Delicios si rapid – Tort de crema de zahar ars

Astazi va prezint reteta mea de desert pe care o pregatesc intotdeauna cand am musafiri – tort de crema de zahar ars. Se face simplu si nu am dat gres niciodata. Daca imi iese mie, care nu am deloc rabdare, iese oricui. Treaba e simpla. Se iau 12 oua, 350 de grame de zahar, un litru de lapte, esenta de vanilie, un praf de copt, faina, cacao si ulei si trecem la treaba. Punem vreo 70 de grama de zahar intr-o cratita smaltuita sau din aluminiu si topim zaharul la foc mic, pana se caramelizeaza. Apoi il intindem cat putem pe peretii vasului si il dam de o parte. Mixam zece oua cu 230 de grame de zahar, putina esenta de vanilie si cu laptele caldut(fiert in prealabil, chiar daca e lapte pasteurizat din comert). Turnam compozitia in cratita tapetata cu zaharul caramelizat si dam la cuptor, la foc potrivit. Nu uitati de cratita cu apa, pusa sub cratita cu prajitura pentru a obtine un desert perfect, fin!

O lasati la cuptor minim 40 minute si apoi incercati sa vedeti daca s-a legat compozitia, leganand usor cratita. Daca pare ca se tine si nu se rupe, inseamna ca e facuta si e momentul sa turnati blatul. Acesta se prepara ca un pandispan simplu, din doua oua, 50 de grame de zahar, doua linguri de faina, o lingurita de cacao, o lingura de ulei. Bateti albusurile spuma cu zaharul, incorporati galbenusurile, adaugati o lingura de ulei si apoi faina cu praful de copt. Nu uitati de putina esenta de vanilie si de lingurita de cacao. Mixati si turnati peste crema de zahar ars si dati din nou la cuptor pentru vreo 20 de minute, la foc mic. Blatul e subtire si se va coace repede.

Cand se coace, scoateti cratita pe aragaz si o lasati sa se racoreasca, nu sa se raceasca de tot. Apoi, clatinati si rascutici cratita usor intr-o parte si intr-alta si scoateti prajitura prin rasturnare, in asa fel incat blatul de cacao de deasupra sa vina dedesubt, acolo unde e locul oricarui blat de prajitura. Siropul ramas de la zaharul ars va fi absorbit de blat si veti obtine un desert care are si blat delicios insiropat si o parte cremoasa si delicioasa.

Etichete: , ,
Previous Post Next Post

Comments

    • pusa raisa
    • 06/09/2015
    Răspunde

    Esti cea mai buna gospodina, asa fac si eu ,e delicioasa si nu dai niciodata gres. Se serveste rece dela frigider. O zi buna iti doresc ,te pup <3

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 06/09/2015
    Răspunde

    O bunatate,iti lasa gura apa,si mie imi place acest tort!

    • Lamiita D
    • 06/09/2015
    Răspunde

    E super si daca vrei sa te rupi in figuri poti sa-l ornezi si cu frisca

  1. asta este desertul preferat al sotului meu, cateodata ii mai fac cate-o bucurie dasta delicioasa. Sa ai pofta!

    • Tudor Alexandra
    • 06/09/2015
    Răspunde

    Zău că ar trebui să-ți faci și un blog culinar. 😀 Eu de obicei fac numai crema, fara blat, dar am facut o data si a ieșit foarte bine, cam ca a ta.

      • cristina
      • 07/09/2015
      Răspunde

      sa nu exageram; eu gatesc doar de nevoie :)))

    • Lucica Lazar
    • 07/09/2015
    Răspunde

    O prajitura foarte gustoasa.As manca oricand aceasta prajitura <3

    • gutu adriana
    • 07/09/2015
    Răspunde

    iubesc crema de zahar ars..am citit undeva ca poti pune si piscoturi de sampanie deasuprea cand e aproape facuta..:-)

    • Myrvold Laura L.
    • 09/09/2015
    Răspunde

    Arata bine ! …si eu fac destul de des crema de zahar ars, dar o sa o incerc si cu blat, pare delicios ! …multumim pentru reteta, Cristina <3

  2. Foarte ingenios! Felicitările mele! 🙂
    Și eu mai fac câteodată un tort asemănător, doar că pun mai întâi mere sau rabarbură cu zahăr și peste ele torn blatul.

    • Hacman Radu
    • 19/09/2015
    Răspunde

    O bunatate! Cand vine vorba de delicii sunt primul! Se pare ca ai pregatit desertul de Ziua mea)))

    • Hacman Mariana
    • 28/09/2015
    Răspunde

    Mai, mai , mare noroc are sotul tau cu asemenea comoara la casa: desteapta, frumoasa, gospodina si cu un suflet de aur! Merita incercat arata super bine tortul!

    • Mihaica Iuliana
    • 28/09/2015
    Răspunde

    Interesant, il incerc si eu. Vreau si eu, mai ai? Tare curioasa ce gust are si textura. Yummy.

    • Oprea Alexandru
    • 30/09/2015
    Răspunde

    Duminica Iulia nu mai scapa. O pun si eu sa imi faca un astfel de tort, Tare curios sunt de gustul lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 shares