Sfaturi care te vor ajuta sa alegi plita incorporabila potrivita

cook-750142_960_720Tot mai multi romani renunta la aragazul clasic, mizand pe mai modernele plite si cuptoare incorporabile. Pe langa faptul ca ele ocupa mai putin loc si au un design mai mult decat placut, aceste electrocasnice vin si cu tehnologii de ultima ora, care permit gatitul in timp mai scurt si in conditii de maxima siguranta. Iti doresti o plita pentru ca vrei o bucatarie care seamana cu cele pe care admiri in reviste si nu stii care e mai potrivita pentru nevoile tale: o plita clasica pe gaz, cu doua sau patru arzatoare, sau o plita vitroceramica electrica? Iata cateva sfaturi care sigur te vor ajuta sa faci cea mai buna alegere.

Plita vitroceramica este cel mai simplu de folosit si curatat

Daca esti un incepator intr-ale gatitului, cu siguranta ai nevoie de o astfel de plita. Modelele noi de plite vitroceramice permit setarea foarte simpla a treptei de putere pentru fiecare arzator. E mult mai simplu sa pui sarmalele la o treapta mai mare si laptele celui mic la cea mai joasa treapta de putere, prin doar cateva apasari de boton. In plus, daca reusesti sa o si murdaresti foarte des, ar trebui sa stii ca plita electrica cu baza din sticla ceramica securizata este mult mai usor de curatat decat un aragaz clasic sau plita pe gaz.

Plita cu doua arzatoare este ideala daca intri rar in bucatarie

Gatesti ocazional sau ai de gand sa folosesti plita doar pentru a prepara cafeau de dimineata si a incalzi semi-preparatele cumparate seara, in drum spre casa? Nu are sens sa cheltuiesti bani si sa ocupi spatiu inutil cu o plita cu mai mult de doua arzatoare. Cafeaua va fi la fel de gustoasa, indiferent ca o prepari pe o plita vitroceramica imensa sau pe o plita cu gaz cu doua arzatoare. Alegand o astfel de plita micuta, din inox, de la Arctic, vei scapa si mai ieftin si vei avea si un produs bun, cu aprindere integrata si sistem de siguranta.

Plitele pe gaz sunt cele mai ieftine

Fiind apropiate de aragazuri, atat ca design, cat si ma mod de gatire, plitele incorpotabile pe gaz sunt cele mai raspandite si mai ieftine.  In functie de materialul din care sunt fabricate baza sau gratarele, preturile pot fi ceva mai mari sau mai mici dar si durata de viata va diferi. Astfel, desi e mai sensibila la pete si zgarieturi, o plita din inox este mult mai rezistenta decat una din tabla vopsita, la fel cum gratarele din fonta sunt de preferat in locul celor din otel emailat din acelasi motiv.

Plita electrica vitroceramica se incalzeste dar se si raceste greu

Ce inseamna asta? Inseamna ca vei gati, poate, ciorbita intr-un timp mai lung decat cel de care ai fi avut nevoie pentru a o prepara pe plita cu gaz. Partea buna este ca, racindu-se mai greu, mancarea va fi mentinuta calda timp indelungat si nu vei fi nevoita sa reincalzesti mancarea, lucru care in mod cert ii modifica gustul.  Totusi trebuie sa tii cont ca, desi plita electrica are un randament mai mare fata de plita pe gaz, curentul electric are un pret destul de mare la noi in tara si s-ar putea sa iesi mai ieftin fierband ciorba trei ore la plita pe gaz decat gatind-o timp de o ora la plita electrica.

Pe plita cu gaz poti folosi vasele de gatit pe care le foloseai si pana acum

E drept ca plita electrica arata mai bine si se curata mai usor dar, pe langa faptul ca este mai scumpa decat una pe gaz, ea iti va impune si alte cheltuieli. Va trebui sa investesti in vase noi in care sa poti gati preparatele preferate de familia ta. In vreme ce, pe plita cu gaz, poti folosi tuciul sau ceaunul  mostenit de la mama pentru a prepara cea mai buna mamaliga si cele mai gustoase sarmale, pe o plita electrica de tipul celei de aici nu poti folosi decat vase cu fundul plat. Ia in calcul si acest aspect!

Eu sper ca sfaturile mele va vor fi de folos celor care inca nu v-ati decis ce tip de plita sa cumparati. Nu va pot spune eu ce anume sa alegeti, doar sa  va ajut sa descoperiti avantajele si dezavantajele celor doua tipuri de plite incorporabile. Un lucru e sigur, pentru oricare din ele ati opta, el va da mult mai bine in noua bucatarie decat vechiul aragaz cu cuptor incorporat, si va fi mai simplu si mai sigur de utilizat.

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Aluculesei Brindusa
    • 17/02/2016
    Răspunde

    iti multumesc mult de sfaturi.Atata ce ma oftic ca nu gasesc o plita,pe gustul meu.Sfaturile tale s-ar putea sa ma ajute 🙂

    • Mara
    • 17/02/2016
    Răspunde

    N-am incercat plita ceramica. Sunt adepta plitelor pe gaz. E bine de stiut avantajele si dezavantajele ficarui lucru pentru a putea alege in cunostinta de cauza. Multumesc!

    • Irina Sima
    • 17/02/2016
    Răspunde

    Imi aduc aminte cu nostalgie de plita bunicii. Acum ne-am modernizat ce sa zic… eu as prefera totusi o plita pe gaz. La tara facuse din fonta un tip de plita pe care il asezam pe aragaz. Era usor de folosit, sigura, dar greu de curatat. Avantajul era ca si incalzea camera. Oricum, spre deosebire de ochiurile de la aragaz plita zic eu este mai eficienta. Multumesc de sfaturi, foarte utile!

    • stoica claudia
    • 17/02/2016
    Răspunde

    Un articol foarte interesant,multumim frumos

    • George
    • 17/02/2016
    Răspunde

    Eu am ales o plita pe gaz incorporabila pentru ca sa putem folosi si vasele pe care le puteam folosi inainte. Are 4 arzatoare iar gratarele sunt din fonta. O folosim zilnic si suntem multumiti. Are un design placut si da oarecum o nota de eleganta bucatariei.

    • ghelbere elena
    • 17/02/2016
    Răspunde

    Ca de obicei sfaturi foarte bune. Eu am un aragaz care este inca foarte bun si mai ales coace foarte bine. O sa tin cont de sfaturile tale cand imi voi schimba masina de gatit.

    • Hacman Mariana
    • 25/02/2016
    Răspunde

    Deocamdata nu ma pot lauda decat cu aragazul))nu am plita dar in scurt timp imi voi cumpara..ttrebuie..

  1. Mi-am ales plita de la un brand in care am avut incredere. Sunt multumita de design si de cum functioneaza. Eu am ales una clasica pe gaz, dar cu un design frumos!

    1. Sa o stapanesti sanatoasa si sa te tina mult. Daca o convingi sa gateasca singura, sa imi spui si mie cum ai reusit, te rog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares