Beneficiile consumului de ghimbir. 3 alimente pe bază de ghimbir pe care să le ții aproape

ghimbir

E la modă să consumi ghimbir. Te uiți la emisiuni de sănătate, ți se recomandă ceai de ghimbir. Te uiți la canale culinare, foarte multe rețete au ghimbir în compoziție.  E foarte bine că se întâmplă asta și că românii au descoperit în număr foarte mare acest aliment-condiment. Puțin picant, foarte aromat, ghimbirul nu este doar gustos și capabil să dea savoare mâncărurilor, ci are și o serie de beneficii pe care ar trebui să le știm.

Este foarte bun pentru digestie. Nu degeaba chinezii și indienii îl folosesc de atâta amar de vreme. Ghimbirul face preparatele mai gustoase, dar și mai ușor de digerat. La aceste popoare, probleme precum diareea, flatulența, crampele sau durerea de stomac se tratează cu ghimbir. Ba chiar are efecte benefice și în tratarea toxiinfecțiilor alimentare.

Este excelent pentru cei care au rău de mișcare. Mai mult decât pastilele și alte produse de farmacie, un ceai de ghimbir se poate dovedi cel mai bun aliat pentru cei care au de făcut un drum cu mașina și suferă de rău de mișcare. Te scapă de senzația de greață și reduce riscul vărsăturilor.

Tonic general de nota 10. Ghimbirul este foarte revigorant și energizant. Deși te umple de energie, nu devii deloc agitat pentru că ghimbirul este și un bun calmant.

La nivel cardiovascular, ghimbirul este cunoscut ca foarte bun protector. Se pare că ajută la scăderea nivelului de colesterol, prevenind coagularea sângelui și reducând astfel riscul unor boli foarte grave.

Este un bun antiinflamator și analgezic. Recomandat atât în caz de gripă sau răceală, cât și în afecțiuni la nivel articular sau muscular, ghimbirul și-a făcut loc pe lista ingredientelor din foarte multe produse naturiste.

În curele de slăbire ghimbirul este foarte bun aliat pentru că stimulează metabolismul contribuind la arderea mai rapidă a grăsimilor.

Este clar că nu ar trebui să ne lipsească acest aliment din casă. Unii îl preferă în stare naturală (rădăcină de ghimbir), alții sub alte forme mai ușor de folosit și dozat. Din această ultimă categorie, cred că următoarele 3 alimente pe bază de ghimbir sunt cele mai folosite și ar fi bine să le aveți la îndemână și să le folosiți frecvent.

Ceai de ghimbir

Sunt persoane care preferă ceaiul din rădăcină proaspătă de ghimbir. Eu am încercat de câteva ori să-l fac așa, dar îmi ieșea prea concentrat. E mult mai simplu cu un ceai gata preparat, foarte simplu de dozat și la fel de eficient, mai ales că pe piață sunt foarte multe sortimente de ceaiuri în combinații pe care acasă mi-e mai greu să le obțin. Nu beau zilnic ceai de ghimbir, dar atunci când sunt răcită sau am probleme digestive, apelez la el.

Pudra de ghimbir

Când nu ai la îndemână rădăcină proaspătă de ghimbir, este foarte bună și pudra. Ea poate fi folosită atât pentru prepararea ceaiurilor, cât și pentru condimentarea mâncărurilor. Pudra aceasta se păstrează foarte mult timp în borcane de sticlă închise etanș și are aceleași proprietăți ca ghimbirul crud, doar că te scapă de curățat și dat pe răzătoare rădăcina aceea tare.

Ulei de ghimbir

ulei de ghimbirEu nu l-am folosit până acum, dar am văzut chiar acum câteva zile o rețetă la care era nevoie de un astfel de ulei de ghimbir pentru marinarea preparatului. Atunci am aflat și eu pentru prima dată că există ulei de ghimbir. Inițial mi-am imaginat că este un ulei cu gust foarte intens, apoi am văzut că doar 37% este de fapt extract de ghimbir și restul este ulei de rapiță și ulei de soia.

Uleiul de ghimbir este bun și la bucătărie (în sosuri, salate, supe sau tocănițe), dar util și pentru alte lucruri cum ar fi masajul care să aline anumite dureri. Pentru dureri musculare, de spate, de gambe, cam de orice, se masează locul respectiv cu ulei de ghimbir (poate fi pur sau diluat cu ulei de cocos sau de altă natură, dacă uleiul de ghimbir este foarte concentrat). Câteva picături de ulei de ghimbir puse pe o batistă și mirosite în timpul mersului cu mașina te scapă de răul de mișcare.

Rețineți că ghimbirul este un ingredient al cărui consum are foarte multe beneficii pentru sănătate, dar consumat excesiv poate deveni toxic! Voi cât de des folosiți ghimbir? Îl preferați în stare crudă sau sub formă de ceai, pudră sau ulei de ghimbir?

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Nu folosesc 🙂 ))
    Stiu ce beneficii are, am folosit cand alaptam.
    Acum….na, teoria ca teorie, dar practica ne omoara ca mereu am pe lista de cumparaturi chestii practice, folosite de toata familia. Cand le introduc ceva nou in alimentatie….zici ca le dai cu parul asa ca mai bine pauza!
    Dar uite ca mi-ai adus aminte ce bun este pentru slabit asa ca o sa ma mobilizez oleaca sa vad daca functioneaza la mine 😀

    1. acuma sa nu iti imaginezi ca mananci un tort si beai ceai de ghimbit si slabesti, da?

    • Valeria Chertes
    • 13/06/2017
    Răspunde

    Eu am folosit ceai de ghimbir.

    1. uite cine tine la sanatate!

  2. Răspunde

    Eu cresc ghimbir in ghiveci: adica am ghimbir cu adevarat proaspat si gratis :D.
    Cu ceaiul de ghimbir, am o felie f. subtire…si multa lamaie. Habar nu am daca a ajutat ficatul dar mi-e mult mai bine (e drept, facui multe schimbari pt asta).

    Cred ca merge pus in limonade. Acum vine caldura asa ca pun o sticla de apa cu o lamaie taiata la frigider, asa ca pot sa pun si cate o felie de ghimbir (taiata marunt).

  3. Răspunde

    Ceai de ghimbir consum si eu si ma declar multumita de efectele pe care le are asupra organismului. Avand in vedere ca am greturi aproape in fiecare dimineata (probleme medicale), e cu atat mai util in cazul meu. Recomand cu drag acest ingredient, indiferent de forma sub care este folosit.

    • Tatiana Sorina
    • 14/06/2017
    Răspunde

    Apoi tot am zis ca iau si eu si tot nu mi se lipeste de mana. Am un prieten de familie de il foliseste zilnic. Bun articol!

    • Oana Maria
    • 14/06/2017
    Răspunde

    Eficient pentru sanatatea noastra

    • ghelbere elena
    • 14/06/2017
    Răspunde

    Stiu ca are foarte multe beneficii. Am incercat sa-mi fac si sa beau ceai de ghimbir, dar nu-mi place si nu pot sa-l beau. Am sa caut pudra.

    • Iacob Elena
    • 23/06/2017
    Răspunde

    Am luat si eu un sirop pe baza de ghimbir acum ceva timp pentru raul de miscare, pur si simplu aveam un rau si dimineata cand ma spalam pe dinti! Iar acest sirop m-a ajutat foarte mult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares