Cum putem stimula creativitatea și imaginația copiilor

Cum putem stimula creativitatea și imaginația copiilor

Creșterea și educarea unui copil nu sunt deloc ușoare. Ca părinte, trebuie să ai grijă de foarte multe lucruri să nu-i lipsească celui mic. Nu vorbim aici doar de mâncare și haine. Un copil are nevoie de dragoste, de produse de îngrijire, de jucării și de toată atenția ta. Asta pentru că vrei tot ce-i mai pentru copilul tău.

De tine depinde să-i cultivi imaginația și să-l înveți s-o folosească în scopuri practice, nu pentru a inventa minciuni, de tine depinde cât de creativ va fi copilul tău în viață. Din fericire, nu trebuie să-i spui tu ce și cum să facă. Cineva acolo sus are grijă ca cei mici să fie înzestrați cu imaginație și creativitate din belșug. Numai că unii părinți aleg să le taie practic craca de sub picioare copiilor iar alții sunt capabili să le ofere un mediu propice pentru dezvoltarea acestor laturi. Sunt câteva sfaturi care te vor ajuta să nu dai greș din punctul acesta de vedere.

1. Lasă-l să atingă și să se murdărească

Nu ai voie să pui mâna pe aia! Pleacă de acolo că te murdărești! Nu băga mâna în făină că mi-o împrăștii prin bucătărie! Cam așa o țin unii părinți de dimineața până seara. Clar nu este o atitudine potrivită. Copilul trebuie să experimenteze tot ce se poate. Trecutul mâinii prin făină face parte din descoperirea lumii, din experiențele pe care trebuie să le trăiască.

Murdăria este bună. Murdăria controlată și în mediu curat. Mă refer aici la pictatul pe degete sau pictatul cu degetele sau cu mâinile. E de groază pentru o mamă să-și lase piticul cu mâinile pline de vopsea roșie prin casă, dar este necesar. 🙂

2. Acceptă-i dezordinea

N-ați văzut niciodată mame maniace care nu suportă să vadă o jucărie luată de la locul ei? Le-am văzut eu. Practic se așteaptă ca dormitorul copilului să arate ca o sală de expoziție, nu ca un teatru de război. Dragilor, dezordinea aceea de jucării, chiar stimulează creativitatea. Sigur că o să-l învățăm și ce înseamnă ordinea (odată pe săptămână îl vom îndemna pe cel mic să ne ajute la curățenie), dar în rest se știe că toți marii artiști ai lumii erau dezorganizați. Lasă-i libertatea aceasta de exprimare!

3. Ascultă-l și provoacă-l

Generațiile de dinainte ’90 n-au prea experimentat așa ceva. Dacă încercai să inventezi o poveste, deja era o problemă pentru părinte. Ori riscai să ajungi un mincinos, ori să trăiești toată viața cu prieteni imaginari. În 2017 jucării djecolucrurile nu stau și nu trebuie să mai stea așa. Copilul trebuie ascultat indiferent ce povești fantastice inventează. Sigur că este important ca, după 2-3 anișori să-l învățăm să delimiteze puțin poveștile de viața reală, dar fără a-i frâna avântul în acest sens.

Ba mai mult, copiii trebuie chiar provocați. Întreabă-l ce-ar putea face un iepure la mall sau cum își imaginează el grădinița ideală. Foarte utile sunt jocurile de rol și seturile de magie. Găsiți așa ceva pe worldoftoys.ro. Au o colecție foarte mare de jucării Djeco.

4. Joacă-te cu el

jucării creative djecoCă tot am atins subiectul jocuri și jucării! Este foarte bine să-i oferi astfel de jucării creative Djeco, dar ar fi bine să te joci și tu cu el. Sunt fel și fel de opțiuni, în funcție vârstă sau de preferințele copilului, dar sfatul meu ar fi să încercați să-i oferiți o gamă cât mai largă de produse de genul acesta. Adică dacă lui îi place foarte mult să deseneze sau să decupeze, este clar că te vei orienta spre seturi de colorat, pictat sau modelat, dar nu vei neglija nici jocurile care i-ar putea deschide apetitul spre alte activități (cântat, construit, magie, grădinărit, etc).

Aceste jocuri și jucării Djeco sunt gândite special pentru a-i ajuta pe copii să descopere lumea, dar și propriile lor aptitudini. Dacă-i mai este și părintele alături, ca să-l încurajeze, succesul este garantat. Atenție însă la o greșeală pe care din nou o fac unii părinți! Nu criticați, rezumați-vă la a încuraja! Nu contează că nu există omizi roz. Dacă el le vrea roz, apreciază-le!

De ce este important să facem aceste lucruri pentru a stimula creativitatea și imaginația copiilor?

Pentru că fericirea lui contează, pentru că faptul că mama zâmbește și înțelege dorința lui de a face o omidă roz îi dă încredere, pentru că va fi un copil care nu se va teme să spună ce gândește la școală, pentru că mintea lui va funcționa mai bine și mai rapid. Un copil căruia părinții au căutat să-i stimuleze aceste laturi va deveni un adult creativ, apreciat și fericit.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Dobre Mihaela-Daniela
    • 31/05/2017
    Răspunde

    Interesant articol,mulțumim.

    • Dobre Mihaela-Daniela
    • 31/05/2017
    Răspunde

    Interesant articol,mulțumim.

    • ghelbere elena
    • 31/05/2017
    Răspunde

    Prin joc de dezvolam cel mai mult creativitatea.

    • Valeria Chertes
    • 31/05/2017
    Răspunde

    Un articol frumos asa ca de ziua copilului.

    • nicolae claudia
    • 31/05/2017
    Răspunde

    noi am inceput sa exploaram lumea..nu ii interzic nimic fetitei..o las sa ia singura anumite decizii, dar in acelasi timp incerc sa o si educ

  1. Răspunde

    Nu stiam de acest site. M-am uitat putin la jucariile lor. Criss parca nu mai este atrasa de nimic. ii cumpar jucarii si se joaca cu ele maxim o zi. Sunt putine jucariile cu care se joaca

    1. poate ca e deja prea mare pentru chestiile strict de joaca. Sigur seturile creative sau de construit ar atrage-o mai mult.

    • Iacob Elena
    • 07/06/2017
    Răspunde

    Mare dreptate ai in acest articol! Si eu sunt mama iar aceste sfaturi sunt binevenite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares