Mai mizăm pe cărți de bucate sau ne inspirăm de pe net?

Chiar acum câteva zile am postat și eu o rețetă pe blog, inspirată dintr-un din rețetele Jamilei, tipa pe care o cunoaște toată lumea care mișună prin online și caută rețete fain explicate. Apoi, de ieri, au tot început să curgă pe facebook știrile conform cărora Jamila urmează să-și lanseze cartea de bucate. Care a fost primul meu gând? Nu m-am întrebat când va apărea sau care va fi prețul, ci care ar putea fi cumpărătorii.

În ultimii ani, de fiecare dată când a fost vorba să gătim o rețetă pe care nici eu nici mama nu o stăpânim prea bine, n-am mai mers la raftul în care ”zace” cartea de bucate semnată de Sanda Marin, ci la resursele online. Am câteva bloguri de încredere pe care caut mereu rețele. Bine, ca să fiu sinceră canalul de Youtube al Jamilei este primul loc în care caut. Nu de alta, dar cu rețetele ei nu am dat niciodată greș, mai ales că aici nu doar citesc rețeta, ci o și văd preparată pas cu pas. Mai simplu de atâta nu cred că se poate.

carte-de-bucateCând nu găsesc o rețetă la ea, apelez la alte bloguri sau site-uri mari pe nișa culinară. Oricum ar fi, rețetele mi le iau din online.

bottegaverde.ro

N-am mai folosit o carte de bucate sau o revistă cu rețete de peste 5-6 ani. Înainte, când vedeam revista Practic în Bucătărie sau pe altele în genul ei, imediat săream să o cumpăr. Acum nu mai prezintă nici un interes. Ce-aș putea găsi în ele și să nu fie deja pe internet, de unde iau toată informația gratuit?

Bine, știu că ele sunt în continuare utile doamnelor care încă nu s-au împrietenit cu internetul. Soacră-mea este una dintre aceste persoane. E chiar colecționară a revistei Practic în Bucătărie. Întrebarea mea este însă pentru voi, cei și cele care aveți și acces la internet și sunteți deprinși cu a căuta informații pe Google – voi mai folosiți cărțile de bucate sau, și mai bine zis, mai simțiți nevoia să vă achiziționați așa ceva? Sau preferați, ca și mine, să vă inspirați sau să gătiți după rețetele de pe internet?

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Imi plac cartile, asa ca am si cateva carti cu retete. Nu le tin in bucatarie doar pentru rolul lor decorativ (le-am aranjat cumva incat sa „dea bine”), ci chiar le folosesc destul de des. Precum siteuri de baza, imi plac Mazilique, Adi Hadean (retetele dupa ce a slabit, pentru ca sunt mai echilibrate), Chicineta, siteul BBC Good Food, Andie si cred ca mai sunt cateva. Jamila nu e chiar pe lungimea mea de unda, deci nu o sa fiu printre cumpartorii cartii 😀

    1. Răspunde

      tu esti pe retete mai moderne, noi mergem pe traditional si cred ca de aici ni se trage pasiunea pentru canalul ei de Youtube.

  2. Răspunde

    Imi plac cartile de bucate, am cateva pe care le,, incarca praful,, in raft, dar cand fac ceva prefer sa caut online. Nu stiu cat succes va avea cartea jamilei pentru ca toata lumea este invatata sa se uite pe youtube la retetele ei 😀 Poate o sa cumpere multa lume cartea dar numai pentru a o avea in biblioteca 😀

    1. Răspunde

      bre, nu stiu ce o sa faca restul dar pe mine nu ma dau banii afara din casa.

    • victorita
    • 16/11/2016
    Răspunde

    Am vreo 3 cărţi de bucate, dar nu le-am mai deschis de nici eu nu ştiu. Mai cumpăram câte o revistă, dar m-am lăsat păgubaşă. De când cu netul… dau un click şi gata 🙂

    1. Răspunde

      cel mai ieftin si mai simplu 😛

    • Rox
    • 16/11/2016
    Răspunde

    Internetul e sursa mea inepuizabila de retete. Dar am si carti sau reviste. Toate cumparate de mama. Rar(deloc) arunc priviri prin ele.

    • stoica claudia
    • 16/11/2016
    Răspunde

    De obicei ma uit pe internet dar mi-ar placea sa am si in casa o carte cu diferite retete,no sa stau mereu pe internet.

    • Gabryelle's Blog
    • 16/11/2016
    Răspunde

    Hmm, inca mai am cartile de bucate vechi pe care le-a cumparat mama, insa sa cumpar altele noi… poate, daca ar contine retete mai speciale. 😀

    • Daniela Dodoi
    • 16/11/2016
    Răspunde

    Am o adevărată colectie de”Practic in bucătărie”si alte carti de bucate si sincer mă ajuta când vreau o reteta anume iar la bloguri le vad video pas cu pas.Amandoua sunt necesare.

    • Valeria Chertes
    • 16/11/2016
    Răspunde

    Eu ma inspir si dupa net si din cartile de bucate. Nu rezist sa nu le cumpar cand le vad. Important este sa iasa mancarea buna nu conteaza de unde luam reteta, adevarul este ca a fost cand am luat reteta de pe net si nu a iesit de nici o culoare, sau a iesit de nota 10.

  3. Răspunde

    Am avut cateva carti de bucate, rasfoite si incercate. Acum am ramas la pinterest unde mi-am adunat un folder cu retete de gatit in 15 minute. In rest, las sotul sa caute retete dupa cate un ingredient decis de el – chiar ma salveaza de dilema de a decide si alege inttre 3 retete. Si mai fac bookmarkuri. Da, fiecare masa va avea gust diferit ca evident nu nimeresc iar aceeasi reteta de pe aceeasi pagina.

    Habar nu am daca as cumpara cartea Jamilei, dar sigur e un cadou frumos de facut de sarbatori.

    • Oana D.
    • 16/11/2016
    Răspunde

    Am cateva carti mai vechi si un retetar de bucate pentru restaurante, din anii ’60 (asta il am intamplator, „mostenit” de la cineva care a emigrat si nu voia sa lase cartea in podul casei pe care a vandut-o). Pe net caut chestii moderne si retete din bucatariile internationale, pt ca la romani am avut de multe ori surprize neplacute, retete care nu ies sau ale caror ingrediente sunt gresit calibrate. Si de la celebritati in lumea bloggerilor culinari am patit sa fac o prajitura si sa iasa naspa la gust. Reteta a iesit, dar avand putin zahar, dulciul respectiv avea gust de faina, nu de prajitura. Deci un destul de mare NU pentru retetele de pe net (si asta o spune o bloggerita culinareasa ! ) si un foarte mare DA pentru cartile de bucate clasice.

    • Oana D.
    • 16/11/2016
    Răspunde

    P.S. cred ca m-am exprimat un pic confuz – pe net caut retetele respective aproape exclusiv pe site-uri de limba engleza, foarte cunoscute, precum bbcfood.

  4. Răspunde

    In 90% din cazuri consult internetul cand e vorba de retete. Mai ales de cand a aparut moda asta cu vlogurile, ca vad exact cum trebuie sa toc, sa mestec in mancare sau sa asez compozitia in formele de briose. Insa totodata imiplace sa am si carti de bucate. In principiu cumpar carti scrise de bucatari straini, ca sa vin cu ceva nou in bucatarie in zilele in care nu stiu ce sa mai mananc… Da, cred ca ai dreptate, nuprea as cumpara cartea de bucate a Jamilei. Imi este mult mai la indemana Jamila in versiunea online :D.

    • nicolae claudia
    • 16/11/2016
    Răspunde

    desi trebuie sa recunosc ca am si eu vreo 30 de reviste Practic in bucatarie 🙂 , acum stau undeva aruncate printr-un dulap. Doar mediul online il mai folosesc acum. orice reteta vreau sa fac, net-ul e sursa

  5. Răspunde

    Eh… ce fain subiect!
    Eu zic asa… jumi/juma. Inspiratie si de pe net, mai ales de pe site-uri din afara dar si din carti de bucate.
    Am carti vechi de bucate pe care le studiez periodic in cautare de idei/retete pe care sa le readuc la viata si apoi sa le public pe blog.
    E greu de gatit din ele pentru ca de multe ori ingredientele sunt de genul… o cana… faina cat cuprinde…
    Insa nu doar cartile vechi de bucate au cautare la mine. Imi plac si chiar imi cumpar cand imi permit, carti de bucate ale unor chefi celebri din afara.
    Deci un mare DA si cartilor, nu doar netului. Mai ales cand sunt carti cu semnatura pretioasa din care ai ce invata. 😉

    • Leonte Elena
    • 16/11/2016
    Răspunde

    Am cateva carti cu retete, dar nu le-am folosit nici macar o data. De fiecare data cand am o nelamurire ma adresez bunului meu prieten, Internetul. Cei drept, retetele Jamilei nu au dat nici-odata gres. Este cel mai vizionat canal. Nu pot sa zic ca nu sunt utile si cartile. Poate cum ai zis si tu, sunt persoane care nu sunt atat de prietene cu internetul, care apeleaza la ele cu incredere de fiecare data. Eu, nu fac parte din aceea categorie. Am patit-o sa raman fara bateria la telefon si sa stau cu el in priza sa citesc o reteta,atunci era practica o carticica de retete. Cred ca noi am ajuns prea comozi, fiind in secolul vitezei nu mai avem rabdare cu nimic. Nu cred ca as achizitiona cartea Jamilie. As merge pe varianta online, asa vad fiecare preparat cu exactitate cum se prepara, cum arata dupa fiecare etapa. Nu stiu daca va avea asa mare succes ca pe canal.

    • Cris Tina
    • 17/11/2016
    Răspunde

    Rareori apelez si la cartea scrisa de Sanda Marin sau la anumite reviste de profil, dar, de multe ori ma inspir de pe net avand in vedere ca e mai la indemana. Stim cu totii ca timpul e cam limitat si cam totul se face in viteza. Cand am timp mai mult pun mana pe telefon si imi sun mama care mereu imi da sfaturi foarte bune.

    1. Răspunde

      eu o am pe mama langa mine dar nici ea nu e bucatareasa stralucita :))

    • Vanda
    • 17/11/2016
    Răspunde

    Recunosc ca cel mai des caut retetele pe internet. Dar mai folosesc din cand in cand si cartile de bucate pe care le am de vreo 30 de ani.

    1. Răspunde

      tu te pricepi destul de bine la bucatarie, rar cred ca ai nevoie de inspiratie.

  6. Răspunde

    Chiar daca e mai comod sa caut o reteta online, parca tot cartile sunt mai practice. Nu imi place sa stau cu smartphone-ul in bucatarie sau cu tableta ca sa respect intocmai pasii.

    1. Răspunde

      vai, cum nu? Eu numai cu telefonul in fata gatesc.

    • ghelbere elena
    • 17/11/2016
    Răspunde

    De cand am internet s-a terminat cu consultarea cartilor de bucate. E foarte simplu sa dau o cautare a unei retete si imi apar o multime de unde pot alege.

    1. Răspunde

      he, he. Din 2 clickuri ai gasit orice reteta.

    • Hacman Mariana
    • 17/11/2016
    Răspunde

    Eu am si cateva carti de bucate..nu vreau sa patesc ca mama))) anul trecut in timp ce pregatea o reteta de pe internet s a intrerupt curentul timp de 3 ore..asa ca… a revenit la cartile ei cu retete de prajituri… Intradevar este bun si internetul acolo gasim mii de retete care mai de care mai atractiva..Spor la gatit !!!

    1. Răspunde

      la mine daca se opreste curentul oricum nu mai gatesc ȘD

    • dumittrescu raluca
    • 17/11/2016
    Răspunde

    am in casa celebra Sanda Maria pe care mi-a dat-o mama cand m-am casatorit dar sincer nu ma uit pe ea ,retete din auzite,de la college de pe internet de cele mai multe ori ,sunt foarte explicite ,

    1. Răspunde

      si la mine e plina de praf cartea aia de bucate

  7. Răspunde

    Am inceput sa folosesc retetele video pentru diverse feluri de mancare! Am si cateva carti de bucate sau mai exact reviste cu feluri de mancare pentru copii pe care le folosesc. Ii mai fac chestii ciudate pentru Criss

    1. Răspunde

      retetele video sunt cele mai de ajutor, zic eu.

    • Oprea Iuliana
    • 17/11/2016
    Răspunde

    Sincer eu mereu cumpar carticica de la practic in bucatarie, si chiar gatesc din ele, insa mereu scot sau adaug ceva la o reteta, o prepar dupa gustul meu.

    1. Răspunde

      o bucatareasa adevarata!

    • Barbalata Mirela
    • 18/11/2016
    Răspunde

    Recunosac ca netul il folosesc cel mai des. Rar mi se intampla sa cumpar o revista si sa gasesc o reteta pe acolo 😉

  8. si ei mei luau revista Practic in bucatarie lunar! dar acum, vorba ta, internetul e atat de vast, incat gasesti si ce nu-ti trebuie. nu mi-as mai lua carti de bucate sau reviste, prefer sa inventez eu sau sa caut ceva pe net, macar sa ma orientez

    1. Răspunde

      la nivel de inventat inca nu am ajuns 😀

    • Miha Mihaela Lavinia
    • 20/11/2016
    Răspunde

    eu prefer dupa net,in special retetele video sunt cele maiusor de facut!

    1. Răspunde

      bine ai venit in clubul celor care gatim dupa retete video.

  9. Eu caut pe net, dar notez in caiet ce ma incanta!

    1. nu e mai simplu sa pui bookmark?

  10. Răspunde

    Eu am doua surse pentru retetele pe care nu le stiu pe de rost: netul (e asa de simplu si rapid….) si caietul meu de retete adunate de pe vremea cand eram de varsta fiicei mele 😉
    Ai dreptate, persoanele in varsta folosesc rar (chiar deloc) retete de pe internet. Soacra mea considera ca nu sunt corecte retete de pe net. Mama mea e obisnuita sa foloseasca netul si, cand vrea sa incerce ceva nou, cauta o reteta pe net, uneori adapteaza la ceea ce stie ea, alteori folosesc reteta gasita (rar, dar se intampla!)

    1. sa stii ca, intr-un fel, au dreptate. Exista si site-uri pe care retetele sunt modificate sau foarte prost explicate si chiar cu acele cantitati trecute gresit. Trebuie sa stii putin care sunt site-urile si oamenii de incedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares