7 pericole la care-ți expui animalul de companie dacă nu te ocupi cum trebuie de el

cum să-ți ferești animalul de companie de pericole

Animalele de companie nu sunt jucării. Dificil nu este să iei decizia de a aduce unul din familia ta, ci să ai grijă de el apoi. Tu ești responsabil pentru el. Dacă este sănătos, bine educat, și vouă vă va fi bine. Atunci când anumite aspecte ce țin de creșterea, îngrijirea și educarea lui sunt tratate superficial rămâne loc de probleme. Uite o listă cu principalele 7 pericole la care îți expui animalul de companie dacă nu te ocupi cum trebuie de el!

Pierderea

Pentru mine ar fi groaznic să-mi pierd câinele. Nu vreau să mă gândesc ce ar simți bietul de el dacă s-ar trezi într-un adăpost sau într-o casă străină. M-am asigurat de mult timp că va fi ușor de găsit în caz că se întâmplă așa ceva. Oricât de multă grijă credeți că aveți de un animal, niciodată nu puteți ști…

L-am microcipat și înregistrat de când era pui. I-am pus și medalion cu numărul de telefon în caz că l-ar găsi cineva care nu ar fi dispus să meargă la un cabinet să verifice dacă are microcip. Implantarea microcipului nu doar mai tare decât o injecție. Dacă aveți întrebări legate de acest procedeu, vedeți articolul microcipare câini! Un câine cu microcip nu se poate pierde.

Boli grave contagioase

Cine crede că vaccinurile din primul an de viață sunt totul se înșală. Ele reprezintă un start bun, dar pentru ca animalul de companie să rămână bine protejat pe parcursul vieții, trebuie făcute și vaccinurile anuale. Credeți-mă că nu sunt deloc scumpe dacă ne gândim la cat ar costa tratamentul în caz de îmbolnăvire. Ca să nu mai zic că tratamentele nu dau întotdeauna rezultatele așteptate!

Nici măcar pisicile care trăiesc exclusiv în apartament nu sunt scutite de vaccinul anual. Pe pagina vaccin pisici aveți mai multe informații despre bolile de care puteți feri animalul asigurându-vă că are vaccinurile la zi. Tot acolo, mai jos, sunt enumerate și afecțiunile grave pe care le pot dezvolta câinii nevaccinați anual, dar și costurile acestor vaccinuri.

Paraziții interni

Cunosc personal cazuri de stăpâni care fac deparazitarea internă a animalelor o singură dată pe an, când merg la vaccin. Nu este suficient. Paraziții interni sunt mai mulți și mai periculoși decât ați fi tentați să credeți și pot face mult rău câinilor și pisicilor. În plus, unii dintre ei sunt transmisibili și la om, iar simptomele infestării nu sunt deloc plăcute. Vă puteți proteja pe voi și animalele voastre prin respectarea calendarului pentru deparazitare internă. Aceasta se face la fiecare trei luni.

Bolile transmise de paraziții externi

Un alt pericol în reprezintă paraziții externi. O mușcătură de purice, căpușă sau țânțar îi poate fi fatală unui câine sau unei pisici. Acești pot transmite boli foarte grave. O zgardă antiparazitară și niște picături antiparazitare bune sunt lucruri în care trebuie investit periodic.

Chiar și câteva zile fără protecție pot fi fatale. Eu, acum câțiva ani, i-am dat zgarda jos, crezând că e frig și nu mai sunt căpușe. Câinele s-a ales cu o babesioză urâtă, cu paralizia membrelor din spate. Nu credeam că o să se mai facă bine, dar am reușit. Cu multe lacrimi, chin și cheltuială.

În caz că nu știați, chiar și banalul țânțar poate ucide un câine dacă îi transmite parazitul numit viermele inimii, care provoacă dirofilarioză.

Obezitate și afecțiuni asociate

Hrana de proastă calitate și în cantități mari, acompaniată de recompense foarte bogate în calorii, mâncarea pentru uz uman, lipsa mișcării se fac vinovate de apariția obezității la câini și pisici. Tot noi, stăpânii, suntem responsabili și de asta. Kilogramele în plus fac animalele să devină și mai leneșe, le schimbă complet modul de viață și le vor îmbolnăvi pe termen lung. Diabetul, afecțiunile circulatorii, probleme articulare sunt doar câteva din lucrurile la care să vă așteptați dacă aveți un câine sau o pisică obeză.

Accidente

Animalul de companie este prietenul tău, dar tu ești stăpânul. Dacă nu te ocupi din timp să-l educi puțin, ceea ce azi ți se pare amuzant, pe parcurs va deveni motiv de stres sau pericol. Câinele trebuie dus în lesă și să asculte de stăpân. Nu suntem stăpâni răi pentru că le punem lesă. Este spre binele lor. Imaginează-ți un câine răsfățat care iese din curte, îl lași 5 minute fără lesă, vede o pisică sau un alt câine, fuge spre el și este lovi de mașină! Lesa l-ar fi salvat. Nu trebuie dresate să devină animale de circ, dar un stai sau un șezi sunt importante.

Depresie și anxietate

Nu exagerez cu nimic. Și animalele pot suferi enorm din punct de vedere psihic. Câinii și pisicile au nevoie de afecțiune, calm, interacțiune, plimbări, joacă. Dacă-i privăm de aceste lucruri, nu putem spune că suntem stăpâni/prieteni buni. Orice schimbare apărută în rutină afectează animăluțul. Poate stăpânul lui vine tot mai târziu de la job. Poate stăpâna, proaspătă mămică, ajunge să-l ignore complet și să-l alunge permanent din preajma noului membru al familiei. Poate nu este timp sau chef de joacă. Va aștepta zile sau săptămâni să reveniți la rutina obișnuită, apoi va claca.

Nu cred că este nevoie să spun că, la fel ca și în cazul oamenilor, anxietatea și depresia nu sunt bancuri, afectează puternic calitatea vieții și lasă loc apariției sau agravării unor afecțiuni fizice.

Animalul de companie este bucurie și responsabilitate în același timp. Nu este suficient să-i oferi o coajă de pâine și o pătură veche pe care să doarmă. Are nevoie de o alimentație corectă, de vizite regulate la medic, de tratamente, de atenție, iubire, educație.

Etichete: , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • MarioaraGurgu
    • 17/02/2023
    Răspunde

    Mulțumim pentru sfaturi foarte utile.

    • Valeria Chertes
    • 20/02/2023
    Răspunde

    Informații foarte utile ,mulțumim.

    • Corina Cosa
    • 21/02/2023
    Răspunde

    un articol super fain si folositor , mai ales pentru iubitorii si detinatorii de animalute !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares