Postările din vacanță- cea mai clară invitație pentru hoți

postari vacanță invitatie hoti-min

Asta este o greșeală pe care o facem toți – status-urile cu Vacanțăăăăă. În loc să scrii vacanță, ai putea la fel de bine să scrii că nu e nimeni acasă. Eu însămi, dacă aș pleca în vacanță, aș simți nevoia să pun poze, un status și sa-mi dau check-in prin toate locațiile în care ajung. Din fericire pentru mine (doar din punctul ăsta de vedere), noi nu locuim singuri. Împărțim aceeași curte 3 familii deci, oricum ai da-o, e mereu cineva acasă. Ăsta e cel mai bun sistem de securitate, să știți.

Unii veți spune că sunt puțin paranoică, veți considera că nu există niciun pericol când scrieți pe Facebook că ați plecat în vacanță, că aveți postările vizibile doar pentru prieteni sau că cei pe care îi cunoașteți exclusiv din lumea virtuală oricum nu știu unde locuiți. Am o veste proastă: de foarte multe ori, în cazurile de furt și spargere a locuințelor, sunt implicate persoane cunoscute (falși prieteni, vecini). Nu spun că sunt făptașii propriu-ziși, dar pot deveni oricând complici, cu sau fără voia lor. Poate au un prieten care are mare nevoie de bani. Poate chiar vă invidiază pentru că au văzut acum 3 luni că ați cumpărat o plasmă. Poate nici nu-și dau seama ce fac.

Iată o situație posibilă: O vecină de încredere, doamna Y, vă lasă un comentariu la poza pe care tocmai ați postat-o de pe plajă. Un comentariu nevinovat în care vă urează vacanță plăcută. Domnul X, din blocul de vizavi, vede postarea și comentariul. A doua zi se întâlnește cu doamna Y și îi spune Ce bine trebuie să fie la mare pe canicula asta! I-am văzut pe vecinii dumneavoastră ieri pe plajă la Eforie. Sunt cei care stau la apartamentul 11, nu? Doamna Y sare repede să-i spună că de fapt stați la 14. Ghici cine n-o să mai aibă plasmă peste 2 zile!

Cel mai bine ar fi, dacă nu aveți pe nimeni să rămână acasă în lipsa voastră, să știe cât mai puțină lume că plecați în vacanță; doar persoanele care v-au dovedit că sunt de încredere, nu și cele care par de încredere și inofensive.  Când postăm pe Facebook că am plecat la mare sau la munte, este ca și cum am lansa o invitație scrisă hoților dornici să ne scape de câteva lucruri din casă.

Vă puteți lăuda că ați fost în vacanță și când vă întoarceți acasă. Dacă aveți posibilitatea de a investi într-o alarmă ieftină, nu ezitați să o faceți. Nu o să recomand eu un model anume, vă pot sfătui cei din magazinele de specialitate. Mai bine o investiție mică, decât o pierdere mare.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Nici noi nu punem poze decat dupa ce ne intoarcem. Sau daca suntem acolo punem poze doar daca e altcineva din familie acasa cat noi lipsim…. adica nu e casa libera! Noi in anii din urma am patit-o. A fost vorba de hoti veniti la pont! Si nu aveam Facebook pe atunci…. si culmea tot din familie s-a aflat. Au intrat peste noi in casa crezand ca nu suntem, dar apoi au fugit. Iti dai seama ca putea degenera si iesi ceva sangeros. Asta pentru ca unele persoane din familie nu-si tin gura. Daca s-au invatat mint? Sper! Dar acum suntem mult mai precauti cand plecam in vacanta desi in casa nu avem nimic de valoare!

    1. Fix ce ziceam. Nu poti avea incredere in nimeni, iata! Unde sunt discutii, chiar familia poate da pontul, ca o razbunare, ca doar razbunarea e arma omului inteligent. Imi pare rau ca ati avut o astfel de experienta.

    • Pusa Raisa
    • 17/08/2017
    Răspunde

    Mai draga mea ,mi-au furat hotii bicicleta de curse de pe palierul etajului, ancorata cu sistem de siguranta ca trebuia s-o tai cu flexul. Bicicleta de 3000 lei . Blocul are camere de luat vederi de la intrare si la fiecare etaj . Ziua in amiaza mare cu noi in casa Ce spui tu Cristina ?? Si nu i-a vazut si nu i-a auzit nimeni iar camerele nu au inregistrat nimic. Noi ne jucam cu hotii ??? Sa vina Tepes inapoi sa-i arda pe astia si sa-i lecuiasac .

    1. Asta chiar e tare. Cum n-a surprins camera nimic? Or fi prost pozitionate sau or vedea doar in anumite unghiuri si hotii stiau cu ce au de-a face.

    • Valeria Chertes
    • 17/08/2017
    Răspunde

    Ai tu dreptate Cristina dar daca este sa intre tot intra.

    1. Da, am vazut ca se poate si cand sunt proprietarii acasa, dar macar sa incercam sa evitam.

  2. Răspunde

    Cu toata alarma, cainele si camerele video de supraveghere, casele tot se sparg. Paza buna trece primejdia cum spune proverbul din batrani.
    Problema e ca multi nu se gandesc decat sa se laude, dar de siguranta uita, din pacate

    1. eu pot sa ma laud cat vreauuu, ca e mereu cineva acasa, numai ca eu nu ma duc nicaieri si de aia nu am cu ce ma lauda.

    • Roman Nicoleta
    • 17/08/2017
    Răspunde

    Articol de nota 10!îți dau dreptate in toate ce ai scris! Suntem pățiți???

    1. Sper ca ati invatat ceva din asta.

  3. Răspunde

    Am alarma si intotdeauna postez dupa ce ma intorc din vacanta.

    1. Nici nu ma asteptam la altceva de la tine.

  4. Răspunde

    de ani de zile stiu asta…. cele mai multe furturi sunt asa, picate mura in gura, fix ca asta. La mine maica mea ma lauda prin oras 😀 – mai buna decat facebook -ul 😀 😀

    1. si mai bine asa :), dar poate ca te lauda si dup-aia merge sa stea de paza 😀

      1. Răspunde

        ah, de unde, e la mii de km 😀 . Dar mi-a facut pocinogul unu sa imi scrie pe fb si sa il imprumut cu bani, ca doar a auzit de la maica mea unde lucrez sau ca mi-am luat aprt. (ce credea, ca banca da bani asa, fara sa ii mai dau inapoi?? 😀 )

    • ghelbere elena
    • 18/08/2017
    Răspunde

    Eu de felul meu nu pun poze pe FB. Nu-mi place sa-mi vada toata lumea moaca. Cand suntem in concediu sau plecati pentru cateva zile vine sora mea pe la apartament sa aeriseasca, sa ude florile si in general sa verifice daca totul este in ordine.

    1. Trebuie sa invatam sa ne placa fetele noastre. Ai vazut ca nici eu nu puneam des poze, dar voi incerca sa pun mai des. cui nu-i place, sa puna mana la ochi.

    • Dobre Mihaela-Daniela
    • 18/08/2017
    Răspunde

    Așa este.

  5. Răspunde

    Sunt total de acord cu tine. Cata vreme am locuit singura, cu chirie, n-am scris niciodata cand plec in vacanta si nu mi-am dat niciodata check-in nici macar la o terasa, ca nu cumva potentialii hoti sa stie ca nu e nimeni acasa la mine pentru cel putin cateva ore. Totodata, nici nu fac poze de la fereastra blocului de unde stau, ca sa nu stie prea multi unde locuiesc, mi se pare cel mai ok astfel.

    1. uite la asta cu pozele de la fereastra nici nu ma gandisem. Ma bucur ca invat lucruri noi de la voi.

  6. Răspunde

    Mi se intampla frecvent sa fac asta. Stiu ca nu este cea mai buna varianta si totusi imi place sa pun poze din vacanta si imi place sa aflu in timp real cum este intr-un anumit loc. Sper sa nu cunosc nici un hot si sa nu fiu calcata de ei

    1. Iti tin pumnii 😛

  7. si eu mai fac chestia asta, stiu ca nu e ok deloc, dar uite ca se mai intampla. sper sa n-am ghinion nici de acum incolo

    1. Mai bine incearca sa te feresti.

    • Barbalata Mirela
    • 21/08/2017
    Răspunde

    Ai dreptate 🙂 . Noi nu am facut greseala aceasta…pana anul acesta 😀 . Am pus poze ca fraierii cand, de regula, o facem, dupa ce ne intoarcem. In blocul in care locuim vin hotii ca la ei acasa, ziua, si degeaba sunt camere ca tot nu sunt prinsi. Aaaa, si mai avem si interfon 😀

    1. vad ca esti al doilea caz care se plange de prezenta hotilor intr-o cladire supravegheata si cu interfon. Destul de ciudat.

  8. Răspunde

    Mai nou, hotii actioneaza la pont, cred. Acum aprox. 2 ani, o nepoata s-a dus cu sotul la un concert in aer liber si a lasat geamul rabatat – era vara. S-au intors putin dupa miezul noptii – deci vezi ca nu e nevoie sa publici pe fb ca pleci in vacanta ! – si casa era vraiste, geamul dat in laturi, bineinteles (stau la parter cei doi) dar hotii nu furasera decat valuta (vreo 2000 de euro, ca urmau sa plece in Austria) si aurul. Nu stiu cat o fi fost, ca eu m-am si mirat cand am auzit ce i-a furat, ca ea nu poarta bijuterii de niciun fel. Aveau doua laptopuri faine, plasma, alea-alea prin bucatarie. Nimic! Doar valori mari si volume mici!… Si cred ca nu i-au prins nici azi. Singurul indiciu – o talpa de adidas de copil pe pervaz. Dupa stil, nu cred ca erau niste copii, dar bandele de hoti folosesc copii, pt ca se strecoara mai usor.

    1. Pai stii cum e, sa te fereasca dumnezeu de vecini binevoitori care dau informatii pe banda despre unde ai plecat si cand vii. Se intampla tot mai des si legea din Romania e asa cum e, deci nu se sfiesc hotii de nicio culoare.

  9. Răspunde

    Eu m-am intors duminica din vacanta. Atat de mult m-am abtinut sa nu postez pe facebook sau instagram, de frica hotilor, da, ca am plecat toti din casa. O chestie haioasa, ieri am pus cateva poze si am primit comentarii gen: ,,vacanta placuta” sau ,,zile frumoase sa aveti”. Ar fi culmea sa ma calce hotii acum , cand sunt acasa.

      • Cristina Dragomir
      • 06/11/2018
      Răspunde

      doamne fereste! Ca s pot intampla alte alea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares