Farmaciile nu se hotarasc cum trebuie folosit cardul de sanatate

cardul de sanatate

Stiti deja povestea cu mine, client fidel al farmaciilor. Ba pentru mine, ba pentru mama sau pentru bunici, calc destul de des pragul farmaciilor. Pana acum doua luni nici nu stiam ca trebuie prezentat cardul de sanatate si la farmacie. Dadeam reteta, mi se cerea o serie si un numar al cartii de identitate si gata. Din cate stiu, nici la TV nu prea s-a anuntat treaba asta. Credeam ca el e necesar numai la cabinet, in momentul in care mergi la consultatie sau pentru reteta lunara. Va dati seama ca nu tin zilnic dupa mine cardurile de sanatate ale membrilor familiei pentru ca ma tem sa nu le pierd. In octombrie, la farmacie, mi-au spus ca, pentru a putea cumpara medicamentele de pe reteta compensata, trebuie sa am si cadrul de sanatate al beneficiarului. Cu chiu cu vai, mi-au eliberat reteta fara cardul respectiv pentru ca statusem foarte mult la coada si nu eram dispusa sa mai stau o data.

Luna trecuta, m-am dus, dupa cum mi s-a cerut, cu cele doua carduri de sanatate ale bunicilor si totul a fost in regula. Am luat „sacul” de medicamente, am semnat, am platit si mi-am vazut de drum. Luna asta, m-am prezentat, ca si data trecuta, cu reteta si cardurile bunicilor. Ei bine, nu mai sunt suficiente cardurile, acum vor si o copie de pe buletin. Evident ca nu aveam asa ceva la mine. M-am enervat si am plecat.

Am revenit azi la farmacie(aceeasi farmacie) cu retele, cardurile si copiile de pe buletin. Imi vine randul, ii dau farmacistei documentele si… ce credeti? Nu e bine, nu imi poate elibera reteta in baza lor. Imi trebuie cardul meu de sanatate si buletinul meu pentru ca eu sunt „imputernicitul”, „delegatul” care ridica reteta pentru ei. Pai stai tanti, acum doua zile imi cerusi altceva. Ca sa nu mai zic ca, daca eu nu as avea card de sanatate(poate nu sunt asigurata), ce facem, nu le mai dai nici oamenilor astora pastilele de care au nevoie?

bottegaverde.ro

Intr-un final, dupa o discutie cu o colega, in depozit, farmacista mi-a facut marea favoare de a-mi elibera cele doua retete. Acum stau si ma gandesc daca, nu cumva, luna viitoare nu ar trebui sa ma prezint acolo si cu certificatul de nastere, cel de casatorie si, eventual, cardurile de sanatate ale tuturor vecinilor de pe strada. Sincer, nici nu stiu daca este vina farmacistilor sau a celor de „mai sus” care modifica reguli si regulamente de la o zi la alta, incercand sa ne faca viata mai imposibila decat este deja. Nici nu mai conteaza. Important e ca nimic nu se face in favoarea noastra, ci spre castigul nu se stie cui.

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. hmmm…ce pot spune se parea ca nici farmacistele nu stiu ce vor …eu nici macar nu am card de sanatate pentru ca nu mi-a venit 😀

    • Dodoi Daniela
    • 02/12/2015
    Răspunde

    Nu cred ca banalul card o sa ajute la centralizarea pacientilor,o sa usureze munca medicilor ori a farmacistilor.Un întreg sistem dat peste cap ,bani aruncati pe fereastra si multi nervi.?

    • David Ionela
    • 02/12/2015
    Răspunde

    Mi se par an zadar mai mult te ancurca cu cardurile astea si niste bani aruncati

    • Tatiana Sorina
    • 02/12/2015
    Răspunde

    nici ei nu mai stiu ce vreau,oricum nu au nici un beneficiu

  2. Numai când am fost la dispensar și un bătrânel nu și-a putut lua trimitere, că nu avea cardul de sănătate la el! Iar ceilalți de pe margine discutau: ”Ne-au mai dat și card de sănătate, să avem ce pierde!” :))

    • Mara
    • 02/12/2015
    Răspunde

    In concluzie : si-au mai rotunjit conturile unii in urma introducerii cardurilor si acum nu stiu cum sa ne convinga ca sunt foarte necesare. Niste jnapani tampiti!

    • stoica claudia
    • 02/12/2015
    Răspunde

    Doamneee,nu sunt normali ,dar eu ce fac daca nam card o sa mor acasa cu zile,vai de capul meu .Eu nu am card pentru ca nu sunt angajata stau acasa cu copiii,iar sotul e plecat in strainatate si ne intretine el .Sunt niste hoti ,mai sunt oameni care nau card ,oamenii aceea ce fac mor cu zile ,cum sunt eu

    • Elke
    • 02/12/2015
    Răspunde

    Doamne fereste,numai bolnav sa nu fi.Nu stiam ca trebuie sa ai si copie dupa buletin,vorba ta,pana la urma ne cere si certificatul de nastere sau certificat de proprietate 🙂

    • Amy
    • 02/12/2015
    Răspunde

    Vaiii, nu-ti spun cat m-a batut pe mine mama la cap sa merg sa-m activez rahatu’ asta de card! Mi-am facut timp intr-un final si m-am duc la medicul de familie sa-l ridic si totodata activez, dar din fericire n-am avut nevoie de el pana acum.
    Din punctul meu de vedere, cadrul de sanatate mi se pare o idiotenie, inca o hotie, bani furati de la noi, oamnii de rand!

    • Alina Mehedintu
    • 02/12/2015
    Răspunde

    Asa patesc si eu cand trebuie sa iau o reteta parintilor mei, ba imi cer cardul meu ba pe al lor. Sa se hotarasca si ele odata.

    • victorita
    • 02/12/2015
    Răspunde

    O mare prostie cu cardul de sănătate. Am pățit și eu cu o rețetă a mea.

    • Irina Mihai
    • 03/12/2015
    Răspunde

    Sa vezi in schimb ce cosmar este sa astepti sa intri la medicul de familie.De cand cu acest card datorita sistemului se asteapta foarte mult( pana baga asistenta datele…ba nu merge sistemul si atunci nu pot elibera retete si am inteles ca nici trimitere nu poate sa iti dea.)Am o bebelusa de 4 luni si mergem mai des la dr…si cat am fost insarcinata la fel..uram sa stau la coada imensa de la usa p diverse chestii.Urasc acest card nu imi aduce nici un beneficiu.

    • Claudia
    • 03/12/2015
    Răspunde

    Mie mi se pare o.idiotenie acest card care mai rau a ingreunat munca medicilor mai ales a celor de familie mereu se blocheaza

  3. Răspunde

    Am observat si eu aceeasi confuzie si in Brasov. Noroc ca eu iau medicamente doar pentru Dragos si el e minor, asa ca eu sunt imputernicita, dar ba imi cer si cardul si buletinul, ba doar buletinul, nici ele nu stiu.

    • Avramescu Evelina Mihaela
    • 03/12/2015
    Răspunde

    mi se pare o prostie destul de mare.

    • Lacramioara Baltag
    • 03/12/2015
    Răspunde

    Stiam ca trebuie card-ul la medic.. ma uit in portofel (nu atent) il vad.. Dupa consultatie cardul.. il prezint..(era cel european) ., fuga acasa, nu iti da reteta..nu poti fara. Mentionez ca reteta era pentru fetita mea. Ajung la farmacie.. avem nevoie de o copie dupa cartea mea de identitate.. iti mai si spune ca un medicament nu este in stoc si ca reteta este valabila doar 24 ore (il putem aduce, dar dureaza 48 ore- deci va trebui sa il cumparati)… In ritmul acesta, cu tot felul de acte, copii, date.. o sa ajung sa ma lipsesc de retele lor..

    • ghelbere elena
    • 03/12/2015
    Răspunde

    Se statea mult la farmacie pentru eliberarea unei retete compensate si cand nu era cardul de sanatate. Acum stai si mai mult daca ai si norosul sa pice reteaua o iei a doua zi de la capat cu coada si statul la ghiseu pana iti elibereaza reteta.

  4. Răspunde

    Ideea cu cardul trebuia sa fie una buna (cu accent pe „trebuia”). Ca se scapa de dulapurile pline cu dosare ale pacientilor, dosare pline de copii ale rezultatelor la analize, consultatii, retete eliberate de-a lungul anilor s.a.m.d. Dar cum la noi in Romania totul e pe dos, in loc sa fie un lucru bun asta cu dosarele pacientilor pe card, s-a transformat intr-un haos total.

    Da, mi se pare justificat sa ni se ceara cardul de fiecare data cand facem analize sau cand suntem consultati de medicul de familie, ca toate datele alea sa fie trecute in dosarul nostru electronic de pe card. Dar mi se pare stupid sa ni se ceara cardul cand suntem la farmacie, mai ales cand nu cumparam pastile pentru noi. Buletinul cred ca era suficient. Ca, nah, sa justifice intr-un fel cine a ridicat medicamentele de pe reteta. Cine stie, poate sunt batrani care pierd retetele compensate… si sa nu cumva sa se duca altii sa le ridice.

    Dar de la asta si pana la a te pune pe drumuri cu 4 carduri de sanatate, copii de pe buletine si alte chestii… e cale lunga. In tara noastra orice e posibil. Tragi-comica situatia.

    Mama tocmai a venit acasa de la serviciu si stiu ca uneori se duce la farmacie sa ridice medicamentele pentru o vecina care e semi-paralizata. Citind articolul tau, am intrebat-o ea cum procedeaza la farmacie. A zis ca i se cere doar cardul de sanatate personal. Atat. Poate depinde si de farmacie 😕
    Mama cred ca le ia de la sensiblu, ca sunt mai ok preturile in zona unde locuim noi.

    • Ficea Adina
    • 05/12/2015
    Răspunde

    are curioasa sunt sa vad un raport peste un an, spre exemplu , in care sa ni se spuna cat de eficient a fost si ce economii s-au facut la bugetul Sanatatii …
    Eu am card, pe care l-am primit desi nu mai sunt asigurat de 3 ani jumatate.
    Probabil ma aveau in baza de date .
    Am mers sa il activez si ce sa vezi? Nu mi-l activeaza pentru ca nu am asigurare….
    Am luat retete compensate pentru copii si la farmacie mi se cere cardul….
    Hmmm….Le zic ca medicul nu mi-l activeaza pentru ca nu am asigurare. Imi zice ca nu imi da reteta copiilor. Doar sa cumpar cu bani !
    Simteam ca explodez si le amenint ca sun la CAS si imi dau reteta.
    Mai e cineva in situatia mea?

    • Ficea Adina
    • 05/12/2015
    Răspunde

    Tare curioasa sunt sa vad un raport peste un an, spre exemplu , in care sa ni se spuna cat de eficient a fost si ce economii s-au facut la bugetul Sanatatii …
    Eu am card, pe care l-am primit desi nu mai sunt asigurat de 3 ani jumatate.
    Probabil ma aveau in baza de date .
    Am mers sa il activez si ce sa vezi? Nu mi-l activeaza pentru ca nu am asigurare….
    Am luat retete compensate pentru copii si la farmacie mi se cere cardul….
    Hmmm….Le zic ca medicul nu mi-l activeaza pentru ca nu am asigurare. Imi zice ca nu imi da reteta copiilor. Doar sa cumpar cu bani !
    Simteam ca explodez si le amenint ca sun la CAS si imi dau reteta.
    Mai e cineva in situatia mea?

      • --
      • 11/03/2016
      Răspunde

      Okay, pai si cum primiti reteta compensata fara asigurare la CAS?

    • Hacman Mariana
    • 06/12/2015
    Răspunde

    O mare prostie cu cardurile astea..ajungi la farmacie ba iti cere cardul ,ba iti spune ca nu merge sistemul sa le dai buletinul,bataie de joc…cel mai grav e atunci cand iti spune ca tre sa cumperi medicamentele,deci..platim la CNAS degeaba…cand ceva nu-i auzi decat sa spuna ca nu intra la compensat medicamentele respective….e strigator la cer!

    • Hacman Radu
    • 07/12/2015
    Răspunde

    Ma iau nervii numai cand aud cuvantul card,m-am saturat sa umblu cu reteta de la o farmacie la alta ca nu le merge sistemul…o mare prostie…bataie de joc,astia nu stiu ce sa mai faca cu banii..macar de ar face o investitie buna,folositoare populatiei!

    • Aniela
    • 12/12/2015
    Răspunde

    Ma ia durerea de cap la propriu,eu nu am card ca deh cand plateam milioane din salariul meu nu ii pasa nimanui si nu foloseam banii aia,acum cand nu am job nu merit nimic daca nu platesc.Sotul meu plateste asigurari de sanatate dar nu are card.Prima doctorita de familie la care a fost nu i-a comandat card,a doua i-a comadat dar i-au gresit numele,i-a comandat alt card si acum trebuie sa mearga sa il ia de CNAS,eu nu mai zic de cate ori am sunat la ei sa imi fac asigurare si nu stiau ce acte trebuie,ziceau ca nu la noi si am renuntat sa imi fac.In tara noastra mori cu zile.

    • Mihaica Iuliana
    • 17/12/2015
    Răspunde

    este chiar o bataie de joc, mai ales pentru saracii varstnici care isi cumpara pastilele si isi ridica retetele numai cu aceste carduri care ba merg ba nu merg si asa mai departe

    • Vlaescu Daniela!
    • 10/01/2016
    Răspunde

    Nu este vina farmacistelor, ca se cere cardul de sanatate! Acest card este obligatoriu, dat fiind faptul ca medicul incarca reteta respectiva pe el! In cazul in care titularul nu se prezita, imputernicitul trebuie sa aiba cardul si buletinul la el! Daca vre-una din farmaciste este de accord, sa va ajute, si sa va dea fara card, o face pe raspunderea ei. In cazul unui control, nu va putea justifica ca un apartinator al pacientului a ridicat reteta si va plana asupra ei acuzatia de frauda! Asta este sistemul si cu asta defilam….sa nu credeti ca de cealalta baricada,este usor! Sistem care nu functioneaza, carduri care se blocheaza, pacientii grabitii…asta s-ar putea rezolva prin informarea pacientului si prin obtimizarea sistemului(care clacheaza cand ti-e lumea mai draga).

      • cristina
      • 11/01/2016
      Răspunde

      Pai asta ma gandesc ca macar sa ne informeze si pe noi oamenii astia cum sa le folosim si cand trebuie sa le avem la noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares