Despre ele nu prea se vorbește: riscurile operației de sterilizare la câini

campanie sterilizări gratuite câini București

Am un câine. Este metis. Are aproape 12 ani. Nu a fost sterilizat și în acest moment nici nu ar mai putea fi sterilizat pentru că are contraindicație medicală. Găsiți pe blog mai multe articole la categoria animale despre problemele pe care le-a avut și le are de câțiva ani încoace. N-am să explic de ce nu l-am sterilizat de la început. Am să menționez doar că nu a avut niciodată pui. Am încercat acum vreo 10 ani de două ori, dar nu a fost să fie. Asta contează mai puțin.

Cert este că înțeleg exact care este cea mai mare problemă a autorităților: nu dorința de a ști animalele sănătoase, ci de a reduce numărul câinilor abandonați rezultați din împerecheri necontrolate. Risc zero la noi și îmi asum asta. Sunt un om responsabil și mare iubitor de animale. Mi se rupe sufletul când văd căței abandonați sau chinuiți. În niciun caz nu as vrea să pun umărul la creșterea numărului lor. Am avut întotdeauna grijă ca Piki să nu ajungă liber în preajma vreunei domnișoare sau doamne…

Asta nu înseamnă că sunt de acord cu decizia lor de a permite doar celor de rasă să se reproducă. De ce? Ca să dăm toți banii pe câini cu pedigree? Și, ca să fiu sinceră, de la a decide ce câini au dreptul să aibă pui până la a dicta cine are voie să respire și cine nu, nu cred că mai e mult. Cine vrea să priceapă… Poate și proștilor ar trebui să li se ia acest drept. Poate și celor urâți. Ce să mai! Să se reproducă doar Bill Gates și alții ca el.

Zilele trecute, când eu și soțul meu nu eram acasă, Poliția Animalelor a făcut o vizită într-un tur de cartier. Se interesează de soarta cățeilor, dacă au carnet de sănătate, dacă sunt microcipați și sterilizați. Cu primele două sunt perfect de acord și le-am bifat de când Piki era pui. Cu ultima, nu. Când s-or aplica legile alea împotriva abandonului și agresiunii împotriva animalelor, atunci să se aplice și asta. Știți de ce zic asta? Pentru că dacă măcar 10% din cazurile depistate ar fi fost pedepsite conform legii, celorlalți le-ar fi fost mai frică, ar fi fost mai atenți la ce fac câinii și pisicile lor și pe unde, le-ar fi tratat mai bine, ar fi înțeles mai bine totul. Așa… se lovește tot în cei care sunt responsabili, părerea mea. N-am auzit de unul care a băut un câine să facă pușcărie.

În fine, trecem peste asta pentru că sunt convinsă că vor fi multe comentarii contra opiniei mele. Eu rămân la părerea mea că atâta vreme cât eu îl vaccinez, îl țin în lesă, dau lunar 400-500 de lei pe mâncare, deparazitare și tratament, îl duc periodic la medic, îi pun picături în ochii bolnăviori de 2 ori pe zi, am grijă să-și ia medicamentele și multe altele, eu decid dacă câinele meu are caise sau nu. Adică ouă, mai pe românește.

Nu vii tu, de la Poliția Animalelor, care nu faci nimic dacă un vecin îmi otrăvește câinele sau altul dă cu mașina intenționat peste ele, să-mi spui mie ce și cum. Dă-mi amendă dacă abandonez un câine! Du-i la pușcărie pe aia care își țin cățelele doar gestante ca să facă saci de bani! Ai lucruri mai bune de făcut. Oricum majoritatea câinilor abandonați vin din mediul rural…

avantajele și riscurile operației de sterilizare la câini

Și cum vine Poliția Animalelor? Cu un pliant despre beneficiile sterilizării. Nimic despre riscurile operației de sterilizare la câini. Uite, despre astea vreau să vorbim azi!

Cele mai mari riscuri sunt la câinii bătrâni, cum este Piki. Un câine peste o anumită vârstă, cu probleme medicale de multe ori nediagnosticate (pentru că nu tuturor le pasă), este foarte probabil să nu facă față unei anestezii generale și unei operații de sterilizare. În pliantul lor este specificată doar vârsta minimă de la care câinii pot fi castrați. Atât.

Chiar și un câine tânăr poate s-o pățească la această operație pe care văd că unii o tratează ca pe un nimic. Imaginează-ți un câine care n-a fost de 5 ani la veterinar. Îl duci la stimabilii, la sterilizare. În afară de un consult ochiometric (dacă e timp și pentru ăla) nu va primi. Poate avea orice afecțiune despre care stăpânul nu are habar și medicului nu îi pasă. De ce nu îi pasă? Pentru că banul contează . Cât mai mulți câini sterilizați, cât mai mulți bani plătiți de stat în contul clinicilor acceptate în program. E ca și cum ai lua un pacient căzut pe stradă și l-ai băga direct la operație, fără să știi ce grupă de sânge are, dacă e diabetic, hipertensiv, cu insuficiență renală, hepatică sau eu mai știu cum…

Pentru pacienții geriatrici, se recomandă neapărat set de analize și consult cardiologic. Nici așa nu ești sigur 100%, dar măcar știi că ai făcut tot ce trebuia și se putea. Nu oferă pachetul lor așa ceva. În el intră doar operația și tratamentul post-operator. Nu scrie nicăieri ce se întâmplă dacă eu îmi duc câinele la ei și ei mi-l dau legumă sau mă informează că nu a supraviețuit. Da, sunt cazuri de câini care nu mai reușesc să-și mențină echilibrul după o astfel de operație. ORICE anestezie generală este RISCANTĂ.

Tot la la capitolul riscurile operației de sterilizare la câini sunt de luat în seamă și:

  • perforarea intestinului
  • hipoglicemia
  • hipotermia
  • hemoragie internă
  • infecții
  • peritonită
  • chisturi
  • obezitate
  • incontinență urinară
  • cancer osos

La astea îi expun ei, dar sunt multe alte riscuri care apar dacă un câine nu primește îngrijire optimă acasă. Nu știu câți dintre cei care stau la curte vor primi câinii în casă în primele 24 de ore de la operație, așa cum se recomandă. Nu știu câți stăpâni vor schimba hrana animalului și vor fi atenți la ce se întâmplă cu locul operației după, câți se vor asigura că în primele zile câinele nu aleargă, nu se linge, nu are dureri, nu refuză apa și mâncarea. Cei mai mulți sunt abandonați 15 ore pe zi într-o curte sau într-un apartament, li se acordă atenție 5 minute când ajunge stăpânul acasă și apoi sunt din nou ignorați. Câte complicații pot dezvolta înainte ca cineva să observe!

Nu, mulțumesc! Chiar dacă Piki nu ar fi avut contraindicație medicală pentru operații de orice fel, care nu reprezintă o urgență, nu aș fi apelat la programul lor gratuit pentru sterilizare. Riscurile operației de sterilizare la câini nu sunt deloc puține și nici de ignorat. Corect este să ți se spună și avantajele, dar și dezavantajele unei astfel de proceduri, să știi și ce poate păți animalul, nu doar că te paște amenda dacă nu este castrat.

Câini abandonați vor fi întotdeauna și asta nu din vina câinilor, ci a oamenilor. Să pedepsim oamenii, nu animalele! Supunem UNELE animale la durere și le expunem unor riscuri destul de mari, doar pentru ca unele clinici să facă bani și politicienii să se poate lăuda că au luat măsuri de prevenție împotriva creșterii numărului maidanezilor. Niciodată nu vor putea steriliza TOATE animalele.

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Loredana Cereces
    • 24/06/2023
    Răspunde

    Cristina trebuie sa ti marturisesc ca nu stiam ca i se pot intampla atat de multe complicatii cainelui sterilizat!Acum,citind cu atentie tot ce ai scris iti dau perfecta dreptate la tot ceea ce ai spus!

      • Cristina Dragomir
      • 12/08/2023
      Răspunde

      Se pot. Si cand mergi tu la un veterinar, unde platesti, el poate ii face niste analize inainte si stie daca e cu risc sau nu. In schimb, sterilizarile gratuite sunt cu dus si intors.

    • Valeria Chertes
    • 24/06/2023
    Răspunde

    Nu știam aceste lucruri, mulțumim pentru informații.

    • Claudia
    • 28/06/2023
    Răspunde

    Ca la orice interventie, exista niste riscuri. La fel ca si pt oameni: cand luam medicamente/suplimente, contraceptive, o interventie medicala sau o decizie nutritionala, nu exista doar beneficii, asa ca balantza intre avantaje si dezavantaje e nevoie de analizat cerebral si discutata cu veterinarul.

    Sunt in tara cu sterilizare obligatorie si cu amenda si veterinarul are obligatia sa raporteze si nu e loc de negociere. Pt ca si asa, cu sterilizare obligatorie si amenzi, tot ajung caini si pisici ce se inmultesc necontrolat si pe strazi – e suficient sa scape unu in calduri pe strada, e suficient ca puii sa fie abandonati si in cativa ani in cartier apare o noua problema. Iar Bucurestiul are o problema veche, citeam zilele trecute un articol cu un ziarist in cel de-al 2lea razboi mondial cand era asa de grav ca nemtii permisesera soldatilor sa impuste cainii pe strada. E nevoie de pus obligatoriu la romani ca altfel imediat ne intoarcem unde era.

    P.S. ai caine mascul? pt ca pana acum nu auzii niciun properietar de femela sa puna problema de a refuza sterilizarea, doar cei de baietei.

      • Cristina Dragomir
      • 12/08/2023
      Răspunde

      Buna, iti respect opinia si sa stii ca nu sunt total contra sterilizarii. Este irelevant ce sex are piticul meu. Are 12 ani. Merge la medic de 3-4 ori pe an pentru tot ce inseamna ingrijire, analize, etc. Este mereu in lesa sau inchis in curte.

      S-a pus problema sterilizarii lui acum cativa ani, dar au aparut niste problem hepatice si medicul a amanat. Apoi, ne-am trezit cu babesioza si s-a amanat iar. Apoi pareze faciale la intervale de un an. Apoi mastocitom, etc. Eu am grija de el, eu ii cumpar tratament si ce ii trebuie de sute de lei pe luna, eu decid ce are si ce nu are. Nu ma simt in niciun fel vinovata de inmultirea cainilor fara stapan si nici nu cred ca actualele campanii ale politiei animalelor de la noi (care exista doar pentru a verifica acele nereguli care pot aduce bani la buget, dar nu intervin in folosul animalelor) protejeaza animalele. Stii cati caini abandonati sunt in cartier de cand politia le-a batut oamenilor la porti?

      Stii ca atunci cand copiii au gasit un pui de cioara sub o masina si au chemat politia animalelor oamenii au venit si erau cumva socati ca au fost solicitati pentru asa ceva, mai ca lesinau de ras si se intrebau ce fac ei acum cu puiul de cioara? Asta e politia animalelor? Asa le pasa, nu?

      I-am pus microcip. Toti de pe strada mea au pus acum mai bine de 10 ani. In schimb,hingherii nu au cititoare de microcipuri si au ridicat un catel care scapase accidental din curte. Oare corect nu era sa aiba masinile echipate cu aparate care sa permita identificarea animalului? Da, sunt de acord sa se fi dus la om la poarta, sa ii dea catelul impreuna cu o amenda pentru ca nu a avut grija de el, dar macar scuteau cainele de toata suferinta aia de a fi fost vanat si tinut aproape o zi intr-un adapost care e … asa cum e.

      Sunt multe de discutat si, asa cum eu iti accept punctul de vedere si il si inteleg partial, te rog sa il accepti si tu pe al meu.

      Da, animalele ar fi bine sa fie sterilizate, dar nu luate cu arcanul si macelarite pe banda. Poate ca daca s-ar gasi alte solutii, o colaborare mai stransa cu veterinarii, un procent decontat de stat din costurile operatiei de sterililizare, o campanie televizata de informare si constientizare, etc, am avea rezultate mai bune, o rata mai mica a abandonului, etc.

      Mai e si problema celor care au cainii cu pedigree, cum ii vrea statul, si ii tin cam tot anul gestanti, ca sa faca bani. Acolo nu se baga nimeni.

      Accept sterilizarea cand legea se va aplica la fel pentru toti. O accept pe cea informata, recomanda si realizata de medicul care are catelul in grija. Cer prea mult?

  1. Nu am caini , nu am pisici, decat la tara. Sunt intr-un grup de iubitori de animale. Membrii grupului ii linseaza pe cei care pun poze cu pisoi sau catei (nu spre vanzare), ci se mandresc cu ei. Membri grupului ii ameninta cu politia animalelor, desi unii dpun ca au gasit pisicile sau catelele gestante.
    Nu-mi iese din cap cand un pusti de 12 ani de undeva de la tara a postat o poza cu pisoii aflati sub soba pe un pled. L-au acuzat ca tine pisoii in conditii neigienice si ca vor suna la Protectia Copilului ca parintii nu sunt capabili sa-l creasca…ca sunt niste incapabili care nu stiu sa aiba grija de animale. Ca nu au dus pisica la programele gratuite de sterilizare.

      • Cristina Dragomir
      • 12/08/2023
      Răspunde

      sa stii ca politiei animalelor nu ii pasa cum traiesc de fapt animalele. Ii pasa doar sa haituiasca stapanii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares