Cărți recomandate – Fata de hârtie, de Guillaume Musso

Fata de hârtie copertă

Mi-a plăcut la nebunie Central Park, de Guillaume Musso, am scris despre el într-un articol și o cititoare cred că a văzut postarea respectivă și mi-a pregătit un cadou de ziua mea în care a inclus și un roman al aceluiași scriitor, Fata de hârtie. Mulțumesc Mirela! Am terminat-o de citit în 3 zile și probabil că, dacă n-aș fi avut și alte treburi și obligații între timp, aș fi citit-o în câteva ore, ca pe Central Park. Pe scurt, Fata de hârtie primește nota 10 din partea unei pasionate de thrillere.

Scurt rezumat Fata de hârtie

Tom Boyd este un scriitor de succes care, după ce este părăsit de iubita lui, o pianistă de renume (Aurore), intră într-o depresie gravă. Ca și cum nu era de ajuns asta, Tom avea să afle foarte curând că nu mai are niciun ban, ba chiar că este dator vândut fiscului (Milo, cel mai bun prieten și administrator al banilor lui făcuse niște investiții deloc inspirate). Tom își pierde total interesul și inspirația pentru scris, realizează că nu va putea preda la timp următorul volum din seria lui de succes și se refugiază în droguri.

fata de hârtie copertă spate

libris.ro
Oferta zilei la carti


Asta este starea în care se află Tom în momentul în care în casa lui își face apariția o tânără misterioasă despre care va afla că este nici mai mult nici mai puțin decât Billie, unul din personajele romanelor sale. Greu de crezut că o femeie din carte coboară în viața reală, dar Billie îl convinge pe Tom că este reală. Milo și Carole (prietenii lui încă din copilărie, îndrăgostiți unul de celălalt în taină) decid să-l interneze la psihiatrie. Tom se aruncă pe fereastră de la etajul 2, aterizează pe o mașină și este preluat de Billie, alături de care va porni în cea mai tare aventură.

fata de hârtie copertă fațăCei doi fac un pact. Billie promite să-l ajute să se împace cu Aurore și, în schimb, Tom trebuie să scrie cel de-al treilea volum din Trilogia Îngerilor pentru ca ea să se poată întoarce în carte. Călătoresc împreună în Mexic (cu Milo și Carole pe urmele lor) și reușesc să o găsească pe Aurore, aflată în vacanță cu noul ei iubit. În fața ei, Billie îl sărută pătimaș pe Tom și planul ei pare a da roade. Aurore începe să-i trimită din nou mesaje fostului iubit, dar mesajele ei nu mai prezintă același interes pentru că Tom este deja îndrăgostit de Billie.

Billie începe să se simtă rău din senin și analizele vor arăta lucruri cu adevărat șocante. Fata care vomase cerneală, avea celuloză în corp. Lucrurile devin și mai grave când, un super medic din Paris o diagnostichează cu miomuri cardiace și decide să o opereze. Se pare că Billie va muri dacă cei trei prieteni nu vor reuși să dea de urma ultimului exemplar scăpat din cele 100.000 de cărți pe care editura trebuise să le distrugă (toate având același defect – imprimarea oprită brusc la pagina 226, chiar în mijlocul unei fraze). Defectul ăsta fusese poarte de intrare pentru Billie.

Vor reuși oare să dea de urma volumului și să o salveze pe Billie? Va reuși Tom să scrie volumul 3 și să o ajute pe Billie să se întoarcă acasă? Se va împăca Tom cu Aurore? Nu pot răspunde la aceste întrebări, dar vă spun că finalul este uimitor. Puteți cumpăra cartea online de aici. Transportul este gratuit la orice comandă mai mare de 30 de lei.

Părerea mea despre Fata de hârtie

I-am dat deja nota 10, deci lucrurile sunt clare. Știam de la Central Park că îmi place stilul lui Guillaume Musso. Nu te lasă să te plictisești nicio secundă. Ritmul este destul de alert, dar asta nu face romanul unul sec, plin de dialoguri și verbe, lipsit de descrieri și adjective. Este compoziția perfectă.

Romanul Fata de hârtie reprezintă de fapt povestea scrierii romanului. Nu știu cum s-o zic altfel, dar vă lămuriți voi citind-o. E un thriller, dar e și o carte despre puterea cărților. Volumul care trebuie salvat călătorește prin toată lumea, schimbând viețile tuturor celor care iau contact cu ea.

Fata de hârtie Guillaume Musso

Sunt câteva pagini destul de interesante despre condiția scriitorului, despre relația dintre el și cititor, despre cum o carte nu există până în momentul în care cititorul îi dă valoare.

scriitor-cititor-carte Fata de hârtie

Destul de fantezistă ideea aceasta, a personajului căzut din carte în viața reală. Inițial m-aș fi așteptat ca doar Tom să o poată vedea. Mă gândeam că este doar un produs al imaginației lui sau rezultat al consumului de antidepresive. Dar pe Billie o vede toată lumea. Ea e reală. Cum se poate una ca asta? O să fiți uimiți la final, garantez!

Tom nu prea pare genul meu de personaj la început (își plânge de milă pentru că l-a părăsi o femeie, dă cu piciorul unui cariere de succes), dar evoluția lui și dezvăluirile din trecutul lui m-au făcut să-l îndrăgesc și să mi-l doresc pentru Billie, tipa asta plină de viață, pusă pe glume și instigatoare la aventură. Pe Billie n-ai cum să n-o iubești. O fi ea fata de hârtie, dar e mai reală și mai sinceră decât tot restul personajelor.  Milo și Carole lasă timpul să treacă pe lângă ei pentru că nu au curaj să-și recunoască sentimentele unul pentru celălalt. Aurore este genul ăla de femeie care fuge de fericire de teama de a nu suferi.

La final, toți cei care mă dezamăgiseră au devenit ceva ce-mi plăcea, iar Billie, pe care o admirasem atâta, m-a dezamăgit puțin(ufff, ce greu e să nu poți argumenta pentru a nu strica surpriza lecturii!). Totul se termină cu bine, dar neașteptat. Ăsta e punctul forte al lui Guillaume Musso, să ne surprindă.

Avem o carte cu de toate: cu povești de dragoste, dar nu siropoase, cu anchetă, cu fantezie, cu aventuri, cu dialoguri uneori presărate cu umor alteori cu adevăruri dureroase despre viață, o lecție despre prietenie, despre cum îți poate distruge viața o poveste de iubire ratată și cum te poate reînvia persoana potrivită venită la momentul potrivit. Vă recomand Fata de hârtie 100%. Este ușor de parcurs, greu de lăsat din mână și deloc predictibilă.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Si eu am devenit mare fana Musso dupa ce am citit Fata din Brooklyn si acum vreau sa citesc toate cartile scrise de el.

    1. eu am bifat doar Fata de hartie si Central Park pana acum, dar am inteles ca toate cartile lui sunt super faine.

  2. Este minunat scriitorul.Incearca Central Parck, superba carte!

    1. Central Park este bifata deja. Mi-a placut la fel de mult.

    • Valeria Chertes
    • 08/06/2017
    Răspunde

    Daca tu zici ca este asa buna cartea voi face tot posibilul sa o achizitionez.

    1. o pot imprumuta, daca doresti.

  3. Răspunde

    O trec si eu pe lista 🙂 Mi-a placut Central Park si acum as vrea sa citesc Fata din Brooklyn, apoi pe asta 🙂

    1. bine, astept cuminte sa vad daca ti-a placut.

    • Dobre Mihaela-Daniela
    • 08/06/2017
    Răspunde

    Interesantă carte! <3

    • Barbalata Mirela
    • 09/06/2017
    Răspunde

    Da, Musso are un stil aparte. Imi place ca te joaca cum vrea el 😛

    1. clar dansezi cum canta el. Multumesc inca o data :*

    • ghelbere elena
    • 09/06/2017
    Răspunde

    Ai facut o prezentare exceptionala acestei carti care m-a determinat sa merg azi la o librarie si sa mi-o cumpar daca o gasesc.

    1. Lectura placuta, Elena!

  4. Răspunde

    Reviewul tau m-a facut curioasa si cred ca o comand. Nu am citit pana acum nimic de Guillaume Musso dar pot incepe acum 😀

    1. daca reusesti sa iti faci timp, ca stiu ca ai o viata agitata, eu ti-o recomand cu toata increderea.

  5. am citit-o si eu! cat de mult mi-a placut! musso scrie tare fain, as vrea sa incep sa strang toate cartile lui

    1. sa dai de stire cand o bifezi pe urmatoarea!

  6. Răspunde

    Mi-ai starnit interesul. O voi cauta si eu, desi n-am timp de citit.

  7. Răspunde

    Se pare ca si aceasta carte e pe gustul meu, insa tot povestea din Central Park m-a cucerit total. Chiar imi place cum scrie Guillaume Musso.

    1. cand te lasa Horia sa citesti, sa le bifezi!

  8. Răspunde

    Mi-ai facut o pofta de citit de nu-ti imaginezi! 😀 O sa bag o puga de floricele de porumb in cuptorul cu microunde si ma asez comod in pat cu o carte in brate. ^^

    1. cam asa arata weekend-ul perfect si in viziunea mea.

    • nicolae claudia
    • 11/06/2017
    Răspunde

    woww..chiar pare super tare cartea. mi-ar placea sa o citesc. cum mi-ai zis ca imi poti imprumuta cate o carte, pe aceasta chiar as vrea sa mi-o poti da prin august, am 2 sapt de co si imi voi face timp sa citesc si eu o carte, doua.

    1. sa nu uiti sa imi scrii mai aproape de concediu!

  9. Răspunde

    Interesant firul povestii si autorul a avut o imaginatie de invidiat. Am citit si eu central park si cred ca voi incerca si aceasta

    1. daca ti-a placut Central Park, o sa iti placa sigur si Fata de Hartie.

  10. Răspunde

    Acelasi sentiment l-am avut si eu referitor la final si la Billie. Nu putem discuta finalul ca sa nu stricam efectul, dar stiu la ce te referi. Ma asteptam la ceva…la altceva…
    Iar ma bati daca iti spun ca am citit si cartea aceasta in urma cu cativa ani 🙂 ))))

    • Sandy Bell
    • 12/06/2017
    Răspunde

    Am cautat o la biblioteca si mi a recomandat alte carti de acelasi autor..nu o avea

    1. insista ca o gasesti tu pe undeva!

    • Iacob Elena
    • 23/06/2017
    Răspunde

    Imi plac cartile usoare, pe care sa nu le pot lasa din mana!

    • Lamiita Petre
    • 16/04/2018
    Răspunde

    Nu am citit decat Fata din Brooklyn de Musso, m-am reprofilat in ultimul timp spre alt gen de carti, dar din cand in cand cred ca mai trebuie si o astfel de carte. Deci m-am lovit de foarte multe ori de aceste titluri, am tot amanat sa le citesc. M-ai convins de data asta ca sa ai schimb ambientul.

    1. La Fata din Brooklyn nu am ajuns desi o am in biblioteca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares