Ce alegem și de ce – cosmetice naturale sau cosmetice bio/eco/organice?

cosmetice naturale sau cosmetice bio

De-a lungul anilor, am tot vorbit pe blog despre diverse produse cosmetice. Unele convenționale, unele naturale și altele bio. Citind comentariile de pe blog și de pe pagina de Facebook, mi-am dat seama că foarte multe persoane fac aceeași greșeală pe care am făcut-o și eu la început – nu știu care este diferența dintre cosmeticele naturale și cosmeticele bio. Ce este mai bine să alegem – cosmetice naturale sau cosmetice bio? Asta vreau să vă ajut să înțelegeți azi. Pe scurt și pe înțelesul tuturor. Să luăm problemele pe rând! 

Care-i diferența dintre eco, biologic și organic? 

Niciuna. Sunt trei termeni care definesc același lucru – produse provenite sau realizate din materie primă nemodificată genetic în niciun fel, produse care respectă niște reguli foarte stricte în materie, nu doar de ingrediente, ci și de proces de producție, ambalare, transport, etichetare, etc. Un produs certificat bio este un produs pe care-l putem numi și produs eco și produs organic. 

Natural nu înseamnă bio

Orice castravete de pe piață este natural, da? Chit că are gust de plastic, e natural. Dar bio este doar acel castravete provenit din agricultura ecologică, o agricultură care seamănă mai mult cu cea practicată de bunicii noștri, în care pesticidele și îngrășămintele chimice nu aveau ce căuta. Plus garanția că nu au suferit modificări genetice, lucru care se întâmplă mai mereu în agricultura convențională modernă. 

Naturalul este vag, ecologicul este mai sigur

Când auzi de un produs cosmetic natural ce te gândești că are în compoziție? Nicidecum chimicale nocive (atât pentru mediu, cât și pentru tine), nu-i așa? Surpriză! Oricine poate vinde orice produse NATURALE în care se găsesc ȘI ingrediente naturale. Nu DOAR ingrediente naturale. E ca și cum ți-aș promite o salată naturală de vinete și singurul lucru natural din ea este ceapa. 

Altfel stă treaba în privința produselor certificate bio. Sigla bio de pe un produs ne garantează un procent mai mare de NATURAL. Mai mare? Nu 100%? Nu. Legislația este foarte permisivă și le dă voie producătorilor să adauge până la 5% din compoziție ingrediente chimice, sintetice, ne-naturale.

Prin urmare, produsele bio sunt mai sigure, mai sănătoase, dar nu toate în același procent. 

LOGO COSMEBIO

De ce să alegem cosmetice bio?

Cosmetice naturale sau cosmetice bio? Răspunsul este clar – bio. Un produs organic este mai prietenos cu organismul nostru, dar și cu mediul. Nimeni nu verifică și nu certifică un produs natural, ca să știi că e natural. La produsele organice se fac verificări amănunțite și, doar dacă se constată că se îndeplinesc toate cerințele, acel produs primește certificare, adică recunoaștere a calității unor formule eficiente și sigure în același timp. Iată principalele motive să alegi produse cosmetice bio!

  • nu conțin conservanți chimici și de aceea termenul lor de valabilitate este mai mic. Se poate și fără conservanți deci.
  • au procent de 100% ingrediente naturale pe aproape toate produsele. 
cosmetice din ingrediente naturale vegetale
  • nu conțin materii prime de origine animală – toate ingredientele sunt de natură vegetală. 
  • nu conțin coloranți și ingrediente chimice periculoase. 
  • nu conțin derivați petrochimici (PEG,SA).
  • nu conțin organisme modificate genetic și nici parfumuri de sinteză. 
  • nu produc iritații nici pe cele mai sensibile tenuri. 
  • se absorb mai repede în piele. 
  • sunt mai prietenoase cu mediul. 

Cum ne protejează sănătatea cosmeticele bio?

Dincolo de rezultate mai rapide și ferirea tenului de ingrediente iritante, cosmeticele bio sunt sigure pentru întreg organismul. Mulți cred că este important să citim doar ingredientele alimentelor, că acelea ajung în corp. Ei bine, nu! Ingredientele trebuie verificate foarte atent și la cosmetice pentru că multe dintre cele convenționale conțin substanțe cu potențial puternic cancerigen și acestea ajung tot în corp, absorbite prin piele. Dacă nici cancerul nu ne sperie, atunci cine? 

De-asta prefer să plătesc puțin mai mult pe o cremă bio, decât să iau una plină de parabeni, ftalați sau/formaldehide. Acestea sunt cele mai periculoase substanțe în materie de potențial cancerigen, lucru dovedit de numeroase studii. Alte ingrediente sintetice pot duce la infertilitate, cauza probleme hormonale sau deregla sistemul nervos. Găsești aici lista completă cu produsele cancerigene. De ce nu spune nimeni asta când le face reclamă? Tot pentru că legea permite și pentru că noi credem că, dacă îi lasă să le promoveze la TV, sunt sigure. Și reportajul asta tot la TV s-a difuzat:

Cum ajutăm la protejarea mediului alegând cosmeticele organice? 

Când nu știți dacă să alegeți cosmetice naturale sau cosmetice bio, gândiți-vă și la cât de prietenoase sunt cu mediul fiecare dintre cele două variante. Alegând produsele bio contribuim la descurajarea (în lipsa consumului) a practicării unei agriculturi agresive cu mediul, bazate pe modificări genetice și chimicale din belșug. În vreme ce unii aleg ingrediente fără să le pese de calitate lor și ambalează în recipiente care poluează mediul zeci de ani, producătorii de cosmetice bio certificate au mare grijă și de aceste aspecte. Sunt obligați, în parte. Iar unii fac mai mult decât sunt obligați pentru că vor să câștige respectul consumatorilor și pentru că le pasă. 

grijă pentru mediu

Prin renunțarea la folosirea clorului în curățarea mașinilor de producție și folosirea aburului în acest scop, optarea pentru cerneluri verzi (fără metale grele) pentru inscripționarea ambalajelor și utilizarea unor recipiente reciclabile sau parțial biodegradabile unele branduri sunt un exemplu de urmat în domeniu. Atenție sporită acordă și consumului energetic, pe partea de producție și transport (eficiență energetică și minimizarea emisiilor de carbon),  și gestionarii deșeurilor. 

Concluzia? Cosmeticele bio sunt de preferat, chiar dacă sunt puțin mai scumpe (costuri justificate). Ele nu oferă doar promisiunea frumuseții, ci și pe cele ale sănătății și ale respectării mediului. Avem formule eficiente, dar sigure, ingrediente de calitate, naturale. Rezultatele sunt vizibile rapid, fără riscuri. 

Tu ții cont de calitatea ingredientelor folosite când îți alegi cosmeticele?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. E adevarat ca produsele bio sunt ceva mai scumpe insa consider ca merita investitia. Ce e bun, costa putin mai mult dar are efecte benefice asupra pielii si nu dauneaza atat de mult ca produsele ce contin doar ingrediente chimice.

      • Cristina Dragomir
      • 18/12/2018
      Răspunde

      In special pe tenurile sensibile, calitatea ingredientelor conteaza foarte mult.

    • Anghelina Irina
    • 17/12/2018
    Răspunde

    Tare sunt curioasa de gama aceasta. Am citit diverse articole despre Gamarde și parcă as incerca-o și eu

      • Cristina Dragomir
      • 18/12/2018
      Răspunde

      Au produse pentru toate tipurile de ten, sigur gasesti tu ceva!

  2. Răspunde

    eu sunt nevoita sa citesc toate ingredientele. Asa ca adaug:
    -bio este denumire europeana
    -organic este cuvantul echivalent americanesc
    -cosmeticele ecologice au un continut redus de chimicale. TOT AU CHIMICALE!
    -cosmeticele bio au o parte din componente din culturi bio
    -bio nu inseamna fara pesticide/ingrasaminte ci cu o limita controlata.

    Tot citind prospecte si ingrediente, si punand inapoi pe raft dand din cap resemnata (alergii) am invatat care sunt elementele active si…imi fac unele produse. Si mi le fac si eco si bio si gratis si zero risc si cost mic. Incercati!

      • Cristina Dragomir
      • 18/12/2018
      Răspunde

      Multumesc de lamuriri.

    • Valeria Chertes
    • 17/12/2018
    Răspunde

    Multe lucruri nu le stiam, multumesc pentru articol.

      • Cristina Dragomir
      • 18/12/2018
      Răspunde

      Cu drag!

  3. Sa stii ca eram destul de superficiala privitor la ingredientele continute de un produs cosmetic. Ma pierdeam printre denumiri si aia era. Ma multumeam sa vad ca scrie pe undeva „natural” si cam atat. Am aflat niste informatii pertinente legat de cosmeticele naturale si cele bio. Dar mai ales, cel mai important, am aflat sa nu le mai confund 🙂 BIO implica ideea de natural, dar natural nu inseamna musai si bio, eco sau organic.

  4. 80% din cosmeticele pe care le cumpar sunt organice. E foarte important sa fii atent la ce pui pe piele. Am pus ochii pe un gel de dus pt bebe si o sa il cumpar pentru Irina de Mos.

  5. eu am inceput sa tin cont in ultima perioada. conteaza mult si sa fie ambalajul biodegradabil. am gasit un detergent lichid acum cu sticla din bioplastic si mi s-a parut o idee buna!

    • Nicolae Claudia
    • 19/12/2018
    Răspunde

    Incerc sa tin cont cat mai mult de ingredientele care sunt in compozitia produselor pe care le folosesc..dar nu reusesc de fiecare data. Ma mai atrage si ambalajul

  6. Sa sti ca inainte nu tineam cont de lucrurile mentionate de tine si nici nu stiam care e diferenta dintre cosmeticele, bio, eco si organice, dar dupa ce am avut cateva colaborari cu firme care mi-au oferit spre testare cosmetice bio am inteles si am simtit pe pielea mea diferenta si am devenit mult mai atenta la produsele cosmetice pe care le folosesc.

  7. Eu am mare grija si aleg doar ce e mai bun si mai sigur pentru pielea mea, tin cont si de recomandarile cosmeticienei care imi cunoaste bine tenul.

  8. Răspunde

    Pana acum un an nici nu puneam pret pe ingrediente. Chiar daca ma uitam nu le intelegeam, nu le cautam si nu eram preocupata. Acum am inceput sa inteleg cam cum sta treaba si care sunt ingredientele de care trebuie sa ma feresc, sa caut mai mult produse bio si sper ca asta sa se vada si pe tenul meu. Sa fie fresh cat mai mult timp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares