Despre oua, gaini, cifre si sanatatea noastra

Stiti povestea „Punguta cu doi bani”, nu? Ei bine, eu n-am o gaina pe care sa o bat ca sa imi faca oua. Imi cumpar ouale de la supermarket. De la piata e exclus sa le iau pentru ca, in piata din zona mea, se vand niste pulpe de pui pe care nu le-as da nici cainelui. Pe alea macar le vad cum arata dar oul nu stiu cum e. Pana acum vreo trei saptamani, am cumparat oua Winny, marca proprie a unui magazin, poate stiti si voi care. Nu ma uitam decat la termenul de valabilitate de pe carton si credeam ca sunt oua bune pentru ca scrie pe ele Categoria A. In viziunea mea, daca la clasa energetica A e cel mai bun, ouale mele de categorie A ar trebui sa fie bune.

De multe ori au fost ok. Au fost insa si situatii in care nu mi-a placut textura oului, culoarea sau mirosul cand incepeam sa il gatesc. Credeam ca sunt ele vechi si se joaca oamenii cu termenul de valabilitate de pe ele. M-am prins ca nu era asa abia in ziua in care am citit un articol despre semnificatia codurilor de pe oua. Am aflat ca:

  • eggs-551292_960_720ouale al caror cod incepe cu cifra 3, sunt cele mai infecte, provenite de la gaini crescute in baterii, cu numai Dumnezeu stie ce hormoni pe post de hrana, gaini care nu vad lumina zilei si ajung la maturitate in doar cateva zile. Gaina de la care provine acest ou, imparte aceeasi cusca minuscula cu alte cinci gaini, astfel ca fiecarea dintre ele ii revine un spatiu de marimea unei coli A4. Practic nici nu se misca saraca!
  • ouale care au coduri care incep cu cifra 2, nu vin nici ele de la gainuse cu mult mai fericite. Au parte de acelasi spatiu restrans(sunt tinute pana la 18 gaini pe metru patrat), sunt crescute tot in mediu inchis(insa la sol, nu in baterii), private de lumina soarelui si cu hrana … nu se stie de ce fel.
  • ouale cu cifra 1 cica ar fi ouale provenite de la gaini care sunt lasate libere, cu hrana naturala dar necontroloata. Problema e ca eu nu am vazut nici un ou care sa aiba cifra 1. Se pare ca ele nu prea se gasesc in supermarketuri. Eu am gasit de la o singura firma, cu A si nu ii dau numele. De ce? Pentru ca nici puiul lor fericit nu e foarte fericit. E mai fericit decat altii dar… nu e cel mai fericit 🙂
  • ouale pe care gasim coduri care incep cu 0 cica ar fi cele mai bune. Ele sunt ouate de gaini crescute in aer liber si hranite cu hrana ecologica adica totul perfect natural, doar boabe fara hormoni si iarba fara pesticide.

Dupa cum va dati si singuri seama, toata lumea ar trebui sa manance oua cu cifra 0. Ei bine, mai mult de jumatate 3/4 din ouale din supermarket sunt cu cifra 3. Si alea de le luam eu erau la fel.

bottegaverde.ro

Alea cu cifra 1 sunt sigure doar daca ai bunici la tara sau gasesti o sursa de incredere(o babuta din piata) de la care sa cumperi oua mereu. Nu sunt ele stampilate dar esti sigur ca sunt categoria 1. Le-am incercat si pe alea cu 2 si nu mi s-au parut cu mult diferite de cele cu 3. Pretul, insa, e diferit. Daca la un carton de 30 de oua Winny plateam 13 lei, la unul cu tot atatea oua, Tonelli, cu cifra 2 stampilata, platesc 19 lei.

Am ajuns apoi si la cele cu cifra 0. Astea clar sunt si mai scumpe. Pretul unui ou trece de un leu, deci faceti voi socoteala cat costa un carton! Daca sunt diferite? Da, sunt. Au un plus de gust, albusul are alta consistenta, galbenusul are o alta culoare, mirosul este diferit. Totusi, in calitate de copil crescut pe oua de la bunica, mie nu poate sa imi spuna cineva ca ouale astea sunt eco, bio sau cum le-or mai numi ei. Or fi mai sanatoase decat restul dar clar nu-s ca cele de tara.

Voi, de care cumparati? Credeti ca se merita sa dam pana la de doua ori si jumatate mai mult pe un carton de oua? Chiar credeti ca alea sunt eco si sunt sanatoase? Sincer, eu nu mai am incredere in nimic.

Etichete: , , , , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • stoica claudia
    • 08/02/2016
    Răspunde

    Acu aud si eu de la tine cum sta treaba cu codurile chiar nu stiam ,eu sa fiu sincera eu nu prea cumpar oua ca am cateva gaini car imi oua stau la curte ,asa ca eu consum oua proaspete ,dar se mai intampla sa nu imi oua gainile si trebuie sa cumpar asa ca sfatul tau este foarte bun ,multumesc frumos

    • tatiana sorina
    • 08/02/2016
    Răspunde

    Foarte rar cumpar dar ma uit doar la data expirarii. Stau la casa si am gainuse si ma bucur ca pot manca un ou fara sa imi fie frica ca patesc ceva.

    • tatiana sorina
    • 08/02/2016
    Răspunde

    Foarte rar cumpar dar ma uit doar la data expirarii. Stau la casa si am gainuse si ma bucur ca pot manca un ou fara sa imi fie frica ca patesc ceva.

    • dumittrescu raluca
    • 08/02/2016
    Răspunde

    foarte rar cumpar oua ,eu primescde la tara ,dar chestia cu codurile nu stiam ,iar ca sunt ecologice ,bio sau altfel nu cred nici o iota

    • ghelbere elena
    • 08/02/2016
    Răspunde

    Tot de la supermarket imi cumpar si eu. Rar cand ajung la tara mai cumpar de la o vecina in care am incredere oua, faina de porumb, faina de grau si branza de vaci, dar asta se intampla de doua ori pe an cand merg la mormintele parintilor.

  1. Răspunde

    Da, am aflat si eu asta de la o emisiune Te pui cu blondele unde invitata a fost Andreea Marin, care a explicat ce inseamna cifrele de pe oua. Marturisesc ca eu in afara de marime nu ma uitam la ce scrie pe ele, dar dupa cele aflate o sa ma uit cu siguranta.

    • Ana Ardeleanu
    • 09/02/2016
    Răspunde

    Si eu am fost crescuta cu oua de la tara, numai ca acum( mai ales in perioada iernii) nu prea mai fac oua gainile … Asa ca mai si cumparam, cam 30 buc pe luns. Nu m-am uitat niciodata la stampile, decat la data expirarii… De obicei, cumpar doar oua de Agricola, de la Penny. Acestea mi se par mai gustoase si au galbenusul mai portocaliu. Nu am acum un astfel de ou in frigider sa spun ce numar are pe stampila dar cu siguranta saptamana aceasta cand voi merge la cumparaturi, o sa ma uit cu atentie la asta.
    In concluzie, nimic nu mai este sanatos, si ne mai si miram ca ne imbolnavim…

    • Hacman Mariana
    • 15/02/2016
    Răspunde

    Doamne !Chiar nu stiam!Am cumparat si eu oua de la supermarket chiar daca am gaini nu fac oua tot timpul…ne mai miram de ce suntem asa sanatosi)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares