Ținuta business casual pentru bărbați – reguli de purtare a sacourilor și vestelor

business casual

Puțini sunt cei care se dau în vânt după ținuta formală, indiferent că vorbim despre femei sau despre bărbați. Nu doar că pantalonii la dungă sau fustele office ni se par incomode, dar și materialele sunt destul de pretențioase, șifonându-se imediat. Acum sigur că depinde și dacă lucrezi într-o companie foarte rigidă în ceea ce privește regulile de conduită vestimentară sau dacă ai toată ziua întâlniri la nivel înalt. În cazul acesta, da, ținuta trebuie să fie 100% formală, elegantă, la costum. Altfel, poți foarte bine să adopți și ținute mult mai comode, tinerești, moderne, rezultate prin combinarea unui element vestimentar casual cu unul cu tentă elegantă.

Referindu-ne strict la ținutele pentru bărbați, soluția cea mai la îndemână este cea a purtării unor pantaloni clasici, casual, cu un sacou sau cu o vestă elegantă. Interesat de această opțiune de a purta ținute business casual? Ai mai jos câteva reguli care te vor ajuta să combini în mod corect aceste elemente vestimentare.

Nu închide toți nasturii

Fie că optezi pentru unul dintre aceste sacouri bărbați elegante, fie că preferi o vestă, ține minte că ultimul nasture rămâne întotdeauna deschis. Sacourile au de obicei 2-3 nasturi. Primul nasture de sus (în cazul în care sunt doi) este cel care va fi întotdeauna închis. Dacă sunt 3 nasturi, închiderea primului nasture este opțională, iar închiderea nasturelui de jos este interzisă. Rămâne nasturele din mijloc. Acesta va fi obligatoriu închis (excepție când te așezi pe scaun). În cazul vestei, indiferent câți nasturi ar avea, îi poți încheia pe toți cu excepția ultimului de jos. Nici la cămașa purtată într-o astfel de combinație nu vom închide toți nasturii. Ultimul nasture de la gât rămâne deschis.

sacouri barbati elegante

Alege culorile potrivite

Este important să alegi culori potrivite pentru o ținută office, dar vei evita monocromia perfectă, adică nu vei alege niciodată sacoul exact în nuanța pantalonilor. Una din cele 2 piese vestimentare trebuie să fie cu 1-2 tonuri mai închisă sau mai deschisă. Regula este cam aceeași și în materie de veste bărbați.

Cel mai grav ar fi să asortați pantalon negru cu vestă neagră. Riscați să fiți confundați cu ospătarii într-un local.

Atenție la lungime

Sacoul pentru o astfel de ținută formală nu trebuie să fie nici prea scurt, nici prea lung. Lungimea perfectă este cea care acoperă cea mai mare parte a șezutului, dar țineți cont și de faptul că sacoul nu trebuie fie mai lung decât propria-i mâneca. La veste lungimea corectă se ia pe lateral, unde vesta trebuie să ajungă până la linia curelei, nici mai sus, nici mai jos. veste bărbați

Pantalonul pentru o combinație de acest gen nu este obligatoriu să cadă peste pantof. Mai ales pentru un look de vară, acesta se poate opri pe gleznă.

Mizează pe materiale de calitate

Știm cu toții că un sacou sau o vestă din poliester sunt mai ieftine, dar acelea nu asigură nici confort termic și nici nu arată grozav. Sunt de evitat toate articolele vestimentare din materiale sintetice care lucesc, nu doar sacourile și vestele. Mai bine mai puține articole, dar de calitate. Pentru iarnă sunt excelente sacourile din lână sau stofă. Pentru anotimpul cald, vestele sau sacourile din in și bumbac sunt alegerea corectă.

Fără tricouri sau cămașă cu mânecă scurtă

Oricât de bine ți s-ar părea că se vede sacoul sau vesta cu un tricou, nu-l purta la job! Nici măcar tricourile polo nu au ce căuta în ținutele business casual. Cămașa este un must have și ea va avea întotdeauna mânecă lungă. Dacă este din bumbac de calitate, o vei suporta și vara. Mai degrabă o cămașă cu mânecile suflecate decât una cu mâneci scurte!

Acestea sunt cele mai importante reguli de care trebuie să ții cont când vrei să alcătuiești ținute business casual, care să-ți ofere confortul și libertatea de mișcare de care ai nevoie fără a încălca regulile vestimentare din firma la care lucrezi. Poți asocia sacoul și vesta inclusiv cu blugi, dacă ai norocul ca însuși șeful să poate jeanși. Dacă blugii nu se înscriu în tiparul solicitat, există alte variante de pantaloni casual-eleganți (slim fit, chino).

Sacourile elegante sigur nu pot lipsi din garderoba unui bărbat care poată ținute semi-formale, dar vestele vin și ele puternic din urmă, bucurându-se de un succes tot mai mare, de la an la an, în special în anotimpul cald. Trebuie să recunoaștem că ambele fac treabă bună când vine vorba de ținute office.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Ai dreptate. Regula bunului simț arată că nu se poartă cămașa cu mânecă scurtă la sacou/vestă.
    Ador asemenea ținute, dar noi suntem mereu îmbrăcați sport, iar soțul meu e sătul de costume de pe vremea când era director regional la o multinațională de la noi din țară. A jurat că nu mai poartă costum decât în situații extreme 😛

    1. e bine ca job-ul sau ocupatia actuala nu ii mai impune asemenea tinuta. Unii o poarta de nevoie.

    • Carmen
    • 16/08/2017
    Răspunde

    Da, frumoase vorbe ai scris tu si domnii tocmai buni de pus in rama la admirat.

    1. Normal ca arata bine, daca s-au incheiat corespunzator la nasturi :))

  2. Soțul meu le poartă doar de nevoie. Când e obligat!
    Își alege greu un costum și e tare pretențios. E o adevărată corvoadă să ies cu el la shopping pentru el. E atât de pretențios.

    1. Cred ca barbatii in general sunt mai pretentiosi decat noi. si al meu e la fel.

  3. Răspunde

    Auzi, sa stii ca eu nu am putut citi articolul din cauza… baietilor aia din poza :)) Iti fura privirea si cui ii mai pasa de reguli :)))

    1. Important e sa te uiti la nasturii din poze 😛

    • Valeria Chertes
    • 16/08/2017
    Răspunde

    Mai dat gata cu pozele alea, cine poate citi cand vede pozele alea?

    1. Doamnelor, azi numai dupa barbati va uitati?

    • Lamiita Petre
    • 16/08/2017
    Răspunde

    Stiam regula nasturilor si in general regulile de a purta o tinuta masculina. Stiu cand are fi meu cate o intalnire de afaceri si la 35 de grade si e nevoit sa se imbrace la costum si camasa cu maneca lunga. Mi se parea un chin. Eu ii mai sugeram sa ia o camasa cu maneca scurta ca nu se vede( dar stiu ca se vedea fiindca e regula si cu maneca camasii sa iasa din maneca sacoului 1- 2 cm ? Imi era mila cand il vedeam incotosmanat asa.

    1. uite o doamna care se pricepe cu adevarat!

    • ghelbere elena
    • 17/08/2017
    Răspunde

    Al meu numai atunci cand e obligat poarta costum sau sacou si nu-l pot obliga sa umble zilnic la pantaloni la dunga si camasa.

    1. pai daca nu are un job care sa ceara asta, sa lasam omul sa fie lejer!

  4. Răspunde

    Eu cam urasc camasile…. mai ales sa le calc. Desi sotului meu ii sta bine la camasa…. parca tot mai fain e casual. Sotul meu uraste sacourile! Orice, numai sacou nu!
    La job are o conduita. Ceea ce mi se pare chiar normala. Iar codul bunului simt chiar il respecta! Ce e drept in restul zilelor poarta si tricouri polo, dar situatia ii permite…. ca nu e director! :)))

    1. si ce te faci daca il fac director si va trebui sa poarte camasi? Sa nu te bazezi pe mine, ca nici mie nu imi place sa calc!

    • Dincolo de nori
    • 17/08/2017
    Răspunde

    Data viitoare să ne spui regulile pentru papion, mă bate gândul să port la o gală SB. 🙂

    1. La papioane chiar nu ma pricep, dar poate fac un research pentru tine.

    • Dobre Mihaela-Daniela
    • 18/08/2017
    Răspunde

    Interesant articol!

  5. Răspunde

    Sunt foarte utile materialele de genul acesta. De obicei cand e vorba de purtatul tinutelor formale, femeile isi dau silinta, insa barbatii mai putin. Al meu nu poarta niciodata cravata (desi mie mi-ar placea asta) si nici vesta. Insa m-am bucurat sa-l vad purtand sacou. Arata ca un cavaler 😀 (si se comporta ca atare in fiecare zi).

    1. Ioana, al meu a purtat cravata o singura data in viata, la cununia noastra civila si acum imi pare rau ca l-am fortat sa o poarte. Pare pierdut in poze. Sau nu vina cravatei? 😀

  6. Răspunde

    Imi plac barbatii imbracati elegant si imi este mai mare dragul sa ma uit dupa ei.

    1. sa inteleg ca si sotul tau adopta astfel de tinute?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares