5 sfaturi de la specialiști pentru un acoperiș ieftin și rezistent

Vara este anotimpul în care se lucrează cel mai mult în domeniul construcțiilor. Unii acum își construiesc casele, alții se ocupă de reparații. Unul din elementele cele mai importante, atât la o casă noua, care abia se ridică, cât și la una veche, ce necesită reparații, este acoperișul. Nu degeaba există vorba din bătrâni ”a avea un acoperiș deasupra capului”. Este clar că vremea acoperișurilor din paie sau stuf s-a dus de mult. Acum toată lumea caută să monteze acoperișuri cât mai rezistente, cu un aspect plăcut și pentru care să nu trebuiască scoși prea mulți bani din buzunar. Cum reușim să facem asta? Ținând cont de sfaturile primite de specialiștii în domeniu.

1. Alegeți materiale clasice, ieftine dar rezistente

acoperiș tablăÎn ultimii ani, pe piața materialelor de construcții au apărut multe tipuri noi de acoperișuri. Nu neagă nimeni avantajele lor dar majoritatea sunt foarte scumpe și românii nu stau foarte bine la capitolul buget. Specialiștii ne atrag atenția că nu trebuie neapărat să facem un credit la bancă pentru a monta ultima fiță în materie de acoperișuri. Tabla zincată rămâne o opțiune foarte bună pentru românii cu venituri mici. Dovadă stau acoperișurile caselor vechi, de peste 20 – 30 de ani, care încă rezistă. Și pentru că aspectul estetic contează și el foarte mult, tot specialiștii ne oferă varianta unei table zincate cutate ca cea de aici. Aceasta are un preț accesibil și este disponibilă în mai multe culori sau chiar poate fi vopsită în culoarea dorită.

2. Atenție la prețul montajului

Atunci când vă faceți calculele în ceea ce privește construirea sau refacerea acoperișului, nu trebuie să vă limitați la costurile materialelor, ci trebuie să le aveți în vedere și pe cele pentru lucrare. Pentru un acoperiș din țiglă ceramică nu plătiți un preț mai mare doar pentru plăcile respective, ci și pentru mâna de lucru pentru montarea lor. Din punctul acesta de vedere, tot tabla metalică de tipul celei de pe acest site rămâne cea mai bună opțiune pentru că se montează ușor și prețul manoperei este mai mic.

3. Nu lăsați montarea acoperișului pe mâna amatorilor

Am auzit deseori oameni nemulțumiți că au pus tablă pe casă și au probleme (că le pică apă prin pod sau că se aude urât când bate vântul). Nu este cazul să dăm vina pe acoperiș, ci pe cel care l-a realizat, Că tot vorbeam despre tabla zincată cutată, care este foarte ușor de montat, chiar și aceasta trebuie să fie prinsă de către o persoană cu experiență, care să știe cum trebuie făcută o izolație corectă, cât trebuie să se petreacă foaie peste foaie și cum trebuie prinse acestea pentru ca viscolul să nu își facă loc pe sub tablă. Cu atât mai mult materialele mai pretențioase, de tipul țiglei, trebuie montate cu atenție doar de către profesioniști.

4. Asigurarea ventilației

O greșeală pe care o fac mulți din cei care angajează amatori pentru a  se ocupa de construcția sau recondiționarea acoperișului este că uită complet de necesitatea asigurării unei bune ventilații. Din dorința de a avea izolația perfectă, cei mai mulți uită să permită aerului să circule prin poduri sau printre elementele care alcătuiesc acoperișul (de pildă printre tabla zincată, structura de lemn și folia sau stratul de fibră de sticlă). Așa apar condensul, apoi umiditatea foarte crescută care va duce la formarea mucegaiului, apariția insectelor, deteriorarea lemnului folosit pentru susținerea acoperișului. Plus că, pe timp de vară, se va reține o cantitate foarte mare de căldură.

5 . Calcularea corectă a pantei

Indiferent de materialul folosit pentru realizarea acoperișului  (țiglă ceramică, tablă zincată simplă sau cutată, sau plăci bituminoase), o atenție deosebită trebuie acordate pantei. Aceasta trebuie calculată în funcție de locație și de mărimea casei. Un unghi de înclinare prea mic poate aduce mari probleme, mai ales pe timpul iernii, când zăpada va rămâne blocată pe acoperiș și, dacă stratul de zăpadă este foarte gros, poate fi afectată inclusiv structura de susținere a acoperișului.

Concluzia este una simplă – nu trebuie neapărat să montăm cel mai scump acoperiș. Chiar și unul ieftin, de tipul celui din tablă zincată, este foarte bun și rezistent dacă se respectă anumite reguli de montare. Nu spun că țigla sau alte tipuri de materiale nu sunt bune. Dar, pentru cei care caută calitate și rezistență la un preț mic, tabla este o opțiune foarte bună. Costurile de montaj sunt și ele mici, materialul este ușor și arată destul de bine, mai ales că tabla aceasta cutată se poate și vopsi și vopseaua rezistă destul de mult pe ea.

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Barbalata Mirela
    • 11/07/2016
    Răspunde

    Mersi Cristina de sfaturi. Sincer nu m-a interesat pana acum sa aflu ceva despre acoperisuri. Probabil unde stau la bloc 🙂
    Dar este bine de stiut 🙂

    1. Putina informatie nu strica niciodata.

    • Rox
    • 11/07/2016
    Răspunde

    Chiar era necesar sa citesc acest articol. Mama vrea sa renoveze casa de la tara si doreste sa inceapa cu acoperisul. Trebuie sa-i povestesc tot ce am citit aici. Multumim!

    • stoica claudia
    • 11/07/2016
    Răspunde

    Multumim pentru sfaturi ,un articol foarte interesant ,o sa tin cont de ele cand o fi cazul

  1. Răspunde

    Eu habar nu aveam de toate chestiile astea 😀

    1. Poate pentru ca nu ai acoperis?

  2. Răspunde

    Sfaturi utile pentru oricine isi doreste sa isi schimbe acoperisul. O sa ii trimit articolul vecinului care tocmai si-a achizitionat o parte din materiale.

    1. sa te pregatesti de boncanit, daca e pe asa

      • María
      • 02/05/2021
      Răspunde

      Eu la fel trebuie să schimb acoperișului îmi ploua in casa dar nu știu ce material sa pun sa fie bun și eftin mulțumesc

    • Anda Stanciu
    • 13/07/2016
    Răspunde

    Mulțumim de informați sunt bine venite

    • Vasile Rotaru
    • 13/07/2016
    Răspunde

    Un articol interesant,bine de luat in seama,mai ale ca in micul viitor daca pot spune asa va trebui sa reconditionez acoperisul casei batranesti.

    1. Sper sa va fie de folos sfaturile acestea.

    • Tatiana Sorina
    • 13/07/2016
    Răspunde

    Bun bun articol,eu anul asta (daca imi ajuta dumnezeu) vreau sa il schimb. Multumim!

    1. Spor la treaba dar nu poate fi doar reparat?

    • Nicolae Claudia
    • 13/07/2016
    Răspunde

    Chiar daca stam la bloc, e bine sa stim cu totii astfel de informatii. Multumim

    1. Sa stii ca am vazut si blocuri cu acoperis din tabla 😛

    • ghelbere elena
    • 14/07/2016
    Răspunde

    Ai scris un articol interesant si foarte bine documentat. Cine vrea sa-si repare sau sa-si inlocuiasca acoperisul casei poate merge cu incredere pe mana ta.

    • Hacman Mariana
    • 15/07/2016
    Răspunde

    Un articol cu informatii folositoare tuturor,fie ca stam la bloc sau la casa..nu stim niciodata ce ne rezerva viata …cand ne asteptam mai putin aceste informatii ne vor fi utile…

    • Lamiita P
    • 16/07/2016
    Răspunde

    De aia zboara acoperisurile la orice adiere de vant, majoritatea puse de amatori si cu materiale de proasta calitate. Desi stau intr-un bloc de 3 etaje, am acopersis si vad ca rezista eroic( sper sa nu-l deochi)

    • dumitrescu elena
    • 17/07/2016
    Răspunde

    un articol interesant ,majoritatea fac reparatii cu amatorii si dupa aceea sunt dezamagiti .trebuie sa fi informatb sa calculezi sa masori ,sa te gandesti la multe altele pentru ca totul costa nu este atat de ieftin inat daca gresesti sa repari repede

    • Vio Cretu
    • 21/07/2016
    Răspunde

    Si sotul meu tot cauta genul asta de articole, cred ca o sa fie fericit cand o sa ii arat ca am ceva atat de detaliat.Inainte sa ne mutam, locuiam intr-un bloc vechi iar cand ploua, ploua si in apartamente :)) … e de-a rasul, plansul daca stai sa te gandesti. In fine, ne-am pus pe treaba, am pus un banut de o parte si ne-am luat ceva in Cosmopolis… o sa ii arat sotului meu articolul.Multumesc pt info!

    1. Răspunde

      Si eu am stat la bloc, etaj 4 din 4 si stiu cum e. Nu e de ras 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares