De ce ne bat pantofii noi?

De ce ne bat pantofii

Toată viața am avut problema asta. O am și acum. Aproape de fiecare dată când îmi cumpăr încălțăminte nouă, mă aleg cu răni la primele purtări. În special, pe zona de deasupra călcâiului. Acum, că o duc bine și am mai multe perechi de încălțări, pot jongla cu ele, astfel încât nu sunt nevoită să port perechea problemă în continuare, după ce mi-a făcut bătături, cu lacrimi în ochi și durere în suflet. Până pe la 20 de ani, n-am trăit în luxul ăsta. Îmi luam o pereche nouă de adidași abia când cei dinaintea lor se rupeau de nu mai puteau fi reparați. Cu răni sau nu, pe ăia trebuia să-i port în fiecare zi. Și mai grav stă treaba la capitolul pantofi casual. De-a dreptul tragică la cei eleganți. Mereu m-am întrebat de ce ne bat pantofii noi…

Unii zic că de vină suntem noi, că nu ne alegem corect măsura sau că ne luăm pantofi inconfortabili. Zău? Pentru mine, confortul a primat întotdeauna. Rar de tot am ales un model la care să nu-mi fi găsit măsura exactă și să mă fi chinuit cu o măsură mai mică sau mai mare. Teoria asta chiar nu o cred. Dacă ar fi așa, atunci de ce după câteva luni, când aproape orice pantof se lasă și devine lărguț pe picior, nu ne face bătături?

Alte guri vorbesc despre șosetele nepotrivite, care contribuie la formarea acestor răni. Pare-se că cele din bumbac sunt cele mai păcătoase din punctul acesta de vedere. Cică ar păstra umiditate prea mare și ar face și desface la capitolul frecare. Ceva iar nu se pupă. Acum, da, port mai mereu șosete din bumbac, din cauza alergiei la sintetice dezvoltate. Însă, în copilărie și adolescență, când nu știam încă ce sunt alergiile, rar aveam șosete de bumbac, și mereu, bătături de la pantofii noi…

Să fie de vină materialul din care este fabricată respectiva încălțăminte? Nici asta nu este regulă general valabilă. De-a lungul anilor, am purtat de toate: piele, piele ecologică, textile, etc. Este drept că mi s-a întâmplat mai des să am probleme cu materialele mai rigide, dar și cele textile au dat răni uneori. Eu mă împac, de exemplu, super bine cu genul ăsta de pantofi sport de la Skechers. Sunt super moi pe zona cu probleme și, chiar și ei, unele modele, mi-au făcut bătături… Fără să aibă cusături sau materiale prost tăiate care să jeneze…

Fel și fel de sfaturi despre ce să facem să nu ne mai bată pantofii. Alegerea corectă a măsurii și punerea accentului pe confort și calitate ar fi de bază. Apoi, nu ar trebui purtăm o pereche de pantofi noi timp îndelungat. Îți iei azi pantofi, nu te apuci mâine să străbați orașul pe jos, cu ei. De purtat pe distanțe scurte, la început, ca să se cunoască mai bine cu piciorul! Poți să-i porți prin casă câteva zile, pentru mai multă siguranță.

Și totuși de ce ne bat pantofii noi?

Eu am ajuns să cred că materialele nu au nicio treabă. Mi se pare că ține mai degrabă de alte lucruri. De pildă, am remarcat că pantofii care sunt foarte scurți sau foarte înalți, raportându-ne la cât de aproape de gleznă ajung, sunt mai puțin prietenoși. Apoi, cred că mersul, stilul nostru de mers are și el un cuvânt de spus. Un mers mai apăsat, mai pe călcâi, predispune mai mult la apariția rănilor la primele purtări ale unei perechi noi de încălțăminte. Este și o chestie de anatomie a piciorului, tind să cred.

Ar mai fi ceva: după primii ani de bătături, puteam remarca deja că zona unde tot avusesem răni își modificase puțin aspectul, în sensul că era mai proeminentă. Pe locul problemă, cel puțin la mine, s-a format o mică ridicătură dacă o pot numi așa. Evident că această zonă va fi în continuare mult mai expusă la procesul de frecare dintre picior-soșetă-pantof și este foarte posibil ca orice nouă încălțăminte să provoace disconfort până se adaptează la forma piciorului nostru.

Un pantof nu are nevoie neapărat să se lase pentru a nu nu mai bate. La fel de bine ne poate roade și un pantof care nu strânge. Pur și simplu este nevoie de un timp de acomodare. Piciorul trebuie să se acomodeze cu un nou material, o nouă o formă, un alt tip de branț. Pantoful trebuie să se muleze pe anatomia specifică a piciorului tău, pe stilul tău de mers, etc.

Procesul e de frecare, șosetele, materialul din care sunt fabricați pantofii rămân aceleași pe toată durata de viață și purtare. Încălțămintea se se lărgește în timp sau se strâmtează la spălat. Cu toate astea, bătăturile și bășicile nu sunt permanente și, de regulă, nu reapar, odată ce piciorul și pantoful s-au împrietenit… Problemele sunt specifice doar primelor purtări. Din punctul meu de vedere, motivul real pentru care încălțămintea noua ne supără îl reprezintă anumite deformări la nivelul picioarelor (picior plat, monturi, pinteti, deget în ciocan, etc.).

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 04/04/2023
    Răspunde

    Mulțumim pentru informații.

    • Mariana Sabou
    • 05/04/2023
    Răspunde

    Din păcate fac parte din categoria beșici din orice poziție. Iubesc vara când pot purta șlapi dar și unii din ăștia m-au „bătut”. Primăvara și toamna erau o corvoadă pt mine dar încerc să aleg confortul în locul fashion-ului. Chiar și cu cei din piele am avut nu nenumărate evenimente neplăcute. Caut materiale moi pe care le simt din prima prietenoase cu picioarele mele și faza cu” lăsați că se lasă că e piele” nu o mai gust de mult ? Să ai picioarele fericite e mare lucru ??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares