5 lucruri la care să fii atent ca să nu dai greș când cumperi încălțăminte online

fata cu tenisi converse

Anul acesta, românii învățați să-și cumpere totul din magazinele fizice, să pipăie, să citească etichete, să probeze, au cam avut de suferit. Au fost nevoiți să cumpere online mai mult, unii poate chiar pentru prima dată. La început chiar e greu să faci asta. Îmi aduc aminte de mine, acum vreo 10 ani, cât de aiurea mi se părea să-mi cumpăr haine sau încălțăminte online. Treptat, m-am obișnuit. Mai mult de nevoie, decât din plăcere. Erau multe lucruri frumoase și mai ieftine online, față de ce găseam în magazinele fizice. Nu le-am nimerit mereu. Am făcut multe retururi care m-au costat în plus. Azi vreau să-ți fac un mic ghid care să te ajute să-ți alegi corect pantofii când îi cumperi online. Nu e suficient să-ți placă. Trebuie să fie pentru tine, din toate punctele de vedere.

Modelul

Nu contează că un model de pantof este în tendințe sau că are culori frumoase. Tu trebuie să-l alegi în funcție de stilul tău vestimentar, de ce ai prin șifonier. Altfel, îi cumperi degeaba, îi porți și arați ciudat sau te apuci apoi să-ți schimbi garderoba în funcție de pantofii cumpărați. Ai văzut o pereche de pantofi sport care ți se par super confortabili, dar sunt mult prea sport pentru stilul tău casual? Mai bine te orienteze spre acești converși. Sunt mai mult decât comozi, ușori și extrem de versatili. Merg cam la orice.

Când cumperi încălțăminte online, nu știi exact cum va veni cu un anumit model de pantalon sau fustă, dar îți poți face o idee căutând poze pe Google cu acel model de încălțăminte.

Destinația

Căror ținute și activități vor fi asociați acei pantofi? Câte ore pe zi îi vei purta? Cât de mult mergi pe jos? Toate aceste întrebări trebuie să ți le pui înainte de a comanda o pereche de pantofi.

Stai la birou și circuli cu mașina? Poți purta și papuci de casă, dacă la birou nu se impune o anumită ținută. Dacă ești genul sportiv, care preferă mersul pe jos în locul transportului în comun sau ai un job care presupune să mergi mult pe jos, înainte de orice trebuie să conteze confortul și susținerea oferite de pantofii aleși. Fără talpă rigidă, fără pantofi grei! Un fel de pantofi îți iei dacă ești turist urban, alt fel dacă ești turist montan. Ai prins ideea, nu?

Forma tălpii

Un alt lucru care trebuie să fii atent când cumperi încălțăminte online este forma tălpii. De ea depinde confortul, în cea mai mare parte. Înainte de a stabili care este forma potrivită pentru tine, trebuie să știi ce tip de picior ai. Pe o suprafață pe care să se vadă urma piciorului, pune-ți piciorul ud. Dacă amprenta îți arată aproape toată talpa, ai piciorul plat. Dacă urma lăsată are o scobitură pe partea interioară a tălpii, ai picior normal. Când amprenta este formată dintr-un vârf și un călcâi, aproape izolate unul de celălalt, ai piciorul arcuit. Vezi aici ce și cum!

Un picior normal poate purta orice. În schimb, dacă ai piciorul arcuit sau plat, trebuie să fii foarte atent la forma tălpii pantofului. Piciorul arcuit are nevoie de o talpă în genul Newbalance, care să ofere susținere pe zona arcului, cu talpa ușor adusă în sus la vârf. Pentru un picior plat, caută pantofii cu talpa dreaptă, dar care să-ți ridice ușor călcâiul și să aibă puțină boltă în zona arcului tălpii.

Lățimea

Știu că nu găsești nicăieri în tabelul de mărimi lățimea unui pantof, mai ales că ea diferă chiar și în cadrul aceluiași brand, de la model la model. În schimb, dacă ai (sau cauți) poze cu acel model de pantofi din cât mai multe poziții, nu doar din lateral, îți poți face cât de cât o idee despre cât de lați sau înguști sunt. Poate că cel mai bine se vede pe forma exterioară a tălpii. Unii se vede clar că sunt mai degrabă lunguieți decât lați.

Mărimea

Porți 38, vezi 38 și îi pui în coș. Nu e chiar așa de simplu. 38 de la un brand poate fi de fapt 39 de la un altul. Cel mai bine este să consulți ghidul de mărimi, acela în care ai și lungimea (în centimetri) în dreptul măsurii. Așa sunt slabe șansele să dai greș.

Cum îți măsori talpa? Pui piciorul pe o foaie de hârtie, dai un semn la vârful celui mai lung deget și unul în spatele călcâiului, apoi măsori distanța dintre cele două puncte. Măsoară ambele tălpi pentru că majoritatea dintre noi avem un picior mai mare și unul mai mic. Sau, și mai bine, scoate branțurile de la cei mai comozi pantofi ai tăi și măsoară-le! Dacă la un picior ai 38,5 și la celălalt 38, e clar că vei lua 38,5. De reținut că pantoful ideal nu trebuie să fie fix!

Nu e chiar așa greu să alegi un model confortabil, chiar dacă îți cumperi încălțăminte online și nu o poți proba și face câțiva pași cu ea înainte de a o achita. Fiind atent la aceste lucruri, șansele de a da greș cu alegerea sunt mult mai reduse. Ele există totuși, așa că ai grijă ca achiziția să se facă din magazine cu politică de retur prietenoasă. Vezi să nu pățești ca mine, să cumperi de pe un site cu extensia .ro, care are magazine în România, dar îți cere să faci retur în Marea Britanie!

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Prefer direct la magazin!

      • Valeria Chertes
      • 16/10/2020
      Răspunde

      Mulțumim pentru sfaturi!

  2. de obicei cam evit comenzile de incaltaminte online. nu de alta, dar am dat eu gres si cu cele luate din magazinele fizice, asa ca….

      • Irina Gabriela Anghelina
      • 19/10/2020
      Răspunde

      Si eu cumpăr încălțăminte online,nu am tinut niciodata cont de ceva anume, ce mi-a plăcut am cumparat ?Are rost sa iti zic cate am făcut cadou pentru ca nu se potriveau?Dar nu ma las?

    • Oana
    • 17/10/2020
    Răspunde

    De incaltaminte imi e cel mai frica sa cumpar on-line, au calapod diferit, nu corespund marimile….si apoi chestia cu returul…cam complicat.

    • Mara
    • 18/10/2020
    Răspunde

    Am avut de curand o experinta noua in cumpararea on line incaltaminte. Am picior lung (26 cm), lat (8,5 cm), plat si cu dureri articulare puternice (poliartrita reumatoida) si cum pe piata nostra nu prea se gasesc marimi mari nu am avut de unde si ce sa aleg. Asa ca, cu mare teama, am facut o comanda de pe site-ul cunoscut, tocmai din blamata China, unde am gasit toate informatiile pe care le-ai enumerat mai sus tu, Cristina. Teama mare a fost ca nu am facut niciodata retur pe acel site si gandul la distanta care este – ma paralizeaza! Mi-am luat inima-n dinti si am comandat niste mocasini din piele naturala la un pret mic, 9,90 $, respectand indictiile de pe pagina vanzatorului privind masura comandata in functie de particularitatile piciorului meu ( nr.10,5 =>26,5 cm) . I-am primit in urma cu doua saptamani si trebuie sa va spun ca, de cand ma stiu, nu am fost atat de multumita de niste incaltari! Si pe site-urile noastre mai sunt unele care mai afiseaza lungima/latimea (ex.miniprix) dar eu va sfatuiesc sa cereti toate informatiile necesare voua inainte de a comanda, telefonic acolo unde nu le gasiti pe site. Bafta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares