5 pași de urmat pentru a-ți scăpa câinele de purici

scăpa câinele de purici

De ceva timp câinele tău se scarpină excesiv, uneori chiar cu dinții, și e mereu agitat? Ar putea fi și o reacție la căldură sau la anumite substanțe care au intrat în contact cu pielea lui (un șampon nepotrivit sau un parchet șters cu soluție concentrată și neclătit), dar este foarte posibil să fi contactat și purici. Oricât de curat ar fi un câine, poate lua purici, la fel cum și copiii se pot alege cu păduchi de la un coleg. Analizează-l bine! Paraziții sunt de vină? Îți poți scăpa câinele de purici urmând acești 5 pași.

1. Tunsul

Dacă are blana lungă și nu l-ai tuns până acum (ar fi trebuit să o faci la începutul sezonului cald), primul pas este să mergi cu el la un cabinet veterinar ca acesta care oferă și servicii cosmetice canine. O blană mai scurtă face procesul de îndepărtarea a paraziților mai ușor și scade și riscul infestărilor viitoare.

De ce recomand tunsul la cabinet și nu acasă? Nu neapărat pentru că e mai estetic, dar de multe ori câinele nici nu prea stă la tuns acasă și, în plus, specialistul va ști exact cât să taie ca să nu fie prea scurt (pe blana prea scurtă anumite soluții deparazitare nu dau rezultate grozave), îi va da câinelui un tratament intern și vă va putea recomanda cele mai bune produse pentru pașii următori.

2. Baia

Parte din procesul de îndepărtarea a puricilor de pe câine este și spălatul câinelui. Unii vor zice că puricii nu mor în apă și de cele mai multe ori nici nu cad la baie. E și asta adevărat, dar o baie cu un șampon special contra paraziților nu le va prii puricilor, asta e clar, iar pentru pasul 3 blana umedă ne va ajuta foarte mult.

3. Pieptănat și puricat

După baie, lasă câinele 1 oră să se scuture bine de apă și, înainte de a apuca să-și usuce complet blana, îl piepteni foarte atent și în detaliu. Nu rata niciun centimetru de blană!

Eu am pus sub cățel un cearșaf alb ca să văd dacă și când sare vreun purice. Pentru treaba asta cu îndepărtatul puricilor rămași după baie există niște perii speciale pe care le găsești de regulă la farmaciile veterinare bine aprovizionate, precum cea de aici.

Sfatul meu personal ar fi să ai un lighean cu apă în care să cureți peria respectivă frecvent. Dacă pur și simplu desfaci blana care cade și o pui într-o pungă, să zice, și ai acolo 1-2 purici, până termini tu câinele de puricat pe toate părțile, ai toate șansele ca paraziții aia 2 să se întoarcă de unde i-ai gonit.

4. Curățenia generală

Dacă patrupedul stă în curte, trebuie să îi cureți bine cotețul și țarcul și să pulverizezi produse speciale contra puricilor. Cel mai bine ar fi să aplici tratamentul pe toată curtea.

Dacă îți ții câinele în casă, e ceva mai mult de muncă. Trebuie aspirată temeinic toată casa, periate și aspirate sau bătute covoarele și schimbate așternuturile. Atenție la final unde scuturați sacul de la aspirator! Ideal ar fi să folosiți unul de hârtie pe care să-l aruncați apoi.

5. Lovitura finală și prevenție pentru viitor

Au fost destul de greu de îndepărtat puricii și sigur nu vrei să mai repeți experiența. Pentru a te asigura că, dacă au scăpat 1-2 specimene, acelea nu vor supraviețui și nici pe viitor câinele nu se va pomeni cu alți purici veniți în vizită, este obligatoriu să plusezi cu soluții antiparazitare. Poți miza pe o zgardă antiparazitară sau pe picăturile acelea care se pun în ceafă.

Din nou îndrăznesc să vă îndrum către medicul veterinar pentru că el vă poate recomanda cele mai bune soluții și vă va arăta cum să le folosiți corect. Eu, de exemplu, am dat 150 de lei pe zgardă, m-am trezit cu purici pe câine și nu știam de ce, iar medicul mi-a explicat că îi lăsasem zgarda prea largă.

N-am nimic împotriva celor care cred că-și pot scăpa câinele de purici cu o baie rapidă cu ceai de mentă sau pelin. Doar vă anunț că nu merge. Am probat eu. 🙂 Poate că acum 20 de ani pelinul era o soluție la generațiile de purici de atunci. Cei de 2017 ne dau mult de furcă. Nu trebuie lăsat câinele să se chinuie în ideea că probabil are doar 2-3 purici și îi dă jos în 3 zile. Arătările astea se înmulțesc extrem de repede, de aceea e bine să acționăm de la primele semne de infestare.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Eu am luat picături care se pun pe ceafă. Nu pare să aibă purici, dar mai bine prevenim mai ales că locuim la curte și îmi e teamă de căpușe.

    • ghelbere elena
    • 30/06/2017
    Răspunde

    Nu am caine, dar daca as avea cu siguranta as avea grija de el si sa-l scap de musafirii nepoftiti.

    • Valeria Chertes
    • 30/06/2017
    Răspunde

    Mi-ai adus aminte de cainele meu cata grija aveam si eu sa nu cumva sa aiba.

    • Iacob Elena
    • 01/07/2017
    Răspunde

    Cand stai la casa si ai curte cu caine de paza, sansele ca acesta sa aiba purici sunt mari! Noi folosim zgarda anti-paraziti!

    1. eu stau la curte, dar cainele meu nu e de paza. Sta mai mult in casa si tot mai ia purici cand iese la plimbare.

  2. Răspunde

    Util articolul tau. Uite ca nu stiam tot ce ne-ai povestit aici. Am sa trec si eu la puricat cainele asa, temeinic 🙂

    • nicolae claudia
    • 01/07/2017
    Răspunde

    am avut catel si stiu ca aveam mare grija de acest aspect..

  3. Răspunde

    numai cand citii titlul si am inceput sa ma scarpin. Da, e nevoie de protectie.
    In copilarie tin minte ca mamaia dadea periodic cu var cusca cainilor dar si cotetul gainilor. Si functiona si contra puricilor …

    1. la noi au facut gainile paduchi in primavara asta. Le-am stropit cu var si cu inca o solutie preparata de bunica, dar n-a avut niciun efect. Abia am scapat de ei cu un produs de la veterinara, la a treia utilizare.

  4. Am cumparat si noi zgarda anti purici si picaturi pentru catelul de la tara, ca se scarpina saracul intruna. Acolo nu le face nimeni baie, decat foarte rar.

    1. stiu cum sta treaba cu ingrijirea cainilor la tara. tot e bine ca l-ai ajutat cum ai putut.

  5. n-am catel, dar stiu cat de aiurea e. am avut cand stateam la casa si stiu ca mereu ii luam ai mei lesa din aia anti purici

  6. Răspunde

    Stiu ca un animal implica multe responsabilitati si cu toate astea imi doresc unul. cand am avut catel, lua purici pentru ca se juca numai cu maidanezi

    1. n-ai ce sa-i faci, e la fel ca un copil, nu-i poti spune sa nu se joace cu X sau cu Y.

  7. Răspunde

    Pe vremea cand adunam eu pisici de pe afara si le aduceam in casa sa am grija de ele ma luptam cu chestia asta de fiecare data. N-am nimerit nici macar o pisica fara purici. Unele pe care le-am avut nu suportau nici zgarda, iar in unele cazuri nici mie nu mi se parea suportabila, avand un miros foarte puternic care se simtea de fiecare data cand luam pisica in brate. Sfaturile tale sunt foarte bune, excelente chiar. Si, da, puricii de acum, la fel ca si tantarii, sunt mult mai rezistenti decat generatiile de purici si tantari de acum 10 ani sau mai mult.

    1. Nu stiu ce zgarda ati folosit. A noastra nu miroase. Noi am avut probleme cu picaturile. Luam ceva mai ieftin, romanesc, de-mi putea cainele a tomberon 😀

    • marci
    • 07/06/2021
    Răspunde

    Am doua cateluse, yorkshire una, si cealalta metis, o idee mai maricica. Ambele sunt pline de purici, le fac baie, le-am dat cu parakil, apoi pt ca nu am avut nici un rezultat, le-am pus frontline la fiecare pe ceafa, le-am dat cu ulei de lavanda (bio), si puricii parca se inmultesc. Am banuiala ca produsele nu mai sunt de calitate, cred ca ne vand apa colorata. Daca mai stiti alte solutii va rog sa-mi spuneti ca mor de mila lor. Am uitat sa va spun ca locuiesc la curte si vecinii din gard cu mine au un ciobanesc si 2 pisoi care cu siguranta au purici, pt ca nu-i vad sa se preocupe de ei. Multumesc anticipat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares