8 lucruri simple pe care le poți face pentru a reduce nivelul de stres

sfaturi utile pentru a reduce nivelul de stres

Stres, stres și iar stres. Chiar și-un copil de 7 ani e stresat. Ce să mai vorbim despre o femeie activă care pleacă dimineața, lasă copilul la școală, fuge la job, rezolvă zeci de sarcini acolo apoi fuge să ia copilul de la școală, dă fuga la shopping apoi acasă pentru a găti, face curățenie și lecții cu cel mic. Starea de încordare n-are cum să nu apară. Stresul te afectează pe tine, îți afectează performanțele la locul de muncă, relația cu partenerul și cu cel mic. Nu-l poți evita, dar poți avea grija să nu-l amplifici, să nu-l lași să ducă la certuri, atacuri de panică sau depresii. Ce e de făcut pentru a reduce nivelul de stres? În primul rând poți apela la aceste metode de relaxare simple și eficiente. Alte sfaturi?

1. Poartă un parfum care-ți aduce aminte de un episod frumos din viața ta

Purtăm parfum nu neapărat pentru cei din jurul nostru, ci pentru noi, pentru starea aceea de bine pe care ne-o oferă, pentru încrederea pe care ne-o dă în noi, pentru că ne facem să vedem o dimineață mohorâtă altfel. Folosește parfumul ca soluție anti-stres, alegând unul care să-ți aducă aminte de un moment special în care ai simțit că viața e frumoasă! Este mai mult decât aroma-terapie, este vorba despre a purta cu tine tot timpul un miros pe care mintea ta îl asociază cu un eveniment plăcut. De fiecare dată când vei inspira aromele sale, vei retrăi puțin din magia acelui moment și vei privi viața altfel. Cum faci ca parfumul să persiste toată ziua? Vezi aici câteva trucuri!

2. Învață să spui NU

Cele mai multe dintre noi facem greșeala de a încerca să mulțumim pe toată lumea: pe soțul care vrea gogoși, pe copilul care vrea să-l ducem la film, pe soacra care vrea să-i facem cumpărăturile, pe șeful care vrea să lucrăm la un proiect în timpul liber. Pentru a reduce nivelul de stres rebuie să înveți să spui NU acelor sarcini care riscă să te lase fără timp. Corpul și mintea au nevoie să se destindă măcar câteva minute pe zi.

3. Asigură-ți un somn bun

sfaturi ca să dormi mai bine

Unii zic că trebuie să dormi 8 ore pe noapte, alții că sunt suficiente 7. De fapt, fiecare corp are ritmul și nevoile sale. Tu știi cel mai bine de câte ore de somn ai nevoie ca să-ți reîncarci bateriile. Nu lăsa gândurile să te ducă departe când te pui în pat. În felul ăsta vei adormi greu. Bea un ceai și citește câteva pagini dintr-o carte. Corpul și mintea se vor relaxa și somnul va veni rapid.

4. Evită programele de știri

Pentru a fi informat poți foarte simplu să citești un ziar, chiar și online. În felul acesta mergi strict la paginile din domeniul care te interesează, fără a mai urmări știri despre crime, violuri, accidente. Evită măcar imaginile care te pot afecta emoțional (posturile TV au obligația să anunțe când difuzează astfel de materiale). Ai suficiente motive de stres, nu-ți mai trebuie și altele!

5. Încearcă să accepți că nu poți schimba lumea

Poate și de-asta te stresezi mai tare decât alții, atunci când te uiți la știri – tu încă mai crezi că poți schimba lumea. E bine să te concentrezi pe lucruri asupra cărora deții controlul, nu asupra situațiilor în care oricum nu ai fi putut face nimic. Acceptă faptul că lumea nu se va schimba și că singurul mod în care poți reduce nivelul de stres este să schimbi modul tău de a răspunde la provocările pe care lumea le lansează.

6. Comunică și învață să ceri ajutor

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le facem când suntem stresați este să ne izolăm, să refuzăm dialogul cu cei din jur. Nu-i o rușine să vorbești cu soțul sau cu prietenii despre faptul că te simți copleșită de sarcinile de la birou sau treburile casnice. Descarcă-te și caută susținere morală și ajutor practic la cei din jur (cere-i soțului să te ajute la pregătitul cinei)!

7. Nu-ți refuza dreptul la bună dispoziție

distracție cu prietenii

Atunci când ceva merge prost la job, când o rudă este bolnavă sau avem o problemă financiară, nu ne ajută cu nimic să stăm supărați și abătuți tot timpul, parcă căutând să ne auto-pedepsim pentru că lucruri (care nu țin de noi, amintește-ți!) ies prost. Ieși dacă ești invitat în oraș! Râzi dacă cineva face o glumă! Relaxându-te poate chiar vei găsi soluții noi pentru problemele tale.

8. Petrece timp în natură

O plimbare în parc, o ieșire la munte (chiar și de o zi), o vizită la părinți la țară sunt metode foarte eficiente de a ieși din rutina zilnică și a reduce nivelul de stres. Vară sau iarnă, soare sau nor, organismul nostru are nevoie de aer curat și de lumină naturală, are nevoie să uite puțin de betoane și trafic infernal. Natura ne oferă energie pozitivă gratuit.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Anda Stanciu
    • 25/11/2017
    Răspunde

    Mulțumim de sfaturi..sunt binevenite

    1. Multumesc si eu pentru feedback.

    • Popa Oana-Gabriela
    • 25/11/2017
    Răspunde

    Eu orice as face tot o persoana stresata rămân, în mare parte… Dar voi încerca să țin cont de sfaturile tale sa vad dacă funcționează.. ?

    1. chiar sa incerci si sa revii cu impresii, te rog.

    • nicolae claudia
    • 25/11/2017
    Răspunde

    din pacate, oricat l-am evita, stresul face parte din viata noastra. Tot ce trebuie sa facem, e sa invatam sa-l controlam. Desi am un job destul de stresant, imi place ceea ce fac si o fac cu drag..ceea ce stresul e mai mic, atunci cand am de indeplinit mai multe sarcini. Si in familie e la fel. Cand stiu ca am ajutor din partea sotului, nu ma stresez ca nu am facut piata sau frigiderul e gol..pana ajung eu acasa, cu siguranta e facuta si mancarea..Important e cum sa stim sa gestionam stresul si sa apelam la toti factorii care ne pot scapa de el

    1. conteaza foartemult sa faci ceea ce iti place, ai dreptate.

    • Ursu Loredana
    • 25/11/2017
    Răspunde

    Foarte utile sfaturile. Voi tine cont.?

    • Valeria Chertes
    • 25/11/2017
    Răspunde

    Din pacate ne lovim de stres peste tot, voi tine cont de sfaturile tale.

  1. Ce.i drept eu ma cam stresez din orice, poate ar trebui sa fiu mai nepasatoare uneori, dar nu.mi iese.. asta mi.e felul.

    1. Cum zicea o doamna pe Facebook, trebuie sa invatam sa fim nesimtite.

    • Oana
    • 25/11/2017
    Răspunde

    Off draga mea, stresul asta ne distruge, multumim pentru sfaturi 🙂

    • ghelbere elena
    • 26/11/2017
    Răspunde

    Cred ca ne nastem deja stresate. Prea multe probleme apasa pe umerii nostri, prea multe probleme la care nu gasim raspunsuri si pe care de multe ori nu putem sa le rezolvam.

    1. Adevarata asta cu nascutul deja stresate.

  2. Mie imi place foarte mult sa ma plimb si cred ca asta ma tine in forma si imi ridica moralul. Si imi plac si parfumurile bune pe care le schimb in functie de anotimp si astfel imi asigur o stare de bine. Cu somnul insa e alta poveste…cred ca nu am mai dormit de vreo 7 ani cum trebuie.

      • elena
      • 26/11/2017
      Răspunde

      Doamna Pasere Rodica Mihaela incercati tinctura de valeriana sau Sedocalm,sunt tare bune si eficiente pt insomnii,evitam medicametele :))

      1. eu mai iau cand sunt foarte stresata Relaxirem.

    1. De ce nu dormi? Nu adormi sau dormi agitata?

  3. Cred că ai cam deschis cutia Pandorei! 🙂 Așa că mă abțin și spun că eu cred că cel mai bun lucru pe care-l poți face ca să reduci nivelul de stres este să nu te stresezi! De exemplu mâine vreau să mă tund foarte scurt, gen cum vezi pușcașii marini în filme. Dar asta nu pentru că mi s-ar fi rărit părul, vreau doar să văd cum îmi stă! 🙂

    1. sa nu te stresezi? … ce bine ar fi daca ar exista o formula magica sa devii nesimtit.

  4. Răspunde

    La punctul 2: am scapat de soacra, am ingropat-o saptamana trecuta (aici sunt rea, nu ma pot abtine ) .
    Apoi, cred ca sarcinile, daca sotia are servici, trebuiesc impartite in mod egal. Stiu cazuri unde sotul dupa servici isi ia canapeaua si telecomanda in mina, ce l-as arunca in strada….

    1. Doina, si eu i-as face la fel barbatului care crede ca femeia e sluga.

  5. Am avut un an în care m-am ocupat mult de mine! Liniște, relaxare, mișcare, citit, timp cu prietenii.

    1. Tine-o tot asa si sa ne spui si noua secretele tale.

  6. Răspunde

    E bine ca le aduni impreuna, uneori uitam cat de simple si la indemana ne este sa mai scapam din griji.

    1 nu merge la mine.
    La 2 m-ai lovit. La asta lucrez. Sunt la inceput, e greu – voi reusi intr-o zi. Ca sa scap de astea am ajuns sa refuz sa vb la tel si nu raspund deloc- de ex. in weekend m-a sunat o prietena si nu am stiut sa zic Gata, m-a bombanit sotul…. nu stiu daca ma deranjeaza vorbitul cat bombanitul sotului – la naiba, si lui ar trebui sa ii zic NU!!
    3. cred ca mi-a iesit bine :).
    4. iti confirm, nu am tv, e o mare eliberare, cand merg la socri simt ca ma ia durerea de hemoroizi si parca mi-as lipsi o asigurare 😀 (de la reclame, evident)
    5. nu m-am gandit, dar tare dreptate ai. Am de rumegat pe tema asta.
    la 6: si cum sa renunt la orgoliu? 😀
    la 7 si 8 vad diferentza vara!!!
    As adauga un 9: simplificat viata. Ca sa am timp de lucrurile frumoase am renuntat la unele care nu imi trebuiau: nu mai am tv, nu mai am factura la mobil grasa (am negociat minimum posibil ca altfel trec pe cartela), mai putine electronice in casa inseamna factura mai mica la curent si mai putin timp petrecut cu ele, meniu si lista de cumparaturi si am castigat asa timp etc. – la finalul lunii am mai multi bani, mai mult timp, mai putine griji.

    Citesc pe aceeasi directie, ceva fain ce ascult de ceva zile: https://www.youtube.com/watch?v=Tvxf-G7f0hA – iar si iar, sper sa intre cate ceva in cap.

    1. Eu muncesc in fiecare zi la asta. In unele reusesc, in altele inca mai plang si ma mai dau cu fundul de pamant. Multumesc pentru recomandarea de pe YT. Acum o ascult, sa vedem cu ce ma imbogatesc. Oricum tu esti un exemplu pentru mine si pentru multi din cei care te citesc. Esti foarte echilibrata.

    • Valentina
    • 29/11/2017
    Răspunde

    1.Imi plac parfumurile.Ma simt foarte bine cu unele.
    2.Nu-mi reuseste decat mult prea rar.
    3.Am mari probleme cu somnul si nu reusesc sa-l reglez cu nimic.
    4. Urmaresc stirile.Chiar incerc sa fiu pe cat se poate la curent cu ce se intampla in lume.
    5.Stiu ca nu pot schimba lumea si ocolesc tot ce nu imi convine (oameni si situatii)
    6.Nu imi place sa ma plang si cam iau viata in piept.
    7.Sunt pozitiva,totdeauna iau partea buna a lucrurilor,pe restul le cam ignor.
    8.Sunt fan natura.
    Am trecut in revista mai mult pentru mine,sa vad cum stau la capitolul „lupta contra stres”.Ar fi loc de mai bine.Norocul meu e ca sunt optimista,incerc sa ma detasez de tot ce imi aduce o proasta dispozitie si sunt ingaduitoare (sau poate nonsalanta)

    1. mie cel mai greu imi este sa spun nu atunci cand cineva vine si se plange si nu mai termina si ma incarca de energii negative si probleme care nu imi apartin dar ma afecteaza.

  7. Răspunde

    Ce bine ar fi daca as putea fi zen asa. Stresul asta sta toata ziua pe capul meu. Chiar astazi ma gandeam cand m-am pus sa ma culc ca sunt stresata sa nu dorm mult, sa nu cumva sa nu aud ceasul dimineata, sa nu cumva sa nu am timp sa fac tot ce-mi propun, sa ma joc mai mult cu copilul, sa nu ma mai enervez atat de usor pe copil, sa fiu calma, sa ….
    Nici nu cred ca te intereseaza, dar daca nu am probleme eu imi fac. Cred ca si in padure m-as gandi la cate ceva …. ce mancare sa fac cand ajung acasa :))))

    1. Ramona, chiar ma intereseaza si chiar ma recunosc in descrierea ta. Nici eu nu reusesc sa ma relaxez intotdeauna. Poate e si unul din motivele pentru care nu am devenit mama pana la varsta asta si probabil ca nici nu o voi mai face: nu am rabdarea si calmul necesare.

    • Vanda
    • 29/11/2017
    Răspunde

    Voi retine sfaturile tale si voi incerca sa le respect.

    1. Sper sa va ajute punerea lor in practica.

  8. Răspunde

    Cris, am depasit stadiul de stres in momentul in care am avut probleme de sanatate zilele trecute si doar 2 persoane au fost alaturi, restul si-au vazut de vietile lor si nici macar un mesaj de complezenta nu au trimis. In timp ce eu de fiecare data sar cat se poate de sus sa ajut atunci cand sunt bolnavi …nu vreau sa zic …lasa ca ajung la mana mea pentru ca ma cunosc si si stiu ca tot fraiera sunt si as ajuta, dar tocmai pentru ca ma cunosc stiu ca nu voi mai sari din prima, ci voi astepta sa vad daca alte persoane vor face ceva pentru acei oameni. Pentru mine, in clipa de fata, chiar nu mai conteaza decat fix 3 oameni! Atat! Restul sunt….pe acolo!

    1. Anto, eu am aflat de la 18 ani cum sunt oamenii. In clipa in care eu am inceput sa ma simt rau si sa ma izolez, n-au mai existat prieteni. N-a venit nimeni sa vada daca mor sau traiesc, n-a incercat nimeni sa ma mai invite pe afara… asa sunt oamenii. Din pacate, uite ca avem asteptari si suferim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares