6 greșeli de evitat când cumperi o mașină second hand

Sfaturi achiziție mașină second hand

Achiziționarea unei mașini la mâna a doua este o soluție atunci când bugetul nu îți permite să îți cumperi una nouă. Te poți descurca perfect și cu o mașină care nu a ieșit luna trecută de pe poarta fabricii. Important este să știi exact ce vrei de la ea și să ai așteptări realiste, raportate la prețul plătit pentru ea. Documentează-te bine în privința brandului și a modelului pe care l-ai ochit și fii atent pe ce dai banii dacă vrei să te bucuri pentru cât mai mult timp de achiziția ta, fără prea multe bătăi de cap suplimentare! Mai jos, ai o listă cu o serie de greșeli de evitat, pe care oamenii le fac destul de des când își cumpără o mașină second hand.

Se uită doar la prețul de achiziție

Banii pe care îi dai azi pe o mașină nu reprezintă singura ta cheltuială cu ea. De-abia de aici încolo vine greul. Costurile de întreținere ale unei mașini pot fi uneori mai mari decât cele de achiziție, dacă nu suntem atenți ce cumpărăm. Foarte mulți se gândesc doar la cât de fericiți vor fi după ce și-au dat toate economiile pe un BMW.

Dar s-au întrebat cât de fiabilă este o astfel de mașină second hand pentru cineva care are un venit mediu? Cât costă piesele în caz că se strică ceva? Cât consumă? Nu iau asta în considerare la timp. Dacă ar face-o, probabil că ar alege să-și dea banii mai degrabă pe un unul dintre aceste autoturisme Renault, care nu au consum ridicat și ale căror piese se găsesc ușor și la prețuri accesibile.

Aleg modelul fără a se gândi dacă va mai răspunde nevoilor lor și peste un an

Cam asta este situația în cazul tinerilor care își aleg azi o mașină. Caută un model care să impresioneze prin nume și aspect, care să atragă invidia prietenilor și a vecinilor, fără a gândi că peste un an sau doi s-ar putea să fie nevoiți să schimbe mașina. Iubita de azi va deveni soția de mâine. În câteva luni, o să ai nevoie de o mașină mai spațioasă, mai sigură, potrivită și pentru copilul apărut în peisaj. Uite așa, o să vinzi pe nimic micul tău Volkswagen Up, pe care azi ai dat 7000 de euro, ca să cumperi ceva în genul unui Renault Megane, în care să ai loc și pentru cărucior.

Ar fi bine să iei în calcul și planurile de viitor când îți alegi o mașină.

Iau în calcul doar numărul de kilometri

O altă greșeală frecventă în rândul celor care își cumpără o mașină second hand este că se uită doar la câți kilometri are a bord acea mașină. Dacă are 50000 de km este perfectă. Ce mai contează că ea este din 2000?! Contează, și încă mult.

O mașină așa e veche, cu așa puțini kilometri parcurși, poate fi, de cele mai multe ori, o alegere proastă. A stat mult. Nu știi unde și cum a fost ținută. Mașina se uzează și când stă și, nefiind folosită prea des, posibil să nu fie nici întreținută. Te poți trezi cu frâne care nu au fost schimbate, anvelope deformate, etc.

Se grăbesc la ofertele incredibile

Când ai un model de mașină care peste tot costă 10.000 de euro și pentru care apare brusc un anunț cu 6000 de euro, cea mai mare greșeală pe care o poți face este să te grăbești să o cumperi, în ideea că nu te mai întâlnești cu așa ofertă. Explicațiile de genul o dau mai ieftin pentru că am nevoie urgentă de bani nu ar trebui să te mulțumească. Tot ce pare prea ieftin și prea bun ca să fie adevărat trebuie verificat atent. Altfel, ceea ce consideri azi noroc chior s-ar putea să devină beleaua zilei de mâine.

Se încred în ce spune vânzătorul și nu fac verificări

Are vopseaua originală, n-a fost niciodată implicată în accidente, n-a trecut niciodată pe la service pentru alte lucrări decât cele obișnuite, de întreținere. Sună bine, nu? Dar ce nu ar spune omul ca să vândă mai repede un produs de care nu mai are nevoie! Nu poți fi naiv, să cumperi o mașină în baza unor vorbe.

Este foarte simplu să verifici online istoricul unei mașini, având la îndemână seria de șasiu a acesteia. Dacă vânzătorul nu vrea să-ți dea această serie, mergi mai departe! Pe site-urile serioase cu anunțuri auto, ai acest număr, numit VIN, la dispoziție, pentru a putea verifica singur, în timp util, istoricul de daune al unei mașini.

Dacă totul arată bine la prima vedere, poți trece mai departe, un test-drive cu mașina și o verificare la un service. Toate sunt obligatorii dacă nu vrei să ai surprize neplăcute.

Nu negociază

Unul din principalele avantaje ale achiziționării unei mașini second hand este, evident, prețul mai mic. Dar îl poți face chiar mai mic, dacă te pricepi la negocieri. Folosește orice informație în avantajul tău și negociază strâns, oricât de hotărât ai fi să cumperi mașina respectivă, chiar și la prețul inițial! Poți apela la un prieten mai priceput, dacă negocierile nu sunt punctul tău forte.

Nu e greșit să-ți cumperi o mașină second hand, atâta vreme cât știi bine ce-ți dorești și cum să faci pentru a obține ce se poate mai bun în limita bugetului de care dispui. Cu răbdare și atenție, poți face o investiție foarte bună.

Etichete: , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Intotdeauan cand facem o achiziție trebuie să o analizam bine inainte, cu atât mai mult când e vorba de o mașină, ceea ce înseamnă siguranță și confort, dar și pentru că e o adevărată investiție.

    • Valeria Chertes
    • 17/10/2022
    Răspunde

    Mulțumim pentru informații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares