De ziua Oceanului Planetar

ziua Oceanului Planetar

Toata lumea are o zi: eu, tu, cateii, plantele. Astazi este ziua maretului Ocean Planetar, un spatiu atat de frumos atat cat a fost descoperit si cu multe secrete inca tinute in adanc. Admir oceanul si ma tem de el. Ma tem sa nu se supere si sa ne inghita pe toti. Pentru ca poate. Multe angajamente nu sunt respectate semn ca nu avem respect pentru ocean si tot ce ne ofera el. In multe mari orase de pe mapamond, Greenpeace a ales sa sarbatoreasca aceasta zi prin proteste la adresa politicii neprietenoase cu apele planetare. De pe site-ul ONU, am aflat ca tema aniversarii Oceanului de anul acesta este „Impreuna, avem puterea de a proteja oceanul”. Puterea da dar vointa nu. De ce sa protejam noi intinsul asta de ape care ne hraneste burtile cu multele lui specii de pesti si privirile cu multitudinea de peisaje din adancuri, rupte parca din povestile cu sirene? Cine are nevoie de plamani sanatosi?

Ziua Oceanului Planetar se sarbatoreste in fiecare an pe 8 iunie, din 1992. Ziua Oceanului Planetar este, în fiecare an, o ocazie de a onora produsele pe care oceanul le oferă economiei mondiale posibilitatea de a-l naviga si aminteste de fiecare data situatia precara in care se afla Oceanul Planetar care, in urma poluarii intensive a apei, a pierdut pe parcursul istoriei zeci de specii de animale si plante acvatice. Oceanul Planetar insumeaza aproape 97% din volumul total al hidrosferei („invelisul de apa al globului terestru”). Doar asa ca fapt divers, va spun ca cantitatea de gunoi care este aruncata in oceane anual este de trei ori mai mare fata de cantitatea de peste prins. E mult? E putin? Voi ce ziceti? Poate in cativa ani reusim sa distrugem toate barierele de corali. Ca de putut, putem!

Daca ne placea apa oceanelor albastra si plimbarile la apus pe plaje cu iesire la ocean, ar trebui sa ne placa sa il si protejam ca sa ii putem ura cu adevarat „La multi ani!”. Apropo de culoare, ca o curiozitate pentru cei care raman cu gura cascata la Discovery contempland culoarea apei, aflati ca oceanele sunt albastre pentru ca apa absoarbe undele electromagnetice aferente culorilor rosu, portcaliu si galben intr-o masura mai mare decat absoarbe lumina cu lungime de unda mai mica, adica albastrul. 

Si, daca nu vreti a aveti grija de ocean asa de buna voie, ar trebui sa va ganditi ca 90% din ghetari sunt sub apa si nu la suprafata si ca daca nu incercam sa mai limitam actiunile care duc la cresterea si mai acelerata a temperaturilor, cresterea oceanului cu numai 3 metri ar face sa dispara orase precum New York sau Londra. 

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares