Câștigă timp pentru tine! 8 sfaturi utile pentru a termina mai repede treaba la bucătărie

Câștigă timp pentru tine sfaturi utile

Gătit, spălat vase, șters vase, pus vase la locul lor, curățat, șters pe jos – cam asta se petrece zilnic în bucătăria oricărei gospodine. Activități pe care le reluăm zilnic, de care eu m-am săturat. La noi în casă sunt multe discuții pe tema timpului pe care doar eu trebuie să-l pierd în bucătărie. Da, e timp pierdut. Îl pierd din timpul pe care mi l-aș putea dedica mie, pentru a urmări un serial sau a citi o carte. Tu nu ți-ai dorit niciodată să ai un inel ca al Arabelei, să-l întorci pe deget și să fie gata cina în secunda doi? Inelul eu nu l-am găsit, dar am câteva sfaturi care te vor ajuta. Câștigă timp pentru tine punându-le în aplicare!

1. Caută rețete noi rapide

Sarmale, tocăniță, ciorbă de burtă – mâncăruri românești gustoase, nimic de zis, dar care nu sunt nici atât de sănătoase și ne și țin mult timp legate de aragaz. Nu zice nimeni să nu le preparăm, dar mai rar. Ar trebuie măcar în cursul săptămânii să ne orientăm spre preparate mai rapide, așa cum este acest macrou la cuptor, o rețetă pe care tocmai am descoperit-o ieri, că tot a fost dezlegare la pește. Eu am renunțat la unt, ca să fie un preparat de post. A fost gata în 30 de minute și foarte gustos. În ultima vreme numai după rețete cu timp scurte de preparare mă uit.

2. Nu mai găti pentru animalul tău de companie

Unii avem câini, alții pisici. Știți că pentru animăluțe trebuie să gătim separat pentru că ele nu au voie atâta sare sau condimente, câte consumăm noi. Mie îmi lua mult timp și treaba asta. Când veterinarul mi-a spus că hrana specială pentru animale îi face oricum mai bine decât ce îi dau eu, am renunțat la a mai găti pentru cățel. Fă la fel! Întreabă medicul care din aceste tipuri de hrană pentru pisici sau pentru câini se potrivește prietenului tău blănos și oferă-i-o în schimbul mâncării gătite! Vei avea mai mult timp să te joci cu el și asta îl va face foarte fericit.

3. Prepară mâncare pentru mai multe zile

Dacă nu-ți surâde ideea unui macrou la cuptor făcut pe fugă și preferi o ciorbă de perișoare sau o tocăniță de cartofi, poți găti mai multe feluri de mâncare în cantitate mai mare, care să-ți ajungă pentru două-trei zile. Vei avea mâncarea consistentă, pe placul familiei tale, fără a găti în fiecare zi. Fierbi simultan 4 feluri și în 2 ore gătești pentru 3 zile.

4. Începe cu preparatul care necesită mai mult timp

De exemplu, dacă în aceeași zi vrei să faci două feluri principale și un desert, vei pune prima dată la foc felul care are timp de gătire mai mare. De exemplu, vineri am să fac ciorbă de fasole boabe și mâncare de fasole verde. Ar fi total greșit să pun întâi mazărea la fiert, care e gata în 30 de minute, în loc să mă ocup de fasole, care trebuie să fiarbă vreo 2 ore.

5. Adună-ți toate ingredientele de la început

organizare bucatarie sfaturi sare si piperE ca la televizor, când vezi o rețetă video și bucătarul are toate ingredientele înșirate pe masa de lucru de la început. O spun din experiență: este foarte enervant și obositor să te duci de 3 ori în cămară și de 4 ori la frigider ca să mai iei un produs de care ai nevoie. Cel mai simplu este să te concentrezi puțin la început, să le aduci pe toate lângă tine și, la final, le duci tot pe toate odată la locul lor.

6. Ține condimentele și ustensilele la îndemână

Într-o vreme, când nu aveam încă mobila nouă de bucătărie, țin minte că le țineam pe toate într-un dulap. Când îmi trebuia piperul sau o lingură și eram murdară pe mâini, avea de ales între a sta să mă spăl și să mă șterg pe mâini înainte sau a pune mâna murdară pe mânerul dulapului. În ambele cazuri pierdeam timp și mă enervam foarte tare. Acum le am pe toate la îndemână pe un raft lângă aragaz.

7. Nu amâna spălatul vaselor

Farfurii, boluri, tocătoare, cuțite – pe care le folosim în prima fază – eu obișnuiesc să le spăl imediat, în timp ce aștept să fiarbă mâncarea. Ar fi pierdere de vreme să mă așez să citesc o revistă sau o carte, să le las să se usuce pentru ca, la final, în loc să le spăl în 10 minute, să mă rog de ele să se înmoaie. La fel, după ce am mâncat, spăl imediat farfuriile și tacâmurile din același motiv. După asta sunt liberă și nu mai stau cu gândul la cât de greu se va curăța cratița cu mâncare uscată pe ea.

8. Oprește conexiunea la net pe telefon

Probabil că ți se pare haios sfatul ăsta, dar vorbesc tot din experiență. Când am datele mobile activate, primesc întruna notificări, de pe mail sau de pe Facebook, și sunt tentată să verific cine mă caută. Ăsta clar este timp pierdut pentru că nu fuge niciun mesaj de acolo cât timp gătesc eu, știu asta, dar curiozitatea mă omoară. Mai bine fără net, îmi văd de gătit, termin repede și apoi țop pe Facebook.

Fiecare minut câștigat pentru noi înșine este o victorie, nu-i așa? Tu ce alte sfaturi știi care să ne ajute să terminăm mai repede treaba în bucătărie?

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Popa Oana-Gabriela
    • 24/11/2017
    Răspunde

    Mulțumim frumos pentru sfaturi. Cred ca meritam și noi cate o pauza care sa fie despre de bucătărie, gătit, curățenie, spălat…

    • Ursu Loredana
    • 24/11/2017
    Răspunde

    Multumim de sfaturi, sunt foarte utile?

  1. Eu aleg rețetele care nu necesită mult timp. Încerc să fac 2-3 preparate deodată. Încep cu cel care stă mai puțin la cuptor. Între timp, prepar altceva și când e gata primul, îl bag pe al doilea.
    E important să ai și aparate care sa te ajute. Robotul de bucatarie, malaxorul, cuptorul, masina de spalat vase, toate iti fac treaba mai usoara.

    1. masina de spalat vase sa stii ca imi doresc si eu, desi acum 2 ani ziceam ca e inutila. M-am razgandit.

    • Valeria Chertes
    • 24/11/2017
    Răspunde

    Sfaturi foarte bune, unele chiar le respect si le pun in aplicare.

    • Mihaela
    • 24/11/2017
    Răspunde

    Folosiți oala cu presiune, nu faceți abur, nu pierdeți timp mestecând și toate fierb mult mai repede; 15 min legumele, 15-60 min carnea – depinde cât de bătrân e animalul sau pasărea. Am două oale pentru două feluri de mâncare preparate în același timp. Fasolea uscată puneți-o la înmuiat cu o zi înainte.

    1. Multumim!!

    • Valentina
    • 24/11/2017
    Răspunde

    Nu imi place sa am mancare pe mai multe zile,poate si din cauza ca sub nici o forma baiatul meu nu vrea.Cateva mancaruri care sunt mai laborioase,sau care nu pot fi facute in cantitati mici,da,dar foarte rar.Eu sunt fan fructe si legume,asa incat pregatirea e rapida si sa fiu sincera,daca nu am chef de bucatareala imi ajunge laptele.Norocul meu imens este ca nu am probleme cu stomacul,altfel ar trebui sa fac ceva schimbari.

    1. Depinde si ce gatesti ca o friptura cu sos intr-adevar nu mai are acelasi gust maine, dar sarmalele de exemplu stau cateva zile in frigider fara sa isi modifice gustul.

  2. Răspunde

    Eu sunt cea mai buna prietena a retelor rapide si simple :)). Nu de alta, dar de cele mai multe ori mi-e teama sa ma bag la altele mai complicate, de frica sa nu le stric si sa fie niste alimente ruinate, pe care sa nu le mai pot manca. Cred ca trebuie sa exersez cativa ani ca sa se prinda de mine arta culinara. 😀

    1. Nu cred ca ai nevoie de asa mult timp. Esti fata desteapta si talentata, dar mai ales muncitoare.

    • Dana Lia
    • 24/11/2017
    Răspunde

    Bune sfaturi.Ce facem cu sotii care nu mananca ciorba reincalzita?

    1. le facem supa la plic 2-3 zile. O sa manance si ciorba reincalzita.

  3. Răspunde

    Asta cu Facebook e maxima. Eu daca deschid acum netul pe telefon, fac atac de cord nu numai din cauza Facebook-ului ci si din cauza grupurilo WatsApp. Cred ca am peste 1000 :))) Turuie 1 minut telefonul cand ii dau drumu la net.
    In privinta animalutului, al meu nu mananca decat hrana umeda. Si din aia se satura si tot milog pe sub masa la mancarea gatita e. Bine ca noi nu folosim multa sara sau prea condimentat, mai ales ca avem si copil mic.

    1. Deci nu sunt singura care sta cu telefonul langa ea in bucatarie, macar cu asta sa ma consolez.

    • ghelbere elena
    • 25/11/2017
    Răspunde

    Sambata la mine e zi de facut mancare. Fac mai multe feluri de mancare care imi ajung de obicei pana joi. Vineri incropesc ceva iar sambata o iau de la capat.

    1. Asa da gospodina! Felicitari!

    • Aghinitei Maria
    • 25/11/2017
    Răspunde

    Imi insusesc sfaturile Cand primeam o reteta de la colege ( atunci nu era net), prima conditie ce o puneam: vreau o reteta care sa se realizeze … singura! <3

    1. cat mai simlu si cat mai rapid. Asta caut si eu la retete.

    • nicolae claudia
    • 25/11/2017
    Răspunde

    ajutorul altei persoane e cel mai util. eu gatesc de obicei cu sotul si ma ajuta la toate.indiferent ca e vorba de taiat ceapa sau spalat vase, e acolo sa ma ajute.

    1. Suntem niste fericite, sa stii. Si el meu ma ajuta de cele mai multe ori.

  4. Cea cu netul pe telefon e cea mai tare! Apropo, fac demult macrou la cuptor. Îl învelesc în folie cu feliuțe de lămâie în el și asta e! 🙂

    1. cu felii de lamaie in el il fac si eu, si arunc niste cimbru pe el. Iese o bunatate.

  5. Cred ca prima data ar trebui oprit netul la telefon ;)) toate sfaturile data sunt super utile daca vrem sa terminam treaba mai repede.

    • rafay violeta daniela
    • 25/11/2017
    Răspunde

    multumim ,intr-adevar petrecem multe ore in bucatarie

  6. Răspunde

    Hai ca esti simpatica la punctul 8 :))) La sfatul asta nu m-as fi gandit! Eu cand stau acasa nu prea folosesc mobilul asa ca pare putin ciudat sfatul tau dar e de inteles. Mi s-a intamplat o data sau de 2 ori sa am telefonul conectat si … nu mai povestesc. Stii continuarea :)))

    1. eu mai iau telefonul cu mine ca sa ma ghidez dupa reteta si ma trezesc cu ochii in Facebook…

  7. sa stii, conteaza enorm timpul pe care-l pierzi ducandu-te dupa ce ai nevoie din frigider/camara. si parca prea ne agitam cu retete complicate, e cazul sa facem ceva mai rapid si mai usor

    1. Sotul meu nu prea e de acord ca el e cu mancarea ca la mama, dar ii trece.

  8. Răspunde

    Mmmm nici nu stiu de care sa tin cont si de care nu. Daca ma uit la o reteta online, nu prea am cum sa renunt la telefon. Ma apuca des sa fac fomfleuri si atunci am nevoie de ajutor. Lipsa de imaginatie ma indeamna sa vad si retetele altora 🙂

    1. Bingo! Asta fac si eu uneori si zic ca ma uit doar la reteta si apoi ma trezesc verificand ce e nou pe FB.

  9. Răspunde

    De aproape 2 saptamani am scos fb si chatul fb de pe telefon. E foarte interesant cum am timp de multe dintr-o data 😀 cu toate ca nici inainte nu intram prea des din cauza ca aveam mereu ceva de facut.
    Rex (cainele nostru) mananca ce mancam noi. Prefera papa pentru caini doar cand are el pofta de ceva anume (in speta de ceva scump, evident!). La Mega Image gasesc singurele seminte pentur papagalii Dariei pe care le mananca cei doi nebuni, din alta parte nu prea le place. Asta inseamna ca imi fac aprovizionari serioase pentru mancaciosii aia doi.
    Referitor la timp in bucatarie…uite azi chiar am avut ajutor de nadejde: Daria a facut clatitele si s-a ocupat de intorsul chiftelelor cand nu eram eu in bucatarie. Amandoi copiii au invatat sa gateasca cate ceva asa ca, atunci cand au timp si chef, ei se mai ocupa de cate ceva. La fel si curatenia prin casa. Amandoi stiu sa dea cu aspiratorul, sa stearga praful, sa duca gunoiul. Sa mai zic de faptul ca stiu sa puna rufele la spalat, sa le scoata, sa le puna la uscat ori sa le stranga? Eh, sunt mari oricum, clar : stiu sa faca din toate cate ceva atunci cand vor sau cand vad ca nu ma simt eu bine.

    1. Eu te felicit pentru cat de frumos i-ai crescut. Sunt unii parinti care nu i-ar pune sa faca nimic, in ideea ca sa invete. E importanta si cartea, dar e la fel de important sa ii inveti sa se descurce din timp. Te invidiez, sa fii sigura! Nu atat pentru ajutorul la curatenie, cat pentru clatitele Dariei.

  10. Răspunde

    Nu pot sa stau fara telefon…oriunde ma duc eu, merge si el. Si eu apreciez retetele simple mai ales in cursul saptamanii, in weekend mai experimentez cate ceva…dar cand vin de la servici trebuie sa fac ceva repede si bun 😀

    1. Eu mai mereu merg pe varianta rapid. Nu imi place sa stau mult in bucatarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares