Starters, de Lissa Price

Am amânat cartea asta cât am putut pentru că ochii tipei de pe copertă îmi spuneau clar că mă îndrept spre un SF și eu nu-s prea legată de genul ăsta. Mare mi-a fost mirarea, când m-am apucat de ea, să constat că-mi place chiar foarte mult, atât de mult încât mă chinuiam să stau trează ca să văd mai repede cum se încheie povestea.

Starters, numele romanului este denumirea pe care autoarea o dă populației de tineri rămase în viață după un atac biologic cu spori. Lumea se împarte acum între Starters (tineri și copii) și Enders (bătrâni). Restul populației este moartă pentru că nu a beneficiat de vaccin. Printre Starterși o avem și pe Callie, personajul principal al cărții, o tânără de 16 ani, rămasă singură împreună cu fratele ei bolnav (în vârstă de 7 ani) după moartea părinților. În vreme ce bătrânii au ajuns să stăpânească lumea, trăind chiar și 200 de ani și controlând 100% economia, tinerii (Starters) trăiesc fie în umbra bătrânilor (cei care au avut norocul să aibă bătrâni care să-i revendice), fie pe străzi, abia făcând rost de mâncare și apă, temându-se zilnic pentru viețile lor.

lissa price starters

libris.ro
Oferta zilei la carti


Callie supraviețuiește o vreme alături de Tyler și de un prieten, Michael, dar viața de pe străzi devine tot mai grea și sănătatea celui mic tot mai șubredă. Asta o împinge pe Callie către Banca de Corpuri Destinații Slendide, un loc de groază, cum l-am văzut eu. Ce se întâmplă la banca asta? Starterșii merg și-și închiriază corpul pentru o perioadă de timp contra unei sume de bani. Cui? Bătrânilor cu bani care au nevoie de un corp de închiriat care să le permită să facă lucruri cărora corpurile lor de 150 de ani nu mai fac față (alergat, tras cu arcul).  Deși nu e încântată de această opțiune de a face rost de bani, Callie acceptă într-un final să-și închirieze corpul.

Primele 2 închirieri merg bine. Problema apare la cea de-a treia. Procedeul de închiriere este următorul: tânărul trece printr-o transformare fizică uriașă (coafură, manichiura, machiaj, garderobă), apoi în ceafă i se implantează un cip și este adormit. Prin intermediul acelui cip și al unei tehnologii futuriste, Endersul – chiriaș preia controlul asupra corpului tânărului pentru numărul de zile convenit. Ce merge prost la a treia închiriere? Callie preia controlul asupra propriului corp pe timpul contractului și se trezește în lumea chiriașei sale.

Este speriată și nu știe ce este de făcut. N-ar putea să meargă la Banca de Corpuri pentru că nu ar primi banii, de vreme ce contractul nu a fost onorat. Nu poate merge nici la fratele ei pentru că Banca de Corpuri o urmărește prin cip. Dar asta nu e tot. O mai oprește ceva să meargă înapoi la Destinații Splendide – o voce care o atenționează să nu meargă acolo pentru că este în pericol. Callie trăiește câteva zile viața luxoasă a Helenei, chiriașa sa, ajunge să cunoască un tânăr (care se dovedește a fi un Starter adevărat), pe nume Blake, dar vocea nu îi dă pace. Ba, mai mult, în cele câteva zile își pierde de câteva ori controlul asupra corpului său în favoarea Helenei care se pare că-l închiriase pentru mai mult decât mers la club, dansat sau alergat. Helena plănuia să omoare pe cineva și planurile ei sunt în strânsă legătură cu ceea ce se întâmplă sau mai bine zis este pe cale să se întâmple la Banca de Corpuri.

Dacă vrei să afli și restul poveștii, să afli ce pun la cale cei de la Destinații Splendide, pe cine vrea Helena să ucidă și de ce, dacă va reuși Callie să o oprească la timp sau se va alătura ei, dacă finalul o va prinde alături de Blake sau alături de Michael și de fratele ei, va trebui să pui mâna pe carte.

Comandă AICI Starters cu transport GRATUIT!

Starters de Lissa Price

Mi-a plăcut destul de mult Starters pentru că e un SF mai light, dacă mi se permite exprimarea. Nu e cu mașini zburătoare și oameni cu antene. Plus că împletește destul de frumos elementele science fiction cu cele ale genului thriller. Nu este absolut deloc plictisitoare. Tot timpul se întâmplă ceva care te ține în stare de alertă și ridică noi semne de întrebare. Acțiunea este totuși ușor de urmărit, ca și textul în sine. Nici măcar mecanismul de închiriere nu este greu de înțeles, deci nu e SF-ul ăla imposibil de urmărit de cineva care nu este familiarizat cu genul.

Ce dacă-i o distopie și știința și tehnologia sunt atât de avansate? Oamenii tot mor și viața copiilor din cămine este aceeași ca și în zilele noastre. Vei fi șocat și revoltat să afli ce pun la cale cei de la Banca de Corpuri. Te va îngrozi vocea care o imploră pe Callie să nu se întoarcă, vei muri de ciudă că apropierea de Blake este tot timpul întreruptă de Helena prin preluarea controlului asupra corpului, vei descoperi o Callie foarte matură de la început până la final, gata de mai multe ori să se sacrifice pentru oamenii la care ține. Finalul te va mulțumi.

Pentru că Starters a fost o surpriză atât de plăcută pentru mine, sunt sigură că am să citesc și partea a doua, Enders.

Mai știți alte cărți de genul acesta în afară de Jocurile Foamei?

 

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Popa Oana-Gabriela
    • 05/10/2017
    Răspunde

    Nu știam de această carte.. Dar cine are ocazia merită citită.

    • Valeria Chertes
    • 05/10/2017
    Răspunde

    Mi se pare o carte interesanta.

    1. Chiar este.

  1. Răspunde

    Ce ma bucur ca ti-a placut! Si pe mine m-a suprins in mod placut cartea.
    Dar stai sa vezi cum e continuarea! Muuult mai buna 😉
    Asa ca hai, la citit :))) Nu o sa iti para rau, ai sa vezi. :p
    Si sa iti mai recomand ceva: Warcross. Asta o citesc acum si pot zice ca e wow. Bine, mie imi si plac cartile cu realitate virtuala si chestii de acest gen 😉

    1. Am citit recenzia pentru Warcross la tine pe blog si mi-am zis ca e cam greoaie pentru mine. In schimb, la Enders sigur am a ajung intr-o zi…

  2. Nu prea citesc SF, iti pot face recomandari din alte categorii daca vrei!

    1. Te urmaresc si pe blog si pe FB si pe Insta si vad acolo ce citesti.

    • Barbalata Mirela
    • 05/10/2017
    Răspunde

    Interesant. Nu citesc genul acesta dar cartea prezentata ma atrage :).

    1. Tu esti pe chestii de dragoste?

    • Antoaneta
    • 05/10/2017
    Răspunde

    Ma bucur ca ti-a placut. Nu eram sigura ce vei gandi despre carte, dar muream de curiozitate sa aflu.
    Incearca Trilogia culorilor de Kerstin Gier, seria Divergent de Veronica Roth, Acest cantec neimblanzit de Victoria Schwab.
    Cartile mentionate de mine sunt la polul opus ca gen, una de alta, dar merita sa le descoperi.

    1. Divergent nu prea ma atrage ca nu prea mi-a placut filmul. Kerstin Gier m-a cam dezamagit la primele 2 carti, asa ca ramane varianta Victoria Schwab.

    • ghelbere elena
    • 06/10/2017
    Răspunde

    Nici eu nu suport sa citesc cartile cu subiect SF sau horror. Aceasta carte pare a avea un subiect mai „usor” de digerat .

    1. Este o lectura destul de lejera.

  3. Răspunde

    Din cate inteleg eu, actiunea cartii seamana foarte mult cu un film vazut recent. ar fi interesant sa citesc cartea pentru ca pare interesanta

    1. Cand scapi de cartile pentru copii, poate ajungi la ea.

  4. Ce carte interesanta. Imi plac povestile de genul asta.

  5. imi place, pare destul de ok. incearca sa citesti si legenda, si replica…

  6. Răspunde

    Este interesanta, sigur mi-ar placea sa o citesc! Mai nou am descoperit ca imi plac cartile SF 🙂

    • nicolae claudia
    • 09/10/2017
    Răspunde

    interesanta carte. nu am citit pana acum astfel de carti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares