Tu ce alegi dintre album foto clasic și fotocarte?

Scotoceam, zilele trecute, prin cutia cu amintiri (o valiză mare în care am strâns poze de peste tot, felicitări, vederi și diverse suveniruri). Multe dintre pozele vechi (cele de când era mama copil), s-au deteriorat destul de tare și nu cred că vor mai rezista mult. Am decis să le scanez și să printez copii după ele pentru a nu pierde, în câțiva ani, orice urmă de fotografii de la 1960. Eu aș vrea să le pun pe toate într-o astfel de fotocarte. Tot pe genul acesta de album am mizat de fiecare dată când am vrut să ne punem pozele într-o poveste (la cununia civilă, la botezul nepoatei sau la puținele noastre vacanțe). Mama nu vrea. Vrea tot poze normale și album clasic cu folii transparente. Eu urăsc albumele alea și vă spun și de ce:

  • un album clasic de calitate costă enorm de mult. Mă refer la unul care să nu aibă filele din plastic ieftin care să se rupă după 2-3 manevrări.
  • pozele nu stau niciodată în mapele alea din plastic, tot timpul se mișcă sau ies de acolo. Excepție cazurile în care ai album pe dimensiunile exacte ale pozelor, ceea ce rar se întâmplă.
  • nu ai unde să scrii povestea unei fotografii. Pe timpuri, amintirile se scriau cu pixul pe spatele pozei și nu mă încântă deloc asta. Sau poate să muncesc eu să fac bilețele și să le lipesc pe fiecare folie, să pot scrie acolo din ce dată e poza, să zicem.
  • coperta nu poate fi personalizată și asta iar nu îmi place. Eu prefer un fotoalbum pentru că aici pot avea orice copertă vreau eu (poate un colaj de la cununie, care să sugereze că în album sunt poze de la acest eveniment).

Acum să vă explic și de ce mi se par mai avantajoase și mai frumoase albumele astea noi tip fotocarte:

  • poți face coperta așa cum vrei tu, nu trebuie să ai aceeași copertă ca alte 1000 de albume din lumea asta, cu flori sau cu peisaje din orașe pe care nu le-ai văzut niciodată și nu înseamnă nimic pentru tine.
  • pozele, fiind printate direct pe pagină, se păstrează mult mai bine. Acum depinde și unde alegeți să vă faceți albumele, să fie centre care folosesc hârtie foto de calitate. Eu am văzut o ofertă pe fotokarte.ro, unde și-a făcut și cumnata albumul de nuntă pe care l-am admirat îndelung.
  • ieși mai ieftin decât dacă ai plăti separat pentru printarea pozelor și pentru un album clasic. La 59 de lei, de exemplu, pe fotokarte.ro ai un album cu 40 de pagini. Pentru imprimat 40 poze format 15*15 cm, hârtie de calitate, dai vreo 40 de lei și dacă mai pui un 40-50 de lei pentru un album bunicel, ieși mult mai scump.
  • poți adăuga titluri și povești imaginilor. Nu știu cum este pe alte site-uri, dacă trebuie cumva editat numele fotografiei și pus titlul dorit acolo, dar pe fotokarte.ro se folosește un soft special pe care utilizatorii îl descarcă gratuit în calculator și cu ajutorul lui își organizează singuri albumul așa cum doresc. Tu alegi ce poză să fie pe fiecare pagină, cum să fie așezate, ce culoare de ramă să se folosească, ce text să adaugi și ce elemente de decor merg mai bine atașate pozelor respective.

fotocarte

Probabil că mai sunt și alte lucruri de zis (de exemplu faptul că pe o pagină nu e musai să ai o singură poză, ci poți pune pe ea un întreg colaj), dar în linii mari cam la asta mă gândesc eu, că ies mai ieftin și că e mai elegant și mai practic un fotoalbum decât un album clasic cu folii transparente.

Voi ce ziceți? Care variantă vi se pare mai avantajoasă și din ce puncte de vedere? Chiar sunt curioasă dacă sunt mai mulți cei care gândesc ca mine sau cei care îi dau dreptate mamei. Eu sper să iasă ca mine, să facem fotocarte, recunosc 😀 .

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Eu prefer albumul clasic. Mi-ar lua mult prea mult timp sa fac o fotocarte in care sa scriu despre fiecare moment in parte. Iar fara acest lucru, fotocartea devine un album clasic, cu poze imprimate.

    Sunt foarte bucuroasa cand rasfoiesc albumele bunicilor mei. Genul acela cu coperti de piele si cu foi fine intre poze. Iar pozele sunt lipite pe pagini. Nici vorba de plastic de protectie.

    Insa depinde de fiecare. De gusturi, de fineturi, de buget 😉

    1. am si eu un album clasic de genul celui descris de tine, ramas de la bunici. S-a cam deteriorat pentru ca mama nu prea avut grija de el. IN rest, arata bine el asa ca design.

  2. Am un astfel de album fotocarte. Sunt super încântata de el❤

  3. Răspunde

    Fotocarte, clar! si nu am 🙁 De cand tot zic ca imi fac… offf

    1. niciuna? sa-ti faci macar una cu fetita ta!

    • Valeria Chertes
    • 28/04/2017
    Răspunde

    Eu prefer fotoalbumul, prefer sa le asez cum vreau eu si sa scriu ce vreau eu la fiecare poza.

    1. Imi salta inima de bucurie ca tineti cu mine :))

  4. Răspunde

    Eu foloseam albume cu foi albe, unde se lipesc pozele, asa ca scriam ce voiam, lipeam si altele :un fel de scrapbooking pe cind nu se inventase inca 🙂
    Acum tiparesc carti foto, dar e mult de muncit la una daca vrei sa o faci serios. Si atita muncesc, incit atunci cind primesc albumul, nici nu-mi place sa ma uit la el. Nu stiu cum e in Romania, dar aici in Franta am gasit un site de fotografi care face comparator de firme care se ocupa cu albumele, asa ca poti sa alegi in cunostinta de cauza. Sunt multumita de firma incercata si le ramin fidela, ba chiar cind am incercat sa vad cam cum s-ar face albumul la cewe, programul lor mi s-a parut incomparabil mai prost fata de ce folosesc de obicei. Deja am 7 albume-carti la activ 🙂

    1. Daca te pricepi la chestii handmade, cred ca pot iesi lucruri misto, dar eu nu m-am descurcat niciodata la lipit ssi desenat și nu stiu ce mi-ar iesi. Eu am 4 fotocarti pana acum, dar sper sa te prind curand din urma.

    • nicolae claudia
    • 28/04/2017
    Răspunde

    eu le am pe toate.. am multe poze pe CD-uri..unele le tin in albume si am si 2 fotocarti..recunosc ca ultimele sunt mai fascinante..imaginea e mai frumoasa..mai clara

    1. pe CD-uri si eu am multe poze si parca mi-e ciuda ca nu am bani sa le printez pe toate.

  5. Răspunde

    Vai, cat e de frumoasa fotocartea din articolul tau ♥. Daca ai fi pus intrebarea la inceput, as fi zis ca prefer clasicul album, dar dupa ce am citit avantajele fotocartii si dupa ce am vazut si imaginea cu ea… priceless product! Si chiar e mult mai bine si la bani, ceea ce mi se pare uimitor. As fi zis ca e o chestie super scumpa. Sa-mi mai dai idei d’astea bune inainte de nunta, ca imi plac 😀

    1. In genul asta am si eu albumul de cununie.

    • Nicu
    • 28/04/2017
    Răspunde

    Cred că ar fi super fain acest album tip foto-carte. Deşi mulţi s-au profilat pe rame foto digitale, eu râmân tot la modelul foto pe hârtie.

    • ghelbere elena
    • 29/04/2017
    Răspunde

    Prefer albumul foto pentru placerea de a intoarce pagina cu pagina si de a-mi aminti momentul cand a fost facuta poza, dar am foarte multe poze pe CD sau pe stick.

  6. Răspunde

    Clar as alege o fotocarte. Albumul clasic a cam ajuns pe mana lui Horia si cum filele alea erau fragile le-a rupt si a trebuit sa iau alt album, care ghici ce? Scump si cu filele alea la fel de proaste. Unde pui ca se vede aiurea, in functie de cum bate lumina. Iar faptul ca poti personaliza fotocartea, sa adaugi text sau un fundal sugestiv, mi se pare genial. De ce sa nu evoluam?

  7. Răspunde

    Ei, uite ca fotocarte nu am. Doar albume in format clasic. Dar cu pozele vechi. Pe cele noi le tin in memoria HD-ului extern :)))
    Dar cred ca mi-ar placea un album din asta modern. Doar poze frumoase sa fac ca sa am ce pune in el :p

    • Lamiita Petre
    • 29/04/2017
    Răspunde

    Evident ca as alege fotocartea, imi place mult ideea asta, la fel de mult cum imi place si ideea de a avea un website de nunta sau botez. Eu inca mai am poze in punga ? cele care nu au incaput in albumele clasice la vremea respectiva, au ramas la punga. Voi, nu faceti ca mine, pastrati-va amintirile frumos.

  8. Răspunde

    Buna idee. Ar trebui si eu sa fac ceva cu fotografiile mele . Le tin intr-o cutie de carton

  9. Răspunde

    Nu am mai printat /editat poze de-ale noastre de secole.
    Le am in sistem digital.
    Singurele poze clasice sa le numesc asa sunt cele facute de copii la scoala.
    Acum o saptamana am fost in Oraselul Copiilor si am decis sa platim un nene care facea poze la minut.
    Pozele pe care le avem in format clasic le-am lipit intr-un fel de album cu amintiri si am pus noi tot felul de traznai ca sa fie amuzante. In toamna ne-am impacat cu parintii mei (a intervenit o ruptura urata acum aproape 4 ani si nu am mai vorbit in aceasta perioada 🙁 ) si le-am daruit acel album cu pozele copiilor din perioada in care nu i-au vazut.
    Citind articolul tau, mi-ai dat o idee si tare as vrea sa am ceva similar si acasa pentru a avea amintiri peste ani si ani.
    Momentan avem doar cateva albume, mai vechi, in special cele ale bebelusului.
    Iti dai seama ca mi-ai dat de lucru 😛

    • Tatiana Sorina
    • 30/04/2017
    Răspunde

    Eu prefer albumul foto,am unul de familie,de cand eram copii,am unul cu pozele fiicei mele dealungul celor 20 de ani si unul chiar recent facut cu poze facute recente. Mie imi plac sa scot poze,nu sa le tin in calculator,am chemat pe cineva sa imi faca ceva la calculator si mi-a sters toate toate pozele,de atunci m-am invatat minte si le scot si le pun in album.

  10. Fotocarte am ales eu pentru albumul de nunta. Tot pentru fotocarte au optat si toti finii nostri, mi se pare ca arata ca o carte de povesti cu multe poze.

  11. Răspunde

    Clar aleg o fotocarte. Este mult mai frumoasa si mult mai actuala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares