Fumul proaspăt – una dintre minunile de care beneficiezi când stai la periferie

fum ardere gunoaie gradina

Nu le am deloc cu legile, dar oamenii ăștia chiar au voie să dea foc gunoaielor din grădină când le vine cheful? Primăvara e tragedie la mine în cartier. Nu poți să deschizi fereastra, nu poți întinde rufe la uscat, că nu știi niciodată când se trezește vreun vecin amabil că vrea să dea foc gunoaielor din grădină. Dacă ar arde în 5 minute și apoi ar stinge, zău că aș tăcea, dar nu e deloc așa. Frunzele și resturile strânse de prin grădini sunt umede și mai mult fumegă decât să ardă. Mirosul este senzațional. Greu de descris în cuvinte, dar și mai greu de suportat. Plămânii și nasul se umplu de aroma suavă a primăverii. Hainele puse la uscat nici nu mai au nevoie de balsam.

Acum, serios; știu că niște vecini aveau păsări de curte și un nene, care tocmai și-a tras vilă, a făcut plângere la poliție și oamenii au fost nevoiți să-ți taie păsările (asta pentru că polițiștii au fost drăguți, cică, și nu le-au dat amendă și nu le-au confiscat păsările). Dacă pe nenea îl deranjau cocoșii și curcile, pe mine de ce nu m-ar deranja fumul? Ce să fac să sun la poliție? Știu că se discuta intens, prin 2016, despre amenzile care se dau pentru arderea gunoaielor în curți și grădini.

Nu mi se pare deloc ok această practică și numai din cauza mirosului, deși nici el nu e de ignorat. Și mai grav este faptul că, la noi, casele sunt lipite între ele aproape toate. Adică un foc lăsat nesupravegheat, ceea ce sunt sigură că se întâmplă în multe cazuri, poate provoca foarte ușor un incendiu la o anexă sau o casă și de acolo poate arde liniștită jumătate de stradă. Doar pentru că un nene n-a avut chef să strângă gunoaiele alea într-un sac și să le predea în ziua în care se colectează gunoiul.

fum ardere gunoaie gradina

Unii sunt de părere că ar fi ok să ardă gunoiul de grădină noaptea, că tot dormim cu ferestrele închise și nu ne deranjează fumul. Eu nu sunt de acord nici cu treaba asta. Să-și aleagă: ori își cumpără niște utilaje ca să toace resturile alea să le transforme în îngrășământ, ori le strâng frumușel și le pun în tomberon sau lângă el, în sac. Chiar n-am văzut până acum ca angajații de la salubritate să refuze astfel de pachete cu gunoi.

Sunt într-o situație foarte aiurea. Să te duci la ei la poartă să le spui că nu-ți place mirosul de fum, nu prea îți vine, mai ales că nu știi dacă nu s-a aprins focul cu niște țuică. Să suni direct să faci reclamație iar nu-ți vine, că e ușor să faci rău, dar apoi își faci dușmani. Prin urmare, taci și înghite până oamenilor o să le intre în cap că nu au voie să facă anumite lucruri! Oare vor realiza vreodată asta? Nu cred.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Daniela
    • 09/03/2017
    Răspunde

    Asta e situația și sincer depinde ce vecini ai,nu de alta dar te mai pricopsit cu ceva dusmani

    1. cateodata imi vine sa ma cert cu toti, zau.

    • Valeria Chertes
    • 09/03/2017
    Răspunde

    Exact aceeasi problema a fost azi la noi in vecini, nu puteai respira deloc

    1. sa-ti traiasca vecinii! 😛

  1. Răspunde

    da… cunosc. exact aceeasi problema o am si eu cu vecinii. Astia mai in varsta isi ard toate gunoaiele si nu inteleg ca nu e ok

    1. pai pe vremea lor era ok, de ce nu ar fi si acum?

    • ghelbere elena
    • 10/03/2017
    Răspunde

    Credeam ca numai la tara se poarta arsul gunoaielor in gradina primavara. Oricum ai lua-o tu nu poti iesi bine cu vecinii.

    1. Pai in viziunea lor si Bucurestiul tot la tara e.

      • Maty
      • 02/08/2021
      Răspunde

      Cu asemenea vecini mă confrunt și eu de o luna de zile și poliția nu le-a făcut nimic cică nu depind de ei,primăria la fel nimic mă poate îndruma și pe mine cineva unde pot face reclamație?va rog frumos!

  2. Răspunde

    E greu sa traiesti in comunitate. Indiferent daca stai la casa sau la bloc. La bloc e si mai nasol. Sa vezi cum isi arunca unii resturile pe fereastra. Daca ai masina parcata sub geam gasesti meniul vecinei de la 3. Sotul meu s-a treyit chiar si cu un os de pui in crestet.

    1. bleah. Stiu ca la blocuri sunt multi care o dau in nesimtire. Nici nu stiu cum ii suportati.

    • Dincolo de nori
    • 10/03/2017
    Răspunde

    Nu cred că se va schimba ceva curând în acest domeniu.

  3. Răspunde

    Pffff ce sa zic. Sa incep cu inceputul. Bunica sotului meu are gaini si langa ea este un tip cu vila. eu mi-as dori sa renunte la ele pentru ca nu mai poate sa le ingrijeasca, se plange mereu si cred ca o plangere ar ajuta-o. Acum na … fiecare cu pasaricile lui.

    Referitor la faza cu fumul cred ca este un adevarat disconfort sa deschizi geamul si sa ti se umple casa de fum. Nu stiu daca poti face o plangere in acest sens

    • nicolae claudia
    • 10/03/2017
    Răspunde

    cam peste tot e asa..ce e mai grav e faptul ca in ultimul timp s-au intamplat multe nenorociri..case arse si vegetatie arsa in intregime..urat..foarte urat

    • Cris Tina
    • 13/03/2017
    Răspunde

    Uite ca traiesc sa o aud si pe asta….aduc unii la oras si afumatul de la tara. Eu ii inteleg pe gospadarii de la tara care, saracii, n-au nici o vina ca nu beneficieaza de serviciile ADP-ului local (foarte putine localitati au noroc de astfel de servicii), dar pe cei de la oras, zau ca nu ii mai inteleg. Chiar asa mult le place fumul ala inecacios? Ser ca nu, ci doar sa fie oameni sarmani, cu prea putine posibilitati financiare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares