Viitorul va fi al panourilor solare sau nu va fi deloc

voltra-panouri-fotovoltaice

Sună apocaliptic și poate nerealist pentru unii, dar cred cu tărie că așa va fi. Nu mă uit chiar așa mult la filme, ca să scriu scenarii SF. Pur și simplu, văd ce se întâmplă și mă gândesc la ce va veni. Sunt gemeni, ca zodie. Noaptea, rezolv problemele omenirii, iar una dintre cele mai mari este cea a asigurării energiei electrice. Nu neapărat pentru generațiile viitoare, ci chiar pentru noi. Din tot ce-am citit sau văzut în documentare, schimbările necesare pentru a ne asigura că Pământul va mai putea susține VIAȚA trebuie făcute acum, nu peste 10 -20 de ani. Trecerea la obținerea majorității energiei electrice necesare din surse regenerabile și nepoluante este doar una dintre marile provocări care vă asigur că ne așteaptă.

Viața pe Terra și energia din surse regenerabile

Poluarea a atins cote alarmante. Stratul de ozon nu ne mai protejează ca acum 30 de ani. Arsurile solare apar pe piele în doar două ore. Energia electrică și carburanții se scumpesc de la o zi la alta. Să nu credem că e doar vina războiului sau o perioadă de criză care va trece și vom reveni la 5 lei/l de benzină pentru că nu va fi deloc așa! Pur și simplu, vorbim de resurse tot mai greu de obținut în cantități care să ajungă la nivel global și încă nu s-a ajuns în punctul în care să se spună treaba asta și să apară panica. Trebuie să înțelegem că viitorul este al mașinilor electrice și că energia electrică necesară încărcării lor, dar și funcționării tuturor electrocasnicelor și electronicelor fără de care nu știu dacă mai putem trăi în acest moment, trebuie să vină din alte surse, regenerabile. Directiva europeană este ca, până în 2030, 40% din energia necesară să fie din surse regenerabile. Inclusiv în România, că e membră UE.

Ce facem în acest caz? Așteptăm să vedem cum trec furnizorii de energie electrică la obținerea produsului vândut din alte surse? Putem face și asta, dar să ne așteptăm în continuare la prețuri mari și la posibilitatea de limitare a consumului. Se vorbește tot mai des și despre asta. Sau… putem deveni treptat independenți la capitolul energie electrică. Cum? Cu ajutorul unor panouri solare. Deja foarte mulți dezvoltatori imobiliari apelează la sisteme fotovoltaice. Investesc mai mult, dar asta crește valoarea imobilelor. Iar proiectele nu le sunt întârziate prea mult. Am văzut chiar de curând pe contul de TikTok al celor de la Voltra cum se instalează aceste sisteme și cât durează lucrările. Toți ar trebuie să începem să ne montăm panouri solare.

carturesti.ro
panou-fotovoltaic

Avantajele utilizării energiei solare

Soarele face și lucruri rele, dacă ne gândim la rata tot mai crescută a cancerelor de piele, de exemplu, dar ne este indispensabil și se poate dovedi o adevărată comoară pentru viitorul nostru, cel în care, prin panouri solare, luăm energia de la soare și o transformăm în energia electrică de care avem nevoie? Care-i mecanismul? Nu mă pricep să vă explic. Cât costă treaba asta? Poți cere oricând o estimare de preț specialiștilor de la Voltra. Depinde câte panouri solare sunt necesare. Depinde dacă vrei independență energetică totală sau parțială. Depinde de suprafața casei consum. Sunt mai multe variabile aici. Cel bine, solicită direct consiliere profesională! Ai secțiune specială pe Voltra.ro. Avantajele instalării acestor panouri sunt multe.

Susținerea vieții pe Terra

Poate că este motivul la care puțin se gândesc când își instalează panouri solare, dar este cel mai mare beneficiu al utilizării energiei solare pe termen lung. Este singura cale prin care putem reduce serios emisiile de carbon care au dus la efectul de seră. Să nu uităm că și dinozaurii au fost odată. Și omenirea poarte dispărea.

Economia

Nu imediată, ci pe termen lung. În primă fază, trebuie făcută o investiție serioasă, dar pe termen lung merită. Factura la energia electrică se poate reduce considerabil, poate chiar dusă spre zero, cel puțin în timp. Investiția se amortizează destul de repede, deci merită. Eu mă gândeam chiar la un credit pentru așa ceva. Cu ce economisesc la factură îmi plătesc creditul și apoi pun deoparte.

Independența

Așa cum spuneam și mai sus, prin presă apar tot mai des materiale referitoare la limitarea consumului. Riscăm ca, după consumarea unui anumit număr de kilowați, să ne trezim fără curent? Poate că da, poate că nu, dar e mai sigur să fii propriul tău furnizor și să nu depinzi de alții. Iată încă un motiv să apelezi la panouri solare.

Crește valoarea proprietății

De ce ar merita să pui panouri solare dacă nu știi sigur că vei mai locui tot aici și pentru cinci sau zece ani? Pentru că o astfel de investiție nu face altceva decât să crească valoarea proprietății. Dacă vei decide cândva să o vinzi, poți fi sigur că suma obținută din vânzare va fi mai mare decât a altor case de același tip din zonă. Mai înțelesesem eu de undeva că panourile solare ar putea fi mutate fără probleme, dar nu sunt sigură.

Costuri de întreținere reduse

Odată montate sistemele fotovoltaice, nu vei avea cheltuieli mari de întreținere. Durata de viața a panourilor solare este de vreo 30 de ani. Nu dai bani pe combustibili (ai nevoie doar de soare, care este la discreție, gratuit), doar va trebui să faci o revizie anuală și, probabil, să schimbi invertorul peste vreo 6-7 ani.

Știu că sunt multe întrebări despre panourile solare, dar avantajele lor nu pot fi contestate. Mulți cred că ele produc energie doar vara, când e soare. Nu e așa. Chiar dacă nu e vreme însorită, radiațiile solare de care sistemele fotovoltaice au nevoie sunt prezente. Și poți avea energie și noaptea, înmagazinând energia produsă ziua în baterii speciale. Asta nu știam nici eu.

Tot ce vrei să știi și nu găsești răspuns pe internet, poți întreba specialiștii de genul celor de la Voltra Group. Știai, de pildă, că poți chiar câștiga bani din vânzarea surplusului de energie produsă de sistemul fotovoltaic? Eu nu aveam idee despre asta. Am văzut acum pe site-ul Voltra, când căutam adresa biroului lor din București pentru o discuție preliminară mai amplă. Poate nu anul asta, poate nu acum, dar e vremea pentru panouri solare. De asta sunt sigură. Da, viitorul va fi al energiei solare sau nu va fi deloc. Începeți să vă informați, începeți să puneți bani deoparte, că viitorul vine repede!

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Anghelina Irina
    • 20/06/2022
    Răspunde

    Intr-adevar,sunt foarte bune panourile fotovoltaice însă nu au garanție 30 de ani,majoritatea au garanția productivității de 25 de ani și deja din primii ani eficienta lor scade.Cat despre programul Casa Verde e greu și lent

    • Valeria Chertes
    • 21/06/2022
    Răspunde

    Sunt foarte utile,și noi ne tot gândim sa ne punem.

  1. Răspunde

    Marketingul si cererile vor face diferenta dintre curentul clasic si cel „digital”, de la soare 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares