Fata de pe stâncă, Lucinda Riley

Fata de pe stâncă, Lucinda Riley

Fac ce fac și mă întorc la Lucinda Riley. Ea și Kate Morton sunt scriitoarele mele preferate. Încă nu am avut curaj să mă avânt spre seria Cele șapte surori, știind că-mi vor ocupa mult timp, dar de Fata de pe stâncă nu m-am putut ține departe. Ești curios dacă este o lectură care merită?

Fata de pe stâncă, scurt rezumat

Grania tocmai a pierdut o sarcină și și-a abandonat fără nici cea mai mică explicație iubitul din America, pentru a se reîntoarce la familia ei, în Irlanda natală. Aici speră să-și găsească liniștea și curajul de a merge mai departe.

Într-una dintre ieșirile sale, ea face cunoștință cu Aurora, o fetiță cel puțin misterioasă, de care mama ei îi spune că ar trebui să se ferească. Sunt lucruri multe de spus despre trecutul familiei Aurorei. Un blestem pare să planeze asupra lor și a casei lor. Viața Graniei s-ar putea să fie și mai rău dată peste cap de prietenia cu acest copil care bântuie pe stâncile din împrejurimi, locul unde mama ei și-a găsit sfârșitul.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Grania nu poate spune totuși nu unui copil care îi caută cu ardoare compania. Ajunge și în casa familiei Lisle, unde face cunoștință cu chipeșul tată al Aurorei, de care pare să se și îndrăgostească. La scurt timp de la primele întâlniri, Graniei i se propune să aibă grijă de Aurora pentru o lună, cât tatăl ei este plecat. Cele două se înțeleg bine și Aurora este fericită pentru prima dată după mult timp. Ea acceptă și de aici începe să descopere toate lucrurile care fac deliciul acestei cărți.

Stai să vezi cine o cheamă pe Aurora pe stânci și cine o trezește în miez de noapte ca să umble prin casă! Pregătește-te de o poveste amplă, a unui trecut comun al celor două familii, a Aurorei și a Graniei! Trebuie să afli de ce a fugit Grania de iubitul din America, de ce tatăl Aurorei nu prea este prezent în viața ei, de unde a moștenit micuța talentul pentru balet. A fost îndreptățita mama Graniei să o avertizeze în privința acestei familii? Poate Aurora aduce ceva bun în viața ei?

Poți comanda cartea direct de pe Litera.ro(unde găsești toate cărțile Lucindei Riley) sau de aici ,cu livrare gratuită la easybox dacă ai abonament Genius. Încă nu-l ai? Vezi aici care sunt beneficiile raportate la costuri și o să vrei și tu!

Fata de pe stâncă, gânduri de după

Povestea este încurcată bine de tot și se desfășoară pe două planuri temporale. În urmă cu mulți ani, bunica Graniei și-a dedicat viața bunicii Aurorei. Lucrurile s-au sfârșit prost atunci. Acum, nepoatele lor retrăiesc scenariul. Destinul nu iartă. Oare de data asta finalul va fi fericit?

Dacă e să fiu sinceră cu mine și cu tine, partea din prezent a poveștii nu e cine știe ce, chiar dacă pare. Aș zice că are un ușor aer telenovelistic, poate și pentru că nu pot pricepe cum o femeie în toată firea nu cunoaște istoria familiei sale și se lasă atrasă într-o alta, de dragul unui copil pe care îl cunoaște de câteva zile. O fi vulnerabilitatea de după pierderea sarcinii? O fi magie? Nu mă prind. În schimb, povestea din trecut, a bunicii Mary, al cărei destin cotește brusc atunci când i se pune în brațe un bebeluș salvat din Rusia, este absolut delicioasă, completă magică.

Ca de obicei, Lucinda Riley îți captează atenția de la primele pagini și ți-o păstrează până la final. Cum ai putea să nu fii curios ce poveste ascunde fetița asta apărută de nicăieri, al cărei nume îi îngheață sângele în vene mamei Graniei? Cum ai putea să nu te întrebi ce secrete ascund casa și familia Aurorei? Cum să nu dai pagină după pagină în căutarea unui răspuns pentru decizia Aurorei de a-și părăsi iubitul după pierderea sarcinii? Prea multe semne de întrebare? Nu e vina mea. Așa e și cartea: plină de semne de întrebare, mistere și secrete.

Pe alocuri, povestea devine chiar înfricoșătoare și tulburătoare, creând un suspans care nu duce nicăieri. Aurora are momente când e dulce și momente în care îți inspiră teamă.

Atmosfera este atât de bine redată! Mi se pare că descrierile din acest roman duc mult spre cele ale lui Kate Morton, având un aer mai dark, gotic, care se adaugă peste celelalte indicii care vorbesc despre prezența unor spirite care tulbură apele, lucru care pe mine nu mă deranjează deloc. Mic minus pentru că nu creionează mai deloc peisajele irlandeze, locurile în care ne poartă povestea.

Din păcate, trebuie să recunosc că aceasta este prima carte a autoarei care mă dezamăgește într-o anumită măsură. Mi se pare că se creează așteptări mult prea mari pentru ce ni se oferă, că dozele de mister sunt crescute artificial și dezvăluirile finale nu sunt pe măsura suspansului creat și a semnelor de întrebare ridicate. Sper că înțelegi ce vreau să spun.

Personajele poveștii din prezent mi se par imature și parcă prea departe de realitate. Mi-e greu să le înțeleg și să rezonez cu acțiunile și alegerile lor. Cele ale trecutului sunt verosimile, puternice, bine motivate, imperfecte prin cum trăiesc, dar perfect creionate. Dacă volumul ăsta s-ar fi concentrat doar pe partea aceea de poveste, ar fi fost un succes total, sunt sigură.

Fata de pe stâncă nu-i o capodoperă, asta e clar, dar nici cea mai rea carte nu este. Dacă trecem peste personajele uneori enervante și nota prea dramatică dată unor lucruri care nu sunt nici pe departe atât de grave cum ai fi tentant să crezi, merită să-i dai totuși o șansă. Măcar de dragul stilului și al poveștii vechi pe care se ridică cea nouă.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Niscoveanu Simona
    • 15/04/2022
    Răspunde

    Superb rezumat! ?

    • Valeria Chertes
    • 15/04/2022
    Răspunde

    Multumim pentru recenzie.

    • mihaelanistor
    • 19/04/2022
    Răspunde

    Lucinda Riley imi place si mie cum scrie, dar nu am mai reusit sa citesc cartile ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares