5 semne ale unui început de parodontoză. Uite cum previi agravarea ei!

control stomatologic

Parodontoza este o boală a cavității bucale care dă bătăi de cap multor persoane. Există mai multe stadii ale bolii. În majoritate cazurilor, manifestările unui început de parodontoză nu sunt considerate suficient de grave pentru a merge la dentist și a căuta răspunsuri. Oamenii ajung la medic prea târziu, de obicei atunci când dinții deja se mișcă, și spun că s-au trezit brusc cu această problemă. Lucrurile nu stau chiar așa. Parodontoza nu debutează brusc. Ea evoluează în timp.

Fiind atenți la semnalele trimise de corpul nostru, putem identifica boala din faza de început și spori măsurile împotriva agravării situației. O parodontoză netratată nu înseamnă doar căderea dinților, ci și predispoziție crescută spre alte afecțiuni cum ar fi cele cardio-vasculare, pulmonare, diabet, osteoporoză și artrită reumatoidă. Dacă tratezi parodontoza din timp, îi poți încetini evoluția.

La primele semne, fă-ți o igienizare la cabinet și începe să folosești produse de igienă orală speciale, cum sunt cele de la Paradontax sau Lacalut. Click pe pastă de dinți, selectează brandul și alege produsul preferat! Îmbunătățirea igienei orale este prima, cea mai bună și mai ieftină măsură pe care o poți lua. Dacă până acum nu ai fost prieten cu ața dentară, trebuie să devii. Oricât de bine ai peria dinții, între ei tot rămân resturi alimentare care se transformă în bacterii. Nici apa de gură nu trebuie să-ți lipsească din rutina de îngrijire orală.

Uite care sunt simptomele care ar putea trăda un început de parodontoză și care ar trebui să te trimită la medic!

Respirația urât mirositoare

Atât de întâlnita halitoză poate fi semn al unei parodontoze. Sigur că o respirație urât mirositoare poate avea și alte cauze, dar, în cele mai multe cazuri, ea este provocată de proasta igienă orală. Bacteriile care se adună pe dinți formează placa dentară care evoluează în tartru și duce la apariția cariilor și a bolilor gingivale, afectând apoi inclusiv sănătatea osului pe care se sprijină dinții. O astfel de apă de gură combate și mirosul neplăcut și tratează și cauza apariției sale.

Gingii roșii și/sau inflamate

În mod normal, gingiile noastre trebuie să aibă o culoare rozalie. Atunci când sunt agresate de placa dentară sau tartru, ele se inflamează și se înroșesc. Nu există mi s-au înroșit și umflat din cauza periuței de dinți sau a nu știu cărui aliment. Ele sunt semn ale unui gingivite în 80% din cazuri. Mulți dintre cei care se trezesc cu parodontoză recunosc că aveau de multă vreme astfel de probleme gingivale, dar le-au ignorat pentru că nu îi durea nimic.

Sângerările gingivale

Motiv de panică, pentru unii, simptom banal, pentru alții, o sângerare gingivală care se repetă, fie atunci când ne curățăm dinții (cu periuța sau ața dentară), fie atunci când mușcăm din alimente mai tari, cum ar fi un morcov, este un semn clar că ceva se întâmplă. Nu este deloc normal să scuipi pasta de dinți cu urme de sânge sau să ai sângerări din cauza aței dentare, dacă ai folosit-o în mod corect. Fuga la medic pentru diagnostic și tratament!

Sensibilitatea dentară

Un alt posibil semn al unui început de parodontoză este dezvoltarea unei sensibilități dentare. Disconfortul de orice fel apărut la contactul cu alimente reci sau fierbinți poate avea drept cauză o ușoară retracție gingivală, invizibilă cu ochiul liber de către pacient. Netratată, problema se agravează rapid. Gingia continuă să se retragă, rădăcina rămâne tot mai expusă, atacată de bacterii.

Senzația de dinte mai înalt

Cine a avut măcar o dată un dinte plombat știe ce înseamnă această senzație. Dintele pe care s-a lucrat se simte mai înalt, mai lung. La închiderea gurii, nu mai simțim acel contact perfect dintre dinții de sus și cei de jos. Potrivit medicilor, dacă apare o astfel de senzație, care nu poate fi pusă pe seama unor lucrări stomatologice recente, am putea avea de-a face cu un alt semn al unei parodontoze care avansează spre stadiul profund.

Iată că gingivita, o afecțiune pe care oamenii nu prea o iau în seamă, este cumva un început de parodontoză. Din fericire, o gingivită diagnosticată și tratată la timp este reversibilă. Se pare că, grație celor mai noi metode de tratament, și boala parodontală poate fi dusă în remisie dacă este tratată în stadiul incipient. Cu cât lași să treacă mai mult timp ignorând semnele de mai sus, cu atât riști mai mult. Riști să nu mai poți trata sau să tratezi pe bani grei.

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Apa de gura e sfântă pentru a preveni parodontoza, pe lângă folosirea pastei de dinți de cel puțin 2 ore pe zi

    • Valeria Chertes
    • 19/10/2022
    Răspunde

    Multumim pentru informatii!

    • Lucia Mihaela Curea
    • 19/10/2022
    Răspunde

    Trebuie sa ne invatam sa avem grija mai mare de dintii nostri și să folosim produse bune pentru igiena dentara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares