscal: scăderea impozitului pe venit, creșterea salariului minim brut pe economie, trecerea obligației de plată a contribuțiilor sociale aproape exclusiv în cârca angajatului, contribuții sociale mai mari. Cum se traduc aceste schimbări în viața noastră de zi cu zi? Cum va evolua salariul în 2018: va crește sau va scădea? Ne mai cumpărăm pușculiță pentru 2018? Haideți să vedem!

Scade impozitul pe venit

Din ianuarie toate veniturile sunt impozitate cu 10%, în loc de 16%. Asta ar trebui să fie de bine, nu? În loc de 16% ți se va reține 10% din salariu. Nu te grăbi să tragi concluzia că vei duce mai mulți bani acasă și va fi mai bine. Așteaptă să citești și restul articolului! Sigur că rămân în continuare categorii scutite de plata impozitului pe salariu – așa cum este cazul persoanelor cu dizabilități. Mai multe detalii despre drepturile de muncă ale persoanelor cu dizabilități puteți citi în acest articol.

Crește salariul minim brut pe economie

Asta e altă veste bună, nu? De la 1450 de lei, cât este în prezent, salariul minim brut pe economie va ajunge la 1900 de lei. Din nou am fi tentați să credem că va fi mai mare salariul în 2018, nu? Salariul net zic. Nici aici nu am nimerit-o. Creșterea va exista, numai că va fi mai mică decât ne-am aștepta noi. Cu mult mai mică. De ce? Pentru că mai avem mai jos două măsuri menite să ia pe altă parte ce-au dat în prima fază. Nu ne-am învățat?

Contribuțiile sociale nu se mai împart între angajator și angajat

Am ajuns și la veștile proaste. Nu v-am zis eu? Banii ăia, care vă bucurați că vă rămân din scăderea cotei de impozitare și creșterea salariului minim pe economie, se vor duce aici. Angajatorul nu mai plătește nimic pentru pensii și sănătate, aceste contribuții căzând de acum exclusiv în grija angajatului, conform Codului Fiscal pentru 2018.

Până acum tu puneai 5 lei, angajatorul 5 lei și îi dădeați statului. De-acum o să plătești doar tu, de-asta e important ca, dacă nu s-a renegociat salariul până acum, să ceri treaba asta cât mai curând. Poți folosi acest calculator salarii 2018 pentru a vedea cam ce salariu brut ar trebui să ți se ofere pe noua legislație pentru a rămâne cu cel puțin același venit net ca în 2017 după plata contribuțiilor sociale.

Cresc contribuțiile sociale

Este normal să se întâmple asta. Până acum tu plăteai 10,5% din salariu contribuție la pensie și 5,5% la sănătate. Angajatorul plătea și el 15,8%, respectiv 5,2%. Cum angajatorul este scos din ecuație, crește procentul pe care-l datorezi tu statului. Astfel, din ianuarie 2018, contribuția la sănătate va fi de 10% iar cea pentru pensii va ajunge la 25% din salariul brut. Calculatorul de salarii despre care vorbeam în paragraful anterior îți arată clar ce și cât vei plăti statului în noul an.

Acum ai înțeles de ce nu o să câștigi mai mult în 2018? Nu-ți cumpăra o pușculiță prea mare pentru că nu prea o să ai ce pune în ea!

În această perioadă toți angajatorii sunt obligați să inițieze negocierea colectivă pentru modificarea contractului de muncă și pentru ajustarea salariilor astfel încât plata contribuțiilor despre care vorbeam mai sus să nu ducă la scăderea salariului net sub nivelul din 2017. Așadar, atenție ce negociați și ce semnați!

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Vai de… pușculița noastră. În termeni decenți. Mi-ar plăcea să iasă tot mai mulți oameni la vot pe viitor, să înțeleagă din toate schimbările astea țoape că votul lor chiar contează și că ar fi fost posibil să nu ajungem în punctul acesta dacă ar fi fost să-și exercite acest drept la timpul potrivit.

    • Avramescu Evelina Mihaela
    • 19/12/2017
    Răspunde

    stiu, mie nu imi creste salariul decat cu 4%, sunt niste hoti, dar pe o alta parte este bine ca stim cat ne iau si cu cat ne fura.

  2. Răspunde

    Vai, simt ca o iau razna. Ne-au ars rau de tot la PFA-uri. Sunt foarte nervoasa!

  3. Răspunde

    Ani de zile m-am plans de taxarea romanesca. Am plecat din tara si chiar apreciez: ca pfa platest 65% taxe 😀 . Ok, am gasit o portitza mai convenabila (nu cu mult!!, 46.5% taxare pe micro inteprindere e mai bine decat 65% 😀 ).

  4. Răspunde

    Si al meu a zis ca din ianuarie trebuie sa-si renegocieze salariul. Eu nu am ce ca sunt pensionara asa ca o sa vad cu ce raman. Cat despre pusculita, o pastrez tot pe asta fiindca de 2 ani de cand o am nu am reusit sa o umplu nici macar pe jumatate.

  5. Era de la sine inteles ca modificarile nu vor fi in favoarea noastra. Asa e la noi, nu cumva sa se dea prea mult cetateanului de rand.

  6. Si pe mine m-a suparat foarte tare aceasta veste. De fiecare data cand crezi ca lucrurile vor fi mai bune, atunci ti se da in cap :)))

  7. Cum spunea cineva despre taxe: arta de a jumuli o gâscă de cât mai multe pene cu cât mai puține sâsâieli. Citatul e aproximativ. 🙂

    • Valeria Chertes
    • 19/12/2017
    Răspunde

    Taxe, taxe si iar taxe. Intradevar pusculita este cam mare.

    • Popa Oana-Gabriela
    • 19/12/2017
    Răspunde

    Ce sa mai calculez ca tot oe minua suntem..din ce in ce mai rau 🙁

  8. Vai de capul nostru va fi, haos vad in 2018 peste tot.

    • Tatiana Sorina
    • 19/12/2017
    Răspunde

    Hmmm cica sa avem grija ce semnam,draga mea.Noi deja am semnat,ce mai hura bura,iti zice in fata,vrei servici,daca nu pa….mai sunt sute la poarta asteptand. Asta-i viata,tacem….rabdam 🙁

    • Ursu Loredana
    • 19/12/2017
    Răspunde

    E de așteptat ca nu ne da ei noua bani.

  9. Răspunde

    Mda, pai ce poti spune decat ca e din ce in ce mai rau. In loc sa fi stimulat sa muncesti mai mult si mai bine iti vine sa te lasi pagubas si .. sa te angajezi la stat :)))) Cred ca doar acolo mai poti avea un loc de munca pe care sa fii sigur cat de cat. Cei de la privat vor si si mai defavorizati de aceste schimbari 🙁

    • ghelbere elena
    • 20/12/2017
    Răspunde

    Fiecare guvern vrea sa iasa in evidenta cu legile pe care le face, dar nu fac legi bune care sa ne ajute pe noi muritorii de rand.

  10. sincer, nici nu vreau sa ma gandesc ce va fi… la sanatate se opreste cat pe naiba si degeaba, de pensie nu cred ca mai ajungem sa ne bucuram… o sa avem o viata din ce in ce mai grea

    • nicolae claudia
    • 21/12/2017
    Răspunde

    eu sunt in categoria in care angajatorul a inteles prostia statului, si nu ma va afecta la salariu, din contra..voi primi o marire salariala din ianuarie

  11. Răspunde

    Bineinteles ca 25% la pensii, ca acolo e buba mare, iar timpitii nostri de parlamentari nu stiu sa rezolve altfel decit jupuind 3 piei de pe spatele angajatului.

    Pai, ce sa zic, mult succes. Asa un val de porniri de emigrare n-am mai vazut de la Basescu incoace.

  12. Din pacate, tot angajatii vor fi dezavantajati. Astia de la guvernare asa le tocmesc cum sa le fie lor mai ok. Pfff… Bine nu va fi. Si nu e pesimism, e realism.

  13. Răspunde

    La mine, din fericire, nu afecteaza salariul aceasta schimbare…insa sunt foarte multe persoane care vor primi mai putini bani acum, cu modificarile efectuate…

  14. Răspunde

    Am auzit cateva din aceste chestii la stiri. Ma ingrozesc oameni astia cu legile lor si cu deciziile nechibzuite pe care le iau.

    1. Nechibzuite? n-as zice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares