Sfaturi utile pentru vacanța la mare cu copiii

vacanța la mare cu copiii

De când ai devenit mămică, nu ai mai văzut marea decât în pozele din anii trecuți. Ai tot așteptat ca pediatrul să-ți dea undă verde pentru a-ți planifica vacanța la mare cu copiii și acel moment tocmai a venit. Pentru a avea parte de o ieșire cât mai reușită, în care să vă puteți relaxa și să nu apară niciun fel de problemă cu cel mic, ar fi bine să țineți cont de câteva sfaturi venite din partea altor mămici care au trecut prin experiența aceasta înaintea voastră.

Plajă după 6 luni

costum de baie protectie uv copiiDacă sunt cumva mămici care încă nu și-au întrebat medicul despre posibilitatea de a-și duce bebelușii la mare, aflați că vârsta minimă pentru expunerea la soare este cea de 6 luni. Înainte de această vârstă, există un risc crescut de șoc termic. Chiar și la 6 luni, nu puteți ține copilul la plajă mai mult de 30-60 de minute pe zi. După vârsta de un an, veți putea petrece 2-3 ore cu el la plajă, cu singura condiție ca expunerea să se facă treptat, adică în prima zi să stați 30 de minute, a doua zi 45 și așa mai departe. Indicat pentru orele de plajă și plimbări este acest tip de hăinuțe swimpy cu protecție UV.

Accesoriile necesare pentru vacanța la mare cu copiii

sapca copiiÎn afară de hăinuțele cu protecție UV despre care vorbeam, mai sunt și alte lucruri de adăugat în bagaj când ducem copilul în vacanță la mare. De fapt, e nevoie de un întreg arsenal. Pornim de la elementele de protecție împotriva razelor soarelui și enumerăm aici cremele și loțiunile speciale cu factor de protecție UV ridicat, ochelarii se soare, șepcuțe sau pălărioare (în funcție de vârsta copilului și de sex).

Musai să adăugăm pe lista cu articole de plajă copii și încălțăminte pentru plajă. Vorbim aici de încălțăminte specială pentru cei mici, care poate fi purtată și pe plajă, dar și în apă. Șlapii vor putea fi purtați de cei cu vârste ceva mai mari, de la 4-5 ani în sus.

Nu putem să uităm nici de accesoriile pentru înot. Copiilor le place foarte mult apa și nu-i veți putea ține departe de ea. Se găsesc tot felul de produse menite să le asigure protecția în apă și să-i ajute să învețe să înoate mai rapid și mai ușor. Mă gândesc la colacul de salvarea (care poate fi de corp sau de gât), la centuri și aripioare și la ochelarii pentru înot (importanți pentru confort, dar mai ales pentru a proteja ochii).  O alegere bună ar fi și o astfel de vestă pentru înot Swimpy. Poate fi purtată de la 1 până la 3 ani, este confecționată din materiale de calitate și face și observarea copilului mult mai ușoară (n-are cum să nu-ți sară în ochi galbenul acesta).

Alimentația copilului la mare

Dacă sunteți încă în faza diversificării, aceasta este perioada cea mai complicată pentru mers în vacanța la mare cu copiii, dar nu imposibilă. Puteți miza pe hrana specială, de la diverse firme, gata preparată, sau puteți opta pentru cazarea la o pensiune sau la o gazdă unde să aveți acces la aragaz 15 minute pentru a-i fierbe legumele celui mic.

Atenție la toate tentațiile de la mare! Nimeni nu spune să nu-i dăm copilului să guste dintr-o înghețată sau dintr-un suc, dar nu le transformăm pe acestea în hrana și băutura de bază. Apa este sfântă și nu trebuie să lipsească. Aceasta nu trebuie să fie nici fiartă, nici rece (exclus cumpărat băuturi reci de pe plajă!). Cel mai bine să aveți un termos și o sticlă cu apă, să combinația apă rece cu apă caldă până ajungeți la temperatura potrivită.

Activități pe care le puteți face

vacanța la mare cu copiiiSigur că ați venit pentru mare și plajă, dar am stabilit deja că nu puteți să țineți copilul prea mult la plajă. Cel mai bine ar fi să veniți în vacanță cu ajutoare, cu bunica sau cu o bonă, care să stea cu cel mic câteva ore, cât se bucură părinții de mare. Altfel, după cele 2-3 ore de stat pe plajă (în funcție de vârsta copilului), va trebui să vă orientați spre alte activități. Sigur că veți avea grijă să-i respectați și programul de somn.

Puteți ieși în oraș să vizitați delfinariul, acvariul sau un teatru. Pe seară, când nivelul de radiații nu mai este la fel de mare, puteți ieși la o plimbare la pas pe faleză sau la una cu autobuzele supraetajate.

Care sunt beneficiile unei vacanțe la mare pentru copil?

Deși se vorbește mai des despre pericolele la care sunt expuși copiii când merg la mare, decât despre beneficiile unei astfel de ieșiri, ele există. Băile în mare contribuie la creșterea imunității organismului, iar aerul marin sărat este un tratament foarte bun pentru cei cu probleme respiratorii. În plus, după bălăceala, crește și apetitul și copilul se odihnește mult mai bine.

Așa că, dragi părinți, dacă nu există probleme reale și argumente solide din partea medicilor, puteți merge în vacanța la mare cu copiii. Treaba este să nu-i lăsați mult la plajă și să îi echipați corespunzător.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Si noi visam sa ajungem la mare cu cel mic. Anul trecut nu am reusit sa ajunge 🙁
    Oare este din acelea pentru inot nu sunt si pentru copii mai mari? Ca al meu nu stie sa inoate 🙁

    1. Răspunde

      Sunt veste pentru toate varstele. Nu iti face griji

    2. sigur sunt si pentru pusti mai mari, dar eu sper sa invete sa inoate ca sa nu ramana ca mine toata viata cu frica de apa.

  2. Răspunde

    Noi am fost cu cei mici o singura data la mare, in Bulgaria. Anul acesta ar trebui sa mergem cu un grup numeros, dar nu pot spune ca am chef. Ultima intalnire cu acest grup s-a lasat cu suparari si chiar umiliri ,iar mie nu imi place spectacolul de 2 bani. Problema e ca sunt un fel de prieteni/parteneri de afaceri ai sotului asa ca e ….bleah!
    Mai bine luam bilete la mare, separat si ne vedeam de vacanta noastra!

    1. Imi pare rau sa aud ca aveti obligatii de genul asta. Nu puteti sa o dati cotita ca au copiii ceva activitati in perioada aia?

    • Gănțoi Alina Tatiana
    • 26/05/2017
    Răspunde

    Super articol. Sunt de real folos aceste informații. Chiar zilele trecute am văzut un reportaj cu un doctor ce recomanda cremele cu factor de protecție mai scăzut. Cele cu factor de protecție ridicat spunea ca au de fapt în compoziție alte substanțe nocive și inutile. Și ceea ce m-a uimit cu adevărat este faptul ca a spus ca cele cu factor 15 protejeaza 95%. Dar cea mai Sfânta protecție, după părerea mea este expunerea cât mai putina a copiilor mici.

    1. sunt ferm convinsă ca exista si ingrediente nocive in produsele astea… nu zic ca nu. Ca si la medicamente. Le luam sa ne faca bine la stomac si ne distrug ficatul.

  3. Răspunde

    Eu merg cu copilul lămâie de mic. Mai exact, acesta ar fi al treilea an in care merge. Anul trecut am fost in Grecia cu ea, acum doi ani ka fel si anul asta ghici unde merg …. In Grecia!
    Este drept ca nu mi-a fost teama deloc. In primul an mergea de-a bușilea pe nisip, tipa uneori ca nu știa sa se exprime si o plimbam in căruț. Al doilea an a fost ceva mai bine pentru ca ma n-ai intelegea, dar a început sa intre in apa si aveam emoții. Anul asta este crima. Țopăie continuu si face tot felul de nebunii. Nu știu cum va reacționa. Nu știam de aceste veste swippy. Ma e hiper cu tot ce trebuie

    1. Răspunde

      fiica mea la 1 an a invatat sa mearga pe nisip: era mai stabil leganatul fundului 🙂
      La 3 deja era lejer, ca s-a mai jucat cu alti copii, cu noi etc.
      Cu drag imi aduc aminte de o familie de olandezi pe plaja cu 4 copii – ce alergatura intre copii era 🙂 – pe cel mic il oprisera in carut si restul alergau pe langa 🙂

      1. banuiesc ca e obositor sa mergi cu cei mici la mare, dar stiu ca multi parinti nici n-ar putea sa plece de acasa fara ei.

        1. Răspunde

          nu e mai obositor decat statul acasa cu ei 🙂
          Maternitatea e complexa pt ca ne-o facem noi. Vad mare diferenta intre familii

          1. da, asta sigur este adevarat. Uneori problemele sunt doar in mintea noastra.

    2. vacanta placuta, Ramo! Sunt sigura ca veti veni cu amintiri frumoase si te felicit ca nu esti genul ala de mama care lasa copilul cu bunica si pleaca la relax total!

      1. Răspunde

        Cum s-o las acasa …. nu prea pot. Iuby mai vine cu idei, dar i le spulber rapid 🙂

        1. Asta numesc eu mamica adevarata.

    • Valeria Chertes
    • 26/05/2017
    Răspunde

    Noua marea ne-a facut foarte bine si as recomanda tuturor parintilor sa isi duca copiii la mare, fata mea a avut probleme de sanatate cand a fost mica si marea a pus-o pe picioare.

    1. ma bucur ca s-au rezolvat problemele.

    • ghelbere elena
    • 27/05/2017
    Răspunde

    Baiatul meu are 13 ani si cred ca mai am cativa ani cand ma voi bucura de prezenta lui alaturi de noi in concediu.

    1. mai ai maxim 1-2 ani :D. sa-ti traisca si sa fie sanatos!

    • nicolae claudia
    • 27/05/2017
    Răspunde

    eu am fost cu fetita mea la mare pt prima data la varsta de 1 an, asta pt ca la 6 luni era iarna 🙂 a fost foarte funny..ei ii placea maxim apa, si a fost o experienta placuta. Nu pot zice ca a fost usor, mai ales ca eram in etapa diversificarii si trebuia sa avem grija ce ii dam sa pape, dar a fost ok. Abia asteptam sa mergem si anul acesta

    1. imi imaginez ca nu e usor, dar n-ai fi putut merge linistita la mare fara ea, sunt sigura.

  4. Răspunde

    noi am fost cu cea mica de cand era f. mica. Niciodata cu neamuri/bunici etc, de 2 ori am fo si fara tati 😀 (o data cand avea ea un an si alta data cand avea 6).
    O sa adaug cateva corecturi: nu sunt restrictii de a merge la mare cu bebelusii sub 6 luni. Si la Constanta se nasc copii, si traiesc f. bine. Ba marea e minunata pt caile respiratorii si vitamina D naturala si gratis (rezervele ajung si pt 6 sapt). Ideea e sa nu fie expus soarelui intre orele cunoscute, si cand e pe plaja si sa stea mai mult acoperit cu un cerceaf ( eu aveam de tifon) si sub umbreluta – soare tot ajunge prin reflactie dar mult mai putin. Eu am probleme cu pielea (alergii) asa ca merg in afara sezonului.

    Nu e nevoie de creme! e doar o afacere! citeste ingredientele si o sa intelegi ce riscuri sunt! Folosesc o bluza cu maneca lunga de bumbac, e suficienta (stiti voi in genul ie/camasa taraneasca, sau cum poarta arabii). Si evident ca in lunile de varf de mare nu pe plaja intre orele 10-17, ci la umbra. ( recomandari e la dermatolog in alte tari )

    Pt mancare, am gatit si noi dar aveam un restaurant unde faceau la pilaf cu legume – niciun risc pt copilul diversificat, zic. Acum restaurantele au meniu pt copii si legumele la abur sunt o solutie, sau fructe cu branza la blender. Daca nu o mancat cateva zile carne nu e nicio problema. Oricum fiica mea manca de rupea – marea ii facea foame…. mi se pare usor sa fiu mama in vacanta la mare :))

    1. Aici nu intru in polemici pentru ca fiecare parinte face cum stie el ca e mai bine pentru copilul lui. Eu as folosi totusi cremele pentru ca mi se pare imposibil sa il tii imbracat in camasuta la plaja, sincer. O sa vrea si el sa se balaceasca, sa simta nisipul, etc. Asa, prin oras, da si eu, ca adult port haine de genul asta, din bumbac flu-flu pentru ca nu suport soarele pe piele prea bine. Cat despre mersul la mare la cateva luni, iar fiecare medic pediatru vine cu o parere, in functie de ce si pe unde a citit…

      1. Răspunde

        Am lasat-o mereu libera la mare. ultima data am mers cu 2 prietene de o varsta deci nici sa vreau sa ii zic ceva, erau numai pe stanci sau in apa, cand se asezau erau frante de alergat!. Dar iesitul la ore corespuznatoare e evitat. Ultima vara la 1-2 ore de la rasarit eram pe plaja, deci de dimineata devreme.
        Camasile alea din bumbac flu flu sunt pt orele critice.

        Cremele au risc crescut de alergii asa ca eu dupa ani de mers la dermatlogi le-am eliminat (am fost la 7 dermatologi in Bucuresti, as putea scrie un indrumar 😀 ). Si fara crema nu ne-am ars si nici nu am patit mai urate decat patii eu cu ani in urma cand mergeam la plaja de la 10. O fost greu sa ma invat cu trezitul.

        1. am vazut ca ai scris de cateva ori pe blog despre problemele dermatologice si cred ca am cam acelasi lucru ca tine. Eu am fost la un singur medic ca mi-a zis ca am probleme pentru ca sun grasa. Asta banuiesc pentru ca ii era prea lene sa imi spuna ca e din cauza alimentatiei. A vrut sa scape de mine si a reusit. Mi-ar placea de detaliezi putin poveste si sa ne spui ce solutii ai gasit pentru a face fata mai usor.

          1. O sa iti scriu un email pt ca e poveste luuuunga…. La mine desi am facut teste alergologice (nu sunt sigure 100%), dupa discutii cu 7 dermatologi, 2 alergologi, pneumolog, x medici generalisti, experientat si testat am descoperit in mare ca sunt mai multe cauze care se suprapun si unele nu cauzeaza dar corelate impreuna da: aluminiu si nichel (no bijuterii), chimicale (no cosmetice), parfumuri (sau esterii? sau conservantii) etc. Le-am eliminat complet. Pana si unii ciorapide dama imi dadeau scarpinaturi pana la sange… Adica nu am nici deodorante de peste 10 ani, nici machiaje etc.
            Apoi alimentatia. E 100% demonstrat ca alimentatia infulenteaza reactia imunologica a corpului. Eczemele sunt…legate de auto-imunitate. Daca ai rabdare fiecare aliment are un indice de raspuns la histamina, si doar 16 alimente au raspuns mic. Si mai depinde de la om la om. Asa ca am tinut strict in perioade critice cu legume si carne, apa, cand nu stiam ce manca nu mancam.
            La mine se suprapune si rinita alergica si in final a aparut astmul.
            Si mai e si factorul psihologic. De ex. de 3-4 ore mi-a crapat pielea pe degete.

            Nu e nevoie de bani sa tin in control toate astea. Am invatat insa greu, dupa luni in care am dat si juma din salariu la marmacie si doctori: nu e niciun medicament inventat si vandut sa inlocuiasca ceea ce distrug singura.

            Da-mi un email si iti scriu un email, luuuung….

          2. Ai avut ceva vointa sa mergi la atatia nedici. Eu dupa ce m-am dus la primul si i-am povestit problemele mele si mi-a zis ca sunt grasa si de-aia au aparut, mi-am bagat picioarele si am inceput sa citesc pe net. Am vazut ca unele produse imi faac rau (cosmetice) si le-am scos. Am vaztu ca atunci cand mananc carne mai rarut mi-e mai bine, dar mai am un mare hop, ala cu dulciurile. Eu le consum zilnic si nu ma rezum la a le gusta. Zaharul mi-e clar ca e o problema foarte mare si nu stiu ce sa fac sa gasesc taria de a-l scoate sau de a micsora portia.
            PS: cand ai timp, nu o lua ca pe obligatie, imi poti scrie pe krystyana84@yahoo.com. Multumesc pentru tot.

    • Iacob Elena
    • 28/05/2017
    Răspunde

    Noi suntem destul de maricei dar nu stim daca ne ajuta buzunarul sa vizitam marea!

    1. Important e sa fiti sanatosi. Poate vedeti si marea la anul.

  5. asta va fi o reala problema la noi, dar sunt foarte hotarata ca cel mic sa fie invatat cu plimbarile destul de repede. nu de alta, dar eu sunt chiar o fire care ar sta mai mult plecata si cum nu prea avem cine sa ne ajute, clar va fi si el cu noi peste tot

    1. cine are dor de duca are si curaj in general, asa ca eu sunt sigura ca vei face foarte bine fata unei astfel de provocari.

    • Tatiana Sorina
    • 01/06/2017
    Răspunde

    E minunat aerul marin ptr copii,eu nu am avut ocazia sa o duc pe fiica mea la mare,daca am cresct-o singurica deabea am reusit sa ii ofer tot ce si-a dorit material. Dar acum e mare si se va duce ea.

    1. Nu stiam ca ati crescut-o singura. Respect si felicitari! Si pe mine m-a crescut mama singura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares